"Балконът": да четеш без думи

Детайл от корицата на "Балконът"

© Велко Ангелов

Детайл от корицата на "Балконът"За какво ти е книга, ако в нея няма за четене?


Отговор на този въпрос дава издателство "Точица", което експериментира в не твърде популярния в България жанр "книга без думи".


Основана на едноименното стихотворение на Атанас Далчев, "Балконът" потапя читателя - чрез въздействащи черно-бели илюстрации, в реално-приказен свят и му дават възможност сам да си разкаже историята на семейството, което живее зад балкона със зазидана врата и дори не подозира за него.
Автор е илюстраторът Калина Мухова, която в момента завършва магистратурата си в Академията за изящни изкуства в Болоня. По-рано тази година тя публикува графичния роман "София от Океана" (автор Марко Нучи), с който спечели наградата "Бартоли" за най-обещаващ млад автор на фестивала "АРФ" в Рим, а след това в Тревизо оригиналите от книгата се превърнаха в първата й самостоятелна изложба. Мухове беше сред 74-та илюстратори от цял свят, избрани да участват в изложбата по време на Световният панаир на детската книга в Болоня.


От думи към образи и обратно


"Всяка илюстрована книга е двуезична - тя преминава от езика на думите в езика на образите и обратно. Когато само образите говорят, ефектът може да бъде много чист и много силен", обясни пред "Дневник" идеята си за книгата без думи Зорница Христова, писател и преводач, създател на издателство "Точица".


По думите й изразителността и дискретната чувствителност на илюстрациите на Калина Мухова са били това, от което вдъхновената от Далчев книга се е нуждаела: "Стихотворенията на Атанас Далчев са такива - фино сетиво за света с всичките му емоционални светлосенки. Те са и изключително образни, като следобедна светлина, която превръща неугледния пейзаж в откровение. "Балконът" е стихотворение за стеснения хоризонт, за онова, което не виждаме, за доброволното свиване на света - и онова, което би могъл да бъде. Подхожда му да бъде изразено чрез рисунки, и то рисунките на Калина Мухова, подхожда му да бъде видяно".


В "Балконът" на Калина Мухова главен герой е светлината, казва Зорница Христова.

© Издателство

В "Балконът" на Калина Мухова главен герой е светлината, казва Зорница Христова.


Да се разбира, без да е лесна


Калина Мухова разказа, че още когато от издателството й предложили стихотворението на и й подсказали историята към него, вече имала ясен образ в главата си. Трудността дошла от това как да изрази идеята, така че читателят да я разбира, без обаче историята да бъде твърде лесна: "В крайна сметка нещата, които се разбират от пръв поглед не носят никакво удовлетворение. То е много по-голямо, когато смисълът на прочетеното или видяното пристигне с закъснение". За да постигне целта си цяла година показвала книгата на почти всекиго от обкръжението си, следяла отзивите и преработвала нарисуваното.По думите в книгите без думи правилата за "писането" и "четенето" са доста различни, защото липсва текстът, към който да се закачиш и да се оставиш да те води, а разполагаш само с илюстрациите, които трябва и да разказват, и показват. Най-трудната част за мен беше тъкмо намирането на равновесието между тези два аспекта", разказва Мухова.


Тя се надява всички, които попаднат на "Балкона" - деца и възрастни, да успеят да се потопят напълно в атмосферата на Атанас Далчев: "Прекарах известно време там и намерих нещо магическо. Иска ми се читателят на тази книжка да усети чарът на малките, почти невзрачни моменти от ежедневието ни".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK