"Маргаритка" представя любими детски песни на нов глас

Героите Мими, Маргаритка и Биби

© Официалната Фейсбук страница на

Героите Мими, Маргаритка и БибиТе двете много се допълват, защото са силни в своите области - едната в администрацията и мениджмънта, а другата в творчеството. Заедно стават екип, който се справя с нещата с лекота. Така се появява социалният проект "Маргаритка", а неговите автори искат да създават качествено аудио- и видеосъдържание за деца.


Яна Липованска и Виктория Терзийска, известна като Вики от група "Мастило", се събират с обща цел, за чието осъществяване имат ресурс от качества. Към тях се присъединяват и социалната инициатива "Приказки безкрай", с които издават първия диск с "Любими детски песнички". За един месец продажбите му достигат над 4000 копия.


Вторият диск на "Маргаритка" вече е в търговската мрежа.
Двете разказаха за "Дневник" защо създават проекта, защо е важно за децата да го има и през какви процеси минават, за да го осъществят.


Яна и Вики

© Официалната Фейсбук страница на

Яна и Вики


Какво ви провокира да създадете този проект?


Вики: Провокира ни липсата на качествено аудиосъдържание за деца, което да звучи адекватно за тях днес, което да не е изсвирено на една "обикновена" йоника вкъщи и да е изтананикано от някоя леля в гаражно студио. Добрата музика за деца може да звучи идеалистично, но всъщност им дава един вкус и усет към нея от много ранна детска възраст. Ако те слушат добро аудиосъдържание отсега, те ще формират хубав вкус като възрастни хора. Ние смятаме, че това им помага да израснат готини.


Яна: Аз по същия начин като Вики вярвам в това, защото живея с музиканти, откакто се помня. Благодарение на това изградих суперготин усет към музиката. Когато моето детенце беше на година и половина, осъзнах, че няма качествено видеосъдържание на български език. Децата започват да броят първо на английски. Всъщност това беше първият ми двигател, с който да накарам Вики да започнем да правим "Маргаритка", защото първите песнички на проекта съществуваха поне 5 години преди да го представим публично. Те бяха записани и стояха в една папка на компютъра и в един момент всичко ми се подреди. Реших, че ще напусна работа, защото вече бях научила и доста неща за дигиталното съдържание. Трябва да има качествено видео, което да говори на децата на български, с герои, в които те да се припознават.


Защо кръстихте проекта "Маргаритка"?


Вики: Отговорът е много лесен - защото дъщеря ми се казва Маргарита. Тя се роди малко след като идеята беше започнала да се осъществява. Появи се дискът и с Яна се чудехме как да кръстим целия проект. Отидох при нея и просто ѝ предложих дали не иска да го кръстим "Маргаритка". Отговори ми "супер". След това за подзаглавие сложихме песничките на Мими и Биби, другите ни двама основни герои, които да забавляват децата и да им бъдат идоли – всяко момченце да се отъждествява с Биби, а всяко момиче с Мими, защо не и с Маргаритка. И така всъщност се роди всичко. При нас нещата се случват с лекота, ние просто си ги мислим и те се случват, което ни доказва, че сме на прав път в работата си.


Героите Мими, Маргаритка и Биби

© Официалната Фейсбук страница на

Героите Мими, Маргаритка и Биби


Как подбрахте песничките?


Вики: За втория диск направихме анкета и питахме хората кои песни искат за това издание на "Маргаритка", но за първия албум избрахме най-популярните детски песнички като "Зайченцето бяло", "Мила моя мамо", "Зеленчуци който не яде". Това са класики, които всеки би посочил, когато го попитат да изброи няколко детски песни.


Лесно ли се съгласиха изпълнителите, когато ги поканихте да запишат някоя от песните?


Вики: Лесно се съгласиха, да. Лекотата идва от там, че ги познавам всичките и те подхождат с доверие към мен и след това към човека, който се занимава с аранжирането и музикалното продуциране на една песен. Не ни беше трудно и аз дори не мога да повярвам, че успяхме да завършим втория албум толкова стегнато и точно. До последния момент не вярвах, че ще стане, но се случи, за което съм благодарна на Виктор Стоянов, който направи аранжиментите, и на Краси Тодоров, който е музикалният продуцент.


"Маргаритка" представя любими детски песни на нов глас


Как измислихте героите Мими, Биби и Маргаритка?


Яна: Момченцето Биби много прилича на моя син Сава, а Мими изглежда много близко до дъщерята на китариста Десислав Данчев от "Мастило". Те включително дават гласовете си на тези геройчета, а гласът на Маргаритка е на Вики, моделиран по специален начин. Търсехме тези визии между хората около нас, но също така и гледахме снимки на деца. Подбрахме тези, които ни грабнаха с някакво излъчване. Нашата художничка Веселка Велинова първо ги нарисува на ръка, но през цялото време работехме трите и доизкусурявахме как точно да изглеждат. Цялата визия на видеата е направена в меки и обли форми, а самите герои са с бавни и меки движения, което не е случайно. След като се посъветвахме по тези въпроси с наша приятелка психолог, тя каза, че е изключително важно героите да изглеждат по този начин. Същото беше и с цветовете – по-добре е те да не бъдат ярки и ако решим да ползваме червено, е хубаво да го заменим с оранжево, за да не ги агресира, а просто да ги впечатлява. Така създаваме и всяко следващо геройче, следваме една и съща линия.


Какви видеа още предвиждате?


Вики: Започваме да работим по образователни и музикални видеа. За тази цел, тъй като няма такъв тип детски песнички в България, написах две – първата е за цифрите, втората ще бъде за формите кръг, триъгълник и квадрат. Не бих казала, че съм някакъв капацитет, но виждам колко се радват децата на песничката за цифрите, което ме кара да се чувствам много добре. С тези видеа, които бяха финансирани от социалната инициатива "Промяната", сме решили да поставим началото на образователната си посока на развитие. Тя ще бъде продължена от видеа, които ще бъдат посветени на навиците – защо е важно да си мием ръцете и зъбите, защо е важно да уважаваме по-възрастните хора, защо е важно да си слагаме шапка и шал през зимата. Тези видеа ще се появят през януари и тях ще заснемем не като анимация, а като мъпет шоу, с кукли на Биби, Мими и Маргаритка, които вече са готови. Участие ще вземе и бухалчето от "Приказки безкрай".


Яна: Кампанията ни за навиците е отново заедно с нашите партньори и приятели от "Приказки безкрай" и ще е много дълга. Има три неща, които ще се случат – започваме с пет събития в различни болници в България, които също са ориентирани към навиците. След това започваме да пускаме видеата едно по едно, което ще бъде през януари и ще продължи до юни. Може би през май ще направим турне на "Маргаритка", в което ще е включено мъпет шоуто. Така че с тях ни предстои доста работа, от което сме много щастливи.Зад какви каузи седи "Маргаритка"?


Яна: Сто процента от приходите на първия диск инвестирахме в създаването на първата по рода си музикална площадка в България. Тя се намира в столичния парк "Гео Милев". На нея има музикални уреди и инструменти, които са пригодени за игра на открито. Има батут, който е безплатен и достъпен за всички деца, има сцена, на която могат да изразяват това, което имат да кажат или покажат.


Също построихме детски музикални кътове в дворовете на болниците в Русе и Плевен с цел да насърчаваме децата да играят повече навън.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Хм, за песните не знам, но можеха да поработят повече върху дървено-компютърната графика, има доста добри илюстратори вече, тъй че визията на проекта да отговаря повече на претенцията му за възпитание на добър вкус.
  А, и искам да видя лелите, които тананикат и записват в гаражни студия :)

 2. 2 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 630 Весело

  Браво за идеята и инициативата! Дъщеря ми постоянно слуша първия диск "Маргаритка" :):):)

 3. 3 Профил на crusible
  crusible
  Рейтинг: 731 Неутрално

  И аз имам един от дисковете. Много качествено са направени!

 4. 4 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 342 Весело

  погледнах какво има в youtube - качеството на песните е чудесно, трябват клипове. За българчетата в чужбина ( и техните родители ) това е истинско съкровище...

 5. 5 Профил на tsonev
  tsonev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Чудесна идея, но за съжаление с една голяма грешка, която се допуска масово - не се прави разлика между "цифри" и "числа". "10" всъщност е число, а не цифра. Цифрите са знаците, с които записваме числата и са десет на брой - от 0 до 9.

 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 711 Любопитно

  Чудесна идея, но за съжаление с една голяма грешка, която се допуска масово - не се прави разлика между "цифри" и "числа". "10" всъщност е число, а не цифра. Цифрите са знаците, с които записваме числата и са десет на брой - от 0 до 9.
  —цитат от коментар 5 на tsonev


  Интересно кой е сложиш минус ;)

  Stef
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  имам спомен, че Вики замина преди години за Англия, имаше едно уникално парче с една група.

  предполагам, че сега е на друг етап, но аз лично не я възприемам с тези детски песни.

 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2355 Весело

  "Ако те слушат добро аудиосъдържание отсега, те ще формират хубав вкус като възрастни хора."

  Какво значи "хубав вкус"? Напринер Вивалди, Бейонсе или може би Азис? Но ще се намерят доста хора, които ще твърдят до край, че всеки един представил сам по себеси представлява "добър вкус". Дори не е изключено да се намери и такива, които намират и тримата представители. Тогава какво всъщност е "хубав вкус". Може би се има пред вид идеята, че ако слушат музика от малки деца ще им се "отвори ухото" както казват в музикалните среди. В последствие те ще имат афинитет към музиката и ще търсят и опитват различни песни от разлипни жанрове през годините. Това определено ще доведе до познавателност дори да не са професионални музиканти. Но в крайна сметка това, което харесват ще бъде плод на средата, в която са израстнали а не
  на универсален " хубав вкус". Универсалният усет за красота позволява на човек да оцени естетически изящното произведение без значение дали е направено преди 1000 години или днес. Докато "хубав вкус" спада към излиянията на високите класи, които живеят в собствен балон и прожектират върху околните какво и защо трябва да се слуша например.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  ПОхвална инициатива :)
  Дано успеят и продължат още!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK