Опасни ли са устройствата и може ли да се рестартира детският ум

Опасни ли са устройствата и може ли да се рестартира детският ум

© ДневникПроменливо настроение, превъзбуденост, тревожност, гневни изблици и дори временна неадекватност, неорганизираност, безсъние, слаба краткосрочна памет, затруднения с ученето, тикове, заекване.


У всеки нормален родител подобни състояния при детето предизвикват стягане в гърдите, защото дори най-общата здравна култура подсказва, че е вероятно да сигнализират за тревожни състояния или дори за заболявания.


За добро или зло причината за подобни изяви може да се окаже напълно прозаична: поотделно или заедно, те може да са белег не на болест, а на Синдрома на електронния екран, който хората са склонни да развиват при прекомерна употреба на устройства, смята американският психиатър Виктория Л. Дънкли. Наблюденията й - резултат от над 15-годишен клиничен опит в интегративната психиатрия при деца и възрастни, са описани в книгата й "Рестарт на детския ум", която от няколко дни е на българския пазар от издателство "Пан".


Устройствата като наркотик
Чрез множество примери от практиката си Дънкли описва детайлно въздействието на електронните устройства върху нервната система на децата и настъпващите в резултат физиологични промени. Според нея екраните представляват стимулант за организма, който по същество не се различава много от кофеина, кокаина или метамфетамините. Той поставя тялото в състояние на повишена възбудимост и хиперфокус и това свръхстимулиране на нервната система е в състояние да причини множество химически, хормонални и сънни разстройства по начина, по който го правят стимулантите.


По думите на Дънкли пристрастяването към стимулиращи вещества като кокаина и метамфетамините имат сходни проявления с тези на Синдрома на електронните устройства - например резки промени в настроението, проблеми с концентрацията, ограничени интереси освен към наркотика или избраната дейност. Нещо повече - както дрогата може да въздейства на употребилия дълго време след като е изхвърлена от организма, така и устройствата са в състояние да влияят на централната нервна система много след фактическото им използване.


Режимът "бий се или бягай"


"Вследствие на изключително стимулиращия си характер заниманията с интерактивния екран превключват нервната система в режим "бий се или бягай", което води до дисрегулация и дезорганизация на множество биологични системи", пише авторът. Тя уточнява, че в някои случаи реакцията може да е непосредствена (като при заниманията с видеоигри), но в други се развива постепенно (вследствие на повтарящо се взаимодействие с екрана като при писането на съобщения в чатове и социалните мрежи).


Основният проблем според Виктория Дънкли е, че мозъкът не прави разлика между действителни и възприети заплахи и изкуствената стимулация, идваща от екраните, и реагира всеки път като при реална опасност. Това поставя тялото в хроничен стрес, водещ до увреждания.


Част от рисковете, които лекарят посочва, са: промени в кръвния поток (той се пренасочва от зоните на интензивно мислене към областите, свързани с оцеляването, и така задържа развитието на фронталния лоб); повишаване на нивата на хормона кортизол с произтичащите от това високо кръвно налягане, метаболитен синдром, хормонален дисбаланс; оксидативен стрес (намаляване на антиоксидантите, които "почистват" свободните радикали в клетките, което увеличава опасността от възпаления); смущения в съня; а също когнитивна дисфункция (изразяваща се в трудности за възприемане, загуба на краткосрочна памет, затруднения при изпълнение на задачи); нарушена времева перспектива (загуба на представа за времето); трудности в общуването и чести промени в настроението.


Електронният пост


Лошата новина на Виктория Дънкли за родителите е, че проблеми създават както пасивното екранно време (прекарвано пред телевизора), така и активното - на телефон, таблет или компютър. Както и че интерактивните екрани вредят еднакво на мозъка, независимо дали за да спечели играта, в която се е вторачило, детето трябва да стреля по войници, или да решава задачи.


Един от най-сериозните проблеми, смята авторът на книгата, е хамелеонската природа на синдрома. Той може да предизвика симптоми и състояния, които имитират или изострят различни психични, неврологични или поведенчески разстройства, в резултат на което нерядко децата биват подлагани на терапии, които не само не помагат, а могат дори да навредят на здравето им.


Добрата новина е, че в повечето случаи възникналите проблеми могат да се решат с прост метод, който авторът на книгата нарича "електронен пост". Той продължава четири седмици - една за подготовка и три за прилагане, и включва въздържание от използването на устройства. Родители и деца заедно набелязват проблемите, върху които ще работят, и обсъждат как да се справят с тях.


Книгата дава подробни съвети как да се премине през всяка от седмиците на поста и завършва с план за бъдещето, в което екраните са напълно елиминирани от живота на детето или се използват умерено.


Очаквайте в следващите дни в "Детски Дневник" откъс от "Рестарт на детския ум".

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 850 Неутрално

  "Пълни глупости!"- възкликнал Хенри Форд, след прочитане на "История на Америка".
  ............
  Та...
  Излиза че децата в джунглата, неизложени на въздействието на дисплеите са "бъдещето на Света"!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Всичко прекомерно е вредно :)
  Дозирайте и ще избегнете проблемите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Основният проблем според Виктория Дънкли е, че мозъкът не прави разлика между действителни и възприети заплахи и изкуствената стимулация, идваща от екраните, и реагира всеки път като при реална опасност. Това поставя тялото в хроничен стрес, водещ до увреждания."

  странно, а също така "доказано" стимулация за водещата роля на социалния пол не променяла психиката на децата. тоест екрана е заплаха за децата , но помага с послания като "няма страшно това просто е любов"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Съгласен. Яж по три бели хляба на ден и виж какво ще стане с теглото ти, кръвното и т.н.
  А виж, по филийка пълнозърнест хляб с квас на всяко ядене ще ти даде само полза.

 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#1] от "lone wolf":

  Просто имат щастливо детство...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#5] от "nwj49315903":

  Щастието е мисловен процес.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  ехе я по-полека, що не яж по три хляба с квас на ден, или филийка бял хляб :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  за да няма заблудени, храните съдържащи предимно полизахариди, не трябва да се ядат на корем, само щото са "по-полезни"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Любопитно

  "...чрез множество примери от практиката си Дънкли описва детайлно въздействието на електронните устройства върху нервната система на децата..."

  Представете ги. Има ли специфични изследвания? Има ли дълготрайни изследвания на различни групи? Има ли съпоставяния на групи, които ползват и такива, които не ползват? Има ли мета анализи и подборка на голяма група изследвания?

  "Според нея екраните представляват стимулант за организма, който по същество не се различава много от кофеина, кокаина или метамфетамините."

  По същество човек може и да получи същата реакция при четенетп на книга и гледането на телевизия. И то в началото. След 10 години обикновено реакцията е нулева. В икономиката този универсален принцип се нарича "Law of marginal utility". Също така е доста по-важно какво се появява на екрана, защото има разлика между гледане на хардкор порно и четене на онлайн статия.

  "...по думите на Дънкли пристрастяването към стимулиращи вещества като кокаина и метамфетамините имат сходни проявления с тези на Синдрома на електронните устройства - например резки промени в настроението, проблеми с концентрацията, ограничени интереси освен към наркотика или избраната дейност."

  То и в любовта има такива промени, но хората рано или късно се научават да ги контролират. Също така, когато подрастващите започват да откриват ракията и бирата се получава така, че се интересуват повече от купони вместо от уроци. Тогава защо не говорим за ограничаване на ефекта от този легален наркотик - алкохолът?

  "Основният проблем според Виктория Дънкли е, че мозъкът не прави разлика между действителни и възприети заплахи и изкуствената стимулация, идваща от екраните, и реагира всеки път като при реална опасност. Това поставя тялото в хроничен стрес, водещ до увреждания."

  Стресът от живота неименуемо води до такива реакции, но трябват повече доказателства, за такова твърдение.

  "Част от рисковете, които лекарят посочва, са: промени в кръвния поток, повишаване на нивата на хормона кортизол,
  оксидативен стрес, смущения в съня; а също когнитивна дисфункция; нарушена времева перспектива; трудности в общуването и чести промени в настроението."

  Ако наистина се появяваха тези ефекти, на куп или в части, до такава степен, че хората видимо са по-зле в сравнение с такива, които не ползват електронни устройства То тогава щеше да има обществено обсъждане на темата. Засега това твърдение ми се струва като Американското твърдение през 30-те години на миналия век, че мастурбитането води до загуба на памет и липса на концентрация.

  "...един от най-сериозните проблеми, смята авторът на книгата, е хамелеонската природа на синдрома. Той може да предизвика симптоми и състояния, които имитират или изострят различни психични, неврологични или поведенчески разстройства"

  Явни има сегмент от популацията, които са афектирани, но не чак такава част от обществото, че да предизвика загриженост у хората.

  "...авторът на книгата дава подробни съвети как да се премине през всяка от седмиците на поста и завършва с план за бъдещето, в което екраните са напълно елиминирани от живота на детето или се използват умерено."

  Както казаха по-горе умеренето консумиране е важно. Дори човек да не попада в такава категория да не бъде силно афектиран от тези устройства не пречи на всички нас да прекарваме по-малко време цъкайки, сваляйки, гледайки и споделяйки.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":


  А виж, по филийка пълнозърнест хляб...
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  За съжаление, от повече от половин година не съм кусвал друг хляб освен пълнозърнест, и мога да ти кажа само, че е безвкусен!😒😒😒

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kiril":

  Просто бизнес :)
  Ако мога да изплагиатствам "има сегмент от популацията, които са афектирани" от четенето на подобни книги :), може да изостри " различни психични, неврологични или поведенчески разстройства".

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#10] от "lone wolf":

  Аз от доста време ям кирпичен хляб, от този с натрошените зърна и вече ми е вкусен, особено като съм гладен. За съжаление това значи, че почнах и от него да ям повече от необходимото.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#12] от "Apollo Eight":

  Ти не ядеш, ти кълвеш

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Весело

  До коментар [#4] от "balgariez":

  За ядене не мога да кажа. Аз съм с наднормено тегло макар и вече "само" 90 кг за 180 см. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Сега, почти всяко дете има таблет, смартфон, или компютър(лаптоп) в къщи. Много по-лесно е да го оставиш да гледа ТВ, да си играе с електронното у/ви, отколкото да седнеш и да му четеш приказки, да играеш "не се сърди човече", или да отговаряш на въпросите. Това обаче води до пропуски във възпитанието, с лоши последици в бъдеще.

 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Проблемът с най-тежкия наркотик, дигиталния, тепърва ще се коментира. В следващите десетина години предстои първото поколение, израсло на 100% като добавка на персоналните си смартустройства, да съзрее и влезе в реалния живот. Резултатите ще бъдат интересни, мисля...

  Мараба, С-ДС доносници!
 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#1] от "lone wolf":

  ???

  Това ли разбра от статията?

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  "Пълни глупости!"- възкликнал Хенри Форд, след прочитане на "История на Америка".............Та...Излиза че децата в джунглата, неизложени на въздействието на дисплеите са "бъдещето на Света"!
  —цитат от коментар 1 на lone wolf


  Скачаш от една крайност в другата, а най-доброто решение е в равновесието.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Сега, почти всяко дете има таблет, смартфон, или компютър(лаптоп) в къщи. Много по-лесно е да го оставиш да гледа ТВ, да си играе с електронното у/ви, отколкото да седнеш и да му четеш приказки, да играеш "не се сърди човече", или да отговаряш на въпросите. Това обаче води до пропуски във възпитанието, с лоши последици в бъдеще.
  —цитат от коментар 15 на Vlado Nikolov


  Самите деца не желаят...да слушат приказки, да играят на Не се сърди човече"...и прочие!
  Не вменявай грешката на родителите. Мои роднини водят постоянна борба с електронните игри (спира им се интернет, взимат им устройствата за определено време, непрекъснато им се приказва - но уви) не успяват да надделеят.
  Разбира се не може напълно да бъдат отделени от тези игри, защото....все пак такова ще бъде бъдещето.
  Моя внук сега играе една нова (някаква версия на стара игра е), в която трябва да сменя определенни елементи за да промени черти в характера на героя си, за да достигне до оптималния характер и да преудолее препядствието.
  Ми това е много близко да програмирането, в което се използват малки подппрограмки за формиране на окончателната голяма програма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Ако беше толкова лесно да се произведат умници, само да им спреш таблетите...има хора, които ще се самохипнотизират и омаят с каквото намерят, а при децата - може да е с тотални глупости. Едно време дори са смятали, че готово произведените играчки са вредни за развитието и детето трябва само да си ги изработи.

  После са смятали четенето на романи за развалящо характера, водещо до мекушави мъже и развалени жени.

  Впрочем не екраните, а съдържанието на игрите води до превъзбуждане.

  Нито едно от децата ми няма ограничения - в един период буквално стоят като залепени...и след това им става безинтересно. При сина ми дори имаше успокояване - с помощта на игрите успя да се справи с фрустрацията и да се научи да не плаче, като губи.

  А моето поколение...израснали сме пред екран още от 80-те, имахме Правец и пукахме Роботрополис - игра, толкова трудна, че днес няма аналог. Компютърът е инструмент, а ако човек има акъл и не му идва отвътре да е импулсивен и пристрастен, няма да се зариби до загуба на мозъка.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#19] от "Храбър":

  "Ми това е много близко да програмирането, в което се използват малки подппрограмки за формиране на окончателната голяма програма"

  Едно от най-смешните неща в днешно време е как разни болно амбициозни родители бутат чаветата към комповете с надежда че ще станат програмисти и ще носят по шес хий марки у къщи.

  Кой знае колко талантливи в некъв друг жанр чавета ще бъдат повредени от тая глупава мания

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":"Ми това е много близко да програмирането, в което се използват малки подппрограмки за формиране на окончателната голяма програма"Едно от най-смешните неща в днешно време е как разни болно амбициозни родители бутат чаветата към комповете с надежда че ще станат програмисти и ще носят по шес хий марки у къщи.Кой знае колко талантливи в некъв друг жанр чавета ще бъдат повредени от тая глупава мания
  —цитат от коментар 21 на Нагъл Визионер


  Кефи ме умнокрасивата ти интерпретация на болните амбиции на родителите. Не че не си прав, за някои, просто не сме в положение да ги критикуваме. Бездействието не е решение.

 23. 23 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Използването на електронни устройства зависи и от социалната нагласа на детето. Т.нар. интроверти в днешно време предпочитат компютъра, докато в миналото биха човъркали нещо вкъщи. Децата, предпочитащи да се социализират, и сега го правят.

 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1011 Весело

  устройствата стават опсани кога откачалки като путю рушняшки почнат да ги пълнат с пропаганда и мозъчна промивка... едно приятелско дете се е вманиачило на тема петолъчки, сърп и чукове, рушняшки бойни игри и секва комунистическа параферналия... нее скрийн тайма, ми е шибаното съдържание де влияй

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#22] от "bobyb":

  А, няма лошо, още повече че комповете са практически без пари. Навремето тия с болните амбиции са купували рояли примерно, има напредък.

  Просто има един много забавен карго култ момент понеже гледано отстрани действително е неразличимо от блеене пред компютър и разни амбициозни квачки плесват с ръце - ихууу, измислихме го! Слагаме нащо гардже и то да седи пред компютър и да щрапа там нещо и готово - следващият Гейтс!!!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 26. 26 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":"Ми това е много близко да програмирането, в което се използват малки подппрограмки за формиране на окончателната голяма програма"Едно от най-смешните неща в днешно време е как разни болно амбициозни родители бутат чаветата към комповете с надежда че ще станат програмисти и ще носят по шес хий марки у къщи.
  —цитат от коментар 21 на Нагъл Визионер


  Бе аз такива хора не познавам, ама още по-смешно е как Говлампи се опитва да ни представи де факто занаятчийската работа на програмиста като нещо, дето не може да го върши всеки средностатистически младеж. Разбира се, Гейтс няма да стане всеки, но повечето хора могат спокойно да сколасат да изкарват приличен кинт и то всъщност това е идеята на родителите, не някакви супер пари.

  Примери за неталантливи програмисти, които си бачкат - бол.

  Само клет Говлампи се опитва да удави хората в блатото на собствената си посредственост.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#26] от "КретенКилър":

  Ти не можеш :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ... А нещастието е физическо състояние.

 29. 29 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#11] от "Apollo Eight":

  Наистина е бизнес. Репутацията в научният свят е всичко. Не знам колко е вярно, но четох, че "Краят на историята" на Фукояма е било просто есе, но някой е решил да го спонсорира с 100 000$, за да доразвие аргументът в книга.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 30. 30 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#11] от "Apollo Eight":Наистина е бизнес. Репутацията в научният свят е всичко. Не знам колко е вярно, но четох, че "Краят на историята" на Фукояма е било просто есе, но някой е решил да го спонсорира с 100 000$, за да доразвие аргументът в книга.
  —цитат от коментар 29 на Kiril


  Много от академичните трудове са започнали така, като статия в някой научен журнал.

  А, по темата, всичко прекалено е вредно. И технологиите са така, но ако се контролира времето прекарвано с електронни устройства няма проблем.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 31. 31 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "КретенКилър":Ти не можеш :)
  —цитат от коментар 27 на Нагъл Визионер


  Оо, напротив 😉😉😉

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 32. 32 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Трябва рестарт на ума на гласоподавателите, а не на децата!

 33. 33 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 506 Весело

  Трябва рестарт на ума на гласоподавателите, а не на децата!
  —цитат от коментар 32 на nevermindme

  Темата не е за политика уе, байно! Аман от такива тролове, дето ако ще и за... геометрия да се говори и за синуси и косинуси, пааак ще набъркат политика, Боко, Путин и Тръмп.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK