Пренебрегването в детството предопределя лошо здраве в зряла възраст, сочи изследване

Пренебрегването в детството предопределя лошо здраве в зряла възраст, сочи изследване

© Цветелина Николаева, КапиталНеблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение в зряла възраст, сочат данните на актуално двегодишно проучване на д-р Румяна Динолова от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), съобщиха от пресцентъра му.


Изследването доказва наличие на връзка между различните видове неблагополучия във възрастта до 18 г. и пушенето, употребата на алкохол, рисковото сексуално поведение и затлъстяването в зрялата възраст на човека.


Подобно проучване се прави за пръв път в България. То обхваща 600 студенти по медицина и помагащи професии (социални дейности, здравен мениджмънт, логопедия, специалисти по здравни грижи, психология) от шест български университета.
Неблагополучията могат да засягат детето пряко (насилие или пренебрегване) или косвено – чрез средата, в която то живее (домашно насилие, психическо заболяване на родителите или злоупотреба с различни вещества, лишен от свобода член на семейството, бедност; тормоз от връстници и насилие в общността).


Насилието и пренебрегването в детството са широко разпространени, сочат данните от проучването. 40,9% от анкетираните са преживели емоционално насилие, 28% – физическо, а 11.3% – сексуално насилие. 9.3% от участниците в изследването споделят, че са били физически пренебрегвани в детството си. Най-често срещаните видове дисфункция в семейството са домашното насилие и развод/раздяла на родителите.


Проучването доказва, че физическото насилие в детството увеличава с 3.6 пъти риска от тютюнопушене в зряла възраст. То е свързано и с риск от ранно начало на сексуалния живот, който нараства с 3.7 пъти. Физическото насилие в детството увеличава двойно риска от множество сексуални партньори и 1.7 пъти този от злоупотреба с алкохол.


Емоционалното насилие повишава риска от пропушване в ранна възраст 3 пъти, 2 пъти риска от ранна сексуална активност, 2 пъти риска от множество сексуални партньори и 1.7 пъти риска от злоупотреба с алкохол.


Преживяното в детството сексуално насилие увеличава риска за ранна сексуална активност и вероятността за множество сексуални партньори два пъти и половина, както и 5 пъти риска от затлъстяване.


Неблагополучията в детството често се преживяват в комбинация, а натрупването на повече неблагоприятни преживявания (различни видове) повишава значително потенциалните здравословни рискове, се обобщава в изследването.


Здравето на младите хора в България


Според Световната здравна организация 70% от случаите на ранна смърт сред хората в зряла възраст се дължат в голяма степен на типа поведение, формирано по време на съзряването. Възрастта 10 – 19 години е периодът на съзряването, на прехода от детство към зряла възраст. Той се счита за най-важния възрастов период в развитието на всеки човек, защото тогава се извършват физически, психологически, емоционални и социални промени, които са изключително съществени за бъдещите здраве и развитие.


Редица от поведенията, усвоени в този период, са от решаващо значение за здравето, като секс без предпазни средства, употреба на психоактивни вещества, нездравословни навици на хранене.


Рисково сексуално поведение


Половината от младите хора в България започват полов живот на 16-годишна възраст, като 35% от тях не са използвали презерватив при първия си полов акт.


Въпреки тенденциите за намаляване, честотата на ранната бременност (до 19 г.) и броят на абортите във възрастта 15 - 19 години остават високи (данни на НЦОЗА).


Броят на младите хора, инфектирани с ХИВ, също е сравнително висок – 34% от новорегистрираните ХИВ позитивни лица са на възраст от 20 до 29 години (данни на МЗ).


Употреба на алкохол


Запазва се тенденцията на висока употреба на алкохол (86% от българските ученици на 16 г. са опитали някакъв алкохол поне веднъж в живота).


59% от 16-годишните ученици са пили алкохол поне веднъж през последния месец.


88% от българските младежи съобщават, че достъпът до алкохол е сравнително лесен.


Употреба на наркотици


Употребата на някакви наркотици поне веднъж в живота сред учениците в Европа остава на високи нива, като 10 страни, сред които и България, отчитат нива, по-високи от 25%. У нас това са 30% от учениците.


27% от българските ученици са употребили канабис поне веднъж в живота. 7% от учениците в Европа и 12% от българските са употребили канабис поне веднъж през последните 30 дни. В периода 1995 - 2015 г. употребата на канабис в Европа и у нас нараства.


Трима от всеки десет младежи считат, че канабисът е леснодостъпен. Усещането за достъпността на другите наркотици е сравнително ниско: екстази (12%), кокаин (11%), амфетамин (9%), метамфетамин (7%) и крек (8%).

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Сега чак си обясних някои здравни проблеми на наши политици от всички полове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Черна статистика за бъдещето ни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не видях линк, това изследване публикувано ли е? А иначе, ако е верен цитатът, твърдения, като:

  " физическото насилие в детството увеличава с 3.6 пъти риска от тютюнопушене в зряла възраст. То е свързано и с риск от ранно начало на сексуалния живот, който нараства с 3.7 пъти. Физическото насилие в детството увеличава двойно риска от множество сексуални партньори и 1.7 пъти този от злоупотреба с алкохол. "...

  са безогледна гавра с науката... Напълно недоказуемо, откровенно тъпо...
  И само между другото, що за стигма е "множество сексуални партньори", за мен това е прекрасно преживяване??? За автора на изследването, явно е непостижим блян...

  roo
 4. 4 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Заглавието е смислово неправилно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK