Тухла за първи клас с отстъпка

Тухла за първи клас с отстъпка

© Анелия Николова"Дневник" публикува текста от блога на Калина Петкова.


Родителската среща започва от 60 лв., чували сте вица сигурно. В реалността повечето хора не са съвсем наясно за какво се дават тези пари, ясно е само, че "трябва". Ето отговора – от 1 до 4 клас тези пари се дават за тухла четворка, която малките ученици да носят всеки ден на малките си гръбчета и с която после вкъщи да работят прилежно до към 8 часа всяка вечер. Думата тухла може да заменим с израза "комплект помагала", но и той не е съвсем точен, защото "помагало" следва да е нещо, което помага и от което има нужда.


В системата на българското средно образование за учениците от начален етап – 1-4 клас – са осигурени всички учебници и учебни тетрадки. Това е факт, който повечето родители на малки ученици не осъзнават напълно, когато още на първата за годината родителска среща им се поиска най-важното – парите за помагалата. Сумата не е кощунствено голяма (най-често между 50 и 75 лв.), дава се веднъж на учебна година, за детето е, за учението, а и не ни занимават да ходим да купуваме разни работи, така си казва човек и нещата звучат повече от разумно. Никой обаче не ни дава листовката със ситния шрифт, в която биха били записани следните факти, ако такава листовка съществуваше:
Всичко необходимо е осигурено в комплекта, раздаван безплатно, а закупуваните помагала не са учебни тетрадки. Това са допълнителни материали – представете си го като втора и трета учебна тетрадка, допълнителен учебник и т.н. Помагалата за начален етап дублират учебното съдържание от безплатно осигурените учебници и учебни тетрадки и учениците решават просто по-голям обем от еднотипни задачи;


С повече помагала със сигурност ще попадате често в ситуация на писане до късно на поредно домашно или на забележки "без домашно", а съвсем нормалната любознателност на детето към учебния материал лесно ще бъде заменена от досада;


Обемът и теглото на хартията в чантата на детето ви ще се удвои, защото домашните, написани в помагалата, се представят на учителя, а се дописват вкъщи, просто няма как да не ги носите насам и натам;


Образованието в България е безплатно, а във възрастта, за която говорим – и задължително. Ако детето ви не тръгне на училище, ще ви издирят властите. Има нормативни документи, които ви задължават да осигурите образование за децата си, но няма такива, които ви задължават да плащате за това. Т.е. невъзможно е купуването на комплект помагала да е задължително от правна гледна точка.


Всичко описано представлява по същество търговска, а не образователна дейност. При цена на комплект от 60 лв. за класове от "а" до "г" за възраст от 1 до 4 клас и при 24 ученици в паралелка само едно училище осигурява сумата от 23 040 лв. за търговците на помагала, като тук говорим само за начален етап. Сега си представете тези 23 040 лв. умножени в национален мащаб и добивате представа за размера на този бизнес. С учениците нагоре нещата стават по-сложни, защото атласите и учебните тетрадки вече не се предоставят от държавата. В интерес на истината е важно да посочим, че не всички училища работят с помагала за начален етап, а някои избират целево съвсем малка бройка. Практиката на организирано купуване на комплекти обаче е доста разпространена и по груба оценка засяга поне половината училища в София, както и доста училища в по-големите градове в страната. Един от основните критерии е платежоспособността – там, където се предполага, че семействата могат да си го позволят, натискът да се купува е по-голям.


"Какво става ако не ги купим", можете да попитате спокойно. "Ами то няма как да ви задължим", обикновено отговарят, защото е точно така. "Ама детето няма да може да работи в час, в занималня", поясняват, или ще изостава от другите, мисли си родителят, ще го избутват в периферията на учебния процес, ще го карат да се чувства неудобно, че всеки ден е без нещо, което се изисква. И така на практика родителите се оказват задължени на тази покупка с всичките й странични ефекти.


Преди да се захвана с темата, се свързах с няколко неправителствени организации и разговарях с родители, подавали жалби. Когато се говори в училище, обикновено представят версията, че тези неща "ги спускат отгоре". От инспектората и МОН пък заявяват, че всяко училище избира само, а те от своя страна могат да дадат само общи препоръки. Така топката се подхвърля до безкрай, докато децата пишат и носят, и пак пишат, и пак носят, а родителската среща започва пак от 60 лв.


Макар и независимите специалисти в бранша да не са съвсем единомислени, никой не подкрепя така описания модел. "Учебният материал в учебника и учебната тетрадка по всеки предмет в официалния комплект учебници за учениците от 1 до 4 клас е напълно достатъчен за един успешен учебен процес. Няма нужда от допълнителни помагала, които само увеличават тежестта на чантите и натоварват децата с излишно големи домашни работи", е становището на Фондацията за европейско образование. "Всеки учител трябва да може във всеки конкретен клас да аргументира точния избор на всяко едно помагало, според образователната цел на която то служи и резултатите, които се очаква да се постигнат от работата с него. Спускането на цял комплект на общо основание и без прозрачност не е добра практика", казват от асоциация "Родители". В допълнение всичко това е и косвена спънка пред дигитализацията на учебното съдържание, защото бизнес интересът е противоположен.


Вече близо три десетилетия българската образователна система, както и всичко останало в държавата, е в постоянно състояние на преход без ясна визия и под влиянието на всякакви интереси. За да бъде тя най-накрая преосмислена, предефинирана и преизградена, е необходимо колективно съзнателно усилие от обществото като цяло с активна позиция и подкрепа от все повече родители и организации. Често срещаната позиция "аз няма какво да направя" не е съвсем вярна. Наше право, но и задължение е да предотвратим прекомерното физическо и психическо натоварване на децата, което в случая с помагалата ни струва и пари. Няма никакво значение, че ако купим 24 тухли за целия клас накуп, ще ни ги дадат с отстъпка – тези тухли просто не са ни нужни и е важно да го заявим. Това, което можем практически да направим, когато обявят исканата сума, е следното:


да поискаме обосновка за всяко помагало поотделно и с оглед на времето в час и общата бройка помагала;


да се поинтересуваме какво различно, което не присъства в безплатния комплект, осигурява всяко едно помагало;


да обясним на останалите родители в класа, че комплектът от 1 до 4 клас съдържа всички необходими учебници и учебни тетрадки, тъй като хората често не знаят, че той е пълен;


да предложим закупуването на един комплект помагала за целия клас, който да се ползва от учителите – да дават задачи на дъската, по които децата да работят в обикновените си тетрадки, както и при нужда (което е 3-4 пъти годишно) да правят копия на тестове за целия клас.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 906 Неутрално

  В статията ясно е написано-става дума за пари. За много пари. По същия начин продължава в по-горните класове. Защо са нужни няколко варианта учебници по български език, ако граматиката и правописа са постоянни? Или по математика, по химия, по физика? Ами смяната на учебници в движение-купете учебника на"Х", след седмица-купете учебника на "У", той е по-добър. Ала парите са дадени. В просветното министерство царят хаос и некадърност повсеместно. Особено след "гениалното" ръководство на Кунева.

 2. 2 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 155 Неутрално

  "Вече близо три десетилетия българската образователна система, както и всичко останало в държавата, е в постоянно състояние на преход без ясна визия и под влиянието на всякакви интереси."
  Почти 30 години!!! Като се замисли човек, ще му се завие свят!!!
  Всичко се прави за пари, съгласна съм. И дори това увеличение на заплатите на учителите може да се смята като купуване на тяхното мълчание и лоялност!!!
  Има население, няма граждани!!!

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "Вече близо три десетилетия българската образователна система, както и всичко останало в държавата, е в постоянно състояние на преход без ясна визия и под влиянието на всякакви интереси. "

  Доколкото разбирам авторката иска и тя да се упражнява на тема "реформи в образованието". Е те за тва нещата не вървят и няма визия. Щото някой с визия вкарва 1-2 елемента. После друг с друга визия и той вкарва 1-2 елемента. После дойде трети и той има визия и той вкара малко от своята визия. Естествено тези визии се вкарват докато отрочетата им са в училище. После забравят за визиите си и останалите им берат плодовете на визиите. И после що нямало визия.

  Най-добре е министерството да се закрие и всеки да си упражнява визиите пред директорката заедно с другите родители. Така никой няма да му е виновен че отрочето ще му излезе необразовано. :)

  Аре може да оставим 5 чиновника в министерството дето да измислят едни матури за края на годината.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#2] от "loseva":

  От 1944г до днес учителите винаги са били оръжие за тормоз и репресии над българите. Така че хич не ми е жал за тях!

 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 972 Любопитно

  В България имаше качествено безплатно образование докато не решиха да правят реформи вече "близо три десетилетия". Образованието е превърнато в бизнес без да има цел да образова, допълнителни помагала, уроци и накрая нищо. Интересно ми е колко от децата на политическия елит учат в нормални училища, ако имахме журналисти щяхме да знаем или казано по друг начин тези които правят реформите не ги ползват.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  o_O

  Нима?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":o_O Нима?
  —цитат от коментар 6 на Читател  До коментар [#6] от "Читател":

  Ще кажа само едно изречение:"Тухла в стената."

 8. 8 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#5] от "nwj49315903":

  Да не мислиш че в частните училища се учи повече от държавните.
  Те са място за отглеждане на децата на за учение в 90% от случаите

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  В България имаше качествено безплатно образование докато не решиха да правят реформи вече "близо три десетилетия".
  —цитат от коментар 5 на nwj49315903


  Ако образованието в България беше качествено щеше да има образовани и успели хора. :)

 10. 10 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  По-скоро се намеква, че се е заформила една учебникарска мафия, която е стиснала здраво образователното министерство и изсмуква огромни пари от родители и ученици...!
  Не можеш да им хванеш края, на учебници, учебни тетрадки, помагала и каквото там се сетиш. Постоянно трябва да се купува и да се плаща, нещо си... Всичко било, уж спуснато отгоре. Ама, кой и как го е спуснал, не се знае... От министерството казват, че всяко училище си решавало и така порочният кръг се затваря. Никой не знае, какво се случва със сигурност. Само се знае, че парите вървят и се увеличават...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7953 Любопитно

  Най-безсмисленот е, че всички тези пари и бюджетни и лични , се наливат да образоват кадри, които отиват да бачкат в чужбина!

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9524 Неутрално

  Нищо лично, просто 2 килограма бизнес

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 972 Разстроено

  До коментар [#9] от "realguru":

  Факт е, че ги има благодарение на нереформираната система след 30 години реформи вече ги няма.

 14. 14 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Вместо е-учебници и помагала , тухли и шкафчета . Толкова е капацитетът на министерството и учителите. Замръзнали са в средата на 20 век и се чудим защо половината българи са функционално неграмотни и ги е страх от джендъри..

 15. 15 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Вместо е-учебници и помагала , тухли и шкафчета . Толкова е капацитетът на министерството и учителите. Замръзнали са в средата на 20 век и се чудим защо половината българи са функционално неграмотни и ги е страх от джендъри..

 16. 16 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 972 Разстроено

  До коментар [#8] от "Климент Горанов":

  Не, не мисля! Ако хората правещи реформи вярваха в тях щяха да пращат децата си в нормалните училища тогава всички щяхме да сме убедени, че реформите са работещи и училищата "произвеждат" образование. С днешна дата продават учебници и помагала и най-важното частни уроци.

 17. 17 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  Корупцията в образованието не отстъпва на другите сфери.Голямото скубане е в 7-ми клас

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7953 Любопитно

  До коментар [#13] от "nwj49315903":

  Има - има реформи, как да НЕ ?!
  https://i.ytimg.com/vi/P4lxjTIHl9Q/maxresdefault.jpg

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Тъжно е че са такива, но други няма авторитета на българското училище (учител) беше сринат.

 20. 20 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  "Тухлата" носи доста пари на няколко издателства. Като се извадят мизерните хонорари
  за авторите на помагалата, остават пълни джобовете на издателите...

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Абе българска работа!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Преди да се захвана с темата, се свързах с няколко неправителствени организации и разговарях с родители, подавали жалби.
  -----
  Ми да се беше свързала и с учители и с директори на училища. Със сигурност темата щеше да ти се изясни малко по-добре, щото тия от НПО ото не стъпват в училище, а учители и директори са там всеки ден.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":Факт е, че ги има благодарение на нереформираната система след 30 години реформи вече ги няма.
  —цитат от коментар 13 на nwj49315903


  Остава да обясниш как образовани хора са направили така че децата им да са необразовани.

  Ако си образован би трябвало да направиш всичко възможно да образоваш децата си. Но уви - това не се получи. Начи или забегнаха у чужбина. Или това за супер якото образование по време на комунизма е поредния мит.

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1600 Неутрално
  До коментар [#9] от "realguru":

  "Ако образованието в България беше качествено щеше да има образовани и успели хора. :)"

  Има ги. Два милиона и половина, ама не са в България.
  От моята студентска група половината са в Чикаго още от зората на демокрацията.
  Другите са по Европата.
  А като гледам правописните и правоговорни упражнения на журналистчетата от Дневник, да, нашето образование е било в пъти по качествено от тяхното.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Отношението на учителите е цинично. Децата не ги интересуват. Интересуват се от стабилността на системата и мястото си в нея. И искат уважение за това и съдействие от родителите за запазване на спокойствието си. Дори по-интелигентните от тях показват елементарно и стереотипно мислене. Липсват им елементарни познания по етикет и социално общуване. А стажът в системата ги прави себични до степен на социопатия.

 26. 26 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#23] от "realguru":

  Ако имаш претенции, че си образован нямаше да задаваш такъв въпрос. България като държава беше превърната в неприятно място за живеене, образованите хора бяха принудени да карат таксита или да имигрират. Все още не можем да реформираме; образованието, здравеопазването и МВР.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9416 Неутрално

  Милите дечица, и за родителите им не е лесно, ако нямат подкрепата на възрастни или добри заплати.

 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  Корупция!
  Системно организирана и държавно легитимирана политика на корупция за източване на публичните средства за образование. Разбирасе с отрицателен резултат за самият процес на образоване!
  Такава ПОЛИТИКА се реализира със закона за училищното и предучилищно образование. Замисълът на закона е такъв.
  Реализира се една Реформа, която Облагодетелства една системна група от НачалнициТЕ на РУО-та и Директорите. Дивидентите са за тях. Всички останали са техни ЗАЛОЖНИЦИ.
  Не държавата, а ТАЗИ Мафия създава и провежда ПОЛИТИКА. Тяхната политика. Политика на самоуправство. Защото са НЕСМЕНЯЕМИ. Привидно се сменят отвреме на време. НО ВСЪЩНОСТ се РАЗМЕНЯТ от едно място на друго. НОМЕНКЛАТУРА!
  Към тях се прибавят новите Политически органи - Обществени съвети. Кльопачка...
  Цялостната доктрина е сбъркана. Независимо от сладките приказки, НЕ учителите са важни, НЕ учениците са важни, ВАЖНО е училището.
  А училището ТОВА е ДИРЕКТОРЪТ - феодал. Над него Сюзеренът НАЧАЛНИК на РУО.
  Това учители, родители пък даже и министър са бошлав. Нищо не зависи от тях. Но те са натикани насила в корупцията. Като съучастници!
  !

 29. 29 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Безочлив грабеж като се използват децата. И това се търпи и само се вдигат рамена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK