Над 12 500 деца са с родители в затвора, национална мрежа ще подпомага връзката дете-родител (видео)

Над 12 500 деца са с родители в затвора, национална мрежа ще подпомага връзката дете-родител (видео)

© Георги КожухаровКак задържаните в затворите бащи да бъдат добри родители, да не възлагат на децата си с несиметрични отговорности, решения, ангажименти, как да не ги натоварват емоционално, как да се чувстват полезни. Това са част от задачите, които си поставя проектът за създаване на Национална мрежа в подкрепа на деца с родители в затвора.


Инициатори на идеята са Паневропейската мрежа за деца на затворници в Европа (COPE) и българския им партньор Сдружение "Дете и пространство". Проектът за създаване на мрежата се базира на препоръката на Съвета на Европа, приета през април тази година от Съвета на министрите в Страсбург в подкрепа на децата на родители, които изтърпяват присъда лишаване от свобода. Организациите обявиха намеренията си на среща в София, в която участваха редица неправителствени организации, но и държавни институции, като сред организаторите беше Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.


В България става дума за
поне 12 500 деца,


но може да са и повече, защото в тази бройка не влизат родителите с кратки присъди, обясни пред "Дневник" детският психоаналитик и председател на сдружение "Дете и пространство" Весела Банова. Тя отбеляза, че тези деца не са в риск сами по себе си, но ако няма подходяща подкрепа за общуване между тях и родителите им в затворите, то те са силно застрашени.


Затова и сдружението е инициирало създаването на мрежа от институции, неправителствени организации, експерти, която да може да проведе цялостна политика за подкрепа на родителите и децата. "Събрахме се 15-16 институции в подкрепа за идеята, самата препоръка на Съвета на Европа е направена в тясно сътрудничество с българската Главна дирекция Изпълнение на наказанията. Това, че от дирекцията участваха в изготвянето на препоръките, говори за воля за промяна и е обнадеждаващо, защото не можеш да промениш система, която сама не иска да се реформира", посочи психоаналитикът.


Банова, която преди е била и зам.-председател на агенцията за закрила на детето, каза, че в сферата има множество добри практики и инициативи, както в държавните и общински институции, така и в неправителствения сектор. За съжаление обаче


често липсвала координация


между отделните инициативи, дори държавни служби знаели и контактували добре с някои институции, но при други се късала връзката. Така някои от добрите инициативи, не могат да бъдат надградени с дейността, извършвана в друго звено. И остават сами за себе си. Липсата пък на цялостна мрежа за психично здраве за децата също утежнява процесите на подкрепа на най-уязвимите деца, посочи Банова.


Целта на сдружението и на мрежата е малко по малко да коригира тези липси, като създаде платформа, на която ще се споделят добри практики, ще се качват материали, видео-файлове и др. Планират се и периодични срещи за споделяне на опит и търсене на подкрепа.


Проектът сега е насочен към бащите в затворите, като тази година от сдружението ще работят със служители от Софийския затвор, за да ги подпомогнат, да им разяснят начините, по които могат да бъдат подкрепени бащите да осъществят пълноценна връзка с децата си. Тази година поставяме основата, ще направим срещи и ще дадем подкрепата си за персонала и ще им разкажем чрез какви на пръв поглед лесни, но практични похвати, могат да допринесат съществено за подобряване на връзката между бащите в затвора и техните деца, каза Весела Банова.


На следващите етапи се предвижда работа директно със затворниците, ще се организират ателиета, срещи, дискусии.За работата с децата от сдружението се надяват да стигнат до учителите и чрез информация, книги, материали и съвети да им помогнат в работата с деца, чийто родители са в затвора. Идеята е в училище децата да бъдат насърчавани


по най-добър начин да изразяват чувствата си,


да изваждат и изговарят проблемите, които усещат заради раздялата с родителя. Да бъдат подпомагани да намерят думите и да изговорят притесненията си. Затова и създаването на националната мрежа е от изключително значение, защото така добрите практики ще могат да достигнат в цялост до децата – чрез включване на институциите, неправителствените организации, учители, директори, училищните психолози.


На пръв поглед "триковете" за подобряване на връзката между родителите и децата изглеждат обикновени и са лесни за изпълнение. Те обаче са провокирани от


дълбоките психологически проблеми
и дисбаланси на връзката,


които се пораждат от продължителното затваряне на родителя в затвора, посочи Весела Банова. Основните проблеми идват от това, че родителите обръщат баланса на връзката, тя става асиметрична – вече не те са хората с отговорности, взимащи решенията, не те са водещи, не от тях зависят ситуациите. Често всъщност децата биват натоварени с тези отговорности и бреме, присъщи на родителя – те трябва да взимат решенията, на тях им се демонстрира, че те са центъра на света на родителя си, че без тях света на бащата ще се срине, те се чувстват длъжни да се грижат за родителя си. В същото време затворените за дълго време хора губят самоувереност, чувстват се унизени, нямат право да взимат каквито и да било самостоятелни решения в затвора и това уврежда изобщо способността им да взимат решения. А всичко това неминуемо се отразява на връзката с детето, защото то очаква именно увереност, подкрепа и напътствие от родителя си.


Водещ похват е да се даде възможност на бащата да изработи предмет със собствените си ръце за подарък на детето – картичка, играчка, илюстрирана книжка. Това изглежда уж просто, но всъщност възстановява способността на бащата да е отговорен родител, подхранва чувството му за гордост, показва му, че е способен на нещо, коментира психоаналитикът. Ако се направят съвместни ателиета с децата, бащите ще могат да предадат и опита си, да покажат, че са способни и това допълнително да подхрани правилно балансираната връзка.


Друго важно е човек от персонала на затвора да може да присъства на срещите с децата и да подкрепя бащите по време на срещите. Това от една страна би предотвратило опасността бащите да


прехвърлят на децата си своите отговорности,


да ги пренатоварват с изисквания и очакванията си. Бащите ще мислят много по-внимателно как изразяват чувствата си, какво говорят, какви послания отправят към детето, ще предотврати евентуално вкопчване в детето. В същото време добре подготвени представители на персонала биха могли да окажат сериозна морална подкрепа на бащата и да го насърчат да е отговорен и способен родител. В момента в Софийския затвор с тази задача биха могли да се справят инспекторите по социалната работа, които след подготовка за това как да дадат най-добра подкрепа и за какви дисбаланси да внимават, биха могли да станат много успешни балансьори на връзката, каза Весела Банова. От "Дете и пространство" се надяват в бъдеще да се включат и добре обучени доброволци.


От сдружението ще работят и за по-приятни помещения за срещи между родители и деца. Изключително важно е те да са без решетки, да има играчки, меки цветове, да има приспособления за рисуване и творчество. А децата да могат да общуват с родителите си без прегради между тях, без ограничения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK