С децата в почивните дни (15 и 16 декември)

С децата в почивните дни (15 и 16 декември)


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


Събота


София - Целодневна научна работилнилница за химически опити отваря врати в 10. 30ч. в "Детска къща" на ул. "Ал. фон Хумболт" № 8. Членовете на групата "Корпус за бързо гърмене" ще покажат забавни и поучителни опити, които правят по-ясни уроците от училище. Участниците ще имат възможност сами да правят опити и да научат как безопасно да повторят някои от тях с достъпни материали вкъщи. Заниманията продължават до 17.30 ч. За записване: 0885 644 355
Членовете на Корпуса за бързо гърмене успяват да запалят интереса на децата към химията благодарение на атрактивните опити, които представят

© Корпус за бързо гърмене

Членовете на Корпуса за бързо гърмене успяват да запалят интереса на децата към химията благодарение на атрактивните опити, които представят


София - Детската програма на Софийския литературен фестивал за почивните дни започва с "Прасчо и други приказни герои", среща-работилница с Мила Попнеделева-Генова (от 10.30 до 12 ч). Ателието е предназначено за най-малките: Прасчо ще излезе от книгите, за да дойде на литературния фестивал и да се оплаче на децата как е описан и нарисуван от Мила като свинчо и как тя харесва другите си приказни герои повече от него. Той ще прочете на децата къде е писала за него тези лоши работи и ще им покаже всички илюстрации, на които не харесва как е нарисуван. После ще ги помоли да поправят тази черна несправедливост с помощта на боички, моливи и глина.


София - Националният етнографски музей организира традиционните си коледни ателиета за изработване на сурвакници, месене на обредни хлябове, рисуване на картички, уроци по такъчество, приложни занимания за най-малките. Работилниците са в заседателната и експозиционните зали на втория етаж в Княжеския дворец от 10 до 16 ч. и ще бъдат водени от учени и служители от Института за етнология и фолклористика при БАН, като материали са осигурени от музея. От 11 ч. и от 15 ч са предвидени часове по разучаване на български коледарски песни. Цената на посещение е 5 лв. за деца, ученици и пенсионери и 6 лв. за възрастни. За групи над 3 души е нужно предварително записване на телефон: 02/8052621.


София - Изработване на коледни играчки е темата на поредното занимание от "Детска архитектурна работилница". Участниците ще майсторят триизмерни структури от дървени клечки, картон и мъниста, които ще се превърнат в украса за домашните елхи. Ателиетата са три - от 10 до 11.30 ч, от 13 до 14.30 ч. и от 15 до 16.30 ч. в сградата на Съюза на архитектите в България на ул."Кракра"11. Записване на имейл: arch_for_children@abv.bg


София - От 11 ч. фондация "Изиарт" организира ателие в Софийската градска художествена галерия. Децата са поканени да дорисуват "избягалите от картините портрети". Заниманието е безплатно.


София - Творческо ателие за изработване на керамика организира за деца над 5-годишна възраст организира детският научен център "Музейко". Чрез техниката на сграфито керамиката всеки от посетителите ще изработят плоча в характерната за периода на Второто българско царство стилистика. Заниманията са три: от 12 до 12:45 ч., от 13.30 до 14115 ч, и от 15.30 ч. до 16.15 ч. Подробности - тук. Още от програмата на "Музейко" - тук.


С децата в почивните дни (15 и 16 декември)

© "Музейко"


Пловдив - В Градската художествена галерия (ул. "Княз Александър I" 15 в 10.30 ч.) се открива благотворителен базар, организиран от Центъра за настаняване от семеен тип за деца към пловдивския общински Комплекс за социални услуги "Св. Св. Константин и Елена". Всеки може да си купи празнична картичка, с която да поздрави свой близък, или пък коледно украшение за дома и елхата. Предметите са изработени от децата от центъра за настаняване, а със събраните пари те ще финансират кратко морско летуване догодина.


Бургас - Ръчно изработени сувенири, коледна украса, модни аксесоари и кулинарни изкушения ще предложат деца от Центъра за млади таланти в града на благотворителен базар на площада пред общината от 10 до 16 ч. Събраните пари ще финансират стипендия на талантливо дете и издаване на книга с най-добрите творби от националния литературен конкурс на тема "Моето писмо към България". В рамките на кампанията "Дари добро" ще се събират дарения за учениците от училище "Св. св. Кирил и Методий", в село Гюльовца (Несебър), които се нуждаят от учебни материали от първа необходимост.


Русе - В 11 ч. в сградата на Доходното здание започва традиционният празничен концерт-спектакъл "В очакване на Дядо Коледа". Организатор е общинския детски център в града и ще участват танцови и вокални групи. Влиза се с безплатни покани, които могат да се вземат на 14 декември от 11 до 16:30ч. в Доходното здание.


Благоевград - Фондация "Изиарт" организира художествени ателиета, в които децата ще рисуват картини на коледна тема. Заниманията са безплатни и се провеждат в Младежкия дом от 10 ч. и от 18 ч.


Велико Търново - Детска коледна работилница ще събере децата, които искат да изработят подаръци, украшения, картички, ръкоделия и играчки за елхата. В заниманията могат да се включат и родители. Ателиетата отварят врати в 10 ч. на третия етаж в сградата на общината. Участието е безплатно, а материалите са осигурен от организаторите.


Неделя


С децата в почивните дни (15 и 16 декември)

© Национален военноисторически музей


София - В Националния военноисторически музей е отворена изложбата "Българската армия. Приказки за деца". Тя показва над 60 дървени умалени модели на войници, въоръжение и транспортни средства, които представят създаването и развитието на българската армия, разказват как са изглеждали през различните периоди войниците от пехотата, кавалерията, артилерията, моряците, летците, инженерните войски и военносанитарните части, доброволците и дори опълченците. Посетителите ще могат да се докоснат до платовете, от които са били направени военните униформи, да се снимат с тях, да играят военни игри с интерактивни пъзели. Музеят работи от 10 ч. до 18.00 ч., билети се продават до 17 ч.


София - Програмата на Софийския литературен фестивал включва среща с популярната детска писателка Петя Кокудева. Заедно с героите от най-новата си книга - "Лупо и Тумба. Част 2", тя ще покаже на децата вълшебната кутия на думите, пълна с истории.


Плакатът на Софийския литературен фестивал

© Софийски литературен фестивал

Плакатът на Софийския литературен фестивал


София - Детско матине "Джаз и коледни чудеса", в което ще звучат "празнични звънчета и медени гласчета" организира програмата "Джаз за деца". Почитателите на музиката са поканени на чаша топъл час да пеят и танцуват заедно с музикантите Марина Господинова (вокал), Венцислав Благоев - (тромпет), Атанас Миладинов (пиано), Димитър Благоев (китара) и Михаил Иванов-Мишо (контрабас). Билетите са 5 лвл за деца и 7 лвл за възрастни. Повече информация - тук.


София - В Националния етнографски музей продължават традиционните коледни ателиета за изработване на сурвакници, месене на обредни хлябове, рисуване на картички, уроци по такъчество, приложни занимания за най-малките. Работилниците са в заседателната и експозиционните зали на втория етаж в Княжеския дворец от 10 до 16 ч. и ще бъдат водени от учени и служители от Института за етнология и фолклористика при БАН, като материали са осигурени от музея. От 11 ч. и от 15 ч са предвидени часове по разучаване на български коледарски песни. Цената на посещение е 5 лв. за деца, ученици и пенсионери и 6 лв. за възрастни. За групи над 3 души е нужно предварително записване на телефон: 02/8052621.


Момент от ателиетата в Етнографския музей миналата година

© Юлия Лазарова, Дневник/Архив

Момент от ателиетата в Етнографския музей миналата година


София - Първа среща с музиката обещава Денят за най-малките в детския научен център "Музейко". Заниманията са предназначени за деца от 0 до 5 г., се водят от музиканти, които чрез забавни игри провокират творческото мислене, въображението и чувството за ритъм. За децата от 3 до 6 -годишна възраст актьорът Владимир Пенев ще разказва приказки от 11 до 11.30 ч. Повече за програмата на Деня за най-малките - тук.


София - Почитателите на анимацията на възраст между 7 и 13 години са поканени да се включат в алетието за изработване на анимирани коледни картички. Всяко дете ще направи цветна картичка от хартия, която след това ще накара да "оживее" с помощта на специален софтуер за анимация. Готовите картички ще могат да се разпращат чрез електронната поща за радост на близки и приятели. Работилницата е от 16.30 до 18.30 ч. в образователния център "Експлораториум" на ул. "Оборище" 61 . Нужно е предварително записване. подробности - тук.


Варна - Певицата Поли Генова е звездата в мюзикъла "Аладин", представен от театър "Българиан". Спектакълът - модерна интерпретация на приказката от "1001 нощ", започва в 18.30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Режисьор е Надя Асенова, а музиката е на Марио Балтаджиев.


Бургас - В 11ч. започва вокален камерен концерт "Коледно матине" с участието на солистите на Държавната опера в града. Програмата вкключва арии и ансамбли из световната оперна и оперетна класика. Концертът е
в експо център "Флора", зала 2, а билети се продават на на касата на операта.


Благоевград - Фондация "Изиарт" организира художествени ателиета, в които децата ще рисуват картини на коледна тема. Заниманията са безплатни и се провеждат в Младежкия дом от 10 ч. и от 18 ч.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK