С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

© Vasily Fedosenko, ReutersС децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Тази седмица включваме и Деня на детето - 1 юни.


Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


Петък, 1 юни
- София - Повече от 60 безплатни ателиета очакват деца пред Народния театър в тазгодишното издание на Детски панаир, което по традиция ще се проведе на този ден на това място, съобщиха организаторите от фондация "Изиарт". От 11 до 20 ч. ще са отворени работилниците за децата на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.


По традиция фондация "Изиарт" е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Национален природонаучен музей, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия.


За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.


- София - Държавната агенция за закрила на детето е подготвила безплатно шоу за празника на детето в зала "Асикс Арена" (бивша "Фестивална") от 17 часа. На сцената ще се качат едни от най-известните ютюбъри в България, за да изненадат хиляди деца с нещо, което правят за първи път. За регистрация и подробности - тук.- София - Открита тренировка по карате киокушин ще се проведе от 10 часа в парк "Гео Милев". В нея напълно безплатно могат да се включат всички деца, които искат да се запознаят отблизо с бойното изкуство, а специален гост ще бъде световната шампионка по карате киокушин Александра Маринова. Тримата ученици, които покажат най-добри спортни умения по време на открития карате клас, ще получат 1 месец безплатни тренировки по киокушин в СК "Армеец".


- София - район "Младост" организира традиционния си празник в парка пред Общината в квартала. Ще има богата музикална, културна и развлекателна програма за всички възрасти и вкусове. За децата ще се грижат аниматори, които ще им предложат игри и арт ателиета. Програмата включва:
10 – 13 ч. – Спортни щафетни игри за децата от детските градини и демонстрации на спортове подходящи за деца;
10.30 – 12.30 ч. - Рисуване на асфалт на тема "Младост – цветно приключение";
16 – 18.30 ч. - Забавни игри и анимации;
18.30 – 20.30 ч. – Концерт на ДЮТА "Пламъче" със специалното участие на вокална формация "Звънче" при 125.СУ "Боян Пенев" и вокална група "Талантите на Младост" и официално откриване на празника.


- София - В Националния етнографски музей се открива изложбата "Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!" от проекта "Get involved, fall in love with Varna". Посетителите ще видят десет артистични инсталации, създадени през лятото на 2017 г. по улиците на Европейската младежка столица – Варна и ще разберат как с игри е била въвлечена любовта на хората за създаването на една по-добра градска среда.


- София - На Ларгото от 11 часа ще бъде открита благотворителна изложба на картини на деца от 143 СОУ "Георги Бенковски". Каузата на изложбата е "Деца помагат на деца", като събраните пари от продадените картини ще бъдат дарени на деца, лишени от родителска грижа.


С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

© Музикален театър


- София - Музикалният театър кани децата и техните близки на два безплатни спектакъла на – балета "Пепеляшка" от 11 часа и мюзикъла "Ян Бибиян" от 15 часа. И двата ще се играят на голяма сцена.


- София - Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) организира футболен турнир по повод на Международния ден на детето. В състезанието от 10 часа на стадион "Академик 4. километър" ще участват ученици от столични училища и техни връстници, лишени от родителски грижи.


- София - "Работилничка за приложни изкуства" организира творчески следобед за деца. В ателието по керамика те ще изработят картина от глина. Следват занимания в парка, водени от художник-педагог. Подходящи са за деца от 6 до 11 години и ще се проведат от 13 до 16 ч. Таксата за участие за двете занятия е 20 лв., а само за ателието по керамика цената е 15 лв. Сумите включват всички материали за работа.


"Работилничка за приложни изкуства" приема желаещи да се занимават с керамика, грънчарство, приложни изкуства и рисуване. Занятията са в събота и неделя. Можете да разгледате и да си изберете от курсовете, които се провеждат до Южния парк, в Бистрица и на Петте кьошета.


- София - На Женския пазар децата, които всекидневно пребивават там, ще закачат минувачите, като им разказват приказки и четат поезия, съобщиха организаторите от "Павилион 19: място за игра" – инициатива на Центъра за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов", насочена към кризисна работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. Ще бъде организирано и ателие за родители "Подарък за моето дете", в което майките и бащите ще имат на разположение материали за ръчна изработка, с които да сътворят малък предмет за спомен.


С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

© "Приказки без край"


- София - "Маргаритка" и "Приказка без край" са организатори на цял ден песни, забавления, игри и голям концерт в в парк "Гео Милев". Началото е в 10 часа, а вечерта, точно в 19 часа, ще има голям концерт със звездите на "Маргаритка" - Вики от Мастило, Мая Бежанска, вокална група "Шоколадче, в компанията на перкусионен ансамбъл "Тупан" към музикално училище "Любомир Пипков" и още много гласове.


- Варна - Детският център "Мама и Аз" обявява ден на отворените врати, за да отпразнува рождения си ден. Децата ще могат да се посветят на музиката и изкуството, да участват в арт ателиета "Изработка на забавен моливник" и "Изработка на пъстроцветна саксия", да се вживеят в музикалната приказка "Маша и Мечока в очакване на лятото" и много други. Ще има музика и танци, атракциони като баланс на чинии, жонглиране на топки, музика и танци, магически изненади и забавления. И, разбира се, много подаръци.


Детски център "Мама и аз" предлага целогодишни услуги, които помагат на родителите да организират ежедневието на детето си – учене, забавление, танци, музикални и арт занимания, школи по чужди езици, детски партита с костюми на приказни герои. Повече за програмата за Лятната академия 2018 на детския център може да научите тук.


- София - Футболен турнир за деца в риск "1 юни" с участието на софийски отбори. Състезанието е в петък от 10.30 до 14.00 ч. на стадион "Академик".


Събота, 2 юни


- София - Детска къща "Приказка без край" кани децата на празник на двора, където ще ги очакват:
11 ч. - Театралното представление "Пипи" с Гергана Костова и Цвета Мишкова
11.45 ч. - Весела работилница с Миа. В работилницата ще си измайсторят сами кукла Пипи и ще се забавляват. Цена на билет за театър, за посетител: 7 лв., за ателие: 10 лв. Билети могат да се купят тук.


- София - От 11 часа Музикалният театър представя премиерата на мюзикъла за деца и възрастни "Малкият принц - пътуването на розата".


- София - От 11 часа посетителите на Националния етнографски музей са предизвикани да се превърнат в активни участници в работилница за създаване на инсталация с втъкани символи на чипровските килими.


С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

© БНР


- София - Концерт-спектакълът "Ритмичното букварче" ще срещне малчуганите с ударните инструменти на ХХ в. от 11 ч. в Първо студио на Българското национално радио. Музиканти от ударната група на Симфоничния оркестър на БНР и ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков" са подготвили за децата и техните родители весела програма, с която ще разкажат как чрез удар всеки предмет може да се превърне в музикален инструмент и ще демонстрират безкрайните възможности на перкусиите. Водещата Елена Бозова ще поведе малчуганите в това атрактивно и вълнуващо "ударно" пътешествие, в което всеки ще има възможност да се включи в създаването и преживяването на специално подбраната за него музика. Входът е свободен за деца до 12-годишна възраст, а билети за възрастни на цена 10 лв. се продават в Рекламно-информационния център на БНР или с предварителна заявка на geshevska@bnr.bg.


- София - район "Младост" организира традиционния си празник в парка пред Общината в квартала. Ще има богата музикална, културна и развлекателна програма за всички възрасти и вкусове. За децата ще се грижат аниматори, които ще им предложат игри и арт ателиета. Програмата включва:
10 – 13 ч. - Демонстрации на адаптирани гимнастически упражнения за хора със специфични потребности, фехтовка, йога за деца и възрастни, зумба;
11 – 12.30 ч. - Анимирани и ролеви игри и викторини по родолюбие;
16 – 18.30 ч. - Забавни игри и анимации;
18.30 – 20.30 ч. - турнир по "Кунг фу" на "Кунг фу Тоа Академи".


- Варна - В детски център "Мама и аз" мини академия "Пам и Бу" ще посрещне малки и големи със своята програма от семейни часове. Началото е в 10 ч. с класа "Играй и учи". В него могат да вземат участие деца, на възраст от 1 до 5 години. От 11 часа започва класът по Музика, а от 12 – Арт занимания.


От 13 до 17 ч. ще има свободна игра, след което започва детска йога, подходяща за деца от 3 до 6-годишна възраст. Актуалната програма на всички класове през делничните дни може да следите тук или да попитате на тел. 0894 289 351.


- Варна - Тече "Варна лит", фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение.


С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

© БФХГ


- София - Бягане за деца NN Kids Run, част от веригата 5kmrun. Състезанието в събота от 10 ч. в Южния парк (паметника с птиците). Повече подробности за събитието тук.


- София - Турнир по художествена гимнастика за деца "Цветята на България". Състезанието ще в събота и в неделя в зала "София".


- София - В събота и неделя инициативата "София спортува" ще превърне Борисовата градина в арена на различни спортни и тренировъчни активности, които за втори път в подобен мащаб ще се проведат на открито. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания - силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба а на други, ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг. Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години "Детето чудо", тренировки за бременни, както и тренировки "Мама и бебе" за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки.


Неделя, 3 юни


- София - От 11 часа посетителите на Националния етнографски музей са предизвикани да се превърнат в активни участници в работилница за създаване на инсталация с втъкани символи на чипровските килими.


- София - На поляната зад Park Center Sofia ще има безплатно за децата конна езда- два големи коня и пони ще са на тяхно разположение, съобщават от мола.


Снимка: Общност за демократично образование

Снимка: Общност за демократично образование


- София - Днес от 15 часа в Dada Cultural Bar ще бъде представен сборник с различните педагогически практики, които бяха показани в първия кинофестивал за образованието "(НЕ)Възможното образование", съобщиха организаторите на фестивала от "Общност за демократично образование". В онлайн сборника са поместени описанията на филмите, които се прожектираха по време на форума. Събрани са сайтовете им, трейлърите и са синтезирани дискусиите след прожекциите.


Сборникът е синтезирал информация за монтесори метод, валдорфската педагогика, домашно образование, демократично образование, сугестопедията и ънскулинг. Във всеки от материалите има и раздел за допълнителни ресурси, както и за възможностите за обучение в този подход/педагогика.


- София - район "Младост" организира традиционния си празник в парка пред Общината в квартала. Ще има богата музикална, културна и развлекателна програма за всички възрасти и вкусове. За децата ще се грижат аниматори, които ще им предложат игри и арт ателиета. Програмата включва:
11 – 13 ч. - Открита сцена;
11 – 13 ч. – "Най-дългата детска рисунка в "Младост"
16 – 18.30 ч. - Игри и анимации.
18.30 – 21.30 ч. - Вечерен концерт на читалища и училища със специалното участие на Дичо от Д2.


- София - От 10.00 часа на спортната база на НСА ще се проведе лекоатлетическата надпревара "Тереза Маринова и приятели".


- София - В събота и неделя инициативата "София спортува" ще превърне Борисовата градина в арена на различни спортни и тренировъчни активности, които за втори път в подобен мащаб ще се проведат на открито. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания - силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба а на други, ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг. Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години "Детето чудо", тренировки за бременни, както и тренировки "Мама и бебе" за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки.


- София - В събота и неделя инициативата "София спортува" ще превърне Борисовата градина в арена на различни спортни и тренировъчни активности, които за втори път в подобен мащаб ще се проведат на открито. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания - силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба а на други, ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг. Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години "Детето чудо", тренировки за бременни, както и тренировки "Мама и бебе" за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки.

© БОК

- София - В събота и неделя инициативата "София спортува" ще превърне Борисовата градина в арена на различни спортни и тренировъчни активности, които за втори път в подобен мащаб ще се проведат на открито. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания - силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба а на други, ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг. Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години "Детето чудо", тренировки за бременни, както и тренировки "Мама и бебе" за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки.


- София - Турнир по художествена гимнастика за деца "Цветята на България". Състезанието ще в събота и в неделя в зала "София".


- Варна - Тече "Варна лит", фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение.


- Сливен - Над 20 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир, организирано от фондация "Изиарт", а всички инициативи са с вход свободен. Предвидените работилници ще се провеждат от 10 до 18 ч. на площада, в Регионалния исторически музей и галерия "Сирак Скитник".


За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK