Проект Тийнейджърът вкъщи

Вербалният тормоз - "гвоздеят" на училищната агресия

Вербалният тормоз - "гвоздеят" на училищната агресия

© ShutterstockИлиян е ученик от 11 клас в езиковата гимназия в Плевен с английски и немски език. Казва, че има всестранни интереси в много сфери - от технологии до проектна дейност, участвал е в проекти по програма "Еразъм+", "Евроскола". Печели първа награда от конкурса на "Европа Директно" за есе на тема "Моето европейско утре".


За поредицата "Тийнейджърът вкъщи" той писа по темата с вербалния тормоз и как той ражда агресия в училище.


Омраза. Реч. Хора.


Три толкова различни на пръв поглед думи, но и толкова неразделни една от друга. Хората са били груби и жестоки преди, такива са сега, ще бъдат и в бъдеще. Днес омразата може да се породи от различията както в материално, така и в духовно отношение между тийнейджърите.
Често ставаме свидетели на примери за агресия, оправдана от състоянието на семейството на някого: "Петя пак има 4 по биология! Не знам с колко ще си вземе матурата, но нали баща й има пари, ще плати, за да я приемат в медицинския университет." Различията се открояват все повече и при взимането на шофьорска книжка: "Гледай колко некадърно кара Михаил! Аз съм 100 пъти по-добър от него, ако имах такава кола, всеки ден щях да съм с нея до училище." Пример за обидна реч на семейно равнище може да се открие и тук: "На този Иван баща му, ако знаехте къде работи... Онзи ден го видях да продава билети в тролея по път за училище!"


Всички тези откъси от комуникацията между хората на нашата възраст доказват сериозността на проблема. Културата и благоприличието се потъпкват с известна доза завист, подигравка и най-вече омраза. За съжаление статистики на МОН показват ръст в регистрираните прояви на агресия през последните години, като на една от челните позиции е вербалната с близо 3000 случая за 2015 и 2016 г. Това са само отчетените, но още стотици, може би и хиляди остават в сянка.

Свободата, с която разполагаме, ни позволява много често да нараняваме и нагрубяваме хората, вместо да изразяваме колко много ценим и обичаме всъщност онези, които ни заобикалят.


Хората не осъзнават истинската сила на изказаното от тях


Пример за това е прекомерната употреба на нецензурни думи и изрази между младите - "Здравейте!" например е заменено с "О, смотаняци! К’во става?". Важността на проблема е в последващото го отрицателно въздействие. Раните, които нанася върху човешката душа, в повечето случаи са изключително дълбоки, много трудно лечими. Докато физически тялото ни се възстановява с течение на времето, тези психологически рани бележат съзнанието ни за огромен период от време, дори и доживот. Въпреки че често умишлено използваме езика с ясната представа, че нараняваме някого, ние все пак продължаваме да използваме този вид агресивност, без да се повлияваме от чувствата на отсрещната страна. Езикът на омразата определено има силата да разруши нечие бъдеще, мечти, афектирайки ги необратимо.


Тези размисли върху агресията на езиково ниво са напълно аналогични и в училищната среда. Езикът на омразата е изцяло негативен фактор в образователните заведения, но често пренебрегван от родителите и учителите.


Както всеки друг тип агресия между връстници и авторитетни личности,


вербалният тормоз оказва огромно влияние върху все още неизградилите се напълно и пълноценно ученици


Последиците от този тип насилие са не само видими в академическо отношение, но и в социално, като например тесен кръг от приятели, трудно запознанство и интегриране, по-ниски резултати на оценявания по различните предмети и т.н. Езикът на омразата е "гвоздеят" на училищната агресия, тъй като създава предпоставки за благоприятното посяване на семенцата на другите типове насилие и е изключително лесен, удобен и достъпен начин за постигане на цели или просто за разнообразяване на училищното ежедневие на "чужд гръб".


За огромно съжаление той е все по-често срещан начин на общуване не само между връстници сред учениците, но и с техните учители и родители.


Нормалните и уважителни форми се пренебрегват


и се превръщат в социално табу. От часовете в училище мога да дам примери от първа ръка за отношенията между учителите и учениците - "О-о-о, госпожо, аз съм дошла само заради вашия час, вие ще ме изпитвате?! Няма пък да стана! Излизам и ми пишете отсъствие! За к’во мене?", "Оф, тая сега ще ми пише 3, аз й казах да не ме изпитва! Б**и, писна ми от нейните глупости вече!"


Пример за разклатена връзка между родител и дете споделям от разкази на свои приятели, които дори и се гордеят и хвалят с начина, по който се държат със семейството си: "Ей, мамо, стига си крякала, ще я оправя тая тъпа стая, като се прибера! Сто пъти ти казах, к’во повече искаш от мене бе, жена!?", "Мале, тоя дъртият как ме ядоса! Викам му - дай ми 5 лева да пия кафе с Мария следобед, той пък ми се дърпа, че не съм си научила за теста утре. Ама успях да го прикоткам." Или "Тоя идиот- брат ми, е много зле, казах му да не казва на майка, че съм излязла с Иван. Тя се прибрала и го питала къде съм и той ме е изпортил. Толкова ли беше трудно да я излъже, тоя малък пикльо?! Накара ме да измия чиниите, а после да пиша някви си ти домашни по литература."


Вербалната агресия е на психологическа основа. Тя е заплаха за развитието на учениците като вирус, който се предава "от уста на уста", двойнствен инструмент - за защита и атака. Нека бъдем по-толерантни един към друг, за да може да живеем по-пълноценно и щастливо заедно! Агресията не води до нищо добро, нито пък е правилният подход за разрешаване на конфликти. Трябва да се стремим да намалим случаите, в които ние самите използваме вербалното насилие като начин на общуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Свободата, с която разполагаме, ни позволява много често да нараняваме и нагрубяваме хората, вместо да изразяваме колко много ценим и обичаме всъщност онези, които ни заобикалят.
  _______________
  Това всъщност укрепва децата и ги подготвя за модерната либертокрация където с няколко NLP обучения социалното табу се прескача и ще бъдат насилени вербално, така щото след това могат да го носят със себе си и да живеят по-пълноценно и щастливо с тази реалност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Друго си е откровената простотия от времената на соца, нали?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5472 Неутрално

  Смешно и тъжно. Само всичко това се учи в семейството...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "За съжаление статистики на МОН показват ръст в регистрираните прояви на агресия през последните години, като на една от челните позиции е вербалната с близо 3000 случая за 2015 и 2016 г. Това са само отчетените, но още стотици, може би и хиляди остават в сянка."

  Наличието на интерес не е достатъчно за формиране на мнение, което бъде наистина обосновано или авторитетно. Вие не сте говорител на МОН и не можете да представяте неговите анализи като достоверни. Да си спомним грешката в матурата, която е очевидна, а те се инатят и не я признават.

  Пожелавам Ви успех!.

  А пожеланията Ви са добри. Дано след 4-5 години придобиете квалификация и знания и умения да разберете какво не успява да даде на децата училището, а твърди, че иска да го даде. Що се отнася до семейството, въздържайте се, не посягайте върху него.

  Не се изкушавайте от грантове с които да бъдете купен, за да пишете едно, а да си затваряте очите за друго ( в бъдеще).

  Статията показва по-скоро, че все още се опитвате да разберете какво е това агресия, гледайки последствия от нея.

  Пример: Агресията е резултатът на разминаването между желанието и възможността да го постигнеш с наличните средства. Вие сте в училище. Образователна програма която е задължителна, но неправилна и изисква семейството да компенсира грешката, вместо да остави семейството само да избере какво да прави заедно. Такава програма всъщност също лишава възрастните и децата от нормално общуване и заблуждава, че проблемът не е в училището, а в семейството.

  За децата като теб това няма значение, но малка част от децата преодоляват всякакви трудности в ученето. За болшинството училището чрез начина на работа е механизъм за увеличаване на ножицата между желанието да си обикновен и справящ се и това да постигнеш малко повече. Несправянето с училище е довело до десетки лични трагедии, но МОН прикрива тази статистика внимателно като използва партрски НПО на тема борба с насилието. То смята, че вината за лошите програми трябва да се поеме от семейството като се заяви че не се справят децата, вместо да се поправи проблема веднага на място, трябва да напишат молба за НПО (които са част от рубриката в която сте публикуван).

 5. 5 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция.
  http://glasove.com/categories/novini/news/visshiyat-advokatski-syvet-ottegli-deklaraciyata-si-v-podkrepa-na-istanbulskata-konvenciya

 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1453 Любопитно

  Верни неща е писал Илиян. Обаче и неговите писания са пример за вербален тормоз. Агресията е естествено състояние на конкурентното общество. Неравенството и оценките на база неравенство сащо са естествено състояние.
  Самият Илиян да се замисли, че е продукт на агресивна пропаганда. Още от филмчеата за малки деца до сега. Вербален тормоз има във всяко мултипликационно филмче. Във филми за тинейджъри. В книжки за деца.
  Всички младежи са закърмени с идеологията на вербалния тормоз на конкурентното общество.
  Това е капитализъм като светоглед.
  Само че младежите трябва да се научат на едно от присъщите качества в такава среда - ЛИЦЕМЕРИЕ.
  Поради тови и на тях им се промиват мозъците с натяквания за ВЕРБАЛНА АГРЕСИЯ.
  Което само по себе си също е вербална агресия.
  И той, Илиян, добре показва как тази промивка е подействала ефикасно.
  !

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  И какво следва?
  Бетризиране?
  Благодаря, но НЕ. Направо се чудя как съм завършил училище преди сума ти години...

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Като всичко в живота, децата се учат от родителите и средата в която живеят. Има огромна агресия по пътищата, съответно на улицата и децата копират. Най-простият пример, застанете пред детска градина или училище-дори и "най-елитното" и вижте как се държат родителите, които докарват децата. Как спират, как се "уважават", как говорят и си направете извода. Теорията за счупените прозорци и за "гетото" не е измислена у нас. Просто ние "наваксваме" 100 годишно изоставане за 20-30 години.

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Като всичко в живота, децата се учат от родителите и средата в която живеят. Има огромна агресия по пътищата, съответно на улицата и децата копират. Най-простият пример, застанете пред детска градина или училище-дори и "най-елитното" и вижте как се държат родителите, които докарват децата. Как спират, как се "уважават", как говорят и си направете извода. Теорията за счупените прозорци и за "гетото" не е измислена у нас. Просто ние "наваксваме" 100 годишно изоставане за 20-30 години.
  —цитат от коментар 8 на stoiank


  Донякъде сте прав,но и агресията,не само вербална, е широко разпространена и в училищата в САЩ.А там понякога се стига до крайности.Племенникът ми учи в американско училище и е на 7 години.В класа му имало по-буйно момче и веднага го пратили на психолог,който му предписал хапчета.
  И агресия винаги е имало в българските училища.Аз съм бил в първи клас през 1982г и докато завърших винаги имаше агресия под една или друга форма.И то често физическа.Но тогава не се шумеше толкова за тези неща.но пък тогава родителите имаха голям респект към учителите и ако се оплачат от теб,те чакаше бой вкъщи.и в повечето случаи това оправяше нещата.А сега родителите никога не търсят вина в своите деца.

 10. 10 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не можете да направите промяна в младежите с такава статия. Тях не ги вълнуват тези неща. Те нямат идеалите на възрастните, а и възрастните не са по-добри. Младите ги вълнуват други неща и нищо не може да се направи по въпроса.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Не можете да направите промяна в младежите с такава статия. Тях не ги вълнуват тези неща. Те нямат идеалите на възрастните, а и възрастните не са по-добри. Младите ги вълнуват други неща и нищо не може да се направи по въпроса.
  —цитат от коментар 10 на cde44434219


  Абе може. :)

  Методът е доста стар и се нарича бой. Нали се сещаш как хаджи Генчо е биел децата още преди да отидат до чешмата. Щото ако отидат до чешмата и счупят стомната файда няма после да ги биеш. :)

  Явно има и доста по-модерен начин. В Дневник бяха писали за Исландия и спортните салони във всяко училище. Как като приобщават децата към някакъв спорт (вместо да се мотат безцелно) се преборили с доста проблеми сред подрастващите. И има още един плюс - сега имат приличен национален отбор по футбол. :)

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция.http://glasove.com/categories/novini/news/visshiyat-advokatski-syvet-ottegli-deklaraciyata-si-v-podkrepa-na-istanbulskata-konvenciya
  —цитат от коментар 5 на potrebitel3


  Коментарите против ИК не бяха много по-различни от тона на вербалната агресия. Между другото често се чуват псувни и в ТВ предавания в прайм тайма.

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6832 Любопитно

  И все пак не трябваше да отхвърлим с лека ръка Истанбулската конвенция.

 14. 14 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 552 Весело

  До коментар [#13] от "Peni Nikol":

  Правилно! Трябваше да я отхвърлим с тежка!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 15. 15 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Общо взето, се борим с вятърни мелници. Описаните неща са нормални за периода на израстването. Именно заради тези взаимоотношения се самоосъзнаваш и изграждаш като личност. Винаги е било така и винаги ще бъде.

  "Петя пак има 4 по биология! Не знам с колко ще си вземе матурата, но нали баща й има пари, ще плати, за да я приемат в медицинския университет."

  "Гледай колко некадърно кара Михаил! Аз съм 100 пъти по-добър от него, ако имах такава кола, всеки ден щях да съм с нея до училище."

  "На този Иван баща му, ако знаехте къде работи... Онзи ден го видях да продава билети в тролея по път за училище!"

  Извинявайте, ама в тези изречения няма език на омразата. Просто изразяват осъзнаването на юношите, че не са равни по между си. Което е много важна за навлизането в същинския живот. Това разбиране идва в този период от развитието им по един доста повърхностен начин, чрез разликите в облеклото, модерните "играчки", с които разполагат тийновете- на едни са по-скъпи и луксозни, на други по-евтини; изразява се различието дори чрез професията на родителите, ако щете.
  Всеки е преминал през това, всеки е бил тормозен и е тормозил. Разликата е, че при някои се насаждат дълбоки комплекси и възприемат веруюто "или си чук, или наковалня. По добре да съм чук", а други цял живот винят друг за житейските си неуспехи. Трети, които реално си вземат житейска поука, съзряват чрез тази "месомелачка", стават по-силни и оставят тези неща в миналото. Именно тази "школовка", да я наречем, изгражда отговорни хора, които съзнават значението на постъпките и думите им. Да си справедлив означава лично да си изпитал несправедливостта, да знаеш тежестта на речта, означава лично да си изпитал нейните рани.
  Ние като общество трябва да се стремим да изградим завършени личности, а не инфалтилни, стерилни , отгледани в саксия хора.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Децата понякога са много жестоки. Не осъзнават, че думите могат да убиват.

 17. 17 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Прости ора ве младеж. Какво се чудиш.
  Там където работническо-селската власт е земала властта, трева не никне.
  Като поотраснеш ще разбереш, че няма отърване.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 18. 18 Профил на interesna
  interesna
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Като цвете от Луната са децата, като горски, като полски, като степни цветя....

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Омраза, ненавист и злоба е имало винаги в обществото и няма как децата и юношите да не възприемат всичко това. Злобата е част от ежедневието ни , ние я предаваме на нашите деца и няма защо да се чудим на поведението им

 20. 20 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Децата това онова, после агресията и накрая целта - Истанбулската конвенция.

  Васил Козарев 15 го е казал много добре по-горе.

  Употребата на деца за политически цели е недопустима.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Вербалният тормоз е психотерор. Наказуемо. А за преатъпленията на малолетните трябва да отговарят родителите.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  а вие по какъв начин,ше реагирате ако 100 пъти ви уверяват,че не се въвеждат нови термини за пол и ,че нямало други скрити текстове,а вие откриете ,че даже има и полицейски орган-гревио,които да съблюдава,тези нови термини,как ше реагирате?.Ужким нямате сестра,а пък разбирате ,че и поведението й,е в разрез в моралните устои.Ако 100 пъти ви уверяват че получават европейски доходи и пенсии,а вие живеете като руснак в тундра,няма ли да псувате?

 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Какво въобще значи рубриката горещи теми? И кой определя дали една тема е гореща или студена?
  Значи темата "Тийнейджърът ... " и.т.н. с двадесет коментара е гореща и може да се мъдри с дни в челото на сайта, а други теми с по двеста коментара изчезват за часове, защото някой решава че са "студени"!
  Браво! Разказахте му играта на този сайт...! Върнете формата на стария сайт, защото този не става за нищо!
  Защо ли въобще пиша като няма кой да чете, ама както и да е...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#6] от "AzDebil":

  "Верни неща е писал Илиян. Обаче и неговите писания са пример за вербален тормоз. Агресията ................."
  Обществото обича да си затваря очите за истините и да се прави на хуманно на гърба на съседа.
  Агресията явно е присъща на съществата, включително и на човешките и да начукаш цялата отговорност за това на един сегмент от обществото е смешно.
  Лъвове, маймуни и диви коне се пердашат за надмощие, вие искате най-агресивният вид, завзел света за 1 милион години да крота.
  Няма да стане. В последните години обаче е изгубен контролът на старите мъжки индивиди, недотам справедливи, но потушаваши бяса на неконтролираните пубери. Звучи примитивно и грубо, но вижте в Диското защо местят стари слонове от един резерват в друг. Докато не приемете, че човекът е различен бозайник, но бозайник, с всичките недостатъци и наследени в кръвта правила за социално поведение, ще седите в удивление.

  Еретик
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#21] от "султана глаушева":

  "Вербалният тормоз е психотерор. Наказуемо. А за преатъпленията на малолетните трябва да отговарят родителите."
  ===========
  Така е.
  Съгласен съм, дотолкова, че не трябва са се стига до крайности.
  Нещата трябва да се вкарат в нормални граници.
  Само толкова. Няма как да убиеш съперничеството.
  И аз искам, но знам, че няма да стане. Отвътре ни е, каквото и да се говори и пише.

  Еретик
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#17] от "О, ко ма напрай!":

  "Прости ора ве младеж. Какво се чудиш.
  Там където работническо-селската власт е земала властта, трева не никне.
  Като поотраснеш ще разбереш, че няма отърване."
  =============
  И викаш, на Запад хората не си мерят.... каквото и да е?
  Нали не вярваш, че 45 години могат да променят биологичния вид?

  Еретик
 27. 27 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 213 Гневно

  И защо постоянно тогава се увеличават заплатите на некомпетентните учители по училищата , които не могат да се справят с преките си задължения да осигурят поне ред и спокойствие там .

  Защо национално няма униформи във тези училища .Защо всяко училище има директор + заместници по трима ,а реалните им задължения и отговорност никакви ги няма.

  Защо персонала във училищата е от изкуфели лелки ,които се назначават без да могат да минат елементарен психотест
  .
  Защо МВР е с бюджет от 3,7 млд (без даренията) и получава тези пари като не е повдигнало едно обвинение за вербален тормоз и хулиганство с/у ученици при все специално ангажираните уж в него с криминална престъпност и детска престъпност органи.

  Защо Прокуратура,Агенция за защит ана деца и тези 16 000 униформени служители от МВР от цялостните му над 80 000 по щат всички спят.

  Въпросите са много извода един.Ще тормозят децата ни защото сме безхаберни сервилни и не търсим отговорност на призваните и назначе3ните несретници на които заплати изплащаме. Някой плаща за да деградира средата образованието и всичко у нас. Това са неправитеслтвени фондации поставили се над закона които целият им прерсонал трябва да бъдат арестувани и хвърлени в затвора начаса!
  И имуществото им конфискувано

  Защо закрихте детските педагогически стаи .

 28. 28 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 299 Неутрално

  добро заглавие, актуално заглавие , но слабо като съдаржание , острите зъбери на темата само ги гледаме от долу в ниското и съскаме като змии или крякаме като диви патици с отрязани крила които не могат да се върнат в южните страни за зимата.
  като цяло статията е слаба ... не знам как е попаднала в папката със статии които подлежът на побликуване. всички важни под теми в статията са засегнати само повърнностно ,все едно че трето класник преразказва последнията серия от филма Между звездни войни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK