За 88% от родителите шамарът не е ефективен за възпитанието, но 2/3 са го ползвали

За 88% от родителите шамарът не е ефективен за възпитанието, но 2/3 са го ползвали

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.


Въпреки че използването на физически наказания намалява през последните 5 години, около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики като изолация, ненамеса при опасност от нараняване, заставяне да стои в неудобна поза или подлютяване. Делът на родителите, които системно прилагат подобни практики, е около 1/4.


Това показват данните от национално представително проучване, проведено от агенция "Ноема" по поръчка на Национална мрежа за децата. Изследването, проведено в цялата страна, което включва както родители, така и млади хора/ бъдещи родители и деца, представя и сравнителна информация с данните от проучване, проведено преди 5 г. от агенция ЕСТАТ.


Насилието - не само у дома
Участниците в изследването казват, че прибягват до наказание в момент на афект, безсилие и когато се страхуват, че ще загубят контрол над негативното поведение на детето си. Около 30% от родителите споменават гняв и обида като причини за прилагане на телесно наказание.


Все повече родители осъзнават вредните последици и съответно оценяват негативно прилагането на телесни наказания и други травмиращи практики. Нагласите по отношение на телесното наказание се променят към по-умерени и по-малко противоречиви, но остават в голяма степен консервативни. Тревожен е фактът, че "твърдите" привърженици на телесното наказание остават константен дял от настоящите и бъдещи родители.


Психическият тормоз - само вкъщи


Респондентите възприемат като по-травмиращи и по-срамни "възпитателните" методи, причиняващи емоционални щети на децата - обиди, постоянно крещене, омаловажаване и подценяване. Това заедно с обществената неприемливост е една от причините подобни практики да се прилагат по-често вкъщи, отколкото на обществени места.


Институционалната среда също не се справя добре с премахването на телесни и сходни наказания. Изследването потвърждава, че в училищата и детските градини подобни практики са също често разпространени: 41% от родителите споделят, че децата им са потърпевши от вербално насилие; 22% свидетелстват за телесно наказание като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.


Проучването показва, че има срив в доверието към държавата като гарант за правата на децата. Делът на родителите и младите хора, които биха се обадили на тел. 112 при малтретирано дете, е намалял съответно с 22 и с 30 пункта.


Държавните институции не биват разпознавани като подпомагащи родителите в осъществяването на позитивно възпитание. В същото време обаче се наблюдава стремеж към повишаване на обществената отговорност – намалели са отрицателните нагласи към намесата на странични наблюдатели и съобщаването в случай на насилие към дете. Докато през 2013 г. 80% от хората са смятали, че намесата в семейните разправии на други хора води само до неприятности, през 2018 г. делът им е спаднал на 56%.


Тревожност заради агресията между децата


Проучването установява още чувствително повишаване на нивото на тревожност сред родителите и младежите през последните 5 години. Ако пред 2013 г. хората, които са оценявали своето населено място като "най-безопасно" или "по-скоро безопасно за деца" са били около половината от респондентите, днес те са около 40%.


Преди 5 г. агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена от родителите на първо място по опасност заедно с разпространението и злоупотребата с вещества като алкохол, цигари, наркотици, опасността от инциденти и катастрофи и лошата приятелска среда.


Детето и възпитанието - стрес за родителите


Тези комбинирани фактори водят до тенденция детето и възпитанието все повече да се свързват с напрежение и стрес, отколкото с щастие и удовлетворение.


Причината за това са все по-големите изисквания към родителите как да осъществяват възпитанието на фона на все по-голямата им самотност в това предизвикателство. Ако по времето, когато днешните родители са били деца, възпитанието се е възприемало като отговорност на цялото общество, днес то се възприема като задача единствено и изцяло на родителите. В големите градове тези тенденции се усещат по-ясно поради по-напрегнатия ритъм на живот и относително по-малката помощ, която получават родителите от страна на разширеното семейство. Повишената тревожност за децата и по-голямата отговорност на родителите имат като резултат стремеж към по-голям контрол върху детето във всички основни аспекти на неговия живот.


Липса на общуване


Общуването с децата се превръща във все по-голяма ценност, но и все по-остро се усеща нейният дефицит. В сравнение с данните от 2013 г. видимо намалява времето, което родителите прекарват с децата си. Времето, отделено за общуване, заема най-малка част от родителското време за децата – около 14-15%.


Напрегнатото ежедневие, дефицитът на време и на адекватна помощ са предпоставки за неразбиране на причините за нежелано поведение на децата, а оттам и за неадекватна родителска реакция спрямо това поведение. Около 2/3 (67%) от родителите съобщават за системни проблеми със своите деца, а 89% споделят, че са имали някога проблем. В същото време едва 30% от родителите са търсили информация във връзка с проблем с дете. Име на конкретна организация или институция в помощ на децата са в състояние да посочат около 5-6%.


Обществените институции, имащи потенциално отношение към подкрепата на възпитателния процес, не се припознават като полезни за родителите, а като безучастни към потребността от подкрепа или като по-скоро санкциониращи, отколкото помагащи.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Шамара си е инструмент от възпитанието. Аз не съжалявам за нито един изяден шамар в детството си, поне тия дето съм запомнил са имали добър ефект.

  Сега модата е друга, шамарите се отричат...ама виждаме, че възпитанието не е достигнало някакви висоти.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Викаш "който люби детето си, не жали тоягата - този, който си го обича - той си го винаги обича!"

 3. 3 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Задвратник - предава информация от поколение на поколение

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Достига до това, че момчетата в училищата все повече заприличват на момичета.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Никой по-добре от родителите, не може да се грижи за децата им.
  Въпреки грешките понякога.

 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Вижте … разбира се с насилие не се постига много, но …
  Кажете ми как да обясниш на тригодишно хлапе да не пипа контактите или да бърка с тях с каквото му попадне в ръцете, като поне 100 пъти си го предупредил ? При все, че всички контакти са със защита, да не може да бръкне и да иска.
  Ми така му изчесах по ръката и един по бузата, че сега подминава контактите като малка гара.
  И аз много съм се замислял, кое е злото ... да не удряш, но да рискуваш детето да се самонарани от незнание и липса на инстинкт за самосъхранение или да му отвъртиш един плесник и повече да не се притесняваш.
  Все си мисля, че е по-добре да е живо и здраво, но ошамарено, отколкото неошамарено, но ... да не дава Господ.

  Иначе минат ли децата 10 години, забравете за боя ...
  гледат те право в очите и виждаш само как ти се надсмиват, т.е. усещат че са те победили, засега само морално, но после и практически са ти надвили.


  А пък тинейджър .. тогава могат спокойно да те побъркат

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  И тези 2/3, които са го "ползвали", да не ходят с малки деца в Норвегия, например, че може да се върнат без тях..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Подобни глупости могат да се напишат от хора, които никога не са гледали деца . Детето не разбира какво му обясняваш ако е малко.И често върши неща,от които има опасност да се нарани.По-добре леко да го шляпнеш, отколкото да си причини тежки последици за здравето.

 9. 9 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  +++

  най-любими са ми психолози, които и 1 дете не са отгледали, обаче са големи светила в педагогиката...

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":+++най-любими са ми психолози, които и 1 дете не са отгледали, обаче са големи светила в педагогиката...
  —цитат от коментар 9 на conventi0nal


  Проучването е по искане на НПО.И нарочно е зададен такъв въпрос.Сега ще представят данни, където трябва,че в България българите си бият децата.И ще получат средства,за да се борят срещу това.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  Шамара си е шамар и е инструмент на възпитание в по-крехка възраст.

 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики като изолация, ненамеса при опасност от нараняване, заставяне да стои в неудобна поза или подлютяване
  —цитат от коментар 0 на статията


  Подлютяване? Баси родителите...

 13. 13 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 217 Гневно

  - Как да си предпазиш детето от нараняване освен с бой?
  - Ами пробвай наистина да го пазиш!!! Обезопаси контактите, скрий опасните предмети! Толкова ли е трудно да се сетиш или дай с шамарите, че е по-лесно, а аз нямам време. Вие деца ли гледате или магарета?!

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата
  ______________
  Психолозите знаят ,че нищо не разбират от деца, защото всяко едно е отделна вселена!
  Има деца дето не са яли бой и са свестни, има такива дето нищо не става от тях...има такива дето боя ги е поправил ,но има и такива дето стават серийни убийци независимо дали са яли бой или не. Същото е и с финансовите социопати, още от деца като усетят ,че боя може да им се размине, развиват интелигеността си в тази насока - всичко да им се разминава а да си постигат тяхното!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Изследването, проведено в цялата страна, което включва както родители, така и млади хора/ бъдещи родители и деца."

  Сред разпитваните има бъдещи родители и даже деца. Доколко значимо е тяхното мнение? Та представително ли е проучването?Специално при децата ми е интересно как е взимано мнението им. Със съгласието и в присъствието на родителите им ли?
  А и поръчителят е НПО. Затова и налага мнението - "държавата не се справя, родителите не се справят, ще се справим само ние. Дайте тука едни пари." Да бе, да.

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Ако шамарите не са ефективни, значи възпитанието е невъзможно. Шамарът е крайна мярка и щом и тя е станала неефективна - лошо

 17. 17 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  Ай сиктир вече с простотии. И аз имам дете и никога при никакви обстоятелства не бих му причинил нещо такова. На мен също не са.

  Винаги, винаги, винаги има друг начин. Само че трябва наистина да ти се занимава с детето, а не да те мързи и да се чудиш защо аджеба си го направил въобще. Иначе избираш 'лесния' път, биеш го с повод или не, караш го да седи върху орехови черупки, подлютяваш неща, дето не трябва да ги яде и т.н. Накрая това, кото се пръква, е откровен социопат, който твърди, че насилието е окей. Когато подобни хора са мнозинство се получава болно общество.

 18. 18 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Дори "лекото" шамаросване нанася серизни травми на децата. Тоягата създава овце, морковът - личности.

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":Ай сиктир вече с простотии. И аз имам дете и никога при никакви обстоятелства не бих му причинил нещо такова. На мен също не са.Винаги, винаги, винаги има друг начин. Само че трябва наистина да ти се занимава с детето, а не да те мързи и да се чудиш защо аджеба си го направил въобще. Иначе избираш 'лесния' път, биеш го с повод или не, караш го да седи върху орехови черупки, подлютяваш неща, дето не трябва да ги яде и т.н. Накрая това, кото се пръква, е откровен социопат, който твърди, че насилието е окей. Когато подобни хора са мнозинство се получава болно общество.
  —цитат от коментар 17 на laveol


  Като гледам как са ви възпитали вашите родители-да обиждате хора с различно мнение и опит от вашите,ясно е кой е социопатът.

 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мен са ме били като дете, най вече с ръце. При сестра ми беше по-зле, при нея с точилката.Затова рано рано напусна вкъщи, първо при приятелка, след това приятел, още на 16 години.

  Родителите ми платиха идването в Германия, след идването на Жан Виденов на власт бях фалит, те ми помогнаха да емигрирам в Германия. Сестра ми тогава беше вече оженена и в отделно жилище. Без техните 2500 немски марки не можех да започна в Германия. Обратно на родителите съм платил само 500 немски, беше една от 4-те банкноти от първото ми заплащане в Германия.

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Бих малко дупе, за се биеш голям гъз. Шамарите и наказанията са част от системата за възпитание. Не побой, не малтретиране, шамаросването, като всичко друго не дава резултат.

  Колкото повече - толкова повече
 22. 22 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Бих малко дупе за да не биеш голям гъз.

  Колкото повече - толкова повече
 23. 23 Профил на puhoran
  puhoran
  Рейтинг: 18 Неутрално

  на 4 годинки запича се и не се е изхождало 4 дни защото е решило че иска да яде само неща които са противопоказни (шоколадови и тестени продукти), всички свещички и лекарства не помагат, всяка минута му се молим да яде изписани (полезни храни) от доктора, но отказва и стои гладен и какво правим така? Четем в интернет, че трябва да продължаваме да му се молим и да търсим други подходи, които докторите не са ни предписали? За физиологични проблеми и животозастрашаващи неща за деца под 5 годинки да ти дават акъл НПО-та е смешно!

 24. 24 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Кое припознахте като обида? Ако смятате, че насилието е окей, какъв ви прави това?

 25. 25 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 637 Разстроено

  Всеки ден виждам на детската площадка недоклецани истерясали майки да крещят по децата си. Моят син никога не е чувал у нас крясъци. Като пораснат тези синове ще крещят по същия начин на жените си и ще ги дърварят. В Турция чух следния диалог между майка и син, английски туристи. -Джон, мисля, че тази пързалка е неподходяща за теб. Ако си съгласен с мен, моля те след и иди да си играеш в детския басейн.-Да, мамо..

  А тук дивотия, простотия и чалга от ранно детство.

 26. 26 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пак почнаха. Тия грантове за ИК трябва да се оправдаят.

 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Гледайки хАмерикански филми,някак не ми се вързва едно пичлеме,което е на моя издръжка,да ми държи речи и да ми крещи.Моят на 6 години и половина му поставих дилемата - или ме слушаш,или правиш каквото си искаш,то си носиш последиците.За всичко.Излезе инат,държеше си на своето,носеше си последиците,но стана самостоятелен,образован и разумен.Всяко дете е една самостоятелна вселена,едно с едно не си приличат.

 28. 28 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Мотамо същия коментар като твоя, обаче постнат от педофил.

  А сега де?

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Кое припознахте като обида? Ако смятате, че насилието е окей, какъв ви прави това?
  —цитат от коментар 24 на laveol


  Е какво е да наричаш простотия мнението на друг човек?Не е ли обида?И не смятам насилието за нормално,нито пък лекото пошляпване за насилие.Разликата между леко пошляпване по дупето и пребиване от бой е огромна.Това,че не правите разлика,си е ваш проблем.

 30. 31 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не мога да си представя "родители", които шамаросват децата си на детската площадка, какво ги правят вкъщи, като никой не ги гледа.


  И изобщо не разбирам подчинението със сила. Това води само до отчуждение, а загубеното доверие не се връща. Детето ще се надява на втори шанс, но ще търси алтернатива на слабостта си с други средства. И следва нова доза непослушание. Никой човек не може да се примири с безсилието - собственото и на родителите. И не би трябвало. А шамарите са точно това - да капитулираш пред предизвикателството на сина/дъщеря си.

  Само, че кой печели и какво...

 31. 32 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Да наричаш простотията простотия е далеч от обида. Също така правите разлика между аргументи, насочени към думите и такива, насочени към личността зад тях? Или не? Въпросът е реторичен, не се хабете, отговорът вече го дадохте.

 32. 33 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тази национална мрежа се самоназначава за жандармерията. Е не стана ИК. Не стана и проектозакона за национализация на децата 2012, а тично те го искаха. Айде стига с тези мрежи. Стига сте налитали. Вие точно прокарвате норвежките методи.

 33. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Удрят шамари защото не са добре с нервите и не могат да се контролират.... стреса, проблемите, кредитите, липсата на достатъчно почивка.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":Да наричаш простотията простотия е далеч от обида. Също така правите разлика между аргументи, насочени към думите и такива, насочени към личността зад тях? Или не? Въпросът е реторичен, не се хабете, отговорът вече го дадохте.
  —цитат от коментар 32 на laveol

  Ясно е каква е ценностната ви система-смятате,че можете да обиждате безнаказано.С какво право наричате мнението на друг човек простотия?И после ми говорите за социопати и болно общество.

 35. 36 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 552 Неутрално

  " обиждате безнаказано"
  —цитат от коментар 35 на Мусаши
  Господине, обида е ако ви нарека нещо, което не сте. Забелязвате ли двата елемента:
  1. Да нарека вас, а не думите ви
  2. Нещото трябва да е невярно.

  Тук няма налица нито един от двата елемента, необходими да бъде наречено това обида. Както и да въртите, както и да го сучете. Разбирам, че не ви е приятно някой да ви казва, че не е хубаво да се бият деца, но проблемът си е ваш.

 36. 37 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не съм го казвал , но ще повторя ..... Шамара дори и неефективен , е от полза за родителите , защото след години, ако стане човек ще кажат , добре , че те бихме да станеш човек, ако не стане , е пробвахме всичко и пак си стана говеде.

 37. 38 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Децата искат пари. Оплакват се от шамарите само ако не им даваш пари. Апропо, съвсем същото се отнася и за жените! Не си мислете, че теоретизирам - казвам го от опит.

 38. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#36:"laveol"][/quote]

  Проблемът не е мой,а ваш.Щото явно това ви е стил на общуване.
  И пак казвам-леко пошляпване не е бой.Колкото и да се опитвате да го изкарате такова.

 39. 40 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не мога да си представя "родители", които шамаросват децата си на детската площадка, какво ги правят вкъщи, като никой не ги гледа.И изобщо не разбирам подчинението със сила. Това води само до отчуждение, а загубеното доверие не се връща. Детето ще се надява на втори шанс, но ще търси алтернатива на слабостта си с други средства. И следва нова доза непослушание. Никой човек не може да се примири с безсилието - собственото и на родителите. И не би трябвало. А шамарите са точно това - да капитулираш пред предизвикателството на сина/дъщеря си. Само, че кой печели и какво...
  —цитат от коментар 31 на Radosveta Koleva


  Сестра ми, въпреки търпението на ударите с дървената точилка, тази са месене на тесто, си получаваше по комунистическо време нейните 10/20 ле(1988 г.) за отиване в дискотеката, или на концерти на певеца Васил Найденов, тогава заради неразрешено ходене на концерта и двамата получихме удари с дървената точилка. Аз трябваше да си държа ръцете нагоре, иначе ако ги сваля ме биеха, беше наказание. При сестра ми съм забравил какво е било, но не е било нещо хубаво.

  30 години по-късно конфронтирах баща ми, последният му опите да ме удари почна и завърше с това, бях взел ножа и готов да го убия.Писна ми от неговото командване

  Es muß Geld fließen!
 40. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Имам 5 деца от 8 до 17 годишна възраст.Опита ми показва, че до една възраст (7-8) тук таме по някое шамарче върши добра работа ! В никакъв случай грубо физическо или психологическо насилие !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 42 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Един шамар, ударен в подходящ момент има невероятен възпитателен ефект!
  Редовния бой е идиотска работа.
  Шамарът не трябва да причинява физическа болка, а да акцентира върху казаното!

 42. 43 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "vloti":

  Крещенето и заплашването са най- тъпите методи за възпитание!

 43. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  Ами лъжат :) Почти всички го смятат за ефективен, но не им стиска да го кажат публично. ;)

  А шамарът е ефективен, само ако го има и обратното - наградата.

 44. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  Имам 5 деца от 8 до 17 годишна възраст.Опита ми показва, че до една възраст (7-8) тук таме по някое шамарче върши добра работа ! В никакъв случай грубо физическо или психологическо насилие !!!
  —цитат от коментар 41 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Точно така - психическият тормоз, т.е. обидите и навикването, са много по-лоши от бързото "фрас". А като се поправи детето - награда.

 45. 46 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сестра ми беше главно с дървената точилка възпитана, аз, понеже бях "мамин син" повече с ръка, шамари. Юмрук не си спомням.

  Ралф на работата ми е подобен манталитет като мен, само че при него е липсвало всякакво насилие върху него. Но той живее в негов свят на "Междузвездни войни
  2, аз съм на страна на баща ми, от който получавах шамарите, майка ми ме е била много рядко,1-2 пъти.
  И в крайна сметка след напускане на сестра ми, баща ми почна да бие майка ми, понеже се чуствах тогава слаб, излизах навън нощем и се разхождам самичък, да не и чувам рева и.

  В момента съм в добри отношения с баща ми и някои спомени просто трябва да бъдат забравени. Тяхното възраждане води до омраза

  Es muß Geld fließen!
 46. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Разстроено

  .И в крайна сметка след напускане на сестра ми, баща ми почна да бие майка ми, понеже се чуствах тогава слаб, излизах навън нощем и се разхождам самичък, да не и чувам рева и.В момента съм в добри отношения с баща ми и някои спомени просто трябва да бъдат забравени. Тяхното възраждане води до омраза
  —цитат от коментар 46 на slan777


  Ужасна история.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 48 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#47:"7777"][/quote]

  не искам повече спомени в миналото, каквото е било, е било.

  Es muß Geld fließen!
 48. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#46] от "slan777":

  Между другото, Вашият разказ показва какви точно насилници се страхуват от Истанбулската конвенция. Майка ви на 40+ години едва ли е била бита от баща Ви с цел да бъде предпазена от нещо опасно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#48] от "slan777":

  Така е. Миналото не може да се промени, но ето, че още го помните. Не Ви е лесно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  Вярно ! ++
  Също така трябва да говориме с децата и да ги изслушваме внимателно.Много често говрят за много сериозни неща с детския си език и начин.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 52 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Дори "лекото" шамаросване нанася серизни травми на децата. Тоягата създава овце, морковът - личности.
  —цитат от коментар 18 на L Glassman


  Това е нелепо. Морковът създава кифли (от всички родове).

 52. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  Предлагам да се замислим дали не е време да въведем цензуреращ орган за НП, които действат на наша територия. Особено такива, които са със чуждестранно финасиране. Цензурите да ги гледат под лупа и да решават кой да развива дейност. Може и ДАНС.
  ?

 53. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно
 54. 55 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Отглеждането на деца е отговорност и себераздаване. Изключително трудно, изисква тон време и не е за всеки. Това е изкуство. И да, нужно е родителите да прочетат някоя друга книга или курс за това как се възпитават деца. Децата започват от 0. Трябва да се научат на всичко. Повечето пъти това означава да се повторят едни и същи неща по 100 пъти. А за това е нужно време. Време с което много от нас или не разполагат или не са готови да дадат. Шамарът не е решение. Дори и при възникване на опасни ситуации. В почти всички случаи децата не разбират защо са го получили, дори и да го обясните 1000 пъти и при все че в родителската глава логиката е желязна. Преди да използвате каквато и да е физическа сила, моля ви погледнете на ситуацията през детските очи. И отделете цялото си време.

 55. 56 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Весело

  Старите хора казват...бий дупе за да не биеш дупище...

 56. 57 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 418 Весело

  кви шамари, напрово с бичове и тупалки за килими!

 57. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Без никаква изненада, най-големите отрепки във форума са генове на боя.
  Всъщност, боят над дете говори единствено за слабостта на родителя и некадърността му в тази роля. А колкото и да е странно, битото дете става страхливо, неуверено с мишкарско-гейски характер.

  Некои хора по-добре да не се размножават.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 59 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Вижте … разбира се с насилие не се постига много, но …Кажете ми как да обясниш на тригодишно хлапе да не пипа контактите или да бърка с тях с каквото му попадне в ръцете, като поне 100 пъти си го предупредил ? При все, че всички контакти са със защита, да не може да бръкне и да иска.
  —цитат от коментар 6 на ironhorse


  Ами много просто, дръпваш го всеки път и му обясняваш, че е опасно и не трябва да бърка там. От личният ми опит: функционира, но трябват железни нерви, постоянство и търпение. Децата се учат бавно, но се учат.
  Същото беше в една друга статия дето пишеше за деца в западна Европа които на една годинка започват да ядат с прибори и всички тука ревнаха как това не било възможно и кък тъй... Дъщеричката ми започна точно на тази възраст с пластмасови виличка лъжичка и ножче. Първите няколко месеца беше тотална свинщина, но постепенно се научи и на годинка и половина ядеше прекрасно. Но явно повечето родители нямат нервите да издържат нормалният процес на учене при децата и предпочитат да не се и занимават с постепенно учене. А най-добре е да дадеш възможност детето само да се научи с врмето, макар и това да коства повече енергия на родителите...

 59. 60 Профил на mariopuzo
  mariopuzo
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Всеки ден виждам на детската площадка недоклецани истерясали майки да крещят по децата си. Моят син никога не е чувал у нас крясъци. Като пораснат тези синове ще крещят по същия начин на жените си и ще ги дърварят. В Турция чух следния диалог между майка и син, английски туристи. -Джон, мисля, че тази пързалка е неподходяща за теб. Ако си съгласен с мен, моля те след и иди да си играеш в детския басейн.-Да, мамо..А тук дивотия, простотия и чалга от ранно детство.
  —цитат от коментар 25 на vloti


  Евала за коментара, но са ти нацвъкали минусите. Боят е израз на безсилие, трябва да се стига до наказания само при крайни случаи, но в България боят е възпитателна мярка, просто детето не трябва да бъде разлигавено и разглезено, да бъде поощрявано, мотивирано, ама явно повечето хора не го разбират. :) Та добре възпитани ли са порасналите деца на България? Затова ли са такива конформисти, гъзоблизци и овчудушни, че търпят шайка мафиоти да ги управляват? Сами си отговорете на въпроса дали боят наистина е средство за възпитаване на здраво общество. Вярно, понякога и при някои деца може да ги научило на дисциплина, но също така може да е нанесло психически травми.

 60. 61 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Като бях дете искрено завиждах на приятелите си които изяждаха по един шамар като направиха беля и въпросът се приключваше. Кото родител искрено съжалявам за няколкото пъти които съм шамарил децата си.

 61. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  От телевизиите ежеминутно се лее насилие и порно, там никой не се впечатлява, а шамарчето по дупето била болката. Пак лицемерие!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK