За първи път има повече паралелки по професии, отколкото по профили

За първи път има повече паралелки по професии, отколкото по профили

© Георги КожухаровЗа първи път тази учебна година професионалните паралелки в гимназиите и средните училища са повече от профилираните. След седми клас учениците са се записали в 1177 професионални и 1068 профилирани паралелки, показват данните на образователното министерство.


Досега паралелките с езиков, математически и друг профил бяха повече от професионалните. Миналата година съотношението беше 50 на 50.


Планът на образователното министерство е да направи професионалното образование по-атрактивно и да го развие. Един от начините е с т.нар дуално обучение или учене чрез работа.


Интересът
Според зам.-министъра на образованието Таня Михайлова обществото вече е в процес на пречупване на стереотипа, че професионалното образование не е чак толкова добро. "Доскоро се говореше за предимствата на профилираното образование, но сега вече родители и ученици осъзнават, че професионалното образование осигурява по-голяма конкурентноспособност на пазара на труда. След усъвършенстването на учебните програми по чужди езици вече се учи чужд език по професия, т.е. изучават се и специализирани термини в конкретната професия, заради което се променя нагласата, че в професионалните гимназии не се учат езици", смята още Михайлова.


Директори на училища изтъкват възможността за учене чрез работа като причина за интереса към професионалното образование. Според експерти в образователното министерство учениците вече избират професионално образование с мисълта, че не е трудно да продължат да учат в университет след това.


За да насърчава записването в професионални паралелки, министерството осигурява безплатен транспорт на ученици до професионалните гимназии, както и възможност за съществуване на маломерни паралелки по защитени специалности.


Най-търсените професии


Един от всеки десет ученика в професионалните паралелки тази година е приет в компютърна специалност, като в новата специалност "Приложен програмист" са записани над 600 гимназисти, показват данните на министерството. Сред най-желаните специалности в професионалното обучение са "Компютърни системи и технологии", "Производство на кулинарни изделия и напитки" и "Автотранспортна техника".


В същото време обаче има защитени специалности и специалности с очакван недостиг на пазара на труда, в които министерството се опитва да увеличи приема. Сред защитените специалности "Машиностроене", "Енергетика" и "Строителство". Недостиг на кадри се очаква и в тях, и в специалности, свързани с транспорта и металопреработката.


Според експерти от министерството има специалности, в които няма необходимост голяма част от кадрите да са с висше образование. Така е в туристическия бранш.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK