Юношите и родителите им в България - два свята, в които младите балансират трудно

Юношите и родителите им в България - два свята, в които младите балансират трудно

© ShutterstockВ България има различия между много от родителите и тийнейджърите за разбирането на юношеството и неговите приоритети: за родителите това е период с основен фокус подготовка за зрял живот и професия; за юношите е новооткрита свобода и експериментиране със себе си.


Различията се подсилват от неочакваността на промяната за родителите, както и поради намаленото им влияние върху децата в сравнение с групата на връстниците и с медийната, културната и дигиталната среда. Така се създават два свята, разделени и често в конфликт един с друг, в които юношата живее и балансира трудно.


Неподготвеността, липсата на разбиране и умения у родителите да помогнат на юношата в преценката води до объркване, стрес и у двете страни, отчуждаване, въвличане на юношата в рискови поведения без подкрепа и наставление, насилие.
Това са част от изводите на регионално изследване на родителството на юноши в България, проведено по поръчка на УНИЦЕФ от екип на сдружение "Дете и пространство" и асоциация "Родители". Проучването е проведено в периода октомври - декември 2017 г., в него са участвали 96 души (родители, тийнейджъри и специалисти) от цялата страна. (В скоби са посочени авторите на цитатите, пълния доклад можете да свалите от прикачения файл.) Изследването е част от по-голям проект на УНИЦЕФ, който обхваща шест страни от Централна и Източна Европа.


Как родителите възприемат съзряването на децата


Съзряването на децата и тяхната еманципация е предизвикателство за родителите. Най-значимото за юношите (изтъкнато както от деца, така и от възрастни) е свободата, усещането за нови възможности и желанието да се експериментира с границите й, приемането от нови значими други хора - връстниците.


За много родители е трудно да приемат, че тяхната роля също се променя, а съвременността не им помага. Отделянето на юношите е подпомогнато от виртуалното пространство – леснодостъпно за тях, неразбираемо и непроницаемо за мнозина родители.


В същото време всички родители, независимо от социалния им статус или етнически произход, продължават да смятат този възрастов период за най-важен за ученето. За тях е шокиращо как детето им си пропилява времето във "Фейсбук", вместо да пише домашни или да чете книга. Недоумяват за спокойствието и апатията на юношите към бъдещето, професията, към интереси извън връстниците. За много родители юношите имат права, но не и задължения.


Родителите не приемат експериментирането на юношите с нови поведения и стимули, както и стремежът им за принадлежност към група връстници. Стресиращо е за юношата да балансира между връстниците и семейството, и за родителите, когато разберат, че "това не е моето дете".


Тези различия се драматизират допълнително от характера на промяната – твърде бърза или твърде ранна. Някои родители са шокирани, когато детето им "се буди различен човек", "мрачен" и "мразещ" ги (интервю с експерт). Понякога промяната идва с изненада от влошения успех в училище. Родителите често интерпретират акселерацията на растежа, изхождайки от своето детство и възпитание.


Как реагират родителите


Събраните данни описват най-разнообразни родителски проблеми, ситуации и подходи, които могат да се обобщят в няколко условни сценария или по-скоро стратегии, с които родителите реагират на процеса на съзряване.


Някои се включват ограничено в живота на детето си: интересуват се децата да са здрави, нахранени, облечени, да са им купени учебници и в бележника да няма двойки и забележки. Те обаче "забравят за душата на детето" (интервю с експерт), не го изслушват, не разбират какви други нужди може да има. Това донякъде несъзнателно неглижиране на определени аспекти от грижата има по-краен вариант на абдикиране: "Не ме занимавай! Аз съм вдигнал ръце от него/нея!" (фокус-група с майки).


Друга група родители имат предразполагащо поведение. Те не могат да поставят ясни граници и често си осигуряват любовта на детето с липса на изисквания, безусловна подкрепа и/ или материални подаръци. Някои от участниците в изследването наричат това отношение "дете-дете" или "приятел-приятел". На практика отсъстват дисциплина и правила. Някои не могат да наложат нещо необходимо на децата си, дори когато става дума за ходене при лекар. Резултатът е, че юношите "са оставени без надзор" (интервю с експерт); автономни, но без позитивна посока.


Към успеха в училище също няма претенции, някои родители гарантират на децата си работа след завършване на образованието и така допълнително обезсмислят ходенето на училище.


Обратното на това е родителско поведение, което е наставляващо и директивно, често заради свръхпротективност. В неговата крайност става дума за авторитарен и залагащ на санкции подход. Юношите са подложени на строга дисциплина и имат минимална автономия. Интервюирани са споделили за случаи, при които на телесните наказания се гледа като на естествен метод за възпитание.


Комуникацията е непълноценна, липсва доверие, децата не споделят, защото очакват критика или фразата "аз ти казах". Най-често срещаните поводи за протективност и налагане на родителските изисквания са училището (влошаване на успеха или оплаквания на учителите) и личната сигурност, включително развитието на сексуалността. В някои ромски общности, където "чистотата" на девойките е особена ценност, се стига и до ситуации, в които момичетата биват затваряни вкъщи след началото на менструацията и/или омъжвани с "договорени бракове".


Този подход води до подчинение на детето, прави го апатично, неинициативно, или - обратното - до бунт, при който юношата рязко и агресивно се откъсва и отчуждава от родителите, напълно игнорирайки санкциите или подкрепата. В някои случаи се стига до бягство от вкъщи, брак или попадане в трафик на хора.


Участници в изследването са посочили и родители, които са намерили баланса между приятелство и родителство. Те поставят точни граници между свободен избор и задължения. При тях е по-вероятно да наставляват чрез последствията от самостоятелните решения на юношата и да използват грешките като повод за разговор за поведението на юношата. Техните деца споделят проблемите си, включително интимни и сексуални преживявания.


Кой подкрепя родителите


От неформалните източници ключовата подкрепа за родителство се предоставя от семейството. Подкрепата от приятели е сравнително рядка, макар че в малки населени места, където хората се познават, а много родители работят в чужбина, понякога приятели се грижат за децата за известно време.


Интернет съдържанието, насочено към родители, е изобилно. То обаче често е разностранно и противоречиво, не е съобразено с индивидуалната ситуация и потребности на родителя и юношата и за немалко родители е объркващо.


По отношение на формалната подкрепа, първото, което идва наум на участниците в изследването, не е свързано с институционална помощ. Документално юношите рядко се идентифицират като група със специфични нужди, по-често попадат в категорията "деца" (от 0 до 18 г.) Родителите им – също: в документите и в социалните услуги те получават подкрепа, тъй като имат дете, което трябва да получи подкрепа. Изследването посочва липсата на универсални социални услуги.


Кой подкрепя тийнейджърите


Понякога децата търсят подкрепа у родителите си. В силни емоционални моменти например юношите имат нужда от подкрепа, най-вече по отношение на любовни връзки и вълнения. Такива въпроси се споделят предимно с майките, особено сред момичетата. В същото време споделянето с родителите е изключително затруднено от нагласата на юношите, че родителите (а и учителите) им очакват от тях да бъдат послушни и добри.


Приятелските групи остават сякаш на заден план, вероятно заради фокуса на проучването върху отношенията с родителите.


Като институция училището изглежда затруднено и безпомощно да окаже смислена подкрепа на юношите. Най-остър е проблемът с конфликтните ситуации – учителите и училищният персонал нямат подготовка да се справят с тях и съответно не могат да предпазят юношите, а и децата изобщо от насилие и тормоз. "Решения" като наказания, премествания и изключвания всъщност изобщо не решават ситуацията за юношите и техните семейства, а на практика не я решават и за училищата, където просто се появява следващият случай.


Какво да се направи


Мерките в подкрепа на юношите и техните родители, трябва да се съгласуват и с националните стратегии за децата, както и да бъдат разработени с участието и на самите юноши и родителите им, препоръчва докладът. Трябва да се гарантира достъп до услуги с универсален достъп за юноши и техните родители. Подкрепата за родителите на юноши трябва да бъде разпозната като приоритет, тя трябва да ги подпомага да подготвят децата си за независим живот и да ги подкрепят при справянето с предизвикателства, препоръчва докладът (в прикачения файл).

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1346 Разстроено

  "Като институция училището изглежда затруднено и безпомощно да окаже смислена подкрепа на юношите"
  ............................
  Не само училището,а всички институции са безпомощни.
  Родители и СМИ успяхме да разрушим вярата във всичко и насадихме носталгия по миналото.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Абсолютно същите проблеми юношите са имали и по време на Римската империя. И тогава родителите им не са ги разбирали и тогава са казвали, че младото поколение е загубено. Но светът е оцелял. Оставете нещата да се развиват по естественият си път, без намеса на разни организации и "специалисти" и всичко ще си дойде на мястото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  "Абсолютно същите проблеми юношите са имали и по време на Римската империя. "

  Примерът ти е много пресен 😁.
  Китай, преди 5 000 години!

  "На тази несериозна младеж ли ще оставим бъдещето на държавата ни?!
  Те мислят само за забавления!"

  Разкъсването на връзките родители-деца е бил проблем винаги.
  У нас продължава да е архаичен. Децата са под контрол до късна възраст!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  съвсем различни са , сега има психолози, социални антрополози , социални мрежи , трафик , реклами .... проблемите вече имат сериозна добавена стойност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  тъй е, туй варви оште от китаяниите и египтянците , фиксиръно е в писмини докюменти.големиа прублем сига е че секи , абцолютно секи индивид се смета не просто за важен , значим и саответно право на глас, лична историа и прочие дивотии, но и че има некакъв въображаем интайтълмент за сичко дето му се прище. и секви дубавени стойности както рече кулугата по нанагоре му пускат още поече тоя фитил. раотата убаче е там че ни нито един рудител и нито един папчив тийн и изобщо никой поне в тоя космус не е интайтълд за ништо, дори и за тва да можи да дишъ и сире. но туй схфащане не е маркетабилно и само такъви пияндурници кат бетона го говорът щот им дреме на шлифера. тия тънкусти за да се отберат требе много да си наясно с спрота и как се праи тои. прочее одете поече по стадионите и глеайте поече спротно тиви , съшто и спротни медеи дето ше ви кажът кво ви чакъ а можи и да омачкате чаршафите с тех междувремено.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  "Днешните млади хора мислят само за себе си. Не изпитват уважение към родителите си и към възрастните въобще. Те са нетърпеливи и невъздържани. Говорят, сякаш знаят всичко, и това, което за нас е мъдрост, за тях е глупост. Колкото до девойките, те са нахални, нескромни и невъзпитани в говора, държанието и облеклото си." (Платон).

 7. 7 Профил на TAL
  TAL
  Рейтинг: 272 Неутрално

  емоционална интелигентност в България е непозната територия

 8. 8 Профил на TAL
  TAL
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Детето и ние" на Хаим Гинът е книга която много ми погна точно в тази сфера с емоциите и на децата

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Контакта и диалога между поколенията е един от проблемите, които имаме от десетилетия като общество!

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Най-големият проблем на това да станеш родител късно е, че в периода на пубертета различията ще са колосални.
  Едно е да си на 40, друго на 50, а ако си родила на45, ще си на 60.
  А тенденцията е именно такава, жените раждат все по-късно.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1057 Разстроено

  Основна функция на държавата е да защитава индивида.
  Когато държавата я няма се получава така както е описано в статията.


  До коментар [#2] от "lz2":

  Да, а малко след тия прикази Римската империя се е сгромолясала и са дошли "тъмните векове". Което всъщност валидира въпросните становища.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Липсва приемственост между поколенията в България. Родителите не предават на децата си култура, а само ги осигуряват материално. Да предават култура означава да говорят с тях на по-интелектуални и "екзистенциални" теми извън битовизмите. Вместо това възпитанието става на улицата, чрез простотиите които вършат останалите саморасли деца. "Остави го да играе", докато майката отегчено пуши цигара и само го навиква ако падне или направи беля – типична БГ гледка.

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  бат цонко, с цитати и примерчета , оште поече с такъви исвадени от секъв контекс и бес да пусочиш отде са дури , сичко можи да дукажиш.

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  секи случаи мадамата на фотоса е супер и ич не ми дреми за туй кви въсгледи има. искам я заедно с шише ракиа и ретро турбо чалга.

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Платон е бил пълен боклук.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  Откакто има човешка цивилизация, описаните проблеми между поколенията стоят същите - така беше и по времето, когато аз бях дете и юноша, по сходен начин ще се постави балансът и занапред ! Това е описано в много трудове още от дълбока древност, достигнали до наши дни, има и много древни съвети относно възпитанието, включително в притчите на Соломон, които показват и как са постигали " балансът" между поколенията !

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#12] от "irobot":

  да бе , ти сириозно ли мислиш че тъй се придава колтурата? освен туй тя вечи не се придава и на улицата,което би било дубре.ами онлайн.после що туй било тъй. точно щот туй дето гу усипсваш вечи е реткос ами сички станааха мноо убразовани и знаишти и не знам си кви си. требе да ритат футбула хлапетата на улицъта а пък ука напраят некоя бела шамари и туй то. туй ръботи дуказъно. сичко длруго са глупусти дето се плямпат с цел освояване на мангизи.

 18. 18 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 305 Неутрално

  в миналото хората не са разчитали на държавата да се грижи за изпадналите в неволя деца, а психологът това е бил бабата или дятото в родът. Авторът прекалено накланя везните в полза на дигиталните медии като основен възпитател на децата в наше време, и просто имам чуството че трябва да се изоставиме без-защитни и без-помощни в лицето на тези медии --- те да ни възпитават децата. ( каквато медия е по странно стечение на обстоятелствата е вестник Дневник )

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  чакай бе тъксиров! първу на първу кой изобшто е тоя ? некои си гусподин дето некои си цонко ришил да ми го рицитирва в форума! и сига кво? ний да му пулегниме тъй ли?! айде молим по сириозно. ми то виш ими никовете само: платун и цонку. смешну и селску. не че нешто ама е тъй нали.

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#18] от "kalin333":

  мноо праилно кулега. ми то оште чоек кат ти види никът и се досешта че ше има интилигентен кументар. сегъ въсникне некъв прублем и лелката бърза да "пита чичко гугъл" , че и се хфали с туй. де сопа де.

 21. 21 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#7] от "TAL":

  Да, способността на детето да различава емоциите отсреща и да проявява адекватни емоции спрямо ситуацията е непозната територия за "БГ мамите". Целта е да ги нахранят и облекат дебело, а че детето расте като емоционален дебил който се държи по един и същ начин както във физкултурния салон, така и в ресторант, са "незначителни подробности".

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ха! Приказвали си с 96 души и си направили изводи? Смях в залата!

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#19] от "betona":

  Тъй е, Бетоне. Платон е измислен авторитет, разпространил бая мисловна отрова. Освен това и голям подлец и престъпник. участвал в атинската диктатура на 30 те тирана, след загубата на войната със Спарта и поддръжник и участник в "Нощния съвет" - поправи ме ако греша за името - инквизиторска институция, която е измъчвала инакомислещите.
  Според философията му всяка промяна е регрес, отстъпление от идеалното.
  Поддръжник и застъпник на кастовото общество.
  Неслучайно се харесва на мутрите и слугите им във форума.
  Начетен си, човек от сой си, на ниво си, спортувал си, чел си Карл Попър и знаеш.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 530 Весело

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  Що, ти познаваш ли го ? :)

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров":

  а бе бояне мерси за кунплимента. ама аку сме чесни тоя гу мислихме за некои форумец :). попъра съшто за сеите го чуаме. инък си куректен за другуто. поне си приснаваме. докат другите тука форумджии ем не са гу чели ем ми го рицитирват. та нидеи и ти кат тех, щот тъй приемаш на вера туй дето са рекли други , па що са гу рекли .. и раотата отиде у ряката. па тиа дет са гу чели са навирили нуслета и не комоникирват в форума с такъви кату нас, гносливи ора. а тъй не стаа форумната раота.

 26. 26 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Тая статия я е писал някой пенсионер май, нямаш идея за какво пише, но пък прибрал парите от проекта заради който я е надраскал.

  -voxy
 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 992 Неутрално

  младити трудно балансирвали..то щото на старите им е мноо лесно да балансирват щото освен да балансирват требе и да нахранат ублекът и дадат мангизи на съштите тиа млади....нема куректнос и туй то. дубре пуне че сме млат та сме на далъвера от целото туй дето е.
  а бе впрочем не знам само при мени ли е така но постоянно срещам чудесни млади хора, които немат никви прублеми с балансирването и кумуникациата и реялизацията в секи един аспект . та затуй - риспект. и бес брутални убобщениа с цел освояване на мангизи дето гу рече кулегата по нанагоре.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#25] от "betona":

  Е, аз използвах повода, да си кажа за Платон.
  Щото диктатурата винаги се оправдава и налага първо с "мъдрости" от "мъдри" хора, които искат да "възпитават", да "окултуряват", уж всичко в името на "цивилизацията", пък вършат варварства, и нещата в крайна сметка се свеждат до това едни да лъжат, потискат и мачкат други.
  А това в съвременния свят НЕ е приемливо.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":
  "Не само училището,а всички институции са безпомощни.
  Родители и СМИ успяхме да разрушим вярата във всичко и насадихме носталгия по миналото."

  До коментар [#2] от "lz2":
  "Абсолютно същите проблеми юношите са имали и по време на Римската империя. И тогава родителите им не са ги разбирали и тогава са казвали, че младото поколение е загубено. Но светът е оцелял. Оставете нещата да се развиват по естественият си път, без намеса на разни организации и "специалисти" и всичко ще си дойде на мястото!"

  И аз съм от тези, които мислят, че проблема в отношенията млади-стари го има от както свят светува.
  Не знам в кой момент, дали не е след Русо, теорията че отговорността за това какви са и ще станат нашите деца, освен на родителско-семейния и приятелски кръг, отговорноста е на някакви други организации - държава, училище, преди разните пионерски/комсомолски и прочее организации.
  Основното си остава живота в семейството и в степента в която едни родители успяват, а други не да запазят и поддържат добри отношения, в този диапазон се случват и разглежданите в статията по вид и размер проблеми. Затова заети или не, родителите трябва не да водят цял живот за ръка децата си, но да се опитват да поддържат по-възможност по-близки и откровенни отношения с тях и...каквото стане - такова. Няма рецепти, няма железни правила, всички, включително и децата ни сме различни хора и няма как да мислим и виждаме нещата еднакво.

 30. 30 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 323 Весело

  доста срамно е, Дневник, когато във форума "новината" ви е много по-адекватно представена :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Не бих обобщавал. От друга страна това е тема на много велики писатели през столетията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  България има различия между много от родителите и тийнейджърите
  __________
  Винаги е имало конфликт между поколенията! Има проблем сега, защото младите са много по-автономни и същевременно живеят в клетки, логично е да мислят за глупости, защото мейнстрийма и интернет ги залива с безкрайно много простотия,чалга и либерални мечти за светло бъдеще и ако не са готови интелектуално да отблъснат промиването на мозъците им, те приемат простотиите и фалшивите герой за чиста монета и модел за поддържане!
  Справка - Фейсбук, Босфор ТВ и Члга ТВ и т.н.!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Весело

  Обратното на това е родителско поведение, което е наставляващо и директивно, често заради свръхпротективност. В неговата крайност става дума за авторитарен и залагащ на санкции подход.
  _______________________
  С други думи не не ми трябва акъл от родителите и семейството, по-добре да ходим на либерален психолог или някой НЛП гуро да ни намести чакрите!

  До коментар [#25] от "betona":Е, аз използвах повода, да си кажа за Платон.Щото диктатурата винаги се оправдава и налага първо с "мъдрости" от "мъдри" хора, които искат да "възпитават", да "окултуряват", уж всичко в името на "цивилизацията", пък вършат варварства, и нещата в крайна сметка се свеждат до това едни да лъжат, потискат и мачкат други.А това в съвременния свят НЕ е приемливо.
  —цитат от коментар 28 на Боян Таксиров

  Никога не съм подценявал силата на либерастията, тя използва психологически похвати подобно на КГБ, Фарк и Неаполитанската Камора за вербуване на млади, умни и красиви!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2988 Разстроено

  Недоумяват за спокойствието и апатията на юношите към бъдещето, професията, към интереси извън връстниците. За много родители юношите имат права, но не и задължения.
  *
  Има нещо вярно в това. Част от младежите наистина пропиляват най-добрите си години в шляене, мързел, интернет и компютърни игри. И докато се огледат, станали по на 30-35 без семейства, а връстниците им вече и с добри доходи, семейства и деца. Жалкото е, че не го разбират навреме, а като го разберат вече е късно. Живеят си при мама и тати, както са правили когато са били на 15. Тепърва да учат - няма кой да ги издържа, родителите възрастни и вече пенсионери, да започнат свястна работа - нямат квалификация, а и кой би назначил на работа човек на тази възраст с минимален или никакъв стаж.

 35. 35 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Весело

  Абе в Семейни войни питат поне 100 души.
  Тука в Дневник само изследвания на 60, 90.
  Не могат да ги докарат до сто
  Питайте повече хора па тогава обобщавайте.
  А нещо че Макрон 19%, льо Пен 21 нама ли да има?

 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Дълга тема, и деликатна. Лафът "тая днешна младеж",който ни набиваха възрастните около нас преди повече от 50 г., важи с пълна сила и сега. Аз отдавна не споря с децата си, които също са родители, и с големия си внук, на тая тема. Имат си опорни точки като стрес, глобализация, отрови, че "едно време не е като сегашно време, и т.н. Да са живи и здрави, животът не спестява нищо на никого. "Малки деца, малки грижи", казваше баба...

 37. 37 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "За много родители юношите имат права, но не и задължения."

  Мило дневниче, това е нова песен.

  Нали всички противници на отхвърления проектозакон за закрила на детето 2012 година с протести точно това не искаха: Вашите финасиращи НПО да превръщат децата точно в това, права без задължения.

  Нали НПО включиха и Омбутсмана на Републиката в реклама: Дете ти имаш равни права.

  Точно НПО-тата които прокарваха ИК са тези, които постоянно говорят за права на децата и не за задължения. За национализация на децата по норвежки модел.

  След като не успяха нито проектозакона, нито ИК, ще бъде обидно да се прокарат същите идеологии от същите хора, уж с нова песен.

  "Неподготвеността, липсата на разбиране и умения у родителите да помогнат на юношата в преценката води до объркване, стрес и у двете страни, отчуждаване, въвличане на юношата в рискови поведения без подкрепа и наставление, насилие."

  А пенсионирането на 65 - 67 и нуждата всички да работят на по-две работи не е проблем, само липсата на разбиране е проблем.... Затова им дайте пари, докато бачкате като луди, да ви консултират децата насаме.

  Това което пенсионираните баби и дядовци даваха на децата не може да се компенсира. И което е по-важно, когато в един район има повече възрастни хора свободни да помагат за свои близки деца, тогава и всички деца в района ще са безопасност. Тогава има и повече общност.

  Статията уж казава нещо ново, а забравя едно: 100 години има уноверситет, и факултет Педагогика, който трябваше досега да го е разбрал. Ако това не е така, и трябва някой да ни прави проучвания и да се държи като заложници цялото общество, тогава наистина сме се объркали. Ако не ни кажат отвън, не знаем какво става? То голямо управляване пада у нас.

  "Мерките в подкрепа на юношите и техните родители, трябва да се съгласуват и с националните стратегии за децата"

  Време за живот и решаване на проблемите в семейството и училището без изкусвени мрежи за децата, наши деца, анимуси и подобни.... Крайно време е да се спре третирането насемейството като длъжно на НПО.

  А кои НПО пишат стратегиите? Онези дето бяха за ИК. Да си дойде медията на думата.

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Моето заглавие: Българското дете в бермудския триъгълник между традиционните ценности, джендър пропагандата и всеобщия мързел и простотия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":

  Това е дълбинен проблем в българската народопсихология. От една страна родителите не са напълно реализирани и държавата не е институционално силна, заради това виждат смисъла само в "живея заради децата си". Това отношение пък създава още едно такова нереализируемо поколение. Едно общество с дълбоки родови инстинкти сме, нищо от модерността след Просвещението не сме отбрали като народ.

 40. 40 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ние, хората, не сме константа като манталитет и поведение, а променлива величина във всеки отделен ден на живота си. Тази променлива зависи от възрастта, времето, средата и социалния статус, както и от способността ни да анализираме явленията. Нашата представа за добро и лошо е продукт на нашето време и от това зависи нашето поведение. Това е нашата истина, за всеки неговата. Така оцеляваме ние хората.

  Самообучаващата програма на детето го кара да се учи от възрастните и същевременно да тества границите на позволеното, провокирайки норми и правила. Детето пресъздава житейски ситуации играейки игри. То тества границите на своите възможности и силата на ограниченията в търсене на своята истина за добро и лошо. Но то разсъждава, оперирайки с бедната база данни заложена му от малкия опит. То се бунтува срещу порядки и норми, които в неговата представа са несправедливи, анахронични и излишни.

  Детето става възрастен едва тогава, когато поеме отговорността за други и усвои Компромиса.

  И точно тогава се появява конфликта между поколенията, който е конфликт между знаещото и можещото, но ограничено във времеви отрязък закостеняващо възрастно поколение и неопитното с рисково поведение подчинено младо поколение. За да коригира риска от изчезване на вида Бог е заложил в родителя обичта и прошката.

  И този Конфликт е вечен. Той поражда развитието.

 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  айде сега интернета е виновен, ти като си отраствал не си имал интернет и пак виж кво си станал :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Не случайно в Библията в 10-те Божи заповеди е записано:

  5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.


  Казано е точно и ясно. Останалите писания са алабализми и отрицателния им ефект ще е видим след 20-30 години.

 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Всъщност, това изследване не казва нищо ново.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Коментарът ми беше написан за образованието, за една публикация, която съществуваше до преди 10-тина минути, но вече не намирам тук. по някакъв начин не можах да го изпратя.

  Публикувам го сега, защото засяга някаква част от темата за различията между поколенията..

  Упреците, че коментара ми не е по тази тема, а най-малкото, което може да ми се случи виртуално ... ;)

  ====

  Най-голямата лъжа в Родината е, че образованието ни е зле - най-голямата, най-коварната, най-гнусната лъжа!!

  Внучката ми след 10 год. в Дубай (там беше от 2 годишна) се прибра в България за година и половина. След незавършен 7-ми клас (навръх една Коледа) с родителите се премести в Канада (Ню Алберта). След тест тя продължи в 8-ми клас. в края на учебната година стана първенец на училището, а сега (на 15 год.) е в колеж (по нашему 10-ти клас). "Дядо - писа ми венъж тя -, аз знам английския по-добре от съучениците ми канадци..."

  И за да не прозвучи прекалено нарцистично, в моя Град (не много известен областен център - все още "център" ;) ... ) познавам поне още 2 деца - момче и момиче -, които след завършени 5-ти и 4-ти класове продължиха да учат съответно в Испания и Ирландия и станаха отличници в новите си училища.

  =====

  Припевът (мантрата) "... Образованието ни трябва да се реформира..." в приспивната песен за злочестините в България цели няколко неща:
  1) да се внедряват чужди неприложими за нашите условия модели - като учител по математика, ИТ и природни науки мига да разкажа много конкретни факти от така наречените "обучения" и "добри практики" ...;
  2) да се насаждат "модерни" морални и етични "ценности", които да убият националната ни идентичност и - все още останало някакво, някъде - лично достойнство и чест. Няма смисъл да продължавам по тази точка, нали?;
  3) да променят мисленето ни чрез подмяна на говоримия език. След едно поколение дядовците и внуците няма изобщо да се разбират едни други, не заради "поколенческия" конфликт, а защото ще говорят различен език. (Тази моя теза за подмяна на езика се доказа от самия "Дневник" - в описанието на новините, в анализите и в кометарите към тях.

  ======

  Определено знам, че това мое писание няма да се хареса.
  Но какво от това?
  Превърнал съм се в градивен непукист, както самия "Дневник", който изобщо не се интересува от мненията на своите читатели!

  "Дневник", важно е грантовете да продължат, нали?

  СБОГОМ, ДНЕВНИЧЕ!

  =====

  И към всички вас: животът се върти и нещата никога (!) не се случват, както ни се иска.
  Моето поколение премина през много промени и за повечето негови представители умората от тези промени се превърна в скептицизъм и в "здравословна параноя" => имало такъв израз на някакъв титулован немец; чух го днес по телевизията...

  =====

  Все повече си мисля, за "2084" - някаква антиутопия, в която ще се описва общество, в което рационализмът, пристрастеността към живота и стремежът към лично "щастие" ще бъдат единствени ценности; едно щастливо, презадоволено, общуващо чрез радиовълни общество, в което дейността на човеците ще е нежелателна, а чувствата и най-вече страданието (!) ще са непозволени; общество на абсолютната НЕсвобода, бъдеще в което ще е НЕПРИЛИЧНО ДА СИ ЧОВЕК.

  =====

  Сбогом, Дневник!

  С теб вече нямаме нищо общо!

  Нас все още ни има, но ние живеем в паралелни светове, които не би трябвало да се срещат, дори и в неевклидовата или в Римановата геометрия.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 45. 45 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Целта на тия писаници е да вземат пари от данъкоплатците под предлог че ще им възпитават децата. Вторият въпрос е кой да бъде възпитателя
  държавата или НПО тата.
  А най добре родителите да не дават парите си некой друг да учи децата им на криви идеологии и ненормалности.

 46. 46 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#44] от "Консерватор":

  Слушай,не ди прав.
  И аз съм войнстваш консерватор и знам,че трябва слушаш мъдрите дето са казали
  Дръж приятелите близо и враговете по близо.
  Та пиши си тука без да се съобразяваш с никого. Ако некой те ядоса, пиши ми на лични едно кодово съобщение
  Дръж куче лиса за опашката
  и глей кво ще стане с либералната Лиса.

 47. 47 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Любопитно

  До коментар [#44] от "Консерватор":

  Влизай в боя човече, много мислим като тебе.
  В тоя форум това е начина.
  На другите места са други начините.
  Свърши се с мита за толерантността на либералите. Сега станаха много нервни и има защо.

 48. 48 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Любопитно

  До коментар [#44] от "Консерватор":

  Влизай в боя човече, много мислим като тебе.
  В тоя форум това е начина.
  На другите места са други начините.
  Свърши се с мита за толерантността на либералите. Сега станаха много нервни и има защо.

 49. 49 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#40] от "Поручик Балканец":

  Принципно всичко е вярно, но в различните общества има различни нюанси на този "конфликт" и "компромис" между поколенията. Ако в едно общество (семейство) има достатъчно натрупано благосъстояние, знание и култура от предните поколения, конфликтът е по-мек, тогава чрез компромиса материалното богатство се запазва и увеличава, културните традиции също се запазват по-добре. Когато конфликтът е остър поради "лошо наследство" или липса на възпитание, натрупаното материално благосъстояние се руши, културните връзки с миналото също.

  Смяната на политически режими както става в България през няколко поколения още повече задълбочава този проблем.

 50. 50 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#44] от "Консерватор":

  Гледам разбираш от математика. Поне такива думи използваш. Да те ползваме като ескперт, щото тука много вудупулират със статистиката.
  От 90 души все приятели събрани изводи правят.
  Обясни им защо не може така, ако имаш време.
  Твой приятел Jesuit

 51. 51 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз напоследък, когато чуя от медиите, че деня ще е хубав гледам небето, дали не е нощ, па после за облаци и такива неща. Защото за един хубав е слунчев за друг дъждовен, защото има засяти полета и понеже последния плаща на медиите, си имам едно на ум. Та и сега с това - институциите, та институциите. Няма ли го родителя, не ги търси институциите. Вижте тенденциите в някои страни дето ни ги дават за пример. Ролята на родителя не просто се занижава, а дори се инкриминира. Я пробвай да плеснеш детето по дупето или да му повишиш глас в Скандинавието, когато е счупило границата на приемливото и полезното поведение и тества лимитите на свободата, ограниченията на които трябва да се дават от родителя, а той е с вързани ръце. Я пробвай да кажеш нещо, когато детето се върне от училище или детска градина и ти разкаже, че чичковците или леличките, които са обяснявали за необходимостта от семейства с 2ма татковци или 2 мами и как е задължително да опитат от всичко за да видят дали ще им хареса и да изберат, след което се целували пред тях и показвали и обяснявали сексуални пози, поне не били голи. За факти говоря, не за страхове. Я пробвай да се поинтересуваш какво става в училището извън формалното, камо ли да се намесиш в процеса, ще си навлечеш проблеми стигащи до изключване. А това от гледна точна на нашето общество, чието образование е базирано на родителски комитети и настоятелства още от 18-19 век!
  Изобщо, четете и мислете, ама много мислете, да не осъмнем утре без деца, отмъкнати от свирача на флейта под танцувалните звуци на модерния субективизъм водещ до поредния тоталитаризъм. Защото свободата без мяра е тирания и диктатура. А мярата е основен обект на обществения договор. Да не вземем да го проспиме и да го разпише някой друг вместо нас. Някой, който иска да превърне децата ни в аморфна маса от послушни дебили за целите на контрола.

 52. 52 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Проблемите между родителите и децата днес са няколко.

  1. Родителите трудно осъзнават, че техните 14-15 годишни синове и дъщери вече не са бебета, а полузрели хора, които започват вече активния си любовен и дори сексуален живот. Публична тайна е, че на 16-17 години всеки тинейджър вече е имал поне 4-5 гаджета. И че почти всички вече са имали сексуален контакт.

  2. Тинейджърите вече започват да се борят за самостоятелност и се бунтуват срещу родителите си. Срещайки твърдата ръка и отпора на родителя, те се затварят и не споделят своите проблеми, което предизвиква още повече отчуждаване. Получава се затворен кръг - родителят казва нещо правилно, но заради самия начин на изказ то няма как да бъде чуто от детето. А самото дете решава да прави своето, без да се допитва до мразения родител, заради което често греши.

  3. Всяко време има своите особености. Юношите преди 40 години са били едни, преди 20 други, сега са трети. Няма 2 еднакви поколения в развиващия се свят. И родителите, които са били тинейджъри през 90-те години, сега нямат нищо общо с днешните тинейджъри, техните деца.

  4. Сблъсък на поколенията винаги е съществувал и винаги ще съществува. "Днешните деца са невъзпитани, не са като едно време"; "Днешните деца не учат, не са като едно време". И обратното - "Тези изостанали дъртаци само мрънкат".; "Неква лелка ще ми прави забележки". А истината е, че всеки гледа от собствената си камбанария. Когато родителите са били млади, са говорели за техните родители по същия начин. А когато днешните деца станат родители, ще говорят за децата си като невъзпитани.

  За да няма такива проблеми, трябва просто да се говори между родители и юноши. Да се дава свобода на младите, за да не се чувстват като затворници и да потърсят съвет от родителите, ако се нуждаят от такъв. И взаимно да си помагат - родители на деца и деца на родители.

  Всякакви опити за утвърждаване на остарели патриархати или матриархати в семейството ще ударят на камък в днешния технологичен и свободен свят. Свърши времето, когато бащата и майката държаха хляба и ножа, а децата чинно се подчиняваха. В някои изостанали традиционни общества все още има наченки на подобни отношения, но точно тези общества са маргинализирани и живеят в мизерия и тирания.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 53. 53 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#27] от "betona":

  Вие нарочно ли изяждате по някоя буква от думите или наистина не знаете кога се пише "о" и кога "у".Че изречение се започва с главна буква,а има и запетаи.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Хич не ща да ставам адвокат на Платона ама освн Държавата е писал и други диалози, човека като идеалист е идеализирал значението и простете ми глупавото повторение.
  Ако все пак неска трябва да обесим някого то нека Хобс и Левитана му!

  klimentm
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#48] от "Jesuit":


  Да, да грабваме рима новата геометрия, Калаби Яо и на барикадата?!

  klimentm
 56. 56 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "betona":Вие нарочно ли изяждате по някоя буква от думите или наистина не знаете кога се пише "о" и кога "у".Че изречение се започва с главна буква,а има и запетаи.
  —цитат от коментар 53 на Petia Nikolova


  Нарочно го прави. Нарича се иронизация на маргиналното статукво.

 57. 57 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Весело

  "Днешните младежи обожават лукса, лошо възпитани са, презират властта, не уважават възрастните и клюкарстват, докато се правят, че работят. Днешните млади не стават на крака, когато влезе някой възрастен, противоречат на родителите си и са арогантни в обществото. Предпочитат на хляба мекото, седят с кръстосани крака и тероризират учителите си." - Сократ, година 430 преди новата ера.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 58. 58 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Според мен родителят трябва да е толерантен и търпим към детето, като го подкрепя когато то търси повече свобода и любов, които са най-важните неща за всеки нормален човек на тази възраст, а не само да гледа бележника и да мърмори за оценки и работа. В същото време родителят трябва да е много внимателен и да се намесва своевременно когато детето има проблеми със здравето и особено много да внимава за наркотици. Там не може да се отпуска свобода, тъй като веднъж зароби ли се човек, губи свободната си воля и е с диагноза за цял живот!

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Представям си какви родители ще са сегашното чалга поколение.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Представям си какви родители ще са сегашното чалга поколение.

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#53] от "Petia Nikolova":

  Се си мисля че тъй не е уч-ще или университет всеки има право да пише както може и каквото може, езика и граматиката не са ли илюзия ?!

  klimentm
 62. 62 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Представям си какви родители ще са сегашното чалга поколение.
  —цитат от коментар 59 на Роси


  Позволете ми да не се съглася с Вас. В живота всичко се надживява. Всяка възраст идва със своите приоритети. Като малки деца да си играем, като юноши да се срещаме гаджета по дискотеки, след 20 години да учим в университет, след 30 години да се оженим, да имаме деца и собствен дом. Аз лично съм съм свидетел как като малки мои приятели бяха пълни диванета и хулигани, а на 25 се кротнаха, сега имат семейства с деца.

  Днешното чалга поколение ще бъдат същите родители, каквито сме ние /вече зрелите/ и както нашите родители едно време казваха за нашето поколение "тези младежи са невъзпитани и как ли ще възпитават децата си". Но, както вече писах, всеки гледа от собствената си камбанария. Младите от тяхната, ние от нашата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#44] от "Консерватор":


  Представи си че квантовата физика е вярна и видимият свят съществува с шанс 50/50 като Котарака? Колко струват тогава всичките ни разсъждения?!

  klimentm
 64. 64 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#60] от "Роси":

  Те вече са родители. Това е поколението което израстна през началото на 2000-те с шоуто на Слави и Пайнер турнетата.

  Като се "задомят" веднага обличат анцузи, жените пушат като комини за да неутрализират "невероятния стрес" от домашните задължения, мъжете брадясват и се превръщат в битови алкохолици. Домовете им са прашни и разбъркани, ядат само боклуци от щандовете с готвена храна, децата им правят своеволия и родителската намеса идва само при "беля".

 65. 65 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Всеки, който мисли, вижда проблемите.
  Смешно е да се говори, че разликите в поколенията са се променили в биологичния смисъл. Същите са от хиляди години. Няма как еволюциат да се е ускорила, защото младежите гледат телевизия и висят в социалните мрежи.
  Но телевизията и мрежите имат огромно влияние - така се правят. Въздействат емоционално на незрели и необразовани деца. Това е новото в човешката история. Свободен достъп на незрели хора до съдържание рушащо моралните цености и модели на поведение.
  След това младият човек се опитва да подражава и да претендира за материални придобивки. Но е негоден като знания и трудови навици за изискванията на професиите.
  Ако родителите и обществото не изградят ясна/твърда връзка между права и задължения в главите на децата, резултатът винаги ще е катастрофа. За индивида, а ако е мнозинство, и за обществото.

 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Разстроено

  "Войнстваща посредственост" е фразата, която описва България.

 67. 67 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Весело

  До коментар [#56] от "anarhochristian":

  Нарича се, ама не става за четене!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Любопитно

  "поръчка на УНИЦЕФ от екип на сдружение "Дете и пространство" и асоциация "Родители". Проучването е проведено в периода октомври - декември 2017 г., в него са участвали 96 души (родители, тийнейджъри и специалисти) от цялата страна".

  Зле са нещата в Югоизточна Европа, знаем, какво ново научихме от това изследване и как да променим неподлежащото на промяна?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Весело

  Как да накараш детето си да си изяде всичко - брилянтен пример:
  https://twitter.com/MCarmenRiv74/status/1059444124955435009

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 71 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://advokatyordanova.com/ Заради нея "ша ма бъскат и вкарат в лудница"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK