Над 2 хил. родители, забравили вечерния час на децата си, са глобени

Над 2 хил. родители, забравили вечерния час на децата си, са глобени

© Георги КожухаровЗа четири година и половина санкционираните от МВР родители, оставили децата си да излизат сами вечер, са над 2 хиляди. Това се разбира от отговор на вътрешното министерство на запитване на "Дневник".


С промени от началото на 2009 г. в Закона за закрила на детето беше въведена забрана малолетните (до 14-годишна възраст) да са сами на обществени места след 20 ч., а за непълнолетните (между 14 и 18 години), ограничението е след 22 ч. Родителите са длъжни, ако не могат сами да придружат децата си на обществени места, да им осигурят пълнолетен придружител.


"Съгласно предоставените от закона правомощия, органите на МВР периодично планират и провеждат полицейски операции за установяване на малолетни или непълнолетни лица намиращи се на обществени места без придружител. Същевременно при изпълнение на ежедневните си служебни задължения, служителите с полицейски правомощия от единната разстановка, при извършваните от тях обходи, следят за наличието на такива лица", се казва в отговора на полицията.
След като полицаите "заловят" малолетен или непълнолетен на обществено място без придружител, установяват кои са родителите, настойниците, попечителите или другите, които са длъжни да полагат грижи за него и при допуснатото нарушение съставят акт за административно нарушение. Съгласно закона този, който полага грижи за дете и не му е осигури придружител се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв.


Наказателното постановление се издава от директора на съответната областна дирекция на МВР или от оправомощено от него длъжностно лице.


Вътрешното ведомство няма данни за установените непридружени деца вечер, както и за наложените на грижещите се за тях пълнолетни глоби от 2009 г. до 2014 г. Видно от полицейската информация, предоставена на "Дневник" през 2014 г. са наложени 105 глоби, които са се увеличили до 489 през 2015 г. Най-големият пик на санкциите е пред следващата 2016 година - 855 глоби. През миналата година глобените родители, настойници или попечители са 438 бр., а през първото шестмесечие на тази година санкционираните са 244 души.


От отговорите на МВР не се разбира на каква стойност е била всяка една от наложените глоби и дали всички те са платени или някои са "паднали" в съда.


Законът предвижда и друго задължение на родителите, а то е да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие, предвижда законът. Наказанието за такова нарушение е от 1 000 до 2 хил. лв., а при повторно нарушение - до 5 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK