Над 12 500 деца са с родители в затвора, национална мрежа ще подпомага връзката дете-родител (видео)

Над 12 500 деца са с родители в затвора, национална мрежа ще подпомага връзката дете-родител (видео)

© Георги КожухаровКак задържаните в затворите бащи да бъдат добри родители, да не възлагат на децата си с несиметрични отговорности, решения, ангажименти, как да не ги натоварват емоционално, как да се чувстват полезни. Това са част от задачите, които си поставя проектът за създаване на Национална мрежа в подкрепа на деца с родители в затвора.


Инициатори на идеята са Паневропейската мрежа за деца на затворници в Европа (COPE) и българския им партньор Сдружение "Дете и пространство". Проектът за създаване на мрежата се базира на препоръката на Съвета на Европа, приета през април тази година от Съвета на министрите в Страсбург в подкрепа на децата на родители, които изтърпяват присъда лишаване от свобода. Организациите обявиха намеренията си на среща в София, в която участваха редица неправителствени организации, но и държавни институции, като сред организаторите беше Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.


В България става дума за
поне 12 500 деца,


но може да са и повече, защото в тази бройка не влизат родителите с кратки присъди, обясни пред "Дневник" детският психоаналитик и председател на сдружение "Дете и пространство" Весела Банова. Тя отбеляза, че тези деца не са в риск сами по себе си, но ако няма подходяща подкрепа за общуване между тях и родителите им в затворите, то те са силно застрашени.


Затова и сдружението е инициирало създаването на мрежа от институции, неправителствени организации, експерти, която да може да проведе цялостна политика за подкрепа на родителите и децата. "Събрахме се 15-16 институции в подкрепа за идеята, самата препоръка на Съвета на Европа е направена в тясно сътрудничество с българската Главна дирекция Изпълнение на наказанията. Това, че от дирекцията участваха в изготвянето на препоръките, говори за воля за промяна и е обнадеждаващо, защото не можеш да промениш система, която сама не иска да се реформира", посочи психоаналитикът.


Банова, която преди е била и зам.-председател на агенцията за закрила на детето, каза, че в сферата има множество добри практики и инициативи, както в държавните и общински институции, така и в неправителствения сектор. За съжаление обаче


често липсвала координация


между отделните инициативи, дори държавни служби знаели и контактували добре с някои институции, но при други се късала връзката. Така някои от добрите инициативи, не могат да бъдат надградени с дейността, извършвана в друго звено. И остават сами за себе си. Липсата пък на цялостна мрежа за психично здраве за децата също утежнява процесите на подкрепа на най-уязвимите деца, посочи Банова.


Целта на сдружението и на мрежата е малко по малко да коригира тези липси, като създаде платформа, на която ще се споделят добри практики, ще се качват материали, видео-файлове и др. Планират се и периодични срещи за споделяне на опит и търсене на подкрепа.


Проектът сега е насочен към бащите в затворите, като тази година от сдружението ще работят със служители от Софийския затвор, за да ги подпомогнат, да им разяснят начините, по които могат да бъдат подкрепени бащите да осъществят пълноценна връзка с децата си. Тази година поставяме основата, ще направим срещи и ще дадем подкрепата си за персонала и ще им разкажем чрез какви на пръв поглед лесни, но практични похвати, могат да допринесат съществено за подобряване на връзката между бащите в затвора и техните деца, каза Весела Банова.


На следващите етапи се предвижда работа директно със затворниците, ще се организират ателиета, срещи, дискусии.За работата с децата от сдружението се надяват да стигнат до учителите и чрез информация, книги, материали и съвети да им помогнат в работата с деца, чийто родители са в затвора. Идеята е в училище децата да бъдат насърчавани


по най-добър начин да изразяват чувствата си,


да изваждат и изговарят проблемите, които усещат заради раздялата с родителя. Да бъдат подпомагани да намерят думите и да изговорят притесненията си. Затова и създаването на националната мрежа е от изключително значение, защото така добрите практики ще могат да достигнат в цялост до децата – чрез включване на институциите, неправителствените организации, учители, директори, училищните психолози.


На пръв поглед "триковете" за подобряване на връзката между родителите и децата изглеждат обикновени и са лесни за изпълнение. Те обаче са провокирани от


дълбоките психологически проблеми
и дисбаланси на връзката,


които се пораждат от продължителното затваряне на родителя в затвора, посочи Весела Банова. Основните проблеми идват от това, че родителите обръщат баланса на връзката, тя става асиметрична – вече не те са хората с отговорности, взимащи решенията, не те са водещи, не от тях зависят ситуациите. Често всъщност децата биват натоварени с тези отговорности и бреме, присъщи на родителя – те трябва да взимат решенията, на тях им се демонстрира, че те са центъра на света на родителя си, че без тях света на бащата ще се срине, те се чувстват длъжни да се грижат за родителя си. В същото време затворените за дълго време хора губят самоувереност, чувстват се унизени, нямат право да взимат каквито и да било самостоятелни решения в затвора и това уврежда изобщо способността им да взимат решения. А всичко това неминуемо се отразява на връзката с детето, защото то очаква именно увереност, подкрепа и напътствие от родителя си.


Водещ похват е да се даде възможност на бащата да изработи предмет със собствените си ръце за подарък на детето – картичка, играчка, илюстрирана книжка. Това изглежда уж просто, но всъщност възстановява способността на бащата да е отговорен родител, подхранва чувството му за гордост, показва му, че е способен на нещо, коментира психоаналитикът. Ако се направят съвместни ателиета с децата, бащите ще могат да предадат и опита си, да покажат, че са способни и това допълнително да подхрани правилно балансираната връзка.


Друго важно е човек от персонала на затвора да може да присъства на срещите с децата и да подкрепя бащите по време на срещите. Това от една страна би предотвратило опасността бащите да


прехвърлят на децата си своите отговорности,


да ги пренатоварват с изисквания и очакванията си. Бащите ще мислят много по-внимателно как изразяват чувствата си, какво говорят, какви послания отправят към детето, ще предотврати евентуално вкопчване в детето. В същото време добре подготвени представители на персонала биха могли да окажат сериозна морална подкрепа на бащата и да го насърчат да е отговорен и способен родител. В момента в Софийския затвор с тази задача биха могли да се справят инспекторите по социалната работа, които след подготовка за това как да дадат най-добра подкрепа и за какви дисбаланси да внимават, биха могли да станат много успешни балансьори на връзката, каза Весела Банова. От "Дете и пространство" се надяват в бъдеще да се включат и добре обучени доброволци.


От сдружението ще работят и за по-приятни помещения за срещи между родители и деца. Изключително важно е те да са без решетки, да има играчки, меки цветове, да има приспособления за рисуване и творчество. А децата да могат да общуват с родителите си без прегради между тях, без ограничения.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  Може ли по етноси ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Абе тези хора в затвора ли са или на почивка.
  Видеовръзки, телевизори...

 3. 3 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Естествено става въпрос за 99% цигани, но видеото е отново лъжа. Най-доброто решение вместо да разпиляваме парите на бедния български данъкоплатец за дела, престой в затвора и глупости като горните, най-добра работа ще свърши изселването. От една страна бащи, майки и деца всички ще са заедно в страната си по произход (Турция или Индия, където пожелаят), а от друга ще ни отърват от отровното си присъствие.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Не малка част от тези деца са били насилвани от родителите си, други ще бъдат насилвани, след излизането на родителите им от затвора. Липсата на ценностно мислене превръща някои хора в животни. Това, животинското, го предават на децата си като генетичен стереотип, за да затворят омагьосания кръг.

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Пак ще се усвояват средства за безумия.Ама не е луд, който яде баницата.

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 897 Весело

  Ми дайте да закрием затворите сега. И без това според толерастията не е хуманно.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  12500 потенциални затворници след време и реални.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 963 Весело

  Направо ги освободете-да се грижат за дечицата си!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Ужасяваща цифра на деца с изначално трудна и драматична съдба!!!

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  Лека-полека нещата ще ескалират във взривоопасна ситуация.

 11. 11 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  салата от манго с арабски бял сос

  Руски трол. https://мвд.рф/
 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Звучи ми като че ли сдружението участва в някакъв проект или се гласи да участва в някакъв проект. Толкова захаросано и изкуствено ми идва, че ми се повдига.

 13. 13 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Целта на сдружението и на мрежата е малко по малко да коригира тези липси,"

  Когато някой не си изпълнява задачите, дейността му не се корегира с НПО, а се уволнява.

  Това което ще стане - този с власт, който не прави каквото трябва ще определя НПО.

  Пример: учители не си изпълянват задълженията в училище както трябва, а с по-слабите деца. Децата тръгват навън от час, срещат се с подобни, докато родителите лочично са на работа. Влошават се отношения с родители. Внушава се лоша грижа. Училището на практика изоставя задачта да състави подходящи програми за ангажиране на ниманието с полезни неща там.

  Започва корекция на НПО, мераклии с връзки с медиите и властта. Пишат и подобни статии.

  Сутрин училището неглижира детето, след обед НПО-то консумира проблем аи го представя като семеейн. Тормоз на квадрат. За едни пари.

  Като са в затвора, да говориш за големи ангажименти не е сериозно.

  А да се възползваш от това за да влизаш в лични живот на хората не е най-доброто и почтеното.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Ако бяха добри родители, нямаше да са в затвора. Е, има и изключения.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  "Над 12 500 деца са с родители в затвора..."

  Страхувам се, че българите ще изчезнат не защото се раждат повече цигани, ами защото самите българи все по-често говорят и мислят на цигански. Сигурно на такъв език е и горното заглавие. Защото на български език е "Родителите на повече от 12 500 деца са в затвора".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK