УНИЦЕФ започна кампания със съвети за ранното детско развитие

УНИЦЕФ започна кампания със съвети за ранното детско развитие

© УНИЦЕФ БългарияИзбори 2022

УНИЦЕФ в България започна кампания със съвети за ранното детско развитие под мотото "Грижа, любов, игра за всяко дете", която помага на настоящи и бъдещи родители с полезни насоки. В допълнение кампанията цели да набере пари в подкрепа на семействата с малки деца в страната, съобщиха от детския фонд на ООН.


Национално изследване на УНИЦЕФ в България от средата на май показа, че понятието "ранно детско развитие" се асоциира в най-голяма степен с физическото развитие според 14.8% от респондентите. Почти сходна е цифрата на тези, които го възприемат като цялостното развитие на детето (14.1%) и само като развитие на речта (9.8%).


Научно доказано е, че човешкият мозък се развива най-интензивно в първите 1000 дни от живота и преживяванията в ранните години определят бъдещето на детето. В този динамичен период то се нуждае от здравна грижа, любов, закрила и внимание, пълноценно хранене, емоционално и интелектуално стимулиране – всичко това полага основата за неговото развитие, умения за учене и успех през целия живот.
В помощ на родителите УНИЦЕФ разработи съвети за пълноценна грижа в първите 1000 дни от развитието на детето, които са достъпни на сайта roditel.unicef.bg


От 2013 г. Детският фонд на ООН и партньори реализират проект за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен, където обучени медицински сестри и акушерки предоставят безплатни домашни посещения на бременни жени и семейства с деца до 3 години. През 2019 година Министерството на здравеопазването се ангажира да разшири програмата за всички 28 области в България.


Желаещите могат да подкрепят работата на УНИЦЕФ за семействата с малки деца с месечни дарения от 5 лв., като изпратят SMS с цифра 5 на номер 1021 или чрез еднократно дарение на каса в магазините на Orange Center и КОМСЕД.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK