Проект Тийнейджърът вкъщи

Петьо Брезоев, дерматолог: От пъпки никой не е умрял, но понякога остават травми за цял живот

Петьо Брезоев, дерматолог: От пъпки никой не е умрял, но понякога остават травми за цял живот

© Цветелина Белутова, КапиталВъпросите към Петьо Брезоев задава 17-годишната Кристин Колева, ученичка в софийската математическа Гимназия "Паисий Хилендарски".


Днес ние говорим свободно за политика, права и конспирации, но теми като тази за акнето често се оказват деликатни и проблематични, за да бъдат обсъждани на висок глас. Защо? Какво е толкова сложното? С цел да отговорим на някои въпроси, които вълнуват мен и връстниците ми, потърсихме дерматолога Петьо Брезоев с практика при кожните заболявания повече от 20 години.


Ролята на външния вид за самочувствието на младите
"Външният вид е от значение за всеки човек – не само за тийнейджъра, но за тях е особено важен и точно той стои в основата на целия проблем", казва д-р Брезоев. Причината е, че акнето се появява именно в периода, в който човек се формира като личност. Ако точно в този критичен за младите хора момент те са смутени от външния си вид или друг неуспех, той често ерозира вярата в собствените им сили. Според него това би могло да се отрази както в понижаване на успеха, така и в определени трудности при социалните контакти. "От пъпки никой не е умрял, но понякога остават травми за цял живот", казва експертът.


Малко се осмеляват да потърсят професионална помощ


За жалост се оказва, че макар и да има много тийнейджъри, които търсят помощта на лекаря, те все пак са много по-малко, отколкото сочат статистики, свързани със заболяването. Практически всеки тийнейджър в България би следвало да има някаква форма на акне, казва дерматологът, но с него и колегите му се свързват основно заради тежкото и обезобразяващо такова. "На тези хора може да се помогне, но самите те не търсят решение на проблемите си, а решение винаги има." Той изчислява, че едва около 1% от тийнейджърите, които посещават кабинета му, сами са поели инициативата за лечение, а не техните родители, и това показва колко далеч от ума на един млад човек може да е нуждата от лекуване.


Петьо Брезоев, дерматолог: От пъпки никой не е умрял, но понякога остават травми за цял живот

© Цветелина Белутова


Дали е въпрос на срам


Не, според дългогодишния специалист е свързано с това, че човек все още не се е научил да се справя сам с проблемите си. "Хем си голям, хем не си" - едва ли е нечий любим период от порастването. На тази възраст младежите "искат да бъдат зачитани като личности и да не им се нарежда какво и кога да правят, но в същото време самите те нямат достатъчно житейски опит, за да решат сами проблемите си". Според д-р Брезоев това е основната причина тийнейджърите да не търсят сами професионална помощ. "Явно в тази възраст да поискаш съвет се приема за слабост."


Ако си мислиш, че си опитал всичко – не си


"Пробвал съм всичко" е изречение, което един дерматолог чува постоянно. Проблемът е, че това "всичко" са нещата, които хората виждат по телевизията, а според специалиста има много сериозна разлика между рекламата и реалността, която хората трябва да разберат, за да решат веднъж завинаги проблемите си с акнето.


За него това е заболяване, което се лекува, но в някои случаи изключително бавно. "Съответно, ако видиш реклама, в която ти обещават, че за две седмици всичките ти проблеми ще бъдат решени – помисли пак." Резултати могат да се наблюдават най-рано след три месеца, казва лекарят.


Петьо Брезоев, дерматолог: От пъпки никой не е умрял, но понякога остават травми за цял живот

© Цветелина Белутова


Не е нужно тийнейджърите в днешно време да страдат от акне


Оказва се, че много родители имат остарели разбирания и манталитет в стил "и аз съм имал пъпки, пък нищо не ми е станало". Въпреки това те са забравили, че надали им е било приятно, когато са били в този вид. "В XXI век акнето вече не е за задължително зло и трябва да се третира точно както всеки друг проблем, за който има намерено решение. Няма причина да го оставим "само да си мине", когато можем да се лекуваме", твърди д-р Брезоев.


На базата на дългогодишната си практика той споделя, че сериозно е променил подхода си с пациентите. Научил се е да изисква повече и вече очаква човекът, потърсил неговата помощ, да е проактивният. "Моята работа е да го преведа по пътя, но човекът трябва да поеме отговорност. Ако след кратък период от време пациент види резултати, но не продължи лечението, рано или късно пак ще се върне, откъдето е тръгнал. Не бива да забравяме, че акнето се лекува, но не е като шарката – може да се връща отново и отново, и затова се изисква постоянство. Ако не искаш да имаш пъпки, трябва да си ангажиран – това е промяната в мисленето, която придобих", обобщава дерматологът.


Какво казват тийнейджърите за ролята на външния вид в живота им - четете тук.


Материалите са част от поредицата на "Дневник" - "Тийнейджърът вкъщи" с подкрепата на BIODERMA.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Дерматолозите не могат да помогнат за масовия проблем. Те имат някакви средства за много тежките случаи на вторични инфекции. На повечето им трябва диетолог. Ама това не е секси като мицеларна вода и коверстик.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  Два цитата, които са христоматийни за българския многознаещ пациент:

  "Пробвал съм всичко" е изречение, което един дерматолог чува постоянно."

  "Ако след кратък период от време пациент види резултати, но не продължи лечението, рано или късно пак ще се върне, откъдето е тръгнал"

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Добър момент за реклами на арсенал от лекарствени средства.

 4. 4 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Дерматолозите не могат да помогнат за масовия проблем. Те имат някакви средства за много тежките случаи на вторични инфекции. На повечето им трябва диетолог. Ама това не е секси като мицеларна вода и коверстик.
  —цитат от коментар 1 на znaya


  Тук сте много прав/а. Хората масово се тъпчат със сладко, бързи храни, пържено и не осъзнават какво си причиняват, защото промените настъпват постепенно, докато един ден не се огледат в огледалото и не видят на какво са заприличали. Само че дотогава вече са станали зависими от гореизброените храни.
  Между другото спирането на вредните храни, съчетано със спорт прави чудеса за месец (стига да е е някакъв тежък случай). От личен опит го казвам. От както видях резултатите върху кожата си от спорта, не съм пипнал бързи храни и съм във фитнеса през ден.

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 586 Неутрално

  -Ще ме придружите ли на разходка, приятелю? Трябва да си купя крем за лице.
  -За какво ви е крем?-мърморя аз-и така кожата ви е прекрасна. Ако ме помолите да ви целуна, нищо чудно и да се съглася.
  -Кожата за това е прекрасна, защото се маже с крем-търпеливо ми обяснява жената като на малко дете.

 6. 6 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Платено съобщение, с много приказки за нищо. Мазната кожа и пъпките могат да бъдат проблем до живот, въпреки докторите и всевъзможните "универсални" и "най-нови" мазила...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 7. 7 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 268 Весело
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  проблема на българските пациенти е ,че се лекуват сами ,с каквото си се сетят и смятат докторите за мноого неграмотни ,това води само до едно ,много голяма смъртност и както казваме ,най голямата причина за смъртността е простотията .Друг е въпроса ,че известен професор по кожни болести започваше лекциите си с думите ,че има една кожна болест ,която е на 100% излечима - крастата .

 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2354 Весело

  .................акнето се появява именно в периода, в който човек се формира като личност...............

  Моме,
  нещо, което не знаеш.

  На тридесет годишната ми жена през зимата и излезе акне. Месец, втори. На третият месец я пратих на гинеколог.
  Не било акне, а момче.

  Става въпрос умната.....и по-често на гинеколог покрай акнето.
  На 10 000 жени една е с цветна бременност. Акнето е част от малкото видими белези, че....не е втори пуберитет.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 635 Неутрално

  И защо ли да чуем доктора? По-добре да си говорим за диети, хомеопатия и позитивно мислене. Точно за това става въпрос в интервюто.

 11. 11 Профил на operationsusie
  operationsusie
  Рейтинг: 11 Неутрално

  -Ще ме придружите ли на разходка, приятелю? Трябва да си купя крем за лице.-За какво ви е крем?-мърморя аз-и така кожата ви е прекрасна. Ако ме помолите да ви целуна, нищо чудно и да се съглася.-Кожата за това е прекрасна, защото се маже с крем-търпеливо ми обяснява жената като на малко дете.
  —цитат от коментар 5 на man_un


  Ха-ха. Бас ловя, че това е от едно от криминалетата на Богомил Райнов.

 12. 12 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да, има лек срещу акнето, който действа в повече от 80% от случайте. Известен е на всеки дерматолог (и не само), по същество е отрова за тялото и има куп странични ефекти. Няма да ви го кажа, ай да видим дали някой ша са сети...

 13. 13 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Нивото на коментарите отново клони абсолютната нула на тъпотата.

 14. 14 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 411 Неутрално
 15. 15 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 367 Неутрално
 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 646 Неутрално

  От както видях резултатите върху кожата си от спорта, не съм пипнал бързи храни и съм във фитнеса през ден.
  —цитат от коментар 4 на Sp.Ace

  Ходенето във фитнеса през ден е диагноза. Казвам го като човек, който активно спортува и който е прекарал доста време и във фитнес залите. Там съм имал време да направя доста наблюдения на фитнес-контингента. Има доста хора от "постоянното присъствие" във фитнесите, които са психясали на тема "фитнес" и са се пристрастили. Те нищо друго не спортуват и не осъзнават, че постоянните им фитнес натоварвания рано или късно ще окажат влияние на кръста и на ставите.

  Трябва да се спортува умно, балансирано и разнообразно, а не да се гонят измислени резултати с цената на прекомерни натоварвания (било то за сила, за издържливост, за бързина или за сваляне на килограми).

 17. 17 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#16] от "Smoke":

  Абсолютно правилно, каране на колело, ходене, набирания /площадки и лостове се намират, продават евтини за монтаж на касата на вратата/, лицеви опори, планкове и клякания са напълно достатъчна активност за човек, ако се съчетае и с правилно хранене.
  Разбира се това е за форма и функционална сила, а не за плочки и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK