Родителите на ученик с над 130 неизвинени отсъствия могат да бъдат докладвани на социалните служби

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3000 Любопитно

  И после - след като родителите на ученик с над 130 неизвинени отсъствия са докладвани на социалните служби ....К'ВООО!?
  Тях ще ги глобят, а него ще го наградят ли ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 710 Неутрално

  А тези, на които отсъствията са извинени с фалшиви медицински бележки, които училището не иска да проверява, какво?
  Няма ли да ги докладваме...

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  130 неизвинени отсъствия са около месец и половина да не е ходил на училище. Ако някои от отсъствията ги оправи на извинителни, може да се окаже, че толерансът е около половин срок. След половин срок отсъствие може да кажем - "Като умре магарето, слама много".

 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А ако учениците са там, но не влизат в час, защото уроците под управлението на МОН не стават, то родтелите какво?

  Кога ще има една новина: Аз госпожа Х, понеже съм много печена, а не само джендърка брояща кога да пратя дете и родител на колегите от социалните за услуга в джендър формация, измислих еди какво си за да са в час децата.

  Тия родители все виновни.

  Представете си майка, която ходи на две работи и динейджъра избягал. Тогава какво да стане? Ще я докладвате? Ами, ще смажеш една жена. Само доносничество в главите им. Насилие срещу жените, ама не домашно, а министерско.

  Измислете най-после нещо хубаво в това училище, все наказания за родители. Аман от социални услуги налагани на сила от НПО. Насилствена терапевтизация, побъркаха и учителите и родителите с мечтите си за НПО навсякъде. Щото социалнигте това могат.

  Орбан ги изгони обаче, не им води клиенти.


 5. 5 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 350 Неутрално

  "Тя уточни, че сигналите няма да се подават автоматично."
  Ясно! Пак ще бъдат облагодетелствани някои малцинствени чаавета!

 6. 6 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#3] от "hammurabi":

  Именно, дори да са 130 извинени отсъствия, не е зле родителите да бъдат привикани и да ги питат дали изобщо знаят, че детето им отсъства. Щото бизнесът с медицински бележки не е от днес, а се практикува от много време.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 7. 7 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Досега няма една човечна нормална новина.

  Или ЕК казала нещо и го възпроизвеждаме механично, т.е. крием се зад авторитети, или класираме или докладваме и проверяваме измами.

  Е в това ли се състои професионализма в едно образование?

  Изпити то дупка, и който не издържи го докладваме.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Навремето за 5 неизвинени намаляваха поведението, а за 15 изключваха. Как може ученик да има 130 неизвинени отсъствия, не мога дори да започна да си представям.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  И с 830 ги пускат, на срок, до матура.
  И ги извиняват просто, за да не спират парите, които следват ученика.
  Вервай ми.

 10. 10 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  130 неизвинени едва събираше цяло училище за една година.

 11. 11 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ама какво се учудвам.Дори и съученици които не си даваха много зор са направо енциклопедисти пред тези.

 12. 12 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Весело

  За съжаление, единственият смислен вариант е да се върне интернатната форма на обучение, в която децата могат да бъдат изпратени за отглеждане от държавата. При чак толкова отсъствия, обикновено, става въпрос за деца (от малцинствата), които са без родителски надзор. При едно добро професионално образование, на тези деца може да се даде хляб в ръцете, вместо да се възпитават бъдещи престъпници. Отделен въпрос е, че държавата няма нито материалната готовност за такава грижа, нито възможност да осигури адекватни кадри - учители, възпитатели, писхолози, наставници и т.н. Още по-тъжно е, че увеличаващото се неработещо и висящо на социално помощи малцинство, скоро ще се превърне в онова необходимо звено, от което зависият пенсиите и осигуровките на работещите днес.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Ще извиняват -къде ще ходят. Вече и в София не могат да си запълнят училищата с деца.

  Ако не извиняват и отсъствията -цели училища и хиляди даскали отиват на борсата никому ненужни.

  https://www.dnes.bg/sofia/2018/06/23/pone-1300-svobodni-mesta-za-pyrvolaci-v-sofiia.380196

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7886 Неутрално

  Ами те родителите може и да не знаят, че детето има толкова неизвинени.

 15. 15 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси": Да бе, те от къде да знаят? То това родителските срещи, телефонните разговори, електронните бележници не са за справка и информиране на родителите. Нееее. Те са учителите да се намират на работа.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 16. 16 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Бях учителка до преди две години. В голямо общинско училище в Ямбол. Имаше една ученичка,ходеше да проституира заедно с майка си. Имаше над 400 неизвинени отсъствия за годината , беше за изгонване но,... отидоха при директора на училището,говориха каквото говориха насаме с него и той ни накара да проведем специално за нея изпити. Проведохме ги, писахме тройката по всичко и тя си завърши без проблем 8 клас. Това е истината за образованието в Бг!

 17. 17 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 976 Весело

  Навремето за 5 неизвинени намаляваха поведението, а за 15 изключваха. Как може ученик да има 130 неизвинени отсъствия, не мога дори да започна да си представям.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Много лабаво при вас. При нас само за 3 намаляваха. Една година "висях" на 2.5 - закъсненията също се брояха - голямо тичане падаше, ако автобусът е закъснял.

  "Да, България"
 18. 18 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#16] от "vtv64":

  ''отидоха при директора на училището''... тя и майка й ли са отишли? :) Ако е така, едва ли много са говорили... :)

 19. 19 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  общо взето многото извинени отсъствия стават винаги с участието на родителя , по негова молба и обикновено това са богати хора , които пътуват често и искат децата да са курорт с тях , тях не можем да преборим ,те са с власт .

 20. 20 Профил на dart_vather
  dart_vather
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Само една малка поправка:
  "В Информационната система за развитие на Механизма (ИСРМ) ще бъде оповестен списък с имената на децата и учениците и натрупаните от началото на учебната 2017/2018 година (15.09.2017 г. до 01.06.2018 г.) отсъствия от учебни часове по уважителни и по неуважителни причини. Той е интегриран на база подадената информация в Модул „Отсъствия“ от НЕИСПУО. В списъка следва да се отбележат децата и учениците в риск от отпадане, идентифицирани по някой от следните критерии: повече от 130 часа отсъствия по уважителни и неуважителни причини общо и повече от 40 часа отсъствия по неуважителни причини; за децата от предучилищните групи - повече от 24 дни по неуважителни причини. Има възможност в списъка да бъдат идентифицирани в риск от отпадане деца и ученици, които формално не отговарят на посочените критерии, както и да не бъдат идентифицирани като деца и ученици в риск, въпреки че критериите са налице. В тези случаи в определеното в ИСРМ място следва да се направят пояснения за взетото решение относно всяко дете или ученик."

  Това е малко по-различно от написаното ...

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Стига глупости, БЕ!!!!!!
  Тия кретени се въртят в кръг от сороски волатилности!
  Ако бяха само попрочели този форум тук сме поне десетина дето сериозно сме указали какво и как трябва да се направи, за да се оправи училището! Ама изглежда не могат да четат, неграмотни са!
  По-точно - функционално неграмотни!
  А е просто. Изхвърляме всички сороски, психологически и мамински глупотевини за милите дечица дето трябвало да ги обгрижваме като цветенца в саксийка...
  А СЕГА СИ ПОМИСЛЕТЕ, дали НАПРОТИВ е много ПО-ДОБРЕ, че тези, неходещите, отсъстват от час! Защото ако са в час, НО ПРЕЧАТ УМИШЛЕНО на искащите да се учат, то ВСИЧКИ стават като НЕПРИСЪСТВАЩИ!!!!!
  Има и друго. Разбира се голяма част са от малцинственАТА група. Крайно антисоциални. Заинтересовани да са антисоциални. По семейно възпитание. Целенасочено. Културни особености! А нали се "бориха" някои да им запазваме културните особености в името на недискриминацията!
  Освен това една част от тях докато ги няма на училище с месеци, се оказва че са в чужбина да работят с родителите си. И така няколко месеца са тук, няколко месеца са там и пак така. С тях какво правим? Щото броя часове си е брой часове!
  ИЗОБЩО МАХНЕТЕ ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ БРОЙКИ ОТСЪСТВИЯ!
  Да бъде задължително САМО ДА СЕ ЯВЯВАТ НА ИЗПИТИ ПО ВСИЧКО ЗА ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА! През останалото време няма нужда да ПРЕЧАТ на интересуващите се в часовете! АКО ЩЕ В ЧАС ДА ИМА САМО ЕДИН УЧЕНИК! И да не сте посмели, "великите реформатори" да искате съкращаване на учителите и училищата. Училището и учителите ще обучават ако трябва и един учиник, но ще бъде КАЧЕСТВЕН!
  А всъщност в клас ще има повече от един, стига Злостните антисоциални индивиди да ги няма там! Ще има и спокойствие. И дисциплина!
  Това за прогимназиалната и гимназиална степен!
  За тези до СЕДМИ клас трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. НО!!!
  НО!!!
  Там обаче ще трябва да вложим малко пари за ЗДРАВА ДИСЦИПЛИНА! Пари за заплата на по един "Байчо" в училище. Със задължението да РЕСПЕКТИРА с помощни средства буйните и невъзпитани тарикатчета. Това стана необходимост! Само с морков не става. Трябва и тояга! Но разбира се не еработа научителя да си цапа ръцете. Байчото да бъде подчинен на УЧИТЕЛЯ. Не толкова много разходът за една заплата в повече ако ефектът ще е дисциплиниращ! Може дари да назначим по-оправните от малцинството.
  И разбира се споменатата от другите тук добра практика, дивите ДА БЪДАТ изолирани в отделни и отдалечени учебни институции от интернатен тип. С още по-здрава дисциплина. ДА излизат от там като памучета!
  Останалото е безкрайна соросиада.
  Обаче по-добре дисциплиниран край, отколкото ужас без край!
  И никакви НПО-та! И никакви настоятелства и не знам си още какви обществени съвети! Нито разни директорчета действащи с правото на целесъобразността като това може да може, но може и да не може да докладва на социалните...
  Даскалът трябва да стане БОГ!
  !

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  И още нещо!
  Заверата с електронните дневници в този си вид, както са я подкарали от министерството Е ЛЕГАЛНА КРАЖБА на ЛИЧНИ ДАННИ за всички ДЕЦА И УЧЕНИЦИ!
  И не просто е кражба, а е ЛЕГАЛНА ФОРМА за МАСОВО ПРОФИЛИРАНЕ на НАСЕЛЕНИЕТО, с цел
  БЪДЕЩО НЕОГРАНИЧЕНО УПРАВЛЯВАНЕ на сегашните деца и СЕГАШНО управляване на семействата им!
  Кратичко казано - КОНТРОЛ върху всички за взетите от тях решения на всяко работно място. Как да вярваш в лоялността на държавни и фирмени служители като знаеш, че всеки е изчислен и може да действа УБЕДЕНО в чужда полза без сам да го съзнава как са му внушили решенията. Профилировката се ползва за това.
  А зад уж невинните електронни дневници, стоят ДАВАЩИТЕ ПАРИТЕ - транснационални корпоративни интереси. През НПО, разбира се.
  Те всичките електронни дневници са "дарителска социална дейност" на едни млади, "загрижени" за "компютърната образованост" индивиди, обвързани в НПО-та. Общественици един вид.
  И странна работа - адресите на тези "ектронни" "фирмички" странно съвпадат със социални институции, свързани със социалните. Като Деница Сачева.
  А държавата НИ бива само използвана за ПАРАВАН!
  И за легитимация на масовото промиване на мозъци!
  Без никакъв контрол!
  !

 23. 23 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Социалните служби в България за нищо не стават.
  Следователно нищо не просто няма да се промени.
  НЕ е възможно да се промени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#21] от "AzDebil":

  Даскала го правят луд. Лесно.
  Основното образование стана до седми клас.
  Същите тия малцинства да не си купуват книжки за шофиране. За това е направено.
  Очаквам скоро да стане четвърти клас вместо седми. Да не се затормозяват неграмотните и да губят време в училище.

  Не мисля, че нещо може да се направи.
  Ония качествените ученици не съществуват да знаеш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#23-24] от "Росен (Путлер капут)":

  Може да се промени Росене, може!
  Но не и докато тези "образователни експерти", са обсебили управлението на системат. И понеже те доброволно няма да се откажат от плячкосването, ще се наложи зорноволно да ги откажем.
  Само че явно ще мине време докато се натрупа критична маса. Твърде сериозна работа по промиване на мозъците свършиха тези "експерти" през последните две десетилетия. Сега виждаш как почти всички в самозабрава и самодоволство повтарят техните мантри. И са готови да маршируват за утвърждаването им...
  !

 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#24] от "Росен (Путлер капут)":

  Впрочем качествените ученици никога не са съществували от самосебе си. Те бяха развивани до качествени ученици, защото имаха природни качества. Обаче имаше учители и СИСТЕМЕН инструментариум, коита правеха това.
  Сега пак има учители, които правят това.
  Но СИСТЕМНИЯТ инструментариум е ЦЕЛЕНАСОЧЕНО изграден в обратна посока!

  !

 27. 27 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "AzDebil":

  Истина е.
  Аз бях двойкаджия до към седми клас, но оказва се знам повече от сегашните отличници в седми клас. Не съдя по вторият син, но и той върши работа.

  Ето сега имам драма. Имам 19 годишна клиентка, която НЕ знае как да си разархивира прост rar. Линка съм и го пратил. Сега се бори.
  След малко стъпка по стъпка по телефона ще го разархивираме този "сложен" rar.
  А компютър в къщи имах, когато отдавна бях минал трийсетте години.

  Другият вариант е да запиша диск и да и го нося, че да види дали е доволна от нещата.
  А става въпрос за 300 МВ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2177 Весело

  До коментар [#17] от "errata":
  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Имаше страница със забележки - и в моята пишеше с черен химикал: "Избяга от час по трудово обучение" Няма да разправям к'во отнесох вкъщи. Беше се счупила една от малкото билярдни маси в града и децата играхме без пари, вместо да ходим два часа на трудово.

 29. 29 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "AzDebil":

  Няма да се промени. Идиокрация е вече.
  Въпросните експерти са като норвежкото социално Гестапо.
  Да помагат не могат, но да вредят да.

  Имам отвратителен пример. Ужасен пример за бездействие.
  Полза няма. Знаем повечето каква драма е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#25] от "AzDebil":

  Нищо от това,което предлагаш няма да се случи.По простата причина,че има демографска криза и няма достатъчно деца.Ако трябва да им пишат реални оценки половината училища трябва да ги закрият.А даскалите няма да ритат хляба си.Така че очаквам все по-слабо подготвени ученици.Майка ми е пенсионирана учителка по математика и дава частни уроци на ученици.Казва,че отличници нямали знания и за тройка.И още по-зле ще става.

 31. 31 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#28] от "Deaddark":

  Като бягахме от час го правехме всички. Просто час нямаше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "musashii":

  Образованието е в лайната. И това стана преди демографската криза.
  И тази криза, която е факт не е причина да има такова малоумие в училищата.

  И ако една система не работи може да се въведе работеща такава.
  Системата по математика на соца работеше. Нека я върнат едно към едно.
  Математиката е на хиляди години. Питагоровата теорема няма да се промени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#29] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#30] от "musashii":

  Пичове, не ми се сърдете, обаче не ми харесват тези два коментара!
  НЕ ИСКАМ ДА СЛУШАМ ВЕЧЕ КАК НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ!!!
  Всички можем да докараме вода от милион извори, за да обясним как нещо няма начин да се случи. В националния ни идентитет е.
  Обаче ножа е опрял до кокала.
  ДА НАПРАВИМ така , че ДА СТАНЕ!
  Защото нещата са "ИЛИ-ИЛИ"
  !

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#29] от "Росен (Путлер капут)":До коментар [#30] от "musashii":Пичове, не ми се сърдете, обаче не ми харесват тези два коментара!НЕ ИСКАМ ДА СЛУШАМ ВЕЧЕ КАК НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ!!!Всички можем да докараме вода от милион извори, за да обясним как нещо няма начин да се случи. В националния ни идентитет е.Обаче ножа е опрял до кокала.ДА НАПРАВИМ така , че ДА СТАНЕ!Защото нещата са "ИЛИ-ИЛИ"!
  —цитат от коментар 33 на AzDebil


  Ами никой няма интерес да стане.На първо място управниците-те бодро рапортуват,че циганите ходят на училище.А че нищо не научават не им пука.После учителите и директорите нямат интерес от промяна,щото ако оценяват реално много ученици ще отпаднат и ще трябва да съкращават учители и закриват училища.Самите родители и ученици нямат интерес,защото сега им пишат оценки,без да си дават зор.

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3699 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Навремето за 5 неизвинени намаляваха поведението, а за 15 изключваха. Как може ученик да има 130 неизвинени отсъствия, не мога дори да започна да си представям."
  ==========
  Официално се водят извинени. Медицински бележки, семейни причини и състезания - до три дни от класния, после от директора...
  И си се трупат.
  Една седмица дава 30 часа. 120 са месец. Едва тогава започваме да ставаме чувствителни.
  Ако има медицински документ за пневмония, е едно. Ако има 12 респираторни заболявания, вече е проблем, няма значение дали медицински или педагогически.

  Еретик
 36. 36 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#33] от "AzDebil":

  Не може.
  Преди три години някъде синът ми получи слънчев удар. Оная кри от мен, но научих.
  На СЛЕДВАЩИЯТ ден, въпреки препоръките на лекаря тя го пуска навън при над 35° и нагоре.
  Звъня му на него, но той гордо ми казва, че майка му го пуснала ПАК на басейна, където получи този слънчев удар предният ден.
  Звъних и на БХК накрая, защото не остана на кого друг. Социални и 112 ясно.
  Ония от безгрижие за детето от всякакъв вид, който намерих в нета също нищо.
  На БХКайци чак смешно им стана, че им звъня.
  То чак мъчно да ти стане, че нямаме социално Гестапо като в Норвегия.

  НИЩО. Никой нищо не направи. Става въпрос законово.

  Това не е държава. Това нещо тук трябва да се закрие/обезлюди и да дойдат тук нормални хора да живеят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "musashii":

  Неуки като гъби са. Циганите основно.
  Но и не само те. Вече расте поколението на неуките родители.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#34] от "musashii":Неуки като гъби са. Циганите основно.Но и не само те. Вече расте поколението на неуките родители.
  —цитат от коментар 37 на Росен (Путлер капут)


  Наистина не са само циганите неуки.Гледам редовно "Стани богат".Повечето младежи нямат елементарни знания.Една даже не знаеше откъде изгрява Слънцето.Направи си сметка за какви хора става въпрос.

 39. 39 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Директорът може...
  Социалните може...

  При тези пожелателни норми освен всичко друго ще избуяе и рекетът даскалско/чиновнически.

  Не е ли по-просто всичко да е задължително като който не е доволен да се жалва в съда? Също така прокуратурата, а не измислените педагогически инспектори да следят и контролират спазването?

 40. 40 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#39] от "t_tzanev":

  Много хубава забележка. В момента обжалването на директорските заповеди става в РУО.

  Затова родител не може да обвини учител в неправилна работа и материали, защото те са разпоредени на училищата през РУО от МОН. РУО няма да признае, че е разпоредило неправилно нещо. Порочният кръг е затворен. А да се съдиш в съд може, но ше отнеме месеци и години, и с теб и детето ще се изгаврят в училище през това време. Капан е.

  РУО трябва да се закрие.

  Заповедите на директор трябва да могат да се обжалват веднага в съда с експертизи независими от МОН.

  Директор с 2-3 дела (трудови или такива свързани с деца) да не може повече да е директор, да се брои в досието му.

  Тогава ще престанат да тормозят навън и проблеми в системата ще се решават вътре.

  В крайна сметка системата изисква децата да са на училище до 16 години и кара родителите да ги водят там. Що за логика е да им търси след това отговорност за избягал от 2-ри час ученик?

  Въпросът е принципен. В критиките на професионални въпроси за които 100 човека Съвет са с висше на второ трето изречения се стига до вини на родителите. Изобщо никога не се коментира системата отвътре. Там затова няма стачки и др. подобни. Те преподават за Ботев или Левски, но не са като него. И това тежко разминаване се усеща подсъзнателно от подрастващите.

  Прост разговор:
  Предложение: Опитайте да им датете .... материал. Те са изостанали и може да ги заинтересувате (да не бягат).
  Отговор от учител: Ама това се учи в пети клас (т.е. аз ще си правя както си знам, те са длъжни сами).
  Въпрос: Е добре, вие вече два срока така си правите, УСПЯХТЕ ЛИ С ВАШИЯ МЕТОД ДА БЪДЕТЕ ПОЛЕЗНА НА ТЕЗИ ДЕЦА?
  Отговор: Не, ама аз не съм длъжна, на съвета ....

  Квалификацията в дипломите на завършвашите преподаватели по предмети е "преподавател", а не учител. Докато не се осмисли, че това са различни неща и че на курсове работят преподаватели, а в училище учители, нищо няма да се пормени.

  В социалната сфера работят по-объркани и нискоквалифицирани хора, който ще влошат значително нещата. Всъщност те го правят в момента, норвжеките методи действат от 10 години, за това не се говори. Затова и кръстосват няколко НПО-та из медиите с искане за нови власт и привилегии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK