В Южна България отваря център за подготовка на деца по точни науки

Снимка: Фондация Миню Балкански

Снимка: Фондация Миню БалканскиУтре в старозагорското село Оряховица 10 часа ще бъде открит Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика към фондация "Миню Балкански", съобщиха от фондацията.


Центърът е разположен в кампуса на фондацията и ще работи през цялата учебната 2018/19 година. Занятията ще се провеждат в събота и неделя, а също и през ваканциите. Целта е да бъде създадено средище, където младежите от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково, Пловдив да получат възможността да придобиват и развиват знанията и опит в областта на науките. Програмата ще засегне основните извънкласни теми, срещани на национални и международни състезания за ученици.


Участниците ще плащат само разходите по храненето и преспиването, които ще са 100 лв. за всяко двудневно пребиваване. Талантливи деца, които са в затруднен социален статус, по предложение на общината или училището, ще получат стипендии, за да могат и те да получат достъп до елитно извънкласно образование.
Първите занятия ще започнат още утре с математика за ученици във 2-4 клас, 5-7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас. Лекторският екип на обученията по математика е проф. Сава Гроздев, доц. Веселин Ненков- доктор по педагогика и утвърден специалист по методика на математиката; Ирина Шаркова- учител в Първа частна математическа гимназия, гр. София и член на национални комисии към МОН; Любомир Любенов- учител от гр. Стара Загора, създател на математическа школа за деца участвали и спечелили медали и награди в България и чужбина; Катя Чалъкова- учител в ПМГ, гр. Димитровград, член на национални комисии към МОН; д-р Диана Стефанова, гр. Асеновград, член на национални комисии към МОН; Станислава Колева, учител по математика, директор на училище и член на национални комисии към МОН.


По физика лекторският екип ще бъде ръководен от Теодосий Теодосиев и лауреати на фондацията от конкурсите по физика и математика. По информатика: доц. Ангел Ангелов от Факултет по математика и информатика на СУ "Св. Климент охридски"; доц. Бойко Банчев, Институт по математика и информатика на БАН; Павлин Пеев- учител по информатика в ПМГ "Гео Милев", гр. Стара Загора.


Основен приоритет на фондация "Миню Балкански" е да открива, насърчава и подкрепя талантливи млади българи да се занимават с наука и технологии. Всяка година фондацията провежда състезания по математика и физика, конкурс "Млади изобретатели"и летни школи за ученици в различни възрастови групи, в областта на гражданското образование, изкуството, езици, математиката, природните науки, информатиката, роботиката и модерни технологии за криптиране и програмиране.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на multimind
  multimind
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един велик българин! Проф. Минко Балкански!

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Дано има успех тоя център.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Още едно прекрасно начинание за отличниците. Сигурен съм, че ще има успех!!!!


  *** За съжаление изброените екипи са хората които са отговорни и за допускането на програмите за онези 50% от българските деца, които се определят в различни изследвания като функционално неграмотни. В страната има достатъчно центрове и места като вече обявеното. Което училище не пожела, то не се обяви за математическо. Още едни пари за същото. Има нещо куцо, неноваторско в логиката. Предполагам, че това е мероприятое, което МОН ще отчете като свои принос.

 4. 4 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  За съжаление изброените екипи са хората които са отговорни и за допускането на програмите за онези 50% от българските деца, които се определят в различни изследвания като функционално неграмотни. В страната има достатъчно центрове и места като вече обявеното. Което училище не пожела, то не се обяви за математическо. Още едни пари за същото. Има нещо куцо, неноваторско в логиката. Предполагам, че това е мероприятое, което МОН ще отчете като свои принос.
  —цитат от коментар 3 на potrebitel3


  Как да го разбирам, че трябва да се насочим да направим двойкаджиите тройкаджии? А пък талантите да се оправят както могат. Съвсем по комунистически, системата която залагаше на завистливите посредствености, всички равни но на ниското ниво а което се извишава да бъде смачкано. Знаем как свърши.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK