Проект Тийнейджърът вкъщи

Когато мама и тате стават излишни

Когато мама и тате стават излишни

© ShutterstockЯна Захариева е 9 клас и учи в частното немско училище "Увекинд". Казва, че обича да се занимава с изкуство и да чете, интересува се от писане и иска да научава нови неща за хората и света. Тя е автор на този текст за прехода между дете и тийнейджър - част от специалната поредица на "Дневник" "Тийнейджърът вкъщи" с подкрепата на BIODERMA.


Това е един от най-щастливите моменти в живота на всеки родител - когато детето проплаче за първи път. "Ау, какво сладко момиченце!" Толкова красиво, толкова мъничко, искаш да се грижиш за него, да си играеш и само да си го гушкаш.


После идва всичко първо. Първите крачки, първите думи, първото зъбче. Такава гордост те обзема. Толкова бързо пораства. Учи се да кара колело, бели коляно и се връща в сълзи и сополи. Плаче за сладолед или пък за някоя кукла. Съсипва някоя хубава рокличка в пясъчника, ама как да ѝ се скараш, като я виждаш как се усмихва.
Първият учебен ден - изглежда толкова голяма с раница с учебници. Носи вкъщи домашно и казва: "Мамо, помогни ми." Първо учи буквите, после смята до десет на пръсти, вече знае азбуката и на английски. Таблицата за умножение, учи стихчета и вече не срича, докато чете... Толкова весели и сладки моменти.


Родителите ни винаги така си представят отглеждането на дете


И ние си мислим, че ще сме замръзнали в този период завинаги. Изведнъж вече не трябва да ни водят на училище. Ходим сами с автобуса. Не трябва да ни правят сандвич за закуска. Ще си купим нещо с джобните си. Откриваме телефони и компютри. Откриваме социалните мрежи и те са толкова интересни, толкова зарибяващи. Родителите все ни казват да спрем да зяпаме в екраните, но как – те са толкова по-вълнуващи от света наоколо.


После започваме да порастваме (отначало само физически, но не и на акъл). Всичките ни дрехи омаляват и стават тесни около ханша и гърдите. Появяват се пъпки, мазна коса, поглеждаме в огледалото и виждаме само колко сме дебели. Не помага особено и ако някой друг все ни го напомня. Мислим се за грозни. Не пасваме особено в нормите за красота, а? Защо не може всички да сме модели?


Едновременно с това и училището става по-трудно. Вече сме много далеч от таблицата за умножение. Кой реши да сложи букви в математиката? Есе от 500 думи? 1000? 2000? Домашно по физика, химия, немски и литература за утре?


А мама и тате вече не могат да помагат, защото и те не ги знаят тези неща. Искате да кажете, че родителите не знаят всичко ли?


Приятелките почват да ни канят на кафе, на мол или на кино. Вече можем да ходим сами. Излизаме сутрин и се прибираме вечер. Не ни се стои вкъщи. Не ни се излиза с мама и тате. Те не разбират това, което ние харесваме. Ние вече се оправяме сами. Сами си избираме дрехите, сами ходим на маникюр. Не трябва да искам разрешение да си изруся косата – това си е моя работа.Започва да ни пука все по-малко какво казват нашите


"Не прави това!", "Не говори с този и онзи!", "Това е опасно!" Всичко е забранено, всичко е грешно. Казват ни да се пазим от всичко. Но нашето любопитство надделява – алкохол, цигари, дискотеки – трябва да пробваме от всичко. Родителите ни наказват, но вече няма с какво толкова да ни изплашат. Ако съм с една глава над майка си, тя какво – ще ме напердаши ли? Родителите губят абсолютния контрол, който имаха върху нас, когато бяхме малки. Тяхната дума вече не звучи като закон за нас, а по-скоро като препоръка. Една лъжа тук, да поскрия истината там и може да ми се размине някоя глупост.


Родителите ни винаги се опитват да направят най-доброто за нас. Всичко започва с добри намерения, но макар да си мислят, че знаят всичко, не винаги е така. Цял живот ни насочват нанякъде. "Ти ще станеш доктор." Или "по-добре не ставай адвокат". Още от първи клас знаят каква кариера ще имаме, в кой университет ще учим, къде ще живеем. Ние в 12 клас още нямаме идея, а те някак си всичко са планирали.


Бъдещето всъщност е нещо непредсказуемо и често, макар да не си го признаваме, ни плаши. Дори да сме планирали всичко до последния детайл, никога не знаем какво ще се случи. Родителите ни често се питат защо на нас, тийнейджърите, за нищо не ни пука. Истината е, че ние мислим за всички тези неща, но избягваме тази тема. Колкото и да сме горди, отвътре ни яде един страх, че нещата няма да се получат, както сме планирали, и ще разочароваме родителите си.


Когато бяхме малки, всичко беше по-лесно. Мама казва нещо и ти го правиш, без въпроси. Така всички са доволни. Но по някое време трябва да пораснем. Това объркващо време в живота ни е "пубертетът".


Това е време на много сълзи, тряскане на врати, скандали, проблеми, опити и грешки


Особено грешки. През главите ни препускат всякакви откачени мисли. Сменяме си настроението на всеки пет минути. Родителите ни ни натоварват допълнително с техните очаквания. Искат много от нашите объркани, тийнейджърски мозъци, чийто основен приоритет са лайковете във "Фейсбук".


В заключение: Да си пубер е гадно. Не искаш да си разсеян, но то просто става. Не искаш да си покрит с пъпки и да смърдиш на пот, но и това е неизбежно. Някак си едновременно сме "твърде малки, за да разберем" и "твърде големи, за да се държим като деца". Едновременно искаме да убием родителите си и ни е страх те да не убият нас. Но и трябва да ги поздравим. Да отгледаш, или по-точно да оцелееш с тийнейджър вкъщи си е подвиг. Но и да успееш да пораснеш, без родителите ти да те побъркат напълно, също заслужава някоя и друга похвала.


Така че може би хората задават грешния въпрос. "Искате ли да имате деца?" ("Да"). Опитайте с "Готови ли сте наистина да имате деца, а тийнейджъри?"


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  "Тийнейджъри, уморени ли сте от тормоза от вашите родители?
  Действайте сега!
  Изнесете се от къщи, намерете си работа, плащайте си сметките, докато все още знаете всичко!"

  Толкоз по отношение на излишните мама и тате. 🙂

  https://images.lowes.ca/img/p400/8350/odr821.jpg

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Част от развитието, без която не може :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 4 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Гневно

  След прочитане на текста разбрах каква е основната идея и болката на авторката Яна Захариева, а те са в това, че не се става лесно дори и "куха лейка" - и за това трябват усилия:)

  /не се чете/
 4. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Родителите никога не са излишни...младият човек понякога така разсъждава, защото не го терзаят мисли, че няма да е вечно млад и свободен, и е прав, до момента, когато сам той стане родител.

 5. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Любопитното е, че юношеството е сравнително ново "развитие" в исторически план. Преди началото на ХІХ век за такъв етап от живота почти не се е говорело: 13-годишните са се смятали за възрастни (Ромео и Жулиета по времето на Шекспир са тринадесетинагодишни, но са били "възрастни" в очите на обществото). През по-голямата част на ХІХ век дори не се е използвала думата "юноша" (adolescent) и на практика не е имало интерес към характерните поведения за този етап. В началото на ХХ век американски психолози превръщат етапа в обект на изучаване и насочват вниманието към него. Учените свързват "откриването" на юношеството с промените в американския начин на живот и най-вече промените в структурата на семейството, урбанизацията и индустриализацията.

  https://www.jstor.org/stable/349302?seq=1 #page_scan_tab_contents

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-лошо е когато родителят загуби авторитетът си пред детето.Тогава то изобщо не се съобразява с мнението му.Разни пишман психолози разясняват как родители и деца трябвало да бъдат приятели.Какви приятели-за родителят детето му винаги ще е най-важното нещо в живота.И винаги ще иска най-доброто за детето си.И понякога взема решения,които не се харесват на детето,но са в негов интерес.

 7. 8 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Мусаши":Най-лошо е когато родителят загуби авторитетът си пред детето.

  Ако родителят е в добра физическа форма, може да съхрани авторитета си пред детето много дълго - дори прекалено дълго:)

  /не се чете/
 8. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Да се върнем в реалността. Българите живеят с родителите си до 30-годишна възраст.

 9. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Този съвет доста често свършва в затвора или ня някоя пиаца.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  "Какви приятели-за родителят детето му винаги ще е най-важното нещо в живота."

  И това пречка ли е да бъдеш приятел с детето си?
  Сложното на пубертета в повечето случаи, е че порасналият синковец може вече някои неща доста по-добре от родителите си и в неговите очи те губят статута си на богоподобни всичкоможещи същества.
  Особено, ако той тренира нещо и като се прибере вижда тати по потник с показващо се под него шкембе и мама с мърлявия пеньоар и ролките на главата, които имат разлика със сватбената си снимка с около 50 килограма в обща сложност.
  Да не говорим, ще да потърсят от тях помощ за това, че таблетът забива, учебникът по биология е копи-пейст от тоя за университета, а по литература ти искат някакви думи на патагонски дето и самите учители не ги разбират е кауза пердута.
  И изведнъж новооперилите се пиленца се оказват на предната линия, а мама и тати се опитват да помагат само със забрани и даване на наклон и то за неща дето си нямат хал-хабер.
  За да имаш авторите в очите на детето си в днешни времена трябва да си каръшък между Стив Джобс, Арнолд Шварценегер и Боян Петров едновременно.
  Сложна е тая. ;)

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Един много слаб текст и с много подмолни цели ,коитопреследва.
  Авторката как пише за неща които въобще не познава и дори не е преживяла ? Значи пресъздава чужди мисли и преживявания или не е на 16 години.
  Някой много подценява читателите на Дневник или поне една немалка част от тях.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Може да бъдеш приятел с детето си, но никога няма как да бъдете равни - така че точната дума не е приятелство !

  [email protected]
 13. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Зависи. Всеки случай е различен и е въпрос на семейна среда и възпитание. И преди всичко е въпрос на НЕкриворазбрана родителска любов.
  Разбира се, ако дъщеря ти е взела благия характер на тъща ти само Бог може да ти помогне !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Тцъ! Вече има гласове, които твърдят, че родителите трябва да питат новородените дали са съгласни, преди да им сменят напълнените памперси, за да се изгражда "култура на съгласие" в семейството. Винаги има място за развитие и всякакви "идиосинкретични", за да не кажа "идиотски" идеи. 😂

  http://bit.ly/2KDFSzg

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  От тая "култура на съгласие" ще оставаме без бъдещи поколения!
  Може да питат детето преди зачатието, дали е съгласно да го заченат!:)

  [email protected]
 16. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  И е истински късмет да имаш стабилни мама и татко, които те обичат и се грижат за теб с любов.

 17. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  Текстът си е съвсем точен. Точно това е картината на една градска тийнейджърка на 13-15 г.
  Влючително и смърдежът на пот!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  Напълно разбираемо се чувства детето - помня и аз като бях тийнейджър колко се лутах насам-натам и ми беше доста гадно понякога. Лошото (което момичето все още не знае и по-добре), че след това става още по-трудно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 21 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#7] от "Мусаши":Най-лошо е когато родителят загуби авторитетът си пред детето.Ако родителят е в добра физическа форма, може да съхрани авторитета си пред детето много дълго - дори прекалено дълго:)
  —цитат от коментар 8 на Тони Шнайдера


  Братчед, за съжаление при мен тва нещо не работи добре. В перфектна форма съм, но мойте тийнове кат разберат , че са пекрачили границата ми на търпение отварят таквиз усти за правата им и подобни, че се чудя кой ли адвокат ги е правил и раждал.

 21. 22 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тъй, тъй, тровете им съзнанието със "невинни статийки". Благодарим на Америка за България за отровата.

 22. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":"Какви приятели-за родителят детето му винаги ще е най-важното нещо в живота."И това пречка ли е да бъдеш приятел с детето си?Сложното на пубертета в повечето случаи, е че порасналият синковец може вече някои неща доста по-добре от родителите си и в неговите очи те губят статута си на богоподобни всичкоможещи същества.Особено, ако той тренира нещо и като се прибере вижда тати по потник с показващо се под него шкембе и мама с мърлявия пеньоар и ролките на главата, които имат разлика със сватбената си снимка с около 50 килограма в обща сложност.Да не говорим, ще да потърсят от тях помощ за това, че таблетът забива, учебникът по биология е копи-пейст от тоя за университета, а по литература ти искат някакви думи на патагонски дето и самите учители не ги разбират е кауза пердута.И изведнъж новооперилите се пиленца се оказват на предната линия, а мама и тати се опитват да помагат само със забрани и даване на наклон и то за неща дето си нямат хал-хабер.За да имаш авторите в очите на детето си в днешни времена трябва да си каръшък между Стив Джобс, Арнолд Шварценегер и Боян Петров едновременно.Сложна е тая. ;)
  —цитат от коментар 11 на rapidfire


  Няма нищо сложно.Все пак тийнейджърите не поставят въпроси от атомна физика,та да не може родителят да им отговори.Задължение на родителят е да помага в домашните на децата,но това не означава,че са приятели.Връзката родители-деца е много по-силна от най-голямото приятелство.Не става въпрос да му се забранява всичко на детето,а основно на неща,които биха навредили на здравето му като пушене на цигари,пиене на алкохол,употреба на наркотици.Или пък каране на мотор или практикуване на екстремен спорт.

 23. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Любопитното е, че юношеството е сравнително ново "развитие" в исторически план. Преди началото на ХІХ век за такъв етап от живота почти не се е говорело....
  —цитат от коментар 6 на baba_zozolana


  Аз пък стигам до заключението, че с всяко следващо поколение хората узряват на все по-млада възраст, така че по-скоро периодът на..."юношеството" е на път да изчезне!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Има си лек и за това положение, ама е драстичен - изгонваш децата от къщи като завършат училище. Не се страхувай, няма да пропаднат, ако дотогава си им дал добро възпитание, ще се оправят.

  Номерът е да не ги жалиш, само в краен случай помагаш с нещо и то кристално ясно уточняваш, че е заем и трябва да го връщат. Е, поотлагаш връщането, но те вече разбират, че нещата не са безплатни.

 25. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Има си лек и за това положение, ама е драстичен - изгонваш децата от къщи като завършат училище. Не се страхувай, няма да пропаднат, ако дотогава си им дал добро възпитание, ще се оправят. Номерът е да не ги жалиш, само в краен случай помагаш с нещо и то кристално ясно уточняваш, че е заем и трябва да го връщат. Е, поотлагаш връщането, но те вече разбират, че нещата не са безплатни.
  —цитат от коментар 25 на areta


  Е чак дотам не смятам да стигам.Въпреки ,че в наши дни е много по-лесно млад човек да е самостоятелен заради по-високото заплащане на труда.Често се случва младежи по на 25 години да печелят двойно и тройно повече от родителите си.

 26. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#25] от "areta":

  Каквва лихва им начисляваш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Зависи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гарван": В перфектна форма съм, но мойте тийнове кат разберат , че са пекрачили границата ми на търпение отварят таквиз усти за правата им

  Братчед, ако трябва да си призная и аз не командвам парада отдавна. Поради простата причина, че голямата ми дъщеря е на 40, малката на 35, а синът ми е на 30. В интерес на истината никога не съм ги бил - с пръст не съм ги докосвал. Но те отлично ме познават и не само не преминават границата, но дори като усетят, че са близо до нея - веднага дават заден ход. Защото не се знае, знае ли се. Иначе с тях нямаме теми табу още от тийн възрастта им.
  А на теб ти пожелавам здрави нерви и много търпение! И да са ти живи и здрави!

  /не се чете/
 29. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гарван": В перфектна форма съм, но мойте тийнове кат разберат , че са пекрачили границата ми на търпение отварят таквиз усти за правата им

  Братчед, ако трябва да си призная и аз не командвам парада отдавна. Поради простата причина, че голямата ми дъщеря е на 40, малката на 35, а синът ми е на 30. В интерес на истината никога не съм ги бил - с пръст не съм ги докосвал. Но те отлично ме познават и не само не преминават границата, но дори като усетят, че са близо до нея - веднага дават заден ход. Защото не се знае, знае ли се. Иначе с тях нямаме теми табу още от тийн възрастта им.
  А на теб ти пожелавам здрави нерви и много търпение! И да са ти живи и здрави!

  /не се чете/
 30. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони Шнайдера":

  Е ти ако на децата ти на 40 и 35 години им командваш парада,значи си провалил като родител.Все пак става въпрос за непълнолетни деца.

 31. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Детето не търси от родителя приятелство.
  Търси авторитет. Търси отговори на глобални и ежедневни въпроси, от лидер, на който може да се довери.
  За съжаление, не всеки родител може да предложи това на децата си.

 32. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  точно това е и една от подмолните цели на подобни скалъпени статийки - да се руши традиционния семеен модел и авторитетът на родителите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Да те поставят във фокуса не винаги помага, но пък сплотява,,, :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Разстроено

  Докато сме живи все ще сме от полза за децата си, стига да сме здрави и да не паднем на ръцете им.

 35. 36 Профил на it
  it
  Рейтинг: 446 Неутрално

  При разкопки в древен Шумер, археолози се натъкнали на следния надпис: "Ако днешната младеж продължава да я кара по същия начин, скоро ще настъпи края на света!" :)

 36. 37 Профил на paigem2513@gmail.com
  [email protected]
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "man_un":

  Не всички хора имат деца и досега не съм видял някои да се оплаква че е без деца

 37. 38 Профил на Мила Г.
  Мила Г.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":Любопитното е, че юношеството е сравнително ново "развитие" в исторически план. Преди началото на ХІХ век за такъв етап от живота почти не се е говорело: 13-годишните са се смятали за възрастни (Ромео и Жулиета по времето на Шекспир са тринадесетинагодишни, но са били "възрастни" в очите на обществото). През по-голямата част на ХІХ век дори не се е използвала думата "юноша" (adolescent) и на практика не е имало интерес към характерните поведения за този етап. В началото на ХХ век американски психолози превръщат етапа в обект на изучаване и насочват вниманието към него. Учените свързват "откриването" на юношеството с промените в американския начин на живот и най-вече промените в структурата на семейството, урбанизацията и индустриализацията. https://www.jstor.org/stable/349302?seq=1 #page_scan_tab_contents
  —цитат от коментар 6 на baba_zozolana


  Бабо, сигурно защото са живеели до 30-годишна възраст, за това :) Качеството на живота е било по-различно, продължителността също.

 38. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мила Г.":

  Например Александър Велики :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  .....................И ние си мислим, че ще сме замръзнали в този период завинаги...............

  Аз го научих по най-трудният начин.

  И горе в текста има ПАК грешка.
  Дрехите не Омаляват, а Умаляват.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ..............А мама и тате вече не могат да помагат, защото и те не ги знаят тези неща. Искате да кажете, че родителите не знаят всичко ли?...................

  Ние с Гърлето ги ЗНАЕМ всички тези неща (без химията) и въпреки това няма голяма полза.

  Все пак ние сме частен случай.

  Не ще да учи човека, гони и каки дори.
  Как МОЖЕ абитуриентка да ...... с 15 годишно пишлеме?
  По мое време и Ален Делон да си пак не можеш да се включиш при кака три години по-голяма от теб.
  Сега можело.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ..................Бъдещето всъщност е нещо непредсказуемо и често, макар да не си го признаваме, ни плаши. Дори да сме планирали всичко до последния детайл, никога не знаем какво ще се случи......................

  Е това беше вярно някога, но отдавна НЕ е вярно.
  Прати го да завърши отличие някое измекярско училище с ниски изисквания пък после чакай да се развие в нещо си. Няма да вземе нито един приемен изпит във ВУЗ.

  Лошото е, че изборът трябва да го правим ние родителите, защото децата в седми клас не могат да направят разумен избор.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  .................Опитайте с "Готови ли сте наистина да имате деца, а тийнейджъри?"..................

  Това е безсмислено. Ще имам четвърто дете и отлично знам, че никой не е готов да се пребори с тийнейджър. Това въобще не значи, че не трябва да имаме деца.
  Никой не е казвал, че е лесно. Не е било лесно и за нашите родители.
  Що бой съм изял и майка ми до ден днешен все казва "малко съм те била", но в същото време пропуска факта, че аз не съм бил никое от децата си, а са все момчета.

  И нещо пропуска автора секса.
  Питам се ЗАЩО?
  Мятат се най-късно на 14 години. Факт е.
  Какво да правим? Да се радваме ние с мъжките чеда? Ами много, защото пак мислиш.

  И великата мисъл. Моля модератора да остави поста не изтрит до понеделник вечер, защото, макар и леко груб всъщност е самата истина.

  "Когато имаш момче мислиш само за една пишка.
  Когато имаш момиче мислиш за всички пишки на света"

  И това не е точно така, но признавам, че винаги се радвам, когато гинеколога каже, че със сигурност ще имаме момче.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Винаги съм набивал в главите на моите, че можем много да се обичаме, но приятели НИКОГА не можем да бъдем.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "Тони Шнайдера":

  Догодина "пада" авторитетът ми по всяка вероятност.
  Наложи се да се...посдърпаме с вторият син и разбрах. Най-много година имам.
  68 кг. е и го вдигнах на ръце за да е наясно ЗАЩО боксьорите и борците са в категории по килограми. И той, обаче разбра, че не всичко е до килограми.

  Ама това не решава почти нищо приятелю.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гарван":

  Да. И това го има.
  Не е до силата.
  И до кое да е тогава?

  Отнасяме го като куцо пиле домат....по плешивия, че първо от него чух това понятие.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "the_thraex":

  Това беше глупаво и заядливо.
  Прави като мен. Обяснявай грешното.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Екстремен спорт викаш?

  Отивам да снимам парапланерстки изпълнения.

  Идва щастлив родител, детето сваля раницата от колата и литва.
  Вятър има. Това 15 годишно пишлеме минава на метър от скалата няколко пъти, а оня глухар го гледа щастлив. Отидох при инструктора и му обясних, че един порив вятъра и то лек ще залепи пишлемето като марка на стената та престнаха простотиите.
  Познаваме се с инструктора от Аероклуба и той е наясно, че знам за вятъра повече от него. Ами, ако не се познавахме? Ами, ако аз не бях пилот на младини?
  А и какво ли става, когато НЕ съм там?
  С тия екстремни спортове....косъма ми не просто се изправя. Стои си изправен непрекъснато. По-рано за да ти дадат нещо да караш въобще караш цяла зима теория.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Не може да изчезне юношеството. Ще стане като с климата в България.
  Зимен и летен сезон. Няма ги другите два сезона.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 50 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Надявам се да не бъда стигматизиран като хомофоб, но мама и тате ще стават все по-излишни в бъдеще време. Благодаря на Дневник, че все още е склонен да подпомага кампании, подкрепящи изтикваната, под предлог за правата на човека, в ъгъла "нормалност".

 50. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "conTXT":

  Няма страшно. Ония са малко на брой.
  И с годините НЕ се увеличават.
  Тийнейджърите ни не ги грози тази опасност.
  Все пак българите сме първите отхвърлили ИКонвенция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 225 Неутрално

  .................Опитайте с "Готови ли сте наистина да имате деца, а тийнейджъри?"..................Това е безсмислено. Ще имам четвърто дете и отлично знам, че никой не е готов да се пребори с тийнейджър. Това въобще не значи, че не трябва да имаме деца.Никой не е казвал, че е лесно. Не е било лесно и за нашите родители.Що бой съм изял и майка ми до ден днешен все казва "малко съм те била", но в същото време пропуска факта, че аз не съм бил никое от децата си, а са все момчета.И нещо пропуска автора секса.Питам се ЗАЩО?Мятат се най-късно на 14 години. Факт е.Какво да правим? Да се радваме ние с мъжките чеда? Ами много, защото пак мислиш.И великата мисъл. Моля модератора да остави поста не изтрит до понеделник вечер, защото, макар и леко груб всъщност е самата истина."Когато имаш момче мислиш само за една пишка.Когато имаш момиче мислиш за всички пишки на света"И това не е точно така, но признавам, че винаги се радвам, когато гинеколога каже, че със сигурност ще имаме момче.
  —цитат от коментар 43 на Росен (Путлер капут)


  Е как ги правиш тия момчета?Аз все женски правя.Още им е рано за гаджета.

 52. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Еми не съм художник като теб.
  За женско трябва да си художник.

  "Две момчета - майстор"
  "Две момичета - художник"
  "Момче и момиче - гъзар"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":Еми не съм художник като теб.За женско трябва да си художник."Две момчета - майстор""Две момичета - художник""Момче и момиче - гъзар"
  —цитат от коментар 53 на Росен (Путлер капут)


  И аз ще пробвам за четвърто пък дано е момче.Мисля си,че разбрах защо са все момичета-всичките бяха планирани,и почвахме да правим секс два дни педи овулацията.А така се раждат момичета.Ако е точно в деня на овулацията се зачеват момчета.

 54. 55 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 746 Неутрално

  т.е. ако ти е тегаво да гледаш тийнейджър, не трябват деца ли? оФца.

 55. 56 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ""Разбира се, ако дъщеря ти е взела благия характер на тъща ти само Бог може да ти помогне !!!""

  Ако в дъщеря си виждаш не собственото си творение, а тъща си и господ не може да ти помогне.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Весело

  Нищо ново под слънцето. Тийнейджърски "мъдрости".
  Всеки после пораства ...

  А конкретно на Яна бих казал - мама и тате никога не могат да станат излишни.
  Защото те са ти единствените, които прощават. Някои наистина всичко ...

 57. 58 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 651 Весело

  До коментар [#52] от "Мусаши":Еми не съм художник като теб.За женско трябва да си художник."Две момчета - майстор""Две момичета - художник""Момче и момиче - гъзар"
  —цитат от коментар 53 на Росен (Путлер капут)


  Бе аз съм с първо момиче, после две момчета. Та по твойта какъв съм?
  Баш майстор или Турбо гъзар

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 58. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  Ще пратя линка от статията на Гърлето. Тя е наясно защо стават момчета.
  Не може, обаче нищо да се направи, доколкото знам.
  За третото знам, но пак само донякъде.
  Тест се взема за да се знае точно кога е овулацията. Тест за овулация!
  И се прави момче само веднъж. И точно, когато теста покаже овулация.
  Докато стане...по месеци става въпрос. Ако и тогава е момиче просто мирясваш....или правиш отбор по гимнастика.

  Ама не ми се връзвай. Ще я пратя тук да пише, когато може.
  Мисля, че не е нейна теорията защо имам само момчета от три жени.
  Тя има навик да проучва детайлно нещата.
  Например за немските пюрета. Маса пари даваме, а тя все се мръщеше, че винаги има 60% моркови.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 60 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Полът на децата зависи само от бащата. Момче - X и Y хромозома. Момиче - X и X хромозома. Едната хромозома е от майката, вторият - от бащата. Майката носи две XX хромозоми. Бащата - X и Y. Когато майката даде единствената си възможна хромозома само от бащата зависи дали ще има момиче или момче. Ако даде X-са си става момиче, ако сподели Y-га си, става момче. По принцип в един мъжки организъм често преобладават повече от единия вид хромозоми. Така често семейства имат две, три, дори 12 дъщери или пък само синове.

  Самотата обливаше сърцето ми
 60. 61 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Абсолютно право е на всеки човек да избере какво да прави, каква професия да има. Само той самият може да даде отговор на това какво му носи страст и какво предизвиква интереса му. Порастването е сложен процес от толкова много предпоставки: генетични, социални, силно или слабо влияние на средата, реактивност и отклик на предизвикателствата на средата и в частност - семейството, влияние на вътрешния свят, морал, израстващата духовност и емоционална интелигентност, хормонални фактори - любов, секс, страст. Сложни психологически процеси и качества като сравнения, идеализации, солидарност, емпатия и алтруизъм. В крайна сметка този процес започва като пуснеш детето си от ръцете си и то с физическа крачка поеме първия контрол въру себе си в живота си. Оттам насетне ние сме все по-затихващ център на света, а егото и индивидуалността след всяка година заемат все повече пространство в съзнанието на малкото човече. Много ми е смешно как родителите тикат децата си след 12-годишна възраст и започването на пубертета към определени професии и респективно - учебни заведения. Да, за да стане балерина една госпожица, тя още от 4-годишна трябва да тръгне на балет. Тогава няма да е нейно решението, дори след време да го отхвърли или приеме с "две ръце". Съгласна съм в такава възраст родителските амбиции да се поразвихрят, но само при добра преценка на зараждащите се интереси у самото дете. Ако момиченцето е пълничко, не особено грацилно, с едър скелет, не пази добро равновесие или специалист насочи родителите към друго занимание, то тогава би трябвало да се запечати алчната паст на амбицията, а не на всяка цена да се насилва детето да върши нещо, което няма да е привично за него и за което не е родено да бъде. Ако синът ми ми каже, че иска да е футболист и се посъветвам с треньори, които ми кажат, че от това "дърво свирка става", тогава ще играя ролята на полезна амбиция. Примерно: ще обръщам повече внимание на съвременния футбол и през ден-два ще пускам някой коментар за мачовете в лигата или отзивите за някой играч, ще го запозная с деца, които имат същите интереси, ще вземам футболни атрибути - тениски, тематични подаръци, ще ходим на мачове на живо, и последното "ще" може би: ще го подтиквам към патриотизъм и разкази за велики не само футболисти, но и спортисти. Истината е обаче, че не децата са лоши, а параноичните, подозрителните и манипулативни много често родители. Трябва добре да се замислим, че децата не трябва да бъдат учени на лъжа, дори когато трябва да се излъска авторитета на някой от родителите. И не винаги трябва да разтърсваме гордата си лъвска грива от възмущение за няоя дребна лъжа - просто тя е инструмент на егото да постигне своето желание в противовес на сила, срещу която малкият човек още не може да се противопостави. Но не винаги детските лъжи са лоши, а са едниственият изход в борбата с глупостта, недалновидността или манията на някой родител. Лечението на организма родител-дете започва от главата - от майката или бащата, или и от двамата. И децата не са длъжни да ни обичат на всяка цена и да ни се подчиняват сляпо. Та какъв е приносът към еволюцията на човешкия род, ако всяко ново поколение действа ретроградно и не променя нищо, а само се адаптира към привичките на семейството и народа си? Запазва статуквото? То колко пъти в историята ни се е оказвало излишно и дори опасно за мира и живота на всички ни? Ако младите не следваха вътрешния си импулс за промяна и бунтарството си, ние не бихме напреднали нито технологически, нито политически, нито духовно!

  Самотата обливаше сърцето ми
 61. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#58] от "Родолюбец":

  Твърдо турбо гъзар.
  След момче две момичета си е точно така.

  Има и друга теория.
  Божия теория.
  Който хойка по жени получава дъщери. Аз никога не съм изневерявал на жените, от които имам деца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 63 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#58] от "Родолюбец":
  Ти си си написал - родолюбец :D

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK