Всички ученици от първи до седми клас ще имат шкафчета тази учебна година

Всички ученици от първи до седми клас ще имат шкафчета тази учебна година

© Юлия ЛазароваВсички ученици от първи до седми клас ще имат шкафчета тази учебна година. В повечето училища те ще бъдат поставени още до края на януари при спазване на изискванията за пожарна безопасност. Това обясни пред "Дневник" зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.


В началото на учебната година бяха поставени около 120 хил. шкафчета в близо 600 училища като мярка срещу тежките ученически раници. После правителството отпусна още 6 млн. лева за закупуване на шкафчета във всички училища.


За децата от първи до четвърти клас шкафчетата най-често се поставят в класните стаи, а за останалите - в коридорите. Поставянето на шкафчета в коридорите трябва да отговаря на изискванията за пожарна безопасност.
В края на лятото е проведена среща между експерти на просветното министерство и главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на която са обсъдени изискванията към шкафчетата - да не пречат на пътищата за евакуация и да не стесняват прекалено много коридорите на училищата.


"По пътищата за евакуация могат да бъдат разположени само шкафчета, изработени от негорим материал, но същите не трябва да стесняват необходимата широчина на пътищата за евакуация", обясниха от Министерството на вътрешните работи (МВР) в отговор на въпроси на "Дневник".


Зам.-министър Михайлова обясни, че са пратени писма директорите да работят с инспекторите на "Пожарна безопасност и защита на населението" по места, за да определят коефициента на негоримост на материала, от който са направени шкафчетата, както и местата, на които да се поставят те. Според нея е погрешно разбирането, че изискването за негорим материал означава метални шкафчета.


"Инспекторите от "Пожарна безопасност и защита на населението" извършват ежегодни проверки по спазване правилата и нормите за пожарна безопасност във всички детски и учебни заведения", обясняват от МВР.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Браво! Браво! Браво! Време беше... толкова много деца с гръбначни изкривявания...

 2. 2 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Хубава идея, ама в училището на децата, за малките направиха що годе читави шкафчета, за по-големите шкафчетата повече приличат на пощенска кутия.

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Тия шкафчета така и не са традиция в бг училищата. От моите ученически години, започнали 1956-та, помня закачалките. През 80-те влязохме в ново и голямо училище, където шкафчета нямаше, но проектантът беше предвидил ниши в коридорите с удобни закачалки. Предвид обаче кабинетната система, това не се оказа удачно, никой не ги ползваше и шефа прегради нишите и направи складове. Домакинката респективно ги натъпка с боклуци. Предвид динамиката на кабинетната система, децата обикалят от етаж на етаж и носят багажа си, вместо да ползват закачалки или шкафчета.

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Лоша идея са тези шкафчета.

  На децата нали им трябват учебниците и в къщи да си пишат домашните и да учат.

  2 комплекта ли ще си купуват?

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1806 Неутрално
 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Добра идея, като се има предвид, че раницата на българския ученик е малко по-лека от пълното бойно снаряжение на американския морски пехотинец.
  Ние реализираме идеята със собствени средства преди 6 години 😉

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#4] от "everlast666":

  Екипа за физическо, гуменките, блокчетата, боичките, моливчетата, пеенката, учебника по "технологии"- всичко това е ненужно през повечето време у дома. И въпрос на организация е (най вече на училището, разбира се) повечето бумаги и помагала също да не са нужни у дома. Справяме се и с един не съвсем пълен комплект и повечето боклуци (те са си боклуци!) на училище.
  Учебниците не ща и да ги виждам у нас. И без друго е трудно да създаде човек нещо структурирано в кратуната на невръстното същество - ако кашотината от учебника непрекъсното го отвлича от истината би било още по-трудно.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8614 Неутрално
 9. 9 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#4] от "everlast666":

  Не си в час! Малките ходят на занималня и не си разнасят учебниците. Големите ще си вземат каквото е необходимо за другия ден. Екипите за физическо също няма да се разнасят и така децата от малки ще разберат, че анцузите са дреха за спорт, а не за ходене на училище! Има и куп пособия - дъски, пластелини, нощици ......
  Част от училищата в Пловди вече имат такива шкафчета и е супер.

 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#3] от "man_un":

  Навсякъде по света има такава система. Представи си неудобството да мъкнеш цяла раница (без да броим лаптоп) нагоре надолу по етажите. Аз след 5 клас постепенно започнах да си оставям учебниците вкъщи точно поради това.

  Разликата между шкаф и закачалка, е че в шкафа не могат да ти бъркат или да ти правят номера с гадости в джобовете и тн.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2757 Любопитно

  А кой ще варди шкафчетата ?

  ПП. Особено в училищата където има и ромляни ...

 12. 12 Профил на Plamen Petrov
  Plamen Petrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Идеята е ОК, но за всички ученици след 4 клас е неприложима, защото според наредбата от Главна дирекция Пожарна безопасност до кмета на София от 27 август 2018 пише: Не се разрешава поставянето на горими материали по пътищата за евакуация, което включва и съдържанието на шкафчетата. Ето това последното прави невъзможно поставявето на метални шкафчета в коридорите. С други думи Много шум за нищо

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11443 Неутрално

  Колко малко им трябва за да решат един проблем с копиране на чужд опит, Ама не - да правим Белене

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2153 Любопитно

  прекрасно... лапетата обаче продължават да мъкнат по 10+ килограма раници... кво прайме, освен че усвояваме едни кинти и баламосваме малоумните пенсии?

 15. 15 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  До коментар [#12] от "Plamen Petrov":

  Всички ли уценици живеят в София?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 16. 16 Профил на Aleksandar Aleksandrov
  Aleksandar Aleksandrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко проформа изпълниха шкафчетата, сложиха едни стилажи без вратички и ги писаха шкафчета ... Дори учителките казаха да не си оставят нещата вътре, че може да изчезнат ... ама за средствата, които са заделили и това е успех ...

 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Не може ли министерството да задължи издателствата на учебници да разделят учебника за цяла година на две или три части и да използват по-лека хартия и корици?

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#14] от "extraCACA":

  "прекрасно... лапетата обаче продължават да мъкнат по 10+ килограма раници... "

  Хайде стига глупости!100+

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 19. 19 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  До коментар [#7] от "idianata":

  дали "кашотината от учебника го отвлича" или липсата на насърчение към учебника?

  Четем Банкеръ:

  "Тези дни стана ясно, че ако до скоро в частния сектор се смяташе за предимство при кандидатстване за работа владеенето на поне един чужд език, то днес все повече работодатели изискват... перфектно владеене на българския. Защото на почти всички вече е ясно, че възможностите за писане и разбиране на официалния език в страната се превръщат в сериозен проблем за мнозинството - факт, с който мениджърите се сблъскват още при интервютата за работа. А според официални данни на Агенцията по заетостта, всеки втори шеф изисква от новите си работници да владеят родния си език около ниво перфектно – писмено и говоримо.

  Което е трудно постижимо вече. Защото не се четат книжки, а се джиткат GSM -и. Родителите, вместо да насърчават усвояването на материала в училище, ако са несъгласни с оценките, поставени на децата им, дращят всеки ден доноси до регионалните управления по образованието с искания за шестици. Десетки са и съдебните дела, заведени от подобни амбициозни бащи и майки срещу отделни даскали и дори срещу цели образователни институции, заради ниските оценки на децата им. Това съобщи видимо разстроен шефът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров, а не някой обиден преподавател."

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 778 Неутрално

  За учениците добре, но за учителите кога

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kiril":

  А вие прочетете един учебник, моля. Дори този по български език, който пък от своя страна, напоследък по незнайни причини, се нарича БЕЛ. Всъщност и учебника по литература е потресаващ. Ще останете очарован от стила - убедена съм. В някои отношения дори е по-грозен от този използван в чатове, форуми и текстови съобщения. Нивото е горе-долу, като това в сигнално жълтата преса. Това е мое мнение разбира се.
  А за протокола - моите деца четат, макар да гледам да ги държа далеч от училищните помагала (а може би именно затова не считат четенето за отвратително по принцип) и обикновено са две-три. години напред с "материала" от връстниците си. Не щото са толкова по-умни, а защото им е интересно, а им е интересно, защото не си набавят информацията от безумните учебници на МОН.
  И няма как да поощрявам усвояването на очевидно грешен "материал", какъвто има в изобилие, на практика във всеки учебник - добре, че и учителите на децата са достатъчно ... грамотни за да споделят мнението ми.

 22. 22 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kiril":

  С други думи - идея нямам какво поощряват други родители в занимавките на децата си, нито що за служители търсят т.нар. български работодатели, нито пък какво точно им пречи да намерят онова, което търсят, но съм напълно убедена, че одобрените от МОН учебници и помагала, не само не помагат, а по-скоро пречат за възпитаването на нормален любопитен, любознателен и най-вече мислещ! човек!

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2588 Любопитно

  Едно време децата само с лаптопи ходеха на училище. Страх ме е да си мисля как сме оцелели от ония "мъки" и станахме хора, а сега се произвеждат функционални неграмотници. Какво стана на днешните деца, гръбнака ли им омекна? Или покрай ножовете, боксовете, палките, автоматичните оръжия, кутиите с цигари, бутилките с алкохол и приспособленията за поемане на наркотици, не им остана място в чантите за учебници?

  мурзилка
 24. 24 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Едно време децата само с лаптопи ходеха на училище. Страх ме е да си мисля как сме оцелели от ония "мъки" и станахме хора, а сега се произвеждат функционални неграмотници. Какво стана на днешните деца, гръбнака ли им омекна? Или покрай ножовете, боксовете, палките, автоматичните оръжия, кутиите с цигари, бутилките с алкохол и приспособленията за поемане на наркотици, не им остана място в чантите за учебници?
  —цитат от коментар 23 на Маршалов


  Ами не случиха на родители. Сигурно е от "едното време", за което говориш.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  [quote#24:"katerina_slavova"][/quote]

  Тези "деца", за които говоря, са родени и "възпитани", от поколението, което е първото капиталистическо поколение на България, попило всичките капиталистически "ценности". Бащите и майките на тия "деца", са се адаптирали прекрасно към пороците на капитализма, които понастоящем биват ни пробутвани, като термините "пороци" и "извратености", са заменени с не особено подходящият - "ценности".

  мурзилка
 26. 26 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#21] от "idianata":

  Не ноже да критикувате стила а да казвате, че учебника за нищо не става. Стилът се гледа а съдържанието се оспорва.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1649 Весело

  От моите ученически години, започнали 1956-та, помня закачалките.
  —цитат от коментар 3 на man_un


  Господи, тук съм като в археологически музей: един си спомня училища от 56-а, друг си спомня ученически години от 60-а, после разказва , че с опасност за живота събирал плочи с джаз, а накрая как преди малко е водил малкия си син на басейн...
  Няма отърване от червените дедолини, които масово халюцинират тук...;)

 28. 28 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#24:"katerina_slavova"]
  —цитат от коментар 25 на Маршалов
  Тези "деца", за които говоря, са родени и "възпитани", от поколението, което е първото капиталистическо поколение на България, попило всичките капиталистически "ценности". Бащите и майките на тия "деца", са се адаптирали прекрасно към пороците на капитализма, които понастоящем биват ни пробутвани, като термините "пороци" и "извратености", са заменени с не особено подходящият - "ценности".[/quote]

  Пълни глупости. Самите деца на 60-те се оказаха неспособни да създадат каквото и да било и това си пролича след 89-та. Говори много за "постиженията" на социализма в социално-интелектуално отношение.

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  [quote#28:"katerina_slavova"][/quote]

  От тази "липса" на постижения, след преврата доста народ станаха мултимилионери и милиардери. Дори без да ползуват тези "липсващи" постижения, а само като ги нарязаха и продадоха като скрап.

  мурзилка
 30. 30 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#28:"katerina_slavova"]
  —цитат от коментар 29 на Маршалов
  От тази "липса" на постижения, след преврата доста народ станаха мултимилионери и милиардери. Дори без да ползуват тези "липсващи" постижения, а само като ги нарязаха и продадоха като скрап. [/quote]

  Прочети пак какво написах.

  Обичате да се хвалите с какво е построил социализма, а от това, че направи от българския народ маса овци, които шайка вълчета ползват за каквото си поискат, стрижат и доят, удобно пропускате.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK