Държавното финансиране на частните училища не проработи

Държавното финансиране на частните училища не проработи

© Анелия НиколоваЧастните училища и детски градини нямат интерес да се възползват от възможността за държавно финансиране, която новият училищен закон дава от началото на тази година. Това се разбира от статистика, предоставена на "Дневник" от Министерството на образованието и науката (МОН).


В системата за финансиране, за която правителството отпусна около 2 млн. лв., са се включили едва 15 от всички 216 частни образователни заведения в България. Средства за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците получават 6 детски градини (три във Варна и по една в София и Търговище) и 9 училища (едно в София и по две във Варна, Велико Търново, Добрич и Пловдив). Останалите странят от държавното финансиране заради изискването да приемат 20% от учениците - деца да бъдат с изявени дарби или специални образователни потребности, без такса.


Възможността за държавно финансиране на частните училища и градини предизвика големи спорове при приемането на новия училищен закон през 2015 г. Основният аргумент против приемането й беше, че с парите от държавния бюджет ще се субсидират училища, които би трябвало да се издържат от таксите за обучение. Обратната теза пък гласеше, че държавата е длъжна да осигури сумата, необходима за задължителното по Конституция образование на всеки ученик, и да остави на него и семейството му решението къде да бъдат вложени парите - в държавно или частно учебно заведение.
Като компромис - по предложение на Реформаторския блок и с подкрепата на ГЕРБ, частните училища и градини бяха задължени със закона да приемат 20% от учениците без такса, ако те са показали дарби в науката или изкуствата.


Година след въвеждането на новата схема Мария Каменова от Българската асоциация на частните я оценява като неефективна."Училищата и детските градини не искат да се възползват от държавното финансиране заради тази квота. Ако приемат 20% от децата без такса, не биха могли да си покрият разходите", коментира пред "Дневник" тя.


От образователното министерство обясниха, че поради краткото време, откакто държавата финансира частните училища и градини, засега


не може да бъде направена оценка на ефекта


от нововъведението. "Дневник" направи опит да се свърже с директори на учебни заведения, които са се възползвали от държавна субсидия, но не успя да се свърже, за да коментират ефекта й.


Светлана Харизанова, директор на частното училище "Леонардо да Винчи" в Русе, което не се е включило в системата за държавно финансиране, обаче прогнозира, че и малкото й колеги, които са се съгласили да участват, ще се откажат."Квотата за учениците без такса трябва да се премахне. Не знам дали колегите, които се съгласяват да приемат 20% от децата без такса, ще увеличат таксите за останалите ученици, или няма да успеят да си покриват разходите. Но тази квота дискриминира децата", коментира тя пред "Дневник".


Според Харизанова е невъзможно още в първи клас да се прецени кое дете е с дарби и кое - не. Освен това успехите на едно дете могат да се променят в периода на обучение, а договорите с родителите се сключват за целия период, а не клас по клас.

Ключови думи към статията:

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Кое точно работи в това което все още е държава ?

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1751 Разстроено

  Но за сметка на това схемата с държавно финансиране на частни университети си работи много добре, там за подобни изисквания за 20 % квота дума не става.
  Абе объркана държава....

 3. 3 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Т.е.държавната субсидия ви е малка?
  Ах, горканчовци! Ами като не можете да прецените кое е с дарби - ами приемете с увреждания?! Или това ще развали елитното Ви реноме?!
  Ето едни пари, вземете ги - аааааа... Сега не щем.
  Иначе миналата година се съгласихте, като се прие!

 4. 4 Профил на baba tsotsolana
  baba tsotsolana
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Деца със СОП в елита? Тая държава луда ли да ги интегрира? Плащах четири години и за двете си деца и съм отвратена от първенющината на управата на тези заведения. Затова в държавното сега, като всички други. Нашите частни, не са швейцарски или английски, а побългарени. А децата с дарби са инвестиция за тях, ама как да разберат. По света се борят за такива, тук не могат да различат даже.

 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Държавното финансиране на частните училища не проработи

  А какво държавно въобще работи тук?

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Квотата от 20% трябва да отпадне а заедно с това трябва да отпадне и финансирането на частните училища от държавния бюджет.

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "Училищата и детските градини не искат да се възползват от държавното финансиране заради тази квота. Ако приемат 20% от децата без такса, не биха могли да си покрият разходите", коментира пред "Дневник" тя.
  ==========================================================================
  В квотата влизат не само даровити деца, но и тези от малцинствата и със СОП.
  Кой родител ще плаща по-висока такса при това положение?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Дори да преразгледат квотата и таксата условията ще са различни. Прави се по друг начин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Мдааа, 20% безплатна квота за децата на държавните чиновници е твърде много...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Квотата от 20% трябва да отпадне а заедно с това трябва да отпадне и финансирането на частните училища от държавния бюджет.
  —цитат от коментар 6 на dorn


  Може и така. Но да отпаднат и данъците за родители чийто деца учат в части училища.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Въпросният закон за държавното финансиране на частни училища беше направен по такъв начин, че да не проработи. Вместо да финансират обучението на децата със суми, които им се полагат за държавните училища, нашите законотворци им наложиха идиотски условия за финансиране при което нито родителите, нито училищата биха били доволни от такава промяна.

 12. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Единствената схема която в БГ работи е частно училище в сградата на държавното училище.

  Таксите от родителите отиват джоба на частника, а всички разходи са за сметка на държавното. Перфектната схема. Примерно - паралелките на малките ученици в СМГ, Немските паралелки в 55-то и т.н.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Любопитно

  [quote#10:"Обществен деятел"][/quote]

  А на тези, които нямат деца и не искат да имат, да отпадне ли също? (Аз имам две деца, за сведение.)

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Любопитно

  До коментар [#11] от "pamela":

  Цялата схема "парите следват ученика" е дълбоко сбъркана.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#10] от "Обществен деятел":

  Не изместваи проблема - за всички деца държавата е длъжна да осигури училища, учители и съответните условия - това е срещу данъците за които ревеш. А който се пише за голям келеш може и в английски пансион да даде детето си. Между другото струва ми се че правнуците на английската кралица посещават обществени детски градини.

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#12] от "Обществен деятел":
  Предполагам, че частното училище плаща наем, съобразен и с нуждата от поддръжка и ремонт на сградите. Ако държавните училища имат излишни помещения заради по-малкото деца, защо да не ги дават под наем и да не печелят от това?

  До коментар [#14] от "7777":
  В случая с частните училища въпросната схема не се прилага. На практика държавата плаща разходите за децата, които са освободени от такса, а не на останалите 80%, чиито родители плащат.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#13] от "7777":

  На тези без деца някой трябва да им изработва пенсиите като се пенсионират, нали?
  А сега какво се получава? Родителите на децата в частните училища плащат сами за тяхното обучение до 12 клас без държавата да си мръдне и пръст. Просто си прибира тези пари като допълнителен данък.

 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ползите от подхода в частите училища да се надгражда към базовото образование са неоспорими. И няма никакви недостатъци.

  Освен запазената марка "БГ злоба" към ближния, други разумни аргументи не виждам.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#16] от "pamela":

  Предполагаш, ама когато наемателя е роднина на директора на държавното училище, и аз предполагам...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":

  Съгласна съм, че образованието е обществено благо за всички, включително и за тези, които нямат деца. На всички родители е предоставено държавно образование срещу данъците им. Частното е екстра, за която според мен трябва да се плаща. Брат ми има две деца в частно училище, от което е доволен, и не смята, че държавата трябва да плаща за частното образование на децата му. На братовчедка ми малкото дете беше две години в частно училище и след като установиха, че не знае елементарна математика го записаха в кварталното държавно (където учи по-голямата му сетра) и навакса. Качеството в частните училища в БГ, както и на държаваните, е неравномерно. "Парите следват ученика" е раздаване на пари без отитане на качеството на образование.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Милиционери правят образование. Ми не, не става така. Тъкмо да направят единствения си читав закон, и добавиха тая тъпотия...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Най-чистата схема е да не делим училищата на частни и държавни, а на такива с нулева допълнителна такса и с доплащане.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":

  И откъде накъде държавата дели училищата на държавни и частни и финансира само държавните? Частните училища също така дават и работа на учители, които плащат данъци на държавата.
  А и по-заможните родители не получават никакви детски надбавки.
  Разбирам, че така е по-изгодно за държавата, но да не ми го изкарват като справедливо.
  П.П. Има разлика между частните училища, като едните имат високи изисквания, което личи от резултатите от изпитите, докато другите само прибират парите на родителите.

 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Преди време някъде в САЩ хванали едни даскали да фалшифицират резултати от тестове на ученици....вкараха ги в пандиза за много години по обвинение в злоупотреба с обществени средства!
  Крайно време е да схванем, че образованието не е "безплатно", а се плаща с нашите данъци. И право на пари от тези данъци имат всички ученици, дори и тези в частните училища...

 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#22] от "Обществен деятел":


  Най-чистата схема е да не делим училищата на частни и държавни, а на такива с нулева допълнителна такса и с доплащане.
  —цитат от коментар 22 на Обществен деятел


  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Отлична идея!

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":И откъде накъде държавата дели училищата на държавни и частни и финансира само държавните?
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Оттам, че частните училища подбират учениците си, докато държавните (до осми клас) обучават всички (на практика не е съвсем така, но такъв е принципа). И в статията за това става дума: мнозинството частни училища не желаят да ползват държавна субсидия, ако това означава, че не могат да подбират учениците си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":И откъде накъде държавата дели училищата на държавни и частни и финансира само държавните?....
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Може би защото в държавните училища не се плаща такса ?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  е, за сметка на това пък частното финансиране на общинските училища си върви с пълна пара дори и през лятото

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  Не е само до подбора, едно е подбор и всички да плащат, съвсем друго е 20% да не плащат и освен това да не се и подбират. Примерно, общината им дава няколо деца със СОП и няколко циганчета, които не плащат.
  Така таксите за родителите в най-добрия случай остават същите за сметка на качеството на обучението.

 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Пак да припомня. Държавно финансиране за частни училища няма и в щатите. И никога не е имало. Това за вечно ривящите, че са прецакани.
  Основата на образованието и в щатите (поне до ниво средно образование) са обществените училища.
  А приказките за елитно средно образование са меко казано глупави. За малкото наистине бързоразвиващи се деца просто трябва да има вариант по-бързо да завършват средното си образование.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#29] от "pamela":

  Не знам доколко е уместно в аргумента да се вкарват циганчетата, които на практика са сегрегирани в цигански училища. И в държавните никой не ги иска и родителите местят децата си в друго държавно, ако в тяхното има много циганчета. И са прави - когато се струпат много деца, незнаещи български, образованието на всички страда. А българските учители нямат нито познанията, нито ресурсите да обучават деца, които не говорят езика, така че да не страда работата с останалите. За разлика от американските държавни училища, например, където децата, незнаещи английски са неизбежен фактор. Но при положение, че държавата не може да наложи на държавните училища да приемат циганчета (имаше наскоро случай с благоевградско училище), много се съмнявам, че би го наложила на частните.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цецо":

  В някои щати, например Индиана, има - чрез система от ваучери, която наподобява "парите следват ученика." Но системата е много оспорвана. Пак в Индиана има и изцяло безплатни, държавни училища за даровити деца. Едната плеенница на мъжа ми завърши такова и сега е стипендиантка в Станфорд.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Очевидно социалистческата нагласа у нас няма да си тръгне толкова лесно. Значи, детето ти може да бъде подпомагано от държавата, ако учи в държавно училище, но избере ли частно, явно става обществен враг и вече не може да ползва това подпомагане.
  Може би вариант е държавата да спре изцяло финансирането на училищта, а всеки да си плаща за образование. Като разбира се, не плащаме повече данъци за това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Този закон не третира неравноправно именно държавните училища? Защото за тях финансирането е жизнено важно за съществуването и предоставянето на качествен образователен продукт. Те официално нямат други източници. Разбира се могат да участват по проект или да получават дарения. Но това не навсякъде става. В същото време частните не са създадени заради събсидията. За тях това е двойно финансиране. Хем такси от ученици, хем плащания от държавата. Като тези плащания просто отиват в джоба на собствениците, без да го направят по-достъпно за нетолкова богатите.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  Държавните училища осигуряват социална мобилност. Без социална мобилност ставаме държава от третия свят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Квотата от 20% трябва да отпадне а заедно с това трябва да отпадне и финансирането на частните училища от държавния бюджет.
  —цитат от коментар 6 на dorn

  В отговор на горното следва:
  Може и така. Но да отпаднат и данъците за родители чийто деца учат в части училища.
  —цитат от коментар 10 на Обществен деятел

  Това последното е най-наглата и егоистична идея, за която съм чувал и чел напоследък. Данъци са се плащали във всички общества, без изключение, откакто има писана история на човечеството. Но явно идеите на "обществени!! деятели" ще ни върнат във времена далеч преди това.


 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#35] от "7777":

  Разбира се. Т.е., смисълът от държавните училища е единствено в социалната им функция. Но не и в образованието. Т.е., ние създавме система, която подпомага деца в неравностойно положение, но не и система, която да образова.
  Разкош. Социалистически.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#34] от "anton83":

  Ама ти откъде знаеш, че частното образование не би станало по-достъпно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1654 Весело

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  е*ати кашата... първо, в статията се говори за "възпитание и обучение", а не за образование хахах... второ - тъдява "безплатно" и задължително е ходенето в училище, а не образованието :)... да не споменавам, че в голямата си част, дори и да плащаш уроци, крайният резултат е силно съмнителен... отделно - не децата, а родителите "избират" училището и обратното хахах... пък и на практика изборът на "държавно" :), училище, поне в София е леко невъзможен... абе, изобщо, кво ли коментирам - то е ясно, че всички дето не щат да плащат по сто пъти за едно и също нищо, да бичат "дарения", циклят паркети и издържат доброзорно "частни' бизнеси просто са комунета

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Най-чистата схема е да не делим училищата на частни и държавни, а на такива с нулева допълнителна такса и с доплащане.
  —цитат от коментар 22 на Обществен деятел


  На пръв поглед добре, но си помисли внимателно! Нищо безплатно не е добро!
  нищо!
  Нито безплатното образование (неремонтирани училища), нито безплатното здравеопазване (мизерни болници с още по-мизерна храна и отношение), нито безплатните закуски (мляко на прах и кифли отпреди седмица), и учебници (старите надраскани)!

  А най-лошото нещо е измисленото от комунистическа, милиционерска и крадлива глава!

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  А тези 20% деца с безплатно обучение по презумпция ще са децата на местната управленченска номенклатура, нали?
  Абе милиционерчета, то и в държавните детски градини и училища не всичко е безплатно!

 42. 42 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако успееш да отсееш и привлечеш даровити деца в твоето частно учлище, това би било изключителен упех, защото ще гарантира високи нива на успеваемост и изключителен имидж.

  Така би разсъждавало някое училище в Лондон примерно, но частно училище в България :

  1. няма капацитета изобщо да разпознае такова дете;
  2. няма капацитета после да го обучава, така че то чувствително да дръпне още повече и да разгърне способностите си в прослава на училището си.

  Капацитет имат само пари да вземат и да се ориентират в приема към семействата, които плащат, ако ще и децата им да са с таланта само на обикновен убиец /пример с хубостника, роден и отгледан от бизнесмени, питомник на частно училище, който уби дете в Борисовата градина за дребни пари/.

 43. 43 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 959 Неутрално

  20% идиоти е прекалено високо и за държавните училища, толкова ли е болна нацията!?

 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#35] от "7777":Разбира се. Т.е., смисълът от държавните училища е единствено в социалната им функция. Но не и в образованието. Т.е., ние създавме система, която подпомага деца в неравностойно положение, но не и система, която да образова.Разкош. Социалистически.
  —цитат от коментар 37 на Darth Plagueis


  Ако държавните училища не образоват, няма как да подпомагат - т.е., социалната им функция става невъзможна. Не случайно всички силни държави имат добро държавно образование - САЩ също.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Да поясним за неразбралите: Дискутира се финансиране на частни начални, осовни и средни училища.
  Частните университети НЕ ПОЛУЧАВАТ нито лев финансиране от държавата. Държавата им налага чрез т.нар. държавна поръчка общата квота за обучение по специалности, бз да финансира студентите.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 46. 46 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  В тези частни училища трябва да учат само деца на милиционери и полковници за европейско развитие на България.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#42] от "osho":

  Интересно. А човек като погледне класираният на деца по олимпиади, матури и всякакви състезания, все частни училища са в челото и няколко държавни.
  Що тъй?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  НЯМА държавно фирнансиране на частни университети. Конкретно НБУ за който имам близки впезатления, не е взел нито един лев от държавата за цялото си съшествувание.

 49. 49 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Дайте пример, моля, че иначе е неясно...?

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Тъпите янки имат една поговорка: "Той не е достатъчно умен за да прави нещата прости".
  Та и в случая така. Явно въпросът е как държавата да осигури полагащите се пари от бюджета на учениците в частните училища. Ами просто е. Ако издръжката на един ученик е примерно 1500лв./годишно, то тогава се позволява на родителите на учещите в часни училища да приспаднат тази сума от данъците си. Толкова!
  А ако остане сегашния закон, за никое частно училище не би трябвало да е проблем да обяви, че отпуска стипендия в размер на таксата за обучение на 20% от най-добрите си ученици. С това ще изпълни изискванията на закона...Просто е, но не е за прости хора.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#42] от "osho":

  Грам идея нямате за какво говорите. Повечето частни училища в софия таргетират родители със средни доходи, които искат прилично образование за децата си, както нашето семейство. Нито искаме златни бидета, нито искаме басеини. Но искаме КАЧЕСТВЕНИ преподаватели които си кларесват работата и качаствено образование. Искаме малки групи до 16 деца, искаме 6-8 часа математика с добър преподавател, искаме 6-8 часа български с кадърен преподавател, искаме 6-8 заса Английски с добри преподаватели, по възможност нейтиви. Искаме реално целодневно образование, искаме редовна обратна връзка, искаме да можем да чуем преподавателите и директора по телефона а не да ми се крият до родителските. И това струва 800-1000лв на месец. И това е същото което ТРЯБВА да осигурява всяко едно държавно училище ама понеже повезето узители и директнтори ги мързи, не го правят.

 52. 52 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Образованието трябва да не се заплаща. Освен това има и много, твърде много свързани аспекти.... Единственият начин да има достъпно образование е през системата на държавните училища.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#12] от "Обществен деятел":

  Що ги блещите тия глупости ?. От доста години няма частни училища в сградата на държавни. ПЧМГ от 9 години не са в сграда на държавно а преди това бяха в сградата на един техникум , откакто се изнесоха тая част на сградата седи празна. Еспа, св.герги, св.софия НИКОГА не са били в сграда на държавно училище. !!!

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#46] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Че защо да плащат в частно като в държавното ще им дадат отлични дипломи без грам да учат ?. Що не питате учениците от най-елитната гимнази в София, колко пъти имаха математика първите часове с преподавателя дето идва от Перник ?. И дали не им се наложи всички до един да минат през Гьоте за да успеят да си вземат ЗДФ'а ?

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#42] от "osho":

  Щото не могат да си го позволят, отделно т.е държаван субсидия не покрива таксите на тия 20% така зе съвсем няма смисъл. Таксите са изпилени до край и след като покрият заплатите на преподавателите, наема и режийните едвам остават за малки ремонти. ПЧМГ три години събира пари за изолация и дограми !!!

 56. 56 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#53] от "m17":

  Мани го тоя - явно е някой от министерството и е решил да напише една камара лъжи за да разсее форума. Това за "паралелките на малките ученици в СМГ" ме разби - аз и брат ми сме учили в такава и си се водехме ученици на СМГ и нито сме плащали такси, нито нищо. Как ги измислят тези глупости, че ги и пишат после - идея си нямам....

  Иначе по темата - нормално да не заработи. Частните училища се справят отлично и без държавата-хранилница и все повече хора пращат децата си там. Идеята да се дават пари за учениците в тези училища е въпрос на справедливост, понеже все пак родителите плащат и те данъци, а не получават полагащото им се насреща, но комунистите в България трудно схващат тази идея. За тях частните училища са пълни с децата на чорбаджии-изедници, които по правило са тъпи, но получават по-добро образование отколкото умните и добри деца на работническо-селския пролетариат. Ако питаш средния среднист у нас, вероятно ще иска и допълнителни данъци за тези училища...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тюфлекчия":


  ... Ако питаш средния среднист у нас, вероятно ще иска и допълнителни данъци за тези училища...
  —цитат от коментар 56 на Тюфлекчия


  Подкрепям! Допълнителни данъци и за родителите на учениците в тях! А ако някой има наглостта да прати и второто си дете в частно училище, то направо в Белене! А ма ха, ентелегенти пък и богати...

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  ...А ако остане сегашния закон, за никое частно училище не би трябвало да е проблем да обяви, че отпуска стипендия в размер на таксата за обучение на 20% от най-добрите си ученици. С това ще изпълни изискванията на закона...Просто е, но не е за прости хора.
  —цитат от коментар 50 на lz73


  Частното училище да отпуща стипендия?
  Не го разбирам! Все пак частното училище не е благотворителна организация.

 59. 59 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  А ако помислите малко?
  Кое е по-добре? Да приема 20% деца безплатно или да даде стипендии...

 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  Проверете колко стипендии раздава частният MIT.

 61. 61 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А защо държавата изобщо трябва да финансира частни училища? Нали те си печелят от надутите такси? Хем те ще правят тлъсти пачки, хем искат да се хрантутят от държавата! По добре да пренасочат тоя пари за ремонти и ново техническо оборудване в държавните училища в малките населени места. За отдалечените райони където има училища могат да закупят ученически автобуси за да не ходят децата из баирите и да не напускат учителите.

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  А защо държавата изобщо трябва да финансира частни училища?
  —цитат от коментар 61 на theduloclan


  А защо аз с данъците си трябва да финансирам държавните училища, като нямам деца в тях? По същия начин по който държавата дава пари за децата в държавните училища, трябва да дава и за тези в частните - една и съща сума. Знам че е трудно да се схване на философско ниво, особено когато цял живот са те учили, че държавното е най-хубавото, без да ти дадат никакви примери...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Както и на държавните публични училища. Причината = неправилно финансиране. Ако целта е да се създаде конкуренция м/у училищата, и да се даде повече избор на родителите да избират различни училища, тогава парите не трябва да се дават на училищата, а на родителите. Ако финансираш едно училище, какви стимули има то да си подобри качествето, като така или иначе ще си получи парите? Парите трябва да се дават на родителите, а не училищата.

 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ще проработи тогава, когато тези училища наистина предлагат в порядъци по-качествено образование и има достатъчно места за талантливи младежи (стига наричали “деца” тези, дето са на повече от 10 годишна възраст!), които нямат средства да го финансират.

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1834 Неутрално
 66. 66 Профил на мен
  мен
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#51] от "m17":

  абсолютно точно казано! другото е сиромахомилство, комунизъм и среднячество... е забравих и българската завист!

 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Хубава работа, ама българска :)

 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Образованието не трябва да е функция на държавата. Просто щото в различните населени места имат нужда от различни кадри. На София и трябват програмисти, на Добруджа трактористи. :)

  Местната власт трябва да решава за образованието кое и как да бъде.

 69. 69 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#62:"Тюфлекчия"][/quote]

  На теб ти е трудно да разбереш и глупостите които сам си написал та се овъртя в собствените си ла*на. Прочети отново това което съм написала - на достъпен български език е и дори ти не би трябвало д се затрудниш прекалено много.

  Толкова ли ти е трудно да разбереш защо държавата не трябва да плаща за частни училища? Или ти си си по партийна линия на амбразурата...

 70. 70 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#62:"Тюфлекчия"][/quote]

  Образованието е функция на държавата бе, Тюфлек. Както и отбраната! Дейбаа св герберастката мутроидитщина дето ни съсипа държавата, дейбаа!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  [quote#62:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 70 на theduloclan
  Образованието е функция на държавата бе, Тюфлек. Както и отбраната! Дейбаа св герберастката мутроидитщина дето ни съсипа държавата, дейбаа![/quote]

  То затва не върви, щото е функция на държавата.

  Върни се 100 год назад кога сме били под турско робство. Училища е имало без да има министерство на образованието, нито султана е плащал за тях. Просто местните са се организирали, канели с учители, строели са училищата.

  Богатите са давали пари, бедните са помагали с труд. Децата са си чистели и поддържали стаите (както сега в Япония и Южна Корея учениците поддържат чистотата в училищата).

  И системата е работела. А сега има МОН, има закони и продължават да излизат ученици дето името не могат да си напишат правилно. :)

 73. 73 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#72] от "realguru":

  То какво върви нормално в БГ, че и образованието да върви?

  Как в нормалните държави образованието "върви" като е държавна функция?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#72] от "realguru":То какво върви нормално в БГ, че и образованието да върви? Как в нормалните държави образованието "върви" като е държавна функция?
  —цитат от коментар 73 на I


  И там не върви. А където върви е функция на местната власт. :)

 76. 76 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  Ти с данъците си финансираш държавата. Държавния интерес е да финансира училищата. Като не използваш някои от услугите на държавата, това си е твой проблем.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 77. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Или е запазило традициите от едно време и не се правят експерименти през 2-3 години.

 78. 78 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#75] от "realguru":

  Я ни разкажи, тогава, КЪДЕ върви? В Сомалия?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 79. 79 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  Във Франция в частно училище приемат след събеседване със семейството, а таксата е в зависимост от дохода. На някои им излиза доста евтино, а мои приятели със сравнително високи доходи плащат 600 евро.

 80. 80 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#75] от "realguru":Я ни разкажи, тогава, КЪДЕ върви? В Сомалия?
  —цитат от коментар 78 на I


  Виж колко си умен. Точно това исках да кажа. :)

  Това че един закон за образованието работи в Германия, не значи че същия закон ще проработи в Сомалия. Капиш? :)

  Както и не значи, че ще проработи в България, нищо че в Германия си работи.

 81. 81 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#80] от "realguru":

  Аха. Т.е. ти НЕ ЗНАЕШ, но си СИГУРЕН, че държавата трябва да е извън образованието.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#31] от "7777":

  Това е защото системата е сбъркана. Логично би било деца, които не знаят български да се обучават по отделни програми до 4 клас с цел да наваксат, а след това да учат с останалите.
  Децата със СОП да се обучават в специализирани паралелки от учители с необходимата квалификация и по пригодени за възможностите им програми.
  Така никой няма да е ощетен.
  Да, ана не! Да нямало сегрегация и всички вкупом да носят отрицателните последици от този подход.

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#80] от "realguru":Аха. Т.е. ти НЕ ЗНАЕШ, но си СИГУРЕН, че държавата трябва да е извън образованието.
  —цитат от коментар 81 на I


  Напротив знам и ти дадох пример.

  Ако един закон за образованието работи в Германия, то той едва ли ще работи в Сомалия. Сега замени Германия със София и Сомалия с дълбоката провинция (Видин да каже).

  Ако закона за образованието работи в София, то той няма гаранция, че ще работи във Видин.

  Нарича се културни особености :)


 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#83] от "realguru":

  Къде е примера, който си ми дал? Казал общоизвестен факт. Все още очаквам да дадеш пример къде има система на образование, която не е държавна, и която работи.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Образованието в държавните училища е фиктивно.
  Ако частните училища допуснат държавата да им се меси - частното образование също ще бъде унищожено.
  Не става въпрос за некадърност, а за целенасочена държавна политика.

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#83] от "realguru":Къде е примера, който си ми дал? Казал общоизвестен факт. Все още очаквам да дадеш пример къде има система на образование, която не е държавна, и която работи.
  —цитат от коментар 85 на I


  В Швейцария на практика няма държава - там няма нищо държавно и опс изненада всичко работи много по-добре отколкото на други места по Света. :)


  https://bg.wikipedia.org/wiki/Административно_деление_на_Швейцария

  26 кантона всеки със своя конституция, законодателна, изпълнителна и съдебна власт.

  Отговорностите на кантоните са дефинирани в техните "Kantonsverfassung" (кантонални конституции, и обхващат: образование, транспорт и транспортна инфраструктура, социални служби.

 89. 89 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#88] от "realguru":

  Сигурен ли си, че знаеш какво означава "държавно"? В кой клас трябва да те върнем да научиш различните нива на държавата?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 90. 90 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  И да ти кажа ли що децентрализацията е по-добра централизацията.

  Щото по-лесно се управляват 7000 човека или 70 000 човека или 700 000 човека, вместо 7 милиона колкото сме ние.

  Има и други причини. На ниско ниво обикновено липсва политизиране на проблема. Освен това на ниско ниво много лесно се свиква референдум или допитване.

  Отделно различните кантони могат да приемат различни закони. И да се види кой работи най-добре и другите да копират. Или както ти казах според културните особености на едно място може да работи, на другото да не работи и да има нужда от друг закон.

 91. 91 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#88] от "realguru":Сигурен ли си, че знаеш какво означава "държавно"? В кой клас трябва да те върнем да научиш различните нива на държавата?
  —цитат от коментар 89 на I


  За мен държавно означава министерството и парламента в София. :)

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#91] от "realguru":

  Слабо ме интересува какви са твоите персонални дефиниции за каквото и да е. Като обсъждаш нещо с други хора, ще се придържаш към общоприетите дефиниции.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#79] от "velvoofell":

  Значи държавата доплаща, иначе няма как да е толкова евтино и достъпно и за родители със средни доходи.

 95. 95 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#94] от "pamela":

  И защо да значи това? Може би просто определят нормалната цена на обучение така, че да могат да си позволят да субсидират по-бедните. Така е в САЩ.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 96. 96 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Достатъчно е да се види какво е състоянието на държавните училища и всички други аргуменъи стават безсмислени.

 97. 97 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#91] от "realguru":Слабо ме интересува какви са твоите персонални дефиниции за каквото и да е. Като обсъждаш нещо с други хора, ще се придържаш към общоприетите дефиниции.
  —цитат от коментар 93 на I


  Кое не разбра? Ще го напиша по-бавно, че барем го схванеш. :)

  Този закон е много добър пример защо централизираната система не сработи. Има много за и много против. Проблемът се политизира и накрая се прие компромисен вариант и след няколко години се видя, че той не работи. :)

  Ако България беше разделена на 9 области (или 30 окръга), които имат законодателна власт. Сега можеше да има няколко различни закона в различните области (или окръзи) и да се види кой от тях работи и кой не.

  Щото това че ние си мислим, че нещо работи на теория, всъщност то може да не работи на практика.

 98. 98 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#97] от "realguru":

  Да ти е хрумвало, случайно, че за разлика от Швейцария, в БГ областите нямат отделни парламенти? Или се опитваш да докажеш с собствения си пример защо държавното образование не работи? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#97] от "realguru":Да ти е хрумвало, случайно, че за разлика от Швейцария, в БГ областите нямат отделни парламенти? Или се опитваш да докажеш с собствения си пример защо държавното образование не работи? :)
  —цитат от коментар 98 на I


  Хрумвало ми е да. :)

  И точно това се опитвам да променя - ама като гледам никой не кълве, щото се мисли за по-умен от другия. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK