Училището, което учи децата да бъдат "в крак с времето"

Кабинетът по география

© Маргарита Капитанска, Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Кабинетът по географияБлизо една трета от учениците на столично училище идват с таблети за уроците или използват смартфоните си в час. Нямат хартиени бележници и раниците им са станали по-леки. Освен това получават повечето от домашните си онлайн.


Сградата на 51 СУ "Елисавета Багряна" - София

© Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Сградата на 51 СУ "Елисавета Багряна" - София


В 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в софийския квартал "Хиподрума" учат деца от 1-ви до 12-и клас, а при кандидатстването след 7-ми учениците могат да избират между профил софтуерни и хардуерни науки и изобразително изкуство.
Директорът Асен Александров е специалист по информационни технологии и математика и винаги е работил в образованието, но не през цялото време в България. Придобива опит от Америка и Словакия и го прилага в училището вече 14 години.


Директорът на 51 СУ Асен Александров

© Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Директорът на 51 СУ Асен Александров


Кабинетът му не е типичният за директор на училище - стените са цветни, по лавиците има най-различни статуетки, а негов шарж стои в голяма дървена рамка.


Учителската стая е в съседство. Там няма хартиени дневници. На едната стена има само интерактивна дъска, в която се съдържа цялата информация, необходима на учителите – разпределението на часовете, отсъствията на учениците, програми по класове и друго нужно.


Така е, защото 51-во е едно от 50-е училища, които въвеждат електронния дневник като постоянен, без да дублират съдържанието му на хартия. Благодарение на това, че чрез него родителите получават цялостна информация за децата си в реално време - оценки, отсъствия, бележки от учители, препоръки, съобщения, необходимостта от редовните родителски срещи би могла да отпадне.


Дигитализация срещу тежките ученически раници?


Проблемът с тежестта на ученическите раници се дискутира дълго време, а Министерството на образованието и науката периодично дава препоръки на директорите как да се справят с него. Една от тях беше да се направи преразпределение на седмичната програма, за да носят децата по-малко учебници, а друга - да се използват тетрадки от по-нисък клас хартия, защото така теглото им е по-малко.


Снимката е направена по време на откриването на центъра по природни науки "Еврика" в 51 СУ

© Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Снимката е направена по време на откриването на центъра по природни науки "Еврика" в 51 СУ


Последното решение на министерството позволи на училищата да кандидатстват по програма, с която да финансират частично поставянето на шкафчета за учениците.


Директорът на 51-во не се е възпозлвал от предложението. Не е сигурен, че така ще се реши проблемът за големите ученици, които са на кабинетна система. "Няма как всеки ученик във всяко училище да има шкафче, защото не навсякъде коридорите са достатъчно широки. Аварийни изходи са и по закон не могат да бъдат стеснявани. Нашите са пълни с красивите рисунки на учениците ни. Защо да ги загрозяваме с шкафчета, когато има и други варианти".


Като още едно решение за тежестта на раниците Образователното министерство предостави безплатно електронно четими учебници на учениците от 1 до 7 клас. Така се появи идеята за таблет в училище. Последваха дискусии полезно или вредно е за децата. Някои учители и родители не бяха съгласни със замяната на хартиения учебник с електронно устройство.


Снимката е направена по време на откриването на центъра по природни науки "Еврика" в 51 СУ

© Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Снимката е направена по време на откриването на центъра по природни науки "Еврика" в 51 СУ


"Твърдят, че щели да им се развалят очите, но не се замислят, че повечето време гледат в мобилните телефони. Нека поне 2 часа на ден пред екрана да са по предназначение и да бъдат за учене", казва директорът, който е един от първите въвели използването на таблети в час. "Направихме анкета колко от децата имат таблети и се оказа, че около 80 – 90% имат. Казахме им - който иска да си носи учебниците, който иска да си носи таблета. Но дори и да дойдат без учебник, това не е проблем, защото учителката показва урока на монитор пред всички".


От какво се нуждаят "новите деца"


Дигитализацията в училището започва преди 7 години, а Александров е убеден, че тя е решение не само за тежките раници, но и за още много нерешени проблеми.


"Това е естественият начин, по който нашите ученици възприемат и са в досег с информацията. Децата днес са различни. Те не могат да стоят мирно и да слушат учителят да им говори 30 минути", разказва директорът. Той е твърдо убеден, че по този начин се спестяват много време и усилия за подготовката на преподавателите.


Представата за класна стая в това училище съвсем не съвпада с традиционната. Кабинетите по различните предмети имат свой облик. Тях посещават по-големите ученици. "Когато ги ремонтирахме, реших, че няма да има катедри за учителите и определено място, на което те да стоят. В стаите има монитор и проектор, а също и бяла дъска и стена, на която може да се пише. Чиновете могат да се разместват както е удобно за работа в часовете. Учениците виждат добре където и да са седнали", обяснява Александров и казва, че благодарение на модернизацията им учителите успяват да демонстрират процеси по химия, физика и география, които преди се е налагало да обясняват устно.


Снимката е направена по време на откриването на центъра по природни науки "Еврика" в 51 СУ

© Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Снимката е направена по време на откриването на центъра по природни науки "Еврика" в 51 СУ


Александров предупреждава, че промяната не е лесна. Когато взима решението, че чиновете няма да са подредени в редици, а децата ще седят по 5 или 6 на една маса, получава отрицателни коментари както от учителите, така и от родителите. "Отговаряха ми, че така ще си пречат. Аз настоявах, че ще работят по групи и ще получават групови оценки. Отново не се приемаше, защото родителите се опасяваха, че силните ученици ще вършат повече неща за сметка на по-слабите. Казах им, че така е и в живота – винаги се работи по групи". Оказва се, че децата не са на мнението на родителите, защото им харесва да си помагат. Дори успехът за няколко години се е повишил чувствително, казва директорът.


Желание да участват в час - възможно ли е?


Интерактивната дъска е едно от нещата, което се харесва най-много от учениците в кабинетите. "Те сами изявяват желание да излязат и да участват в задачите", казва учителката по география Калина Софрониева. "Информацията вече е навсякъде. Учителите отдавна не сме единствените, от които децата могат да я получат, затова и ние трябва да се съобразяваме с това".


Кът за почивка на един от етажите в училището

© Официалната Фейсбук страница на 51 СУ

Кът за почивка на един от етажите в училището


Електронните учебници дават възможност да се използват допълнителните приложения, с които могат да се показват 3D изображения. Софрониева обяснява, че тези модели улесняват децата да се запознаят нагледно с дадени природни процеси и да ги разберат. Като образуването на вулканите, например.


"Методът на капката" при справяне с трудностите


В началото не всички учители са били съгласни с дигитализацията. "Въпреки това с така наречения "метод на капката" нещата започнаха да придобиват друг облик. Казвах им, че така ще им е по-лесно и те се убедиха в това."


След като печели проект по европейската програма "Еразъм+", училището изпраща преподавателите на обучение в Испания, Финландия, Естония. Сега те могат да работят с онлайн платформи и програми и имат добра компютърна грамотност.


Александров продължава да работи по "метода на капката". Казва, че е търпелив човек. Силно вярва в това, което прави и не спира да осъществява идеите си за усъвършенстване на материалната училищна база.


"Има една мисъл на Малкълм Гладуел, която ме води: За да превърнеш нещо в мода трябва 25 % от хората да започнат да го правят. След това останалите се увличат от тях и те започват да го правят", усмихва се директорът.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  Еми браво, когато имаш желание, подготвен си и не се отказваш всичко е възможно.
  пп. само да кажа, че в цивилизованите държави на запад от нас на повечето места това вече е стандарт, ние просто сме много изостанали.
  Въпреки всичко - още веднъж поздрави за човека и колегите му.

 2. 2 Профил на baba tsotsolana
  baba tsotsolana
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Абсолютно прав. Крайно време е да създадем среда, която да отговаря на поколението и дава разултати

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Весело

  Браво на Асенси!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Не нови стаи, таблети и е-дневници правят образованието качествено а качествени учители и образователна политика.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 6. 6 Профил на viv
  viv
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Поздравления на директора за имплементацията, но и на учителите за приемането на системата.
  Преди десетина години се опитвах да предложа на гимназията, в която учех, да се вкара система сходна с Moodle, където ученици и учители да могат да качват домашни и да обменят информация като е-книги, полезни сайтове, презентации, статии и тн. Учениците бяха оптимистично настроени, но учителите бяха против, защото те трябваше да си извадят носовете от книгите с планове, писани преди 40 години и да намерят нова информация по темите.
  Именно тази идеология трябва да се преодолее, както и глупости тип "ще им се развалят очите". Силно се надявам повече млади учители да получат шанса да преподават по модерен начин, защото архивното образование е една от пречките да има недостиг на кадри.

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Училището не са маси и чинове ... училището е духът на познанието

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Директорът е сменил начина на мислене на много хора. Всичко останало е видимост и следствие.
  Браво!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Децата днес са различни. Те не могат да стоят мирно и да слушат учителят да им говори 30 минути", разказва директорът".
  Не мога да разбера в това училище само с хиперактивни деца ли работят? Кое нормално човешко същество не може да стои 30 минути и да слуша един интересен, смислен и майсторски изпипан урок? Или просто учителите не си знаят уроците и имат нужда да въртят едни картинки, за да мине часът. Пък и от учениците да не се иска нито да могат да четат, нито да знаят таблицата за умножение... Който педагог си го може, може го и само с химикалка и лист. Останалите и със сто джаджи ще говорят глупости.

 10. 10 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Похвално!
  Но имам леека забележка към авторката на статията, относно: "Придобива опит от Америка и Словакия и го прилага в училището вече 14 години."

  "Америка" е географско понятие, обозначаващо два континента с прилежащите им острови и включва 35 отделни държави! САЩ е просто една от тях ...

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  Учил съм в 51-во преди много години (до 5-ти клас, после отидох в СМГ и слава Богу). Навремето беше пълна трагедия - даскалиците до една бяха жени на военни от ГУСВ, завършили я в Търново, я в Шумен (познайте защо и каква е връзката), изпитваха пълно отвращение от професията си и от децата. Чак в СМГ и после в Английската видях учители, които заслужаваха това название. Дано са ги пенсионирали и наистина нещата да са тръгнали към по-добро. "Хиподрума" където съм израснал е един от най-хубавите софийски квартали и заслужава добро училище.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Браво, имам добро впечатление от училището (познати деца), директорът е супер , попива опит вкл. от Финлнадия, само когато се опитах да запшиша мойто ми пискаха рекет (неква зам директорка) и директно ме отсвириха, сега учи на друго място, по-добро.

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много интересно. Поздравления за директора и учителите. Когато хората наистина си обичат работа, си личи. И ползата за учениците е неизмерима.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  От това което чета съм почти сигурен че държи учителите си в мизерия за сметка на играчките, към които явно има склонност.

 15. 15 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Знанието си е знание и целият мурафет е в това то да влезе в главите. Ако просто тече пред очите като информация, това не е знание, а рефлекс за плуване. Иначе всичко си е бизнес с тези нововъведения. Доколкото знам, в това училище май има и специален зам.-директор по технологичната част - за сделките, за рекламата или бог знае какво. Чист бизнес, нищо повече.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#14] от "dorn":

  Разбира се, няма как да е иначе. Как точно ги държи в мизерия остава загадка, но експертО знае.  Иначе, браво на директора. Докато малоумните управляващи забраняват телефоните в училище, този човек ги включва в образователния процес. Тежък е сблъсъка на хора от 21ви век, с идиоти от 19ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#15] от "wux46502994":

  Чист бизнес е много, много повече от останалото, което се предлага в другите училища.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Снимките противоречат на статията. Вижда се по един таблет на 2-3 деца. А пък тази с химическите експерименти в тази стая си е направо за опасна. Надявам се това да е само за снимките и да не е така в реалността и да имат нормална химическа лаборатория.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Разбира се, няма нищо българско на картината в първата снимка..

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#16] от "Darth Plagueis":

  ЕкспертО знае. Просто ми стана интересно тоя паун как е структурирал бюджета си. Там който може чете, който не може - гледа луксозните изпълнения по интериора и вика браво !

 21. 21 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darth Plagu
  Поинтересувайте се дали да са разрешени телефоните в свръхелитните училища, където учи например детето на принц Уилям. Там обучават хора, които се подготвят да управляват света, да могат да мислят с главите си, а не да консумират бърза храна и зрелища.
  А учителите "ги държи в мизерия" най-вероятно защото бюджетът на училището не се разтяга и директорът трябва да избира за какво да дава парите - за техника или за хора. Много е просто. С парите, които идват по проектите, изпращайки част от учителите на по една образователна екскурзия в чужбина, си спечелва нови привърженици в полза на новите покупки, новите сделки, новите комисионни и пр.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#20] от "dorn":

  Интериорът не ме касае особено. Още тръпна в очакване да разбера как е обрекъл учителите си на мизерия. Гледам, отговор нямаш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#21] от "wux46502994":

  А, ма верно ли? Директорът определя заплатите на учителите? Евала, как ги раждате тия?

  Иначе това със свръхелитните училища е доста яко твърдение. Ти в такова ли учиш, можеш ли да дадеш конкретни примери, и същевременно да гарантираш, че е успешно? Щото тия, дето ще управляват света, да те светна, не са толкова важни, на мен са ми важни тия, дето ще откриват технологиите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Браво, имам добро впечатление от училището (познати деца), директорът е супер , попива опит вкл. от Финлнадия, само когато се опитах да запшиша мойто ми пискаха рекет (неква зам директорка) и директно ме отсвириха, сега учи на друго място, по-добро.
  —цитат от коментар 12 на olimpipanov


  Някой остава с добро впечатление от училище, в което са му поискали рекет?
  Е, няма такъв смях ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 25. 25 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Не съм впечатлен.

  Да ми кажеш, че съвременните деца няма как да внимават в продължение на 30 минути означава да се примириш че възпитаваш повърхностни хора, за които познанието се равнява на бърза проверка в Гугъл.

  Какво лошо има чиновете и учениците да гледат в една посока, това подпомага концентрацията.

  Работата по групи, разбира се, има своята стойност. Но има и големи недостатъци - изоставащите ученици ще изостанат още повече, защото ще разчитат на един отличник в групата. На тази възраст децата нямат достатъчно силна вътрешна мотивация.

  Интерактивните дъски са наистина чудесни. Остава и авторите на учебници да създадат необходимото видео и интерактивно съдържание. Вниманието и интересът на учениците ще нарастнат в пъти.

  Иначе браво на директора за активността с такива хора ще се подобри образованието.

 26. 26 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Не четете правилно. Директорът не определя заплатите, а разполага с бюджета и избира как да го разходва. И не уча, а преподавам. За елитните училища чета, разбира се. Има достатъчно информация, поне по този въпрос. Иначе имате страхотен стил на изразяване, прекрасен езиков изказ. Поздравления.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#21] от "wux46502994":А, ма верно ли? Директорът определя заплатите на учителите? Евала, как ги раждате тия?.
  —цитат от коментар 23 на Darth Plagueis


  Ти от луната ли падаш байно или си останал в 1989 г. Разбира се че от директора зависи заплашането на учителите. Държавата определя с нормативни документи само минималните заплащания, оттам нататък всичко е политика и способности на директора. Има училища където заплашането на учителите е в пъти по високо от това в други. За да не продължаваш да тръпнеш - това която съм ползвал е публикувано и общественно достъпно. Все пак чест прави на директора на 51 - во, че информацията му е доста изчерпателна, за разлика от много др. директори .

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#26] от "wux46502994":

  И твърдението тук е, че директорът трябва да изразходва бюджета за училището към учителите? Интересна теза. И да, мерси!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#25] от "Whoops":

  Т.е., с телефони или таблети в ръка, те всъщност не внимават?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#25] от "Whoops":Т.е., с телефони или таблети в ръка, те всъщност не внимават?
  —цитат от коментар 29 на Darth Plagueis


  Ами разбира се че не внимават, ти му дай таблета в ръцете пък после чакай да е извън фейсбук или да не се състезава в някоя игра с хора от класа или от целия свят. Друга част (с по интелигентни потребности) може и тихо да си слуша музика с едни такива малки слушалчици !

 31. 31 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "wux46502994":И твърдението тук е, че директорът трябва да изразходва бюджета за училището към учителите? Интересна теза. И да, мерси!
  —цитат от коментар 28 на Darth Plagueis


  Ами помислете и сам: кой добър, грамотен, млад, интересен, готин човек, както се казва, ще дойде да работи за мизерно заплащане? По каква причина ще се втурне да работи с жар и ентусиазъм? Той би трябвало да е съвсем неграмотен във финансово отношение и да не знае в какъв свят живее, ако го прави. И в момента, в който реши да създаде семейство, веднага ще разбере за какво става дума.

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#31] от "wux46502994":

  Нали уточнихме вече, че заплатите не зависят от директора и дали той купува таблети? Или трябва да напишем още по веднъж едно и също?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":

  Ако учителят е некадърен, учениците му няма да внимават. Дали ще си ровят в телефона, или ще си бъркат в носа е все тая. Но да имаш технология под ръка и да не я използваш, за да ти помогне, а напротив - да я забраняваш, това е пълно малоумие.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":

  До коментар [#25] от "Whoops":Т.е., с телефони или таблети в ръка, те всъщност не внимават?
  —цитат от коментар 29 на Darth Plagueis


  Шегуваш се, нали? Ученик с телефон в ръка внимава в урока? :)

  Мисълта ми е в друга посока. Да внимаваш, когато е забавно е лесно. Но над едно ниво, за да постигнеш нещо трябва да се научиш да полагаш усилия, да се концентрираш продължително време, да се преборваш. Дали ще копаеш лозе или ще заселвали Марс няма значение. А това е трудно и се учи постепенно. Започва се в детската градина, където "преднамерената педагогическа ситуация" продължава 10 минути, в 1-ви клас става 35 мин, и т.н.

  За новите поколения е още по-трудно - технологиите ни бомбардират с най-различни възможности за забавления и въпреки че предоставят невероятни възможности, 90% от учениците ги използват за простотии. Съвременният Айнщайн навярно си пропилява дните във Фейсбук.

 35. 35 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  Сигурен съм, че говориш от опит, нали? Ти учиш деца в пубертетна възраст и уроците ти са толкова интересни, че те слушат теб вместо да си гледат телефоните. Или?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":Ако учителят е некадърен, учениците му няма да внимават. Дали ще си ровят в телефона, или ще си бъркат в носа е все тая. Но да имаш технология под ръка и да не я използваш, за да ти помогне, а напротив - да я забраняваш, това е пълно малоумие.
  —цитат от коментар 33 на Darth Plagueis


  Ето, дойдохме си на думата поне за две неща:
  1. За да дойдат кадърни учители, трябва добро заплащане. Ако е лошо, в тази професия ще стоят само хората, които нямат къде другаде да работят, т.е. не умеят друго и не ги иска пазарът.
  2. Технологиите са в помощ на инженера, на конструктора, на мениджъра, на финансиста, на космонавта, изобщо на човека, който иска да оптимизира собствения си ум, защото е достигнал предела на възможностите си. Това ли искате да ми кажете, че прави в час младежът в пубертета?

 37. 37 Профил на Peter Atanassov
  Peter Atanassov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Потресен съм, дори в Дневник коментират дебили, които настояват да си седим в 19. век... Не знам как не ви е срам от собствената ви изостаналост.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#34] от "Whoops":
  В момента, в който се налага да полагаш усилия, за да задържиш вниманието, вече си загубил битката за знания. Ако не ти е интересно, няма смисъл. Сега да видим на първия ти въпрос - ми ако на телефонът той вижда част от урока си, или той може да участва активно с него в процеса?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#35] от "I":

  Лексикона ли си попълваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#36] от "wux46502994":

  Нямаме разлика по първа точка. Но тя не зависи от директора и от това дали той харчи бюджета на училището за таблети. Може и за курви да харчи, това не се отразява на учителската заплата.

  По втората точка, младежът прави това, което му е интересно. Ако некакъв тъп чат или клюка във фейса му е по-интересна от урока... ами това е проблем. На урока.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Darth Plagueis":

  След като не отговаряш с "да", предполагам че отговорът ти е "не"? Или бъркам?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#41] от "I":

  1. Говоря от личен опит, да. 2. И не, не уча деца в никаква възраст. Други въпроси за лексикона?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":

  Какъв точно е личния ти опит? Защото искам да ти задам няколко конкретни въпроса, ако се окаже че си експерт по темата за интересните уроци.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Малка справка показва, че през 2018 година училището е заело почетното 57/154 място по показател "Успех на матурата по БЕЛ" в София. Само 13 места зад училището за слепи деца и 15 места / 1 / зад училището за охранители.
  Както става ясно от този факт - гледането на екраните не е помогнало особено, училището е откровено средняшко.

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#36] от "wux46502994":Нямаме разлика по първа точка. Но тя не зависи от директора и от това дали той харчи бюджета на училището за таблети. Може и за курви да харчи, това не се отразява на учителската заплата.По втората точка, младежът прави това, което му е интересно. Ако некакъв тъп чат или клюка във фейса му е по-интересна от урока... ами това е проблем. На урока.
  —цитат от коментар 40 на Darth Plagueis


  Това за заплатите отново не сте го разбрали, опитал се е да Ви го обясни № 27.
  А относно "младежът прави това, което му е интересно" - то само показва за какъв незрял човек става дума. Животът не е само "интересно", той не е дискотека или стендъп комеди. Този млад човек до няколко години става баща или майка, сблъсква се с работодател, изпраща от този свят близки хора. Интересно ли е това? И как ще бъде подготвен за него, ако през цялата си младост е играл игрички или е бил в "некакъв тъп чат"?... И не, проблемът не е на урока.

 46. 46 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#44] от "Манчо":

  Добра идея :) Сериозният подход изисква интуицията да бъде подкрепена от обективни данни.

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  До коментар [#44] от "Манчо":Добра идея :) Сериозният подход изисква интуицията да бъде подкрепена от обективни данни.
  —цитат от коментар 46 на Whoops


  Още малко статистика:по параметър "максимален бал за влизане след 7 клас" училището гравитира около 40 място в София. Ефектът на местоположението, лъскавите класни стаи и агресивния ПиАр си казват думата. Пет години по-късно възпитаниците на школото са 17 места по-назад. Очевидно иновативните технологии са дали определен резултат. Какъв е той - нека всеки сам реши ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#44] от "Манчо": Дааа...... къде ли са СМГ и Немската със своите физически и морално остарели материални бази, пък да не говорим за изостаналите им правилници за Вътрешния ред.

 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#47] от "Манчо":

  Две три кликвания на сайта на училището и става ясно за какво тоя директор харчи парите. А това което цитираш като статистика само потвърждава закономерните резултати.

 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#43] от "I":

  Ми задавай. ЕГН ще ти трябва ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#45] от "wux46502994":

  Да, всичко това е интересно. Когато е въпрос на личен избор. Когато е въпрос на следване на стадото не е интересно, разбира се. Тогава и резултатите са трагични. Иначе, човекът ни е обяснил, че учителите в това училище мизерстват, което е крайна тъпота, но той май вече я схвана.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Darth Plagueis":

  Питах в какво се състои личния ти опит.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#44] от "Манчо":

  Същата тази справка, показва, че резултатите на училището са се подобрили значително, спрямо 2012 до сега, но както знаем, експертите трудно схващат данни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#51] от "Darth Plagueis":

  Мизерията естествено е хипербола, за да се подчертае тезата. Това естествено за тези които съдят за училището не по сградата и приказките на директора. Ти си толкова далеч от проблемите и недостатъците на българското образование, че просто ставаш смешен с неадекватните си коментари. Може би някъде другаде ще четем мнението ти с интерес , но в тоя случай не е така.

 55. 55 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#44] от "Манчо":Същата тази справка, показва, че резултатите на училището са се подобрили значително, спрямо 2012 до сега, но както знаем, експертите трудно схващат данни.
  —цитат от коментар 53 на Darth Plagueis


  Прощавайте, това е просто потресаващо - излиза, че до няколко години въпросното училище ще успее да настигне и изпревари училището за слепи деца? Уаууууууууу......а колко ли години ще са му нужни, за да изпревари и училището за охранители / все пак там учат деца на големи български интелектуалци!/ ?

  Мараба, С-ДС доносници!
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#55] от "Манчо":

  Излиза, че от няколко години резултатите на училището се подобряват. Трудно ли е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#54] от "dorn":

  Разбира се. Поради липса на аргументи се прибягва до лична нападка. Това, впрочем говори за качеството на аргументацията, но нищо ново. Както съм казвал, прочетена книга.
  Най-странното е, че има хора, които си мислят, че технологиите им пречат, при все ежедневните доказателства за обратното. Във всяка сфера.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":

  Все още не си показал защо си въобразяваш, че можеш да коментираш тази тематика. Съмненията, че говориш неща, от които нямаш никаква идея не са лична нападка.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  До коментар [#55] от "Манчо":Излиза, че от няколко години резултатите на училището се подобряват. Трудно ли е?
  —цитат от коментар 56 на Darth Plagueis


  Така е! И в резултат на това рязко подобрение училището е само 13 места по-назад от училището за слепи деца. И на 15 от училището за охранители. Кибик-колидж.
  Това е просто удивително постижение, струва си Дневник да ни осведомява на всеки няколко месеца за него!

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#58] от "I":
  Ъ? Нещо ми трябва диплома, за да коментирам тази тематика ли? Все още не си показал нито позиция, нито аргумент, само дебилни въпроси като в лексикон. Имаш ли изобщо мнение по темата, имаш ли какво да кажеш, щото до тук - нула. Имаш ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#59] от "Манчо":

  Супер. А преди е било по-назад. Значи технологиите вредят, според Манчо. Манчо е умен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  Позцицията ми е, че са пълни фантазии твърденията ти, че ако уроците са интересни учениците ще слушат учителя вместо да си чатят.

  Хайде да те питам елементарен въпрос: как точно си въобразяваш че трябва да бъдат преподавани тригонометричните формули за да ги предпочетат децата вместо последното смешно видео в ЮТюб?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  До коментар [#59] от "Манчо":Супер. А преди е било по-назад. Значи технологиите вредят, според Манчо. Манчо е умен.
  —цитат от коментар 61 на Darth Plagueis


  Господине, записвайте: когато в седми клас събереш деца с бал на ниво около "40", а след пет години същите тези деца се оказват на ниво "57" - това е понижение на нивото, а не повишение. Постигнато с коментираните технологии, класни стаи, директор, учители и пр.

  Мараба, С-ДС доносници!
 64. 64 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Значи технологиите вредят, според Манчо.
  —цитат от коментар 61 на Darth Plagueis


  Има и друга хипотеза, която вероятно ще се окаже удивителна за Вас: че въпросните технологии са си съвсем добри, но тяхното качество се проявява положително само в ръцете на компетентни хора. Когато ги прилагат некомпетентните - резултатите са обратни на очакваните. Така е и в коментираното училище - то е обект на агресивно, лъскаво промотиране в медиите, това му помага да събере относително качествени деца, а след като приложи върху тях коментираните технологии - резултат е спад на изходното ниво, регистрирано по резултатите от ДЗИ, по отношение на входното / балът на приетите седмокласници/. И това са статистически факти, а не измислици.
  Продължавайте на този фон да разсмивате с приказките си, господине, лошо няма;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 65. 65 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  До коментар [#54] от "dorn":Разбира се. Поради липса на аргументи се прибягва до лична нападка. Това, впрочем говори за качеството на аргументацията, но нищо ново. Както съм казвал, прочетена книга.
  —цитат от коментар 57 на Darth Plagueis

  До коментар [#59] от "Манчо": Манчо е умен.
  —цитат от коментар 61 на Darth Plagueis


  Хахахахахххххххххххххххх, колко сладък борец срещу личните нападки, ненагледен ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 66. 66 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Във Франция е забранено ползването на телефони в час. Друго е важно обаче. Когато говорим за иновации, приемаме, че техниката и мултимедиите са това. Гледам двора на училището на снимките. Спортната база според мен не е пипана от десетилетия. Изглежда архаична и даже опасна. Иновацията е в доближаване до природата и възможността да се движиш и общуваш с движение и работа с ръцете си. Дигитализацията е ок, но не е основен път в мотивацията и изграждането на желание за уèне през целия живот

  malart.blog.bg
 67. 67 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#62] от "I":

  Елементарен си. Има начини по време на часа всяко чатене и Ю тюб да бъдат недостъпни. целият ви спор с господина е несъстоятелен. И то заради смешното и недоказано твърдение, че директорът давал "мизерни" заплати на учителите. Трябва всички родители и псевдопедагози да разберете, че образованието е доброволен процес и който иска ще се образова и ще успява, останалите ще станат част от 80% "дебили". А въведените технологии са само средство, нищо повече.

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#65] от "Манчо":

  Манчо има проблем с това, да го наричат умен. Манчо вижда понижение там, където има повишение и си мисли, че се оценяват едни и същи деца в продължение на 5 години, вероятно от личния му опит за повтаряне на класа. Манчо има нужда от три мнения, за да отговори на едно мнение, защото мисълта му изобщо не тече като надраскана грамофонна плоча.
  Манчо поне е разбрал едно - че технологиите, в ръцете на умни хора са нещо добро. Браво Манчо! Манчо се старае, бъди като Манчо!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#62] от "I":
  Ами там ти е проблемът. Тригонометричните формули ги има в учебника и няма нужда да бъдат преподавани. Учителят има задачата да предизвика любопитството на децата какви връзки има между един ъгъл и една страна в триъгълника, щото от там се почва. Точната и конкретна формула е съвсем лесна за намиране след това. Нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Ами то всичко го има в учебника. Дай направо да уволним учителите в такъв случай.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 71. 71 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Oggie Petkov":

  Образованието не е доброволен процес.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Тригонометричните формули ги има в учебника и няма нужда да бъдат преподавани. Нали?
  —цитат от коментар 69 на Darth Plagueis


  Хахахахахахахххххахххххххххх!

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Весело

  Ха, толкова безплатна реклама на ГОЛИЯТ Асен Александров!
  Спомнете си го бе! Това е онзи прехвален кадър, несменяем съветник на маса министри от всякакви цветове...Хамелеон.
  Същият дето директно заяви "Образованието е БИЗНЕС"!
  Какво очаквате от бизнесмен дето си разпространява сред учениците голите снимки.
  Реклама за вербувания от "Америка за българия" Гол Александров. Защо име е тъкмо такъв голеничък само те си знаят.
  А само си спомнете, като стана скандала с неговите голотии как другият вербуван Стаматов се юрна да Задължава учители да се снимат в Гол Учителски Календар, спонсориран пак от "Америка за България"! Да не е сам в педофилията си Александров.
  Интересно защо не са стигнали до там да постнат и снимки на голи ученици. Егати новите технологии. Какво училище е това бе?
  Развъдник...
  !

 74. 74 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Асенчо, симпатяга.
  Това е една наистина похвална новина. Абе имаме си напоследък супер училища. Я вижте това уникално бургаско училище:

  http://www.codingburgas.bg/

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#9] от "wux46502994":Повечето деца не мога да стоят 30 мин. и да слушат един човек, независимо колко увлекателно и интересно им говори. Тези, които стоят пък, обикновено заспиват (не е без значение и фактът, че днес почти няма дете, което да си ляга преди 23 ч.). Не може днес да се преподава по същия начин, по който са преподавали на мен - през 1980 -те.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#21] от "wux46502994":
  Целта на образованието е да научи всички деца на самостоятелно мислене, и колкото се може по-добри базови знания, а не да даде добро образование на синър на принц Уилям.
  Ако прочетете наистина статията, без призмата на вашия ограничен светоглед, ще разберете откъде идват "повечето" пари.
  Да много директори държат учителите с малки заплати и най-вече тези, които наистина искат децата да са научени. Там се крадат пари от ремонти, усвояват се пари за шкафчета, но такива няма. Целта на такива директори е да не излизит мислещи деца, които след време ще стъжнат дните на днешните управляващи ни страхопъзльовци. Асен Александров мина през ада на тези нищожества и не можаха да го сломят. И слава богу.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 77. 77 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#30] от "dorn":Извинете, но вие показвате, че не познавате днешните деца. Или по-скоро пишете клишета, което не е нужно да правите във форума.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK