Всеки трети тийнейджър по света е преживял тормоз наскоро, сочи проучване на ЮНЕСКО

Всеки трети тийнейджър по света е преживял тормоз наскоро, сочи проучване на ЮНЕСКО

© Цветелина Николаева, КапиталБлизо една трета от тийнейджърите по света са преживяли тормоз наскоро. Това показват данни от проучване на ЮНЕСКО, публикувано в края на септември. В него са участвали около 5 хил. младежи. Изводът от статистиката е, че тийнейджърите стават жертви на тормоз без значение дали държавата, в която живеят, е с по-високи доходи от други страни.


Проучването обхваща младежи на възраст от 13 до 17 години в региони с ниски доходи, както и деца на възраст от 11 до 15 години в държави от Европа и Северна Америка. Основният акцент в допитването било проследяването на физическото и емоционалното здраве на тийнейджърите.


Най-често тормозът се проявявал като насилие между връстници или ученици от едно и също училище. Друга важна особеност е, че тормозът се случва многократно и най-често е умишлен.
От ЮНЕСКО подчертават, че в данните не са включени сексуални или други форми на насилие, основано на пола. Според тях момчетата са изложени на по-малък риск от тормоз в училище, отколкото момичетата. Близо една трета от момчетата преживяват тормоз в училище, докато при момичетата процентът пада до 28 на сто.


В десетте държави, в които тийнейджърите съобщават за най-много случаи на тормоз, статистиката е малко по-различна. Там 65% от момичетата и 62% от момчетата съобщават за тормоз, като според ЮНЕСКО това показва, че там, където тормозът е най-широко разпространен, момичетата са по-засегнати.


Социално-икономическият и имигрантският статус също водят до увеличаването на агресията при младежите, особено в Европа и Северна Америка. Двама от петима бедни младежи в тези региони са подложени на тормоз, а имигранти са далеч по-уязвими да бъдат тормозени, отколкото техните връстници, родени в съответната страна.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Любопитно

  Всеки тийнейджър по света е най-вече жертва на хормони !

  [email protected]
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Това е част от живота.
  Така се изгражда характера.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Измислени проучвания.
  Ползата от тях е точно нулева, при положение и че са уж глобални.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Това е един доста труден етап от развитието на личността. От една страна искаш да имаш самостоятелност, но от друга не си подготвен за това. Моите родители упражняваха голям натиск върху мен по време на пубертета, мачкаха ме, за да ме моделират по свой образ и подобие. Резултатът не беше най-доброто, просто станах нерешителна и зависима, а това е огромна грешка. Всеки е жертва на обстоятелствата, няма идеални родители или идеално общество, подложени сме цял живот на някакъв стрес и тормоз.

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Карали са го да си пише домашната?
  Или са му забранили да играе на плей-стейшъна?

 6. 6 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Измислени проучвания.Ползата от тях е точно нулева, при положение и че са уж глобални.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  След като не са руски, са измислени. Така е за всички граждани с руско самосъзнание. Във вас така дълбоко е проникнало насилието, унижението, покорството и безправието, че разбирането ви за тези понятия не е адекватно на останалите хора. Под едни и същи думи, вие разбирате друг смисъл и се получава така, че все едно говорим на различни езици. Просто имате нужда от дълга терапия, но не виждам кой ще отдели толкова време и пари, които да инвестира във вас. По-вероятно е просто да ви изчакат да си отидете по естествен път от лицето на земята, както динозаврите.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Това е един доста труден етап от развитието на личността. От една страна искаш да имаш самостоятелност, но от друга не си подготвен за това. Моите родители упражняваха голям натиск върху мен по време на пубертета, мачкаха ме, за да ме моделират по свой образ и подобие. Резултатът не беше най-доброто, просто станах нерешителна и зависима, а това е огромна грешка. Всеки е жертва на обстоятелствата, няма идеални родители или идеално общество, подложени сме цял живот на някакъв стрес и тормоз.
  —цитат от коментар 4 на proza


  Там е работата, че когато си роден и отгледан в едно нехуманно и тоталитарно общество, понасяш всичките негови негативи на гърба си. Всеки един от нас носи тези травми, дали придобити лично, дали предадени му от родителите. Факт е, че няма познат начин бързо и лесно да се справим с тях. За това и Моисей е водил евреите 40 години в пустинята, просто по естествен път да се освободи от травмите. Нашата ситуация се подобна и шанса за всички е в нашите деца, които пак ще носят част от нашите травми, но за разлика от нас, са носители на много нови ценности, които ще променят България към добро.

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  Според тях момчетата са изложени на по-малък риск от тормоз в училище, отколкото момичетата. Близо една трета от момчетата преживяват тормоз в училище, докато при момичетата процентът пада до 28 на сто."

  анализирай това . тормоз над логиката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  както е факт и, че отгледаните тоталиарно ученици рядко избиват десетки съученици

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Баси, ми то през средновековието са ги тормозили по-малко.
  Излиза, че организации като ЮНЕСКО с нищо не помагат и най-логичното нещо е да се саморазпуснат.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 11. 11 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не виждам разлика с нашето детство. Според мен това е естественият ход на нещата. Борбата за място в групата е неизбежна, ако искаш да бъдеш част от общество. На тази възраст децата са незрели и йерархията се определя по недемократичен начин - правото на по-силния.

 12. 12 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#10] от "clarkv622":

  През средновековието вече са имали петгодишен трудов стаж.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1908 Весело

  По моето детство почти не минаваше ден без сбиване. Целите бяхме в белези и тогава се тревожех дали ще останат за цял живот, но слава Богу белезите се заличиха. Явно природата е предвидила какво е нормалното детство.
  Като казвам природата е предвидила, но все пак не е предвидила всичко - не е предвидила ЮНЕСКО

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Продължявам да мисля, че точно агресивната среда в моето детство беше полезна за изграждане на характерите.
  Особено като гледам сега безволеви и пасивни млади хора.

  подпис
 15. 15 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 554 Неутрално
 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Пълни глупотевици, поръчани от либералболшевишките кръгове и лансирани от либералболшевишките медии. Абсолютни простотии, 100 %-тови манипулации. Виждате ли колко е страшно другари, дайте да дадем, че децата са в опасност. Гнусни манипулатори.

 17. 17 Профил на Будител
  Будител
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Днешната нежна младеж ... тормозени.

  Аз тръгнах на училище 1990г. тогава тормоза си беше тормоз.

  Сега цъкат на смартфончета и слушкат чалгичка на слушалки в метрото.

  Lacoccaracha!
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Е то днешния тормоз е някой като ти кажа "ей мухльо" :)

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  През всички времена се е случвало, но сега надминава всякакви граници. Така да се блъскат и скубят момичета, а други да снимат и да не се намесват, а после да публикуват снимките е скандално.

 20. 20 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Според тях момчетата са изложени на по-малък риск от тормоз в училище, отколкото момичетата. Близо една трета от момчетата преживяват тормоз в училище, докато при момичетата процентът пада до 28 на сто."
  Я пак си прочетете изречението и ще видите, че момчетата са изложени на по-голям риск. Знам, че противоречи с мантрите на феминизма, но това е положението.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  ЮНЕСКО, дефинирайте "тормоз"!

 22. 22 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Добре де ако един човек не се сблъска с някакви проблеми как ще се научи за в бъдеще да се оправя ? Наистина на теория звучи добре никой да не е тормозен и да няма проблеми ама в реалния свят винаги има такива моменти.

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#4] от "proza":

  +++! Само дето аз се съпротивлявах сериозно. И като (може би всяко!) момче, исках да бъда доста по-различен. Родителите ми така и не оцениха това, че съм различен, че не се вписвам в соц културата навремето. Но пък имах щастието да следвам математика. Това ми донесе решителност, успех и удоволствие...

 24. 24 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 455 Весело

  През всички времена се е случвало, но сега надминава всякакви граници. Така да се блъскат и скубят момичета, а други да снимат и да не се намесват, а после да публикуват снимките е скандално.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Пусни си телевизора и ще разбереш защо.
  Когато програмираш реципиентите с постоянно насилие, убийства, интриги и всякакви антисоциални поведенчески модели, да очакваш друг резултат от описания от теб, е налудничаво. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#6:"Умнокрасив"][/quote]

  колега, страдате от обсесия - превръща се в параноя, а последствията не са просто психологически, а и върху физическото здраве

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#7:"Умнокрасив"][/quote]

  възгледите ви са чисто марксистко-ленински - не разбирам как не приемете истината и не прегърнете комунистическия идеал пряко, а не посредством палиативна либералщина - Пол Пот форева!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 27. 27 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#24:"trial_jezz"][/quote]

  абсолютни глупости - никога в историята на човечеството не е имало толкова ниско ниво на насилие - проблемът е точно обратният - прекалено комфортната ненасилствена среда възпитава мимози, които рухват при първия сериозен тест в живота

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 28. 28 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не е нормално тийнейджъри да се бият. На тази възраст би трябвало да са разширили поведенческият си репертоар достатъчно за да се справят с вербални и индиректни средства при спорове и борба за надмощие и утвърждаване. Агресивните закачки са характерни за детската градина, някои изостават до 1-ви, втори клас, но след това моралните ценности, усвоени в учебния и житейския процес по време на израстването, не позволяват на индивидът да действа по този начин.

  Което означава само едно: това са деца от маргинални семейства, духовно или материално, имам предвид, или самите индивиди са с проблеми в развитието, дължащи се на вътрешно-психични емоционални проблеми и конфликти. Педагозите се надяват, че с възрастта подобно поведение се израства, както и с подкрепата и помощта на възрастните. Говоря като педагог.


  Като човек мога само да кажа, че това са тийнейджърите аутсайдери. Или луузърите, в действителност. Насилници - деца и жалко за тях и за жертвите им. Но разбира се това, което не те убива, те прави по-силен. Всички сме го преживели.

  Въпросът е какво се визира в статията под тормоз? Защото борбата за самоутвърждаване си е вид усилие и изпитание, но всяко нещо има граници


  Физическата агресия, обидите и компрометиращите видеа в социалните мрежи, вече минават границите на приемливата детска агресия и игра. Това е недопустимо.

 29. 29 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ако некой те тормози - бой по тимбарата докато се овъргаля на земята. Така са ме учили мен.

  Марс е изконна Американска територия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK