Училищата с най-висок бал в София

Училищата с най-висок бал в София

© Красимир ЮскеселиевСлед като класирането след седми клас в София бе коригирано, от Регионалното управление на образованието (РИО) обявиха училищата с най-висок минимален бал. Традиционно на първо място е Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски", където балът пада от максималните 500 до 456 точки. В първата петица са същите училища като миналата година, само 64-а ГПИЕ "Мигел де Сервантес" и Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) разменят местата си.


"Дневник" публикува справката на РУО София-град:


1. СМГ "Паисий Хилендарски" - минимален бал 456 точки;
2. 91 НЕГ "Проф. д-р Константин Гълъбов" - минимален бал 440 точки;
3. 73 СУ "Владислав Граматик" - минимален бал 423.5 точки;
4. ТУЕС - минимален бал 419 точки;
5. 64 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" - минимален бал 416 точки;
6. Първа английска езикова гимназия - минимален бал 404.5 точки;
7. Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" - минимален бал 403.5 точки;
8. 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - минимален бал 386 точки;
9. 22 СУ "Г. С. Раковски" - минимален бал 381 точки;
10. 35 СУ "Добри Войников" - минимален бал 368 точки;
11. 133 СУ "А. С. Пушкин" - минимален бал 367.5 точки;
12. 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" - минимален бал 358.5 точки;
13. 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" - минимален бал 349.5 точки;
14. Национална търговско-банкова гимназия - минимален бал 340 точки;
15. Национална финансово-стопанска гимназия - минимален бал 327.5 точки;
16. СУ "Цар Иван Асен II" - минимален бал 319 точки;
17. 7 СУ "Свети Седмочисленици" - минимален бал 318.5 точки;
18. Профилирана гимназия за изобразителни изкуства "Проф. Н. Райнов" - минимален бал 317.5 точки;
19. 51 СУ - минимален бал 317 точки;
20. Национална природо-математическа гимназия - минимален бал 312.420 точки.


Най-желаните паралелки са с изучаване на английски и испански език в 22-ро СУ "Г. С. Раковски" и в 164-та ГПИЕ "Мигел де Сервантес". В професионалните гимназии най-желани са специалности "Банково дело" с английски език и "Електронна търговия" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1676 Любопитно

  След "дребното грешченце" с класирането, дали някой вярва на това?!
  ?
  !

 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  Гледах резултатите за Пловдив и имаше разлика за момчета и момичета, а тук се обявява един бал!? За всеки град е различно или просто от Дневник не е пълна информацията.....

 3. 3 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Що слагате компоти, математика и физика до езици и простотии?
  Дайте ги по профили. Доста тъпо. Не бих пуснал детето си в немската или англиската дори да влезе. Не че той е приритал да учи там.

 4. 4 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не публикувайте глупости!

 5. 5 Профил на Яши
  Яши
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#3] от "rincewind":

  Защо не там?

 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  О, не знаех, че има такъв интерес към математиката. Ще стане хора от младите :)
  А сериозно, щом се готвят за технически специалности, усещат, че има нужда на пазара. Много положителна тенденция. А дано доде изкласят Терминал2 да престане да бъде най-търсената кариерна алтернатива...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 7. 7 Профил на plamen_atanasov
  plamen_atanasov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Наистина много подвеждащо обобщаване, от страна на компетентните органи, на минимален бал за всяко училище. Трябва да дадат разбивка на минималния бал по момчета и момичета. Авторите на статията, бихте ли ги питали, кога ще има такава разбивка?

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Това са минималните балове за момчетата. Дайте тези за момичетата. Освен това не може да сравнявате СМГ, НПМГ и ТУЕС с езиковите, зашото балът се формира различно.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  И тази тенденция ще се засилва. За съжаление родителите търсят не само академична програма, но и училища с програми филтриращи чалгаджийско-етничния манталитет който се шири в обикновените училища. Разликата е в мисленето, едни третират образованието като инвестиция, други като задължителна тегоба.

 10. 10 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#6] от "Алф":

  Така е, но забравяш, че има една математическа гимназия и много езикови, така че сравнението не е съвсем точно.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Бели кахъри. В рамките на шегата относно лични качества версус образование- кои две личности през двадесети век промениха съдбите на милиони хора по света и какво образование имаха?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 12. 12 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Точно пък българското образование , не е никаква инвестиця , губене на време , държат ги до 19 години да зубрят глупости, какво е искал да каже лирическият герой в Гераците , дали старият герак е бил прав , и да има щат за учителите . До 16-7 години трябва да се завършва средно и после до 19 -20 бакалаври и на тръстиката , а не като сега на 19 , после ги карат 4 години бакаларство, което реално може да е 3 , а и 2 за някои специалности . Тоест ние умишлено губим 4-5 години от живота на младежите , вместо да работят и се развиват, а и не малко пари струва тази глупост на семейството . Ти като даскал , предполагам си забелязал, че ако едно нещо/дадена дисциплина или предмет може да се научи за 1 година с нормално натоварване , ако го проточиш излишно и студентите го учат за две , не стават по умни и по знаещи , а напротив.

 13. 13 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Образованието има за цел не да научи някой как се променя света, а да обучи и образова хора , които да му помогнат или да бъдат използвани да го промени , когато се появи такъв , който има потенциал да го направи , защото без образовани хора около себе си , той не би могъл да го направи.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#13] от "Иван К.":

  И все пак, не отговори на въпроса ми, но лекцията беше добра.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К.":

  но тук съм съгласен, особено в частта за тръстиката ++++++++

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К.":

  Както казах, за едни е инвестиция, за други задължение. Не зная на какво базираш заключенията си, но имам удоволствието, макар и по-рядко, да срещам сред студентите ни умни българчета, момчета и момичета с ясни планове за бъдещето си, далеч по-зрели отколкото съм бил аз например. Другият аргумент е, че и аз съм завършил средното си образование в България, както е преобладаващото мнозинство от хората във форума, и , сравнявайки го с това на други страни виждам че е било доста нива над много други образователни системи, включително и стандартното американско образование.

 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  Образованието е най-добрата инвестиция, ако е вложена разумно и са отчетени качествата на детето. Дори и в езиково обучение, подходящо стимулирано с езикови ваканции или екскурзии в подходящи държави може да стимулират и деца, които не харесват училището. Да не говорим, ако се “намери” нещо, което да мотивира детето да се запали по предмета. Относно нашето образование, при нас все още не е толкова голяма пропастта между “елитните” и останалите училища, както е по света. Да не говорим, че при по-малките класове, някой от “елитните” само имиджът им е на “елитни”. Не случайно Смолян са на водещо място при изпитите....
  Докато по света, на едно “бординг” или швейцарско елитно 90% от кандидатите им са с невероятна подготовка, но в едно общинско нивото на 99% е трагично. Разликата е планетарна направо.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#17] от "stoiank":

  Много сте прав(а) за трезва оценка на качествата на детето. Болни родителски амбиции нерядко са причина за много негативни реакции и от ученика, и от учителите под пресията на агресивни родители.

 19. 19 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 442 Неутрално
  До коментар [#11] от "DDR":

  Ами те са много тези личности Стив Джобс , Мао , Чърчил , Бил Гейтс , Кюри , Фон Браун, Елвис Пресли и тн, но предполагам имаш предвид Сталин и Хитлер, защото те се открояват.

 20. 20 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  Не казвам , че няма умни деца , но то не е заради образованието в училище , което са получили , то въпреки него , това се дължи на семейството, на самото дете и тук там на някой качествен учител. И какво означава умни, той и Димо Падалски е много умен с много знания , заради неадекватното образование , всъщност излизат на около 24 -25 бакалаври , с много знания не малко от тях излишни , но обикновено без грам умение да приложат полезните , и впоследствие до към 30 вече долу горе може да се каже , че имаме добър кадър , а реално с малко повече организация това може да се случи към 22-23 годишна възраст.

 21. 21 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Нормално, няма най големия бал да е в Горно нанадолнище. А какво значи „висок бал”?

 22. 22 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Шокиран съм, че Средното училище по селско стопанство не е на първо място. Очениците не се ли сАобразяват с вижданията на банкянското слънце по този вАпрос?

 23. 23 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  Не знам с кои други страни сравняваш, но личните ми примери с държави от западна европа са тотално в полза на чуждестранните.

 24. 24 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван К.":
  ++++++

  Димо Падалски е несравним.

 25. 25 Профил на Wild Citizen
  Wild Citizen
  Рейтинг: 5 Неутрално

  За НПМГ сте се объркали много, защото за повечето специалности максималния бал при неучастие на олимпиади е 300.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK