Седмокласниците отиват на изпити през юни, ваканциите ще са четири

Седмокласниците отиват на изпити през юни, ваканциите ще са четири

© Николай ДойчиновОт следващата година седмокласниците ще се явяват на изпити по български език и по математика не както досега със зрелостниците в края на май, а няколко седмици по-късно - в средата на юни. Това е записано в заповедта, с която образователният министър Красимир Вълчев утвърждава графика на учебното време и ваканциите, както и датите за изпити за предстоящата година.


Учебната 2018/2019-та ще е първата, в която по учебен план седмокласниците ще учат 36 учебни седмици и така за тях вторият срок ще приключи на 28 юни 2019 г.


Записването за гимназии - до края на юли


Датите на националните външни оценявания (НВО) за седмокласниците догодина са 17 юни 2019 г. за изпита по български език и 19 юни 2019 г. за този по по математика.


Резултатите трябва да бъдат обявени до 27 юни, а подаването на документите за приемане в гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г., от второто класиране до 18 юли 2019 г., а обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли 2019 г.
Промяна се предлага и за външните оценявания за четвъртокласниците - на 9 май 2019 г. да се проведе изпитът по български език, а на 10 май 2019 г. по математика. Проверката на знанията по "Човек и общество" е на 14 май 2019 г., а по "Човек и природа" – на 16 май 2019 г.


Оценяването на дигиталните компетентности на учениците от X клас ще се проведе в периода от 10 до 14 юни 2019 г. Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация се провеждат на три сесии – през януари, юни-юли и септември. Те са в зависимост от това кога желаещите са придобили право да ги положат.


Ваканции по 4 дни през ноември и февруари


Четири са предвидените ваканции през новата учебна година.


Първата ще е от 1 до 4 ноември 2018 г. вкл.


По Коледа учениците ще почиват общо 12 дни – от 22 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г. вкл.


Междусрочната ваканция ще е само на 5 февруари 2019 г., като вторият срок трябва да започне на 6 февруари.


През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г. вкл., а дванадесетокласниците - 5 до 7 април 2019 г.


Матурите остават на същите дати – на 21 май 2019 г. по български език и литература и на 23 май 2019 г. по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание да се проведат в периода от 28 май до 31 май 2019 г., предвижда проектът.


Предлага се в сесията август - септември 2019 г. изпитът по български език и литература да е на 28 август 2019 г., вторият задължителен - на 29 август, а изпитите по желание - в периода от 30 август до 4 септември 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  Как си подават документи за участие в приема за гимназиите от 3 до 5 юли , като резултатите от първото класиране на учениците трябва да бъдат обявени на 11 юли ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  А лятото?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 869 Неутрално

  За чий ще ги пускате да почиват ЧЕТИРИ дни в седмицата и да учат един?

  Това е МАЛОУМНО.

  Не е изненадващо, но не го прави по-малко МАЛОУМНО.

 4. 4 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#3] от "parcaleste":

  Два от тези 4 дни всъщност са събота и неделя.

 5. 5 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 338 Неутрално

  айде пак тъпотии и без зимна ваканция...абе навсякъде в европа има спортна ваканция през февруари да заведеш децата на ски, планина....

  явно пак ще се взимат болнични...

  1 ден междусрочна...тоя дето го е измислил е гений...вместо да почва учебната година 1 седмица по-рано...абеее

  а майките на седмокласниците не ги мисля...отиде им лятото

 6. 6 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Юни е най-хубавият месец за ваканция.След като нищо умно,качествено,компетентно не са в състояние да измислят,защо умниците от МОН настройват децата срещу себе си допълнително.Май,юни,със ,без изпити образованието и науката са под вода.Има едно доказателство и то е бетон.Българите събират пари за обучение в чужбина.Когато има истинско желание и възможности ,разбира се.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#5] от "ywk50370410":

  Да, ама даскалите ще дават един месец повече частни уроци и ще им се вдигне доходът..!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 845 Неутрално

  И аз се чудя защо продължава учебната година да почва на 15-ти септември. Учебните планове са разпределени така, че няма възможност за нито един част допълнителни упражнения (ако учителят прецени, че даден урок е труден за децата), но въпреки това не се удължава учебната година. Съвсем спокойно би могло учебната година да почва на 1-ви септември.

 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Има достатъчно дни през учебната година. Даже има излишъци, в които би трябвало да ги водят на екскурзии(резерв ). През времето на соца също започваше от 15 септември, така че няма защо да стресираме и без това децата

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Това обаче на 3-ти януари на училище е пресилено. Познайте колко ще идат в четвъртък на 3-ти януари в клас?

  malart.blog.bg
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#9] от "malart":

  През времето на соца също започваше от 15 септември, ама се учеше и в събота, а това са още 30 учебни дена....!!!

  [email protected]
 12. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  колегите се надпреварват да демонстрират, че дори министерството на образованието е по-адекватно от тях - първото класиране се обявява в края на юни, затова записванията са началото на юли - резултатите излизат няколко дена преди това; искат увеличаване на учебната година - ами, колеги, тя Е увеличена - а догодина още ще я увеличат; ваканциите не са толкова много - сметнете между два и четири дена събота и неделя в дадените в статиите графики; всъщност тенденцията е децата да стоят ПОВЕЧЕ, а не по-малко в училище, за да могат родителите спокойно да си ходят на работа, докато гледат чедата им - това е комунистическа идея, формулирана от Маркс, и е нормално в днешното либерал-болшевишко общество точно комунистическите идеи да преобладават в образованието, без значение кой е на власт

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Най-тъпото е матури след 7 -ми клас.
  Та на днешно време и с висше си на 50% безработен клиент на борсата.

 14. 14 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "malart":

  Аз досега излишъци не съм забелязала. Екскурзиите се наваксват с взиманете на по два урока за един час и оставянето на някои уроци за домашно през ваканциите.
  А децата нормално не трябва да се стресират от училище. Ако средата е спокойна и материалът се усвоява лесно, би трябвало училището да е приятно, а не мъка.
  Предпочитам децата да учат повече време през годината, но материалът да е разпределен равномерно, а не за 10 дни ваканция да имат за домашно 10 нови урока, 100 задачи и т.н. А също и през учебната година да се пишат домашни до малките часове на нощта...

 15. 15 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 235 Неутрално

  15-ти септемри! Анахронизъм от соца! Направете лятната ваканция по-къса и нека имат по една седмица есенна, зимна и пролетна ваканция, както е по белия свят, смешници от МОН!

 16. 16 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#12] от "hhhuuunnnn":


  ; всъщност тенденцията е децата да стоят ПОВЕЧЕ, а не по-малко в училище, за да могат родителите спокойно да си ходят на работа, докато гледат чедата им - това е комунистическа идея, формулирана от Маркс, и е нормално в днешното либерал-болшевишко общество точно комунистическите идеи да преобладават в образованието, без значение кой е на власт
  —цитат от коментар 12 на hhhuuunnnn


  Можеш да провериш колко са учебните дни по света и колко са у нас. Въобще не сме лидери и идеята не е някой да гледа децата, докато родителите са на работа (тази идиотска теза само от учители съм я чувала), а да се подобри образованието и то да се осъществява в училище, а не вкъщи от родителите и по частните школи.

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Нека да съкратят безмислено дългата лятна почивка и да добавят такава зимата, пролетта.

 18. 18 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  свещената дата 15 септември никой министър не смее да я пипне.
  а може да е толкова по-добре:
  започват от 1 септември или първия понеделник на септември
  1 седмица ваканция първата седмица на ноември
  край на първия срок около 20 декември (последният петък преди Коледа)
  3 седмици зимна ваканция от 20 декември до средата на януари
  2 седмици пролетна ваканция през април около Великден
  край на учебната година - 31 май за малките, 15 юни за по-големите

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  освен това:
  1. учебният ден започва прекалено рано - 7:30. това е по-рано отколкото много хора започват работа особено в София. а и децаата си недоспиват.
  министърът да разпореди начало на учебния ден в провинцията от 8:00, а в София от 8:30. разбира се, ще има учители да наглеждат децата които отидат по-рано.
  2. крайно време е да се прекрати практиката на втора смяна, не знам да има друга страна където ученици да учат само следобед. поне в провиницията има достатъчно училища, така че няма проблем със сградите.
  3. физическо / спортът както и други занимания - музика, изкуство да бъдат следобед, а не между другите часове (и без това 40 минути за спорт са много малко). така децата ще бъдат ангажирани, родителите няма да ги мислят, ще има дежурни учители следобед, които да се занимават с тях.

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 703 Неутрално

  15-ти септемри! Анахронизъм от соца! Направете лятната ваканция по-къса и нека имат по една седмица есенна, зимна и пролетна ваканция, както е по белия свят, смешници от МОН!
  —цитат от коментар 15 на Paris Hilton


  Есенна ваканция? Ма те тогава почват училище.

 21. 21 Профил на laprisoner
  laprisoner
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като се извадят почивните дни от ваканциите и се сметнат в работни дни, излиза следното:
  есенна ваканция - 2 дни
  зимна ваканция - 3 дни
  междусрочна - 1 ден
  пролетна - 5
  неучебни дни, заради ДЗИ - 2
  Общо: 13 неучебни дни за цялата учебна година

  И пак не им стига времето на учителите да си предадат целия материал, и постоянно дават като домашни невзетите в клас уроци. Горките деца!

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#21] от "laprisoner":

  Демонстрираш тотално неразбиране на проблема. Има едно нещо което се нарича учебен план. Измислят го тия случайни хора ( те никога не са били учители ) от министерство.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  МОН продължава да показва несъстоятелността си. Реформата приключи с преименуване на училищата (напълнно ненужно, но натоварващо ги), ненужно натоварване на учениците в 7 клас и удовлетворяване на капризите на кръчмаеските патриоти в учебните програми.
  А подлата, долна, гнусна и мародерска ГЕРБ-ерщина се прояви в пълния си блясък. Обяви се обществено обсъждане, на което всички мнения с аргументи против заповеддта се изхвърлиха. И сега министъра, ако някой раболепен журналист изобщо го попита за извращенията със седмокласниците, ще отговори нагло:
  -" Ми че то имаше обществено обсъждане"
  Пожелавам на министъра и на прислугващата му котерия да ги обслужват в лекарски кабинет така, както те правиха "обществено обсъждане".
  Гадна долна герберска (комунистическа) сган. И политици и гласуващите за тях.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeto": Настроението на горния коментара разбира се е "гневно".
  Даже "извънредно гневно".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Масовия изпит или проверка преди 16 годишна възраст, проведен по този начин, е насилие. С принуда за класиране, и принуждаване на родителите да напишат молба, че го желаят - още по-голямо.

  Тая възраст, 16 години , не е паднала от небето. Тя е премислена много сериозно, преди да бъде приета. Затова е редно основното образование да е до нея. А после - специализирай каквото щещ. Искаш по-рано - кой ти пречи да четеш вкъщи, да ходиш на кръжок, в читалището? 26. 26 Профил на soren
  soren
  Рейтинг: 217 Неутрално

  15-ти септември! Анахронизъм от соца!
  —цитат от коментар 15 на Paris Hilton


  Всъщност е анахронизъм от времето на земеделското правителство на Стамболийски. Датата 15 септември е въведена, за да могат децата да помагат в началото на месеца за прибирането на реколтата.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Разстроено

  Този надпис на снимката горе ми навява спомени за черни дни!
  Така и не успях да го възприема този първи учебен ден за празник.
  В главата ми винаги се е въртяла мисъл от рода на "Ех! То първия ден си е замо почивка"....Ама не! Пак си оставаше черен ден!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#21] от "laprisoner":

  Есенната ваканция всъщност е 1 ден, защото 1 ноември е неучебен ден /Ден на будителите/.
  И дали децата ще почиват наистина, или ще ги ангажират с разни "мероприятия"

 29. 29 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#9] от "malart":Аз досега излишъци не съм забелязала. Екскурзиите се наваксват с взиманете на по два урока за един час и оставянето на някои уроци за домашно през ваканциите.А децата нормално не трябва да се стресират от училище. Ако средата е спокойна и материалът се усвоява лесно, би трябвало училището да е приятно, а не мъка.Предпочитам децата да учат повече време през годината, но материалът да е разпределен равномерно, а не за 10 дни ваканция да имат за домашно 10 нови урока, 100 задачи и т.н. А също и през учебната година да се пишат домашни до малките часове на нощта...
  —цитат от коментар 14 на Smile


  Абе ти предпочиташ, ако има как учебната година да е 14 месеца, да се учи и събота, и на нова година. По - малко да отговаряте за децата си, а да отговарят други хора и институции.

 30. 30 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#29] от "Светозар Христов":

  Да не си учител и ти?
  Много повече са ми грижите и тичането покрай детето, когато то е на училище, от колкото когато е във ваканция. Понеже когато е на училище, вечер трябва да проверя какво е учил, да проверя домашни, да обяснявам неразбрани уроци (ако има такива) и да помагам в безумията по Изобразително изкуство и Домашен бит (от низане на пуканки и правене на сурвачки по нощите, до картонени къщички, понеже часовете били кратки и това нямало как да се направи в час в училище, та затова госпожата им ги дава за домашно). За дългите домашни и уроците, които родителите трябва да преподават по време на ваканциите, да обяснявам ли?

 31. 31 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#29] от "Светозар Христов":Да не си учител и ти?Много повече са ми грижите и тичането покрай детето, когато то е на училище, от колкото когато е във ваканция. Понеже когато е на училище, вечер трябва да проверя какво е учил, да проверя домашни, да обяснявам неразбрани уроци (ако има такива) и да помагам в безумията по Изобразително изкуство и Домашен бит (от низане на пуканки и правене на сурвачки по нощите, до картонени къщички, понеже часовете били кратки и това нямало как да се направи в час в училище, та затова госпожата им ги дава за домашно). За дългите домашни и уроците, които родителите трябва да преподават по време на ваканциите, да обяснявам ли?
  —цитат от коментар 30 на Smile


  Не се ядосвай майче, дишай спокойно. Ясно е, че си съвестна. Не вземай така навътре нещата.

 32. 32 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#31] от "Светозар Христов":

  Не е въпросът аз дали съм съвестна или не. Идеята на държавното образование е да даде равен шанс на всички деца да получат качествени знания независимо дали техните родители са съвестни или не. Без оглед на това дали родителите работят, дали родителите са грамотни и дали могат да обяснят дефракцията на светлината на разбираем език на шест годишно дете.
  Това е смисълът на държавното образование - да образова децата на всички. Понеже съвестните и грамотните родители могат да положат усилия и сами за своите деца, държавата трябва да предостави възможност за знания и на останалите деца (и те да получават знанието в училище, а не вкъщи от родителите или по платени частни школи).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK