Шамарът не остава на лицето, а в сърцето (видео)
Общо 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.


Въпреки че използването на физически наказания намалява през последните 5 години, около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики като изолация, ненамеса при опасност от нараняване, заставяне да стои в неудобна поза или подлютяване. Делът на родителите, които системно прилагат подобни практики, е около 1/4.


Това показват данните от национално представително проучване, проведено от агенция "Ноема" по поръчка на Национална мрежа за децата. Клипът е част от проекта "Да отворим нова страница в разбирането на телесното наказание", направен от фондация "Пулс" и Национална мрежа за децата.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8030 Любопитно

  Кой пък измисли, че шамарите са неефективно възпитателно средство ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Поредната пропаганда на хора,които не са отгледали и едно дете.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3414 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":


  До коментар [#2] от "Мусаши":

  "Джентълменът не удря жена без повод." - Оскар Уайлд

  Да го перифразираме така:"Родителят (да) не удря детето си без повод."

 4. 4 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":До коментар [#2] от "Мусаши":"Джентълменът не удря жена без повод." - Оскар УайлдДа го перифразираме така:"Родителят (да) не удря детето си без повод."
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Замислете се сериозно - насилието под каквато и да е форма не е добро възитателно средство!!

  Не знам откъде си го измисли този цитат!?!

  Ако искаш нещо валидно - по-скоро трябва да е:

  Джентълменът не удря жена.

  Родителят не удря детето си!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  От шамара по-ефикасно средство няма. Пък нека въздухарите да си пишат каквото си искат.

 6. 6 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Лошото при шамарите е, че шамарените след това шамарят собствените си деца, мислейки си, че "шамарите са ги направили хора".

 7. 7 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Нека тоя, дето го твърди това, че "шамарите са неефективно възпитателно средство", да дойде и да го обоснове С ФАКТИ (проведени психологически експерименти от типа "сляп експеримент", където да се изключва всякаква предубеденост) и аз обещавам да стана най-големия глашатай срещу родителските шамари.

  Ако не, тогава да се скрие под някой камък и да не осмърдява общественото пространство с глупости!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 8. 8 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Нека тоя, дето го твърди това, че "шамарите са неефективно възпитателно средство", да дойде и да го обоснове С ФАКТИ (проведени психологически експерименти от типа "сляп експеримент", където да се изключва всякаква предубеденост) и аз обещавам да стана най-големия глашатай срещу родителските шамари.Ако не, тогава да се скрие под някой камък и да не осмърдява общественото пространство с глупости!
  —цитат от коментар 7 на keen


  Пичове, прочетете малко изследвания и се образовайте. В развитите страни това отдавна е практика която е тотално отречена.

  Само че тук нали сме си ориенталци: "Как така няма пък да си бием децата, я!! Те ще ни кажат!"

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 745 Разстроено

  Шамара е като демокрацията ....всички знаем че има кусури но по добро не е измислено.
  И незнам защо противниците на напляскването си мислят че шамара е лесен ход. Само родителят знае колко го боли от факта че удря детето си. Но по якога и това се налага. Може да говорите каквото си щете но аз съм благодарен на своите родители и за думите и за шамарите . От дистанция на годините мога спокойно да кажа за себе си че шамарите определено са ми били малко. 😁

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Лошото при шамарите е, че шамарените след това шамарят собствените си деца, мислейки си, че "шамарите са ги направили хора".
  —цитат от коментар 6 на L Glassman


  Точно така-шамарът помага за възпитанието на децата.И прекаленото разглезване, както и прекалената строгост имат отрицателно въздействие върху децата.Които впоследствие стават наркомани,алкохолици,престъпници,хомосексуалисти.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  [quote#8:"pm"][/quote]

  Бихте ли дали пример със собствените си деца?И как реагирате,когато на детето 10 пъти се обясни да не прави нещо и въпреки това то пак го прави.

 12. 12 Профил на axu51495893
  axu51495893
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Към Карабастун. Не ме очудва, че има и такива мнения, но поткрепата за тях показва, че няма как да ги стигмем.... и ще си крадем честачките до гроб. Без оптимизъм, поздрави!

 13. 13 Профил на axu51495893
  axu51495893
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Това, че има подобни мнения не ме учудва, но че имат подкрепа доказва, че няма как да ги стигнем... и ще си крадем чистачките до второ пришествие. Без оптимизъм, поздрави!

 14. 14 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  "Точно така-шамарът помага за възпитанието на децата"

  За нищо не помага шамарът. Шамарите и агресията спомагат за развитието на комплекси и неувереност в иначе много талантливи хора, травми които носят със себе си с години.

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":"Точно така-шамарът помага за възпитанието на децата"За нищо не помага шамарът. Шамарите и агресията спомагат за развитието на комплекси и неувереност в иначе много талантливи хора, травми които носят със себе си с години.
  —цитат от коментар 14 на L Glassman


  Разликата между шамар и пребиване е като между небето и земята.Хора без деца няма как да направят разлика.Освен това постоянните обиди и контрол над детето ще му нанесат много по-голяма вреда от лек шамар по дупето.

 16. 16 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":

  "Освен това постоянните обиди и контрол над детето ще му нанесат много по-голяма вреда от лек шамар по дупето."

  Хората които не си бият децата не заместват боя с обиди и контрол.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":"Освен това постоянните обиди и контрол над детето ще му нанесат много по-голяма вреда от лек шамар по дупето."Хората които не си бият децата не заместват боя с обиди и контрол.
  —цитат от коментар 16 на L Glassman


  Явно си експерт в отглеждането на деца.Колко си отгледал?

 18. 18 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1961 Весело

  Като малък съм изял не повече от 5-6 шамара. Родителите ми не си падаха по насилието и явно съм ги изкарал тотално извън нерви.
  Но определено шамарите не ми останаха в сърцето, просто се научих на респек, уважение и повече да говоря отколкото да разчитам на насилието.

  А проучването е от същите, за които имаше глупотевина преди няколко седмици за това как повечето деца смятали родителите за хомофоби. Само хора като форумните клоуни Глупи, Грънци и прочие бих могли да иападнат в телешки евроатлантически възторг.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  "Явно си експерт в отглеждането на деца.Колко си отгледал?"

  Не е важно колко си отгледал а как си ги отгледал, именно това е темата. Не знам кое те затруднява толкова, количество не е равно на качество.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":"Явно си експерт в отглеждането на деца.Колко си отгледал?"Не е важно колко си отгледал а как си ги отгледал, именно това е темата. Не знам кое те затруднява толкова, количество не е равно на качество.
  —цитат от коментар 19 на L Glassman


  Отгледал ли си поне едно дете?Сменял ли си памперси,будувал ли си по цели нощи над болното си дете,виждал ли си как се държи дете 24 часа в денонощието? Ако не си,не си компетентен да даваш мнение по въпроса.Отглеждането на деца не е като да пишеш по форумите.

 21. 21 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Пичове, прочетете малко изследвания и се образовайте.
  —цитат от коментар 8 на pm

  Дай ми такива изследвания.
  Не, дай ми ЕДНО такова изследване.
  Обаче не можеш.
  Както и другите тролове - дървени философчета в темата. Не им харесвали шамарите, значи дай да ги забраним на родителите.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Мисля, че при възпитанието на децата трябва да се проявява строгост и изисквания, но не и шамари. Шамарите съсипват чуството за лично дотойнство и правят човека страхлив или обратното, агресивен. Лично аз съм изяла доста шамари от баща ми и то защото съм дръзнала да изкажа свое мнение, което е различно от неговото. Резултатът е не особено силно чуство към родителите и липса на емоционална връзка между нас. Винаги съм се стремяла да не използвам шамара при децата си, но понякога не съм могла да се въздържа. Общо взето децата ми не са ми давали много поводи за такива драстични действия и са били разумни и послушни. Отричам насилието към деца под каквато и да е форма, защото те са уязвими, безпомощни и напълно зависят от нас. Има толкова други начини да им се въздейства и да бъдат поучавани.

 23. 23 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ооо, колко фенове на шамарите! Ми... да ви шамарим и вас, като сгрешите - нали е много добро?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK