"Телерик академия" започва 65 безплатни школи по програмиране за деца в 15 града

"Телерик академия" започва 65 безплатни школи по програмиране за деца в 15 града

© "Телерик академия"Безплатната ИТ инициатива на "Телерик академия" за ученици от 1 до 12 клас отвори кандидатстването за учебната 2018-2019 г., съобщиха от академията. Ученици ще се обучават по програмиране и дигитални науки в 65 школи в 15 града в България.


Кандидатстването е отворено до 23 септември през сайта на училищната "Телерик академия". Не се изискват предварителни познания по програмиране. Обученията, които са с продължителност 100 учебни часа, разпределени през учебната година, се провеждат от опитни преподаватели и специалисти в областта. След успешно завършване участниците получават сертификат. През следващата година те могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма.


"Все повече от професиите днес и в бъдеще ще изискват дигитални умения. Независимо дали ще изберат да се занимават с програмиране, или да се развиват в друга област, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии и да пишат код, за да бъдат конкурентоспособни на глобалния пазар на труда. Затова вече 8 години предоставяме качествено безплатно ИТ обучение за ученици от всички възрасти", коментира Петър Шарков, ръководител на училищната "Телерик академия".


За ученици в 1-3 клас
За най-малките ученици академията в партньорство с CoderDojo Bulgaria организира безплатни работилници по програмиране. Заниманията ще се провеждат от октомври два пъти месечно в обучителния център на "Телерик академия" в София. Регистрацията за участие ще бъде достъпна на сайта на академията в началото на октомври до запълване на свободните места. По време на интерактивните работилници учениците научават как да създават сайтове, компютърни игри и програми с визуалния език за програмиране Scratch.


За ученици в 4-7 клас


Те могат да избират между три програми: "Дигитални науки", "Разработка на игри" и "Алгоритмично програмиране". Обученията има както в София, така и в страната. Кандидатстването вече е отворено и изисква регистрация на сайта на академията и явяване на тест с логически задачи.


За ученици в 8-12 клас


Специализираните за гимназиалните ученици в София и страната програми са по "Дигитални науки" и "Разработка на игри". Кандидатите е необходимо да се регистрират онлайн на сайта на академията и да се явят на входен тест. Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация.


Повече информация за програмите, градовете, началните дати и графика на обученията може да бъде намерена на сайта на училищната "Телерик академия".

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 639 Неутрално
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 639 Разстроено

  Ще издухат софтуни както е тръгнало ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Ще издухат софтуни както е тръгнало ...
  —цитат от коментар 2 на danvan


  Нема лошо!

 4. 4 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Две неща, които властта се прави че не са се случили. Телерик и КТБ. Не знам, кое е по-лошо.
  Друго е още по-страшно. Че за заспалото българско общество тези събития също ги няма.
  Къде отиде възрожденският дух, братя българи?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  ИТ инициатива на "Телерик академия" за ученици от 1 до 12 клас отвори кандидатстването за учебната 2018-2019 г., съобщиха от академията. Ученици ще се обучават по програмиране и дигитални науки в 65 школи в 15 града в България

  Телерик е по-полезна от системата на образованието. При това безплатно!

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Две неща, които властта се прави че не са се случили. Телерик и КТБ. Не знам, кое е по-лошо. Друго е още по-страшно. Че за заспалото българско общество тези събития също ги няма.Къде отиде възрожденският дух, братя българи?
  —цитат от коментар 4 на UJC4040


  Виж какво се случи с децата на Райна Княгина, генерал Вазов, д-р Иван Карамихайлов и ще разбереш кой уби възрожденския дух на българина.

 7. 7 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  СофтУни успяха да привлекат трима от менторите в Телерик Академията, та и те се справят добре :)

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Програмите от първи клас са най-важните, браво за тях.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "Darth Plagueis":

  Не мисля че децата на възраст 6-10 години има много смисъл да се занимават с програмиране. Нека се научат да четат и пишат, след това се възприема идеята за алгоритъм доста по-лесно.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#9] от "Климент Горанов":

  Има огромен смисъл, това не е точно програмиране, по-скоро начин на мислене.
  Единственият проблем е, че с два пъти по два часа месечно няма да има някакъв ефект, но поне ще предизвика интерес.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Браво! Така трябва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Какво по дяволите е Competitive Development на сайта им? Ако трябва да е превод на българското изобретение „състезателно програмиране“, не ми се струва много удачен. Иначе свързани дисциплини има много и състезанието не е определящо при никоя от тях. Става дума за изучаване на стандартни класически алгоритми.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Спорно е какво ще разберат от програмирането на тази възраст, или ще се объркат още повече. С този визуален език Scratch само се вместват едни блокове и след това някакви човечета се движат по екрана. Пак възпитава някакво структурирано мислене, но е далеч от истинските програми, които се състоят от данни и инструкции.

  Мисля си, че на една по-осъзната възраст като 12-13 години може да се започне направо с език като Python, като помощно средство за домашните по математика и за реализиране на собствени идеи, тогава наистина детето ще има мотивация.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#14] от "Carrera Panamericana":

  Чакай сега, логично, на 7 години няма да тръгнат с Питона. От друга страна, както казваш, Скреч развива някакво структурно, бих казал логическо мислене. Т.е., защо да не е полезно? Толкова ли е голяма разликата между местенето на блокчета и обектното програмиране всъщност?
  За мен е полезно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Защото парадигмата с която се започне формира начина на мислене занапред. Познавам много хора, които навремето на 7-8 години са местили костенурки с Лого или са писали спагети на Бейсик, и днес са посредствени програмисти.

  Програмирането е структури от данни и инструкции около тях, всичко друго са абстракции на различни нива, с конкретна цел. Колкото по-рано разбереш това, толкова по-малко заблуди и грешки ще се правят в бъдеще. С ООП въобще няма смисъл да се започва, преди човек да се е научил да структурира добре малки процедурни програми.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Имам доста колеги програмисти, които входния тест и сега не могат да го попълнят :) Според мен... входният тест е комунистически измислен. Едно дете 8ми клас ако е добро с езиците, има въображение и разбира граматика-сто на сто ще може да схване обектно-ориентираното програмиране.. А тестът е малко или много само за добре подготвени математици...

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  Браво, чудесна новина. Само не знам защо все още предлагат С ++ езика по курсовете, като може да се фокусират изцяло върху С # , който е по - модерния, обектноориентиран език.

 22. 22 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#18] от "Carrera Panamericana":

  Това няма как да го разберем вече , дали началното обучение им е попречило да станат добри програмистим , има посредствени програмисти и без да са минали визираният от теб път и без да им е формирано неправилно начина на мислене в детска възраст , единственото , което може да се каже , че не им е помогнало много , макар , че и това не е сигурно , защото можеше и да са по посредствени отколкото сега са.

 23. 23 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Две неща, които властта се прави че не са се случили. Телерик и КТБ. Не знам, кое е по-лошо. Друго е още по-страшно. Че за заспалото българско общество тези събития също ги няма.Къде отиде възрожденският дух, братя българи?
  —цитат от коментар 4 на UJC4040


  Прав си колега.
  Много лошо нещо е това Телерико че знаете.
  Е сино го изкара, даже неколко сертификата зема от там ама тука не го земаа на работа.
  Оти още немал стедно и немал немал 18 г. .
  Ама после енгелишите го купия дето се вика со се парцалите.
  Сега е вече на 20, бачка у ситито на Лондон и се чуди как да си поарчи парите.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 24. 24 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Като хуманитарист, който сега е в ИТ сферата, няма как да не подкрепя Darth Plagueis :)
  То си е най-вече начин на мислене. Това, което сега ми отнема месеци, щеше да ми отнеме дни навремето, когато учех всичко с лекота.
  Отделен въпрос е защо в БГ фирмите в ИТ сферата масово нямат програми за обучение и искат само готови хора. Телерик са едно от изключенията.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1590 Разстроено

  Всички мислят как да направят децата програмисти, ама никой не мисли как да направи повече деца...а хората като гледат лудницата тука, си взимат домочадието и се изнасят...

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#26] от "rainbou1":

  Всеки се изнася, когато прецени, че времето е дошло...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#26] от "rainbou1":

  Е кво значи всеки? Аз имам три деца. Поне едно от тях ще мине през точно тая академия на Телерик. Що всеки?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  Всеки който е решил исках да кажа.
  Изнасянето става поетапно, хората се подготвят, дали в Телерик или другаде, трупат знания и се изнасят.
  Изнасят се семейства с деца, като твоето, както и семейства без деца, където е къде-къде по лесно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 30. 30 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Гледай ти как ще станем едно мини Silicon Valley както е Естония в момента.
  Супер новина....те са нашето бъдеще.

 31. 31 Профил на JFK
  JFK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Английски от първи клас - българския за по-нататък. Програмиране от първи клас - математиката за по-нататък. Накрая в 8-ми клас ще имаме полуграмотни, но крайно самонадеяни подрастващи. Лично аз съм ходил на курсове по английски във втори клас и много добре знам какво разминаване има между това, което трябва да научиш и нещата, които още не знаеш (на български или за българския език). Не се хващайте по думите "децата учат много бързо езици". Вярно, че ги учат, но когато са в детска градина или училище, където 90% от децата знаят само чуждия език и българчето ще не ще трябва да го проговори, защото никой не го разбира. Съвсем различно е, когато всички наоколо знаят само български и се напъват с чуждия. Ефектът е знам 100 думи и мисля, че знам английски/немски/испански и т.н.

  Та отклоних се малко в посока чужди езици, но има аналогия и с програмирането. 4-5 клас става, но 1-2 е смешна работа. ОСВЕН ако целта не е майката да има с какво да се похвали докато пие кафе със себеподобни въздухарки. "Моето дете вече прави програми". Какви програми - ами такива неща, дето майка му не разбира и затова си мисли, че са голяма работа. Лошото в цялата работа е фалшивото самочувствие, което се създава или казано с други думи "завишена самооценка". Маса народ примерно си въобразява, че знае английски, а повечето са гола вода. Започва разговор с чужденци и едно банално въртене на ограничен набор думи. Но щом криво ляво са се разбрали двете страни, значи знаем. С програмирането нещата са подобни, но доста по-малко хора могат да видят и оценят посредствеността.

  много стана
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#31] от "JFK":

  На теб кво ти пука от самооценката на чуждите деца?
  Ти си гледай своите, не чуждите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боян Таксиров":

  Пречи на знаещите, защото ги подтиска безпочвеното самочувствие...
  Внася объркване за собствените възможности.
  Обикновено ограничените хора се имат за много велики.
  Можещите и знаещите много често смятат, че не са достатъчно добри, защото осъзнават, колко много още имат да учат...

  В крайна сметка се стига дотам Бай Хиксовци да са премиери, обрадени от още по-големи некадърници.

 34. 34 Профил на JFK
  JFK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "JFK":На теб кво ти пука от самооценката на чуждите деца?Ти си гледай своите, не чуждите.
  —цитат от коментар 32 на Боян Таксиров


  Децата стават големи хора, а кривата самооценка остава или се изкривява още повече. Или не си много наясно какво значи понятието завишена самооценка и го смяташ за нещо почти положително? Не е същото като "имам самочувствие".

  много стана
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#31] от "JFK":

  Доста неадекватно мнение. Да, много деца вече учат втори език още от градината или първи клас. Моите учат още от преди градината, например. Още не съм видял дете, което знае английски, но не знае български. Обикновено, тия, дето не мога да си напишат дори името, нямат и грам идея от втори език.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално


  До коментар [#31] от "JFK": Предизвиквате смешен спор. Дали да се учат наченки на програмиране в първи клас си е избор на родителя и никой никого не кара насила. Добре е децата да имат някаква представа какво става зад екрана, когато "мажат" с пръсти по него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK