Балканската война ще може да се представя на учениците интерактивно

Интерактивна историческа карта за Балканската война

© Скрийн шот от Spatium.bg

Интерактивна историческа карта за Балканската войнаНова интерактивна историческа карта за Балканската война ще могат да използват учителите по история и цивилизации, когато преподават този период в училищата, съобщава на сайта си Регионалното управление на образованието - София.


На картата са изобразени всички военни действия от периода, които могат да бъдат проследени в тяхната времева динамика, както и статистическа информация за числеността на армиите, снимки, пълните текстове на мирните договори, спомени и дневници, библиография по темата.


Интерактивна историческа карта за Балканската война

© Скрийн шот от Spatium.bg

Интерактивна историческа карта за Балканската война
С помощта на новия продукт учителите ще могат да представят темата за Балканската война изцяло интерактивно.


В реализацията на картата са участвали специалисти от Института за исторически изследвания при БАН, университета по археология, строителство и геодезия, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Националния военноисторически музей.


Картата може да видите тук.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  А за Деветосептемврийския преврат предвижда ли се ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ???? Хайде , че нЕма време !

 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  През октомври хиляда деветстотин и дванадесета година един доскорошен васал в колективна нота дръзко приканва бившия си сюзерен да въведе широка автономия на многобройните национални малцинства. Османската държава, дестабилизирана от младотурския преврат, може по един-единствен начин да запази разклатеното си имперско самоуважение и след кратко колебание обявява война на Царство България и кралствата Гърция, Сърбия и Черна гора. Стратегическата логика предполага българската мощ да бъде съсредоточена на запад, в Македония, историко-географска област с преобладаващо българско население. Цар Фердинанд и дворцово-правителствената клика играят ва банк. Три ударни армии за четири седмици сломяват османската съпротива в Източна Тракия. Лъвският устрем, смаял света, секва на петдесет километра от неприятелската столица, след отрезвяващо поражение при Чаталджа. Очертава се твърде комплицирана ситуация: крехко примирие, фортификационен трън в ягодицата, оперативен застой, разтегнати комуникации, крещящ материален недостиг, холерна епидемия, масово изтощение, вредителство на командири русофили и най-обикновена некадърност.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 925 Неутрално

  За мен не е толкова важно дали картата е интерактивна, по- важно е урокът да възпитава родолюбие, патриотизъм, и национална гордост. От друга страна за учениците в днешно време формАта на урока трябва да е актуален -максимално приближаване на преподаването до електронните игри- не само на компютри, но и на смарт телефони. Разбира се, и тези които нямат такива устройства трябва да могат да учат и се научават.

 5. 5 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Браво!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Картата е добре. Но според мен е по—важно как ще се преподава. Гол патриотизъм е също толкова вреден колкото и нихилизма. Имах една учителка по история, другарката Копринарова, която беше сменила няколко училища заради нестандартните си методи на преподаване и изпитване. Та тя разиграваше уроците като ролеви игри и ни караше да търсиме решение на конкретната историческа ситуация изхождайки от тогавашните моментални дадености. Караше ни да обосновеме всяко решение. После преподаваше урока и анализирахме и правехме изводи от истинският развой на нещата. Изискваше от всеки да си формира мнение за даденото събитие и да разбере, какви са последиците в краткосрочен и дългосрочен план. Всяко изпитване започваше с един и същи въпрос —покажи границите на българското землище до 1878 година. Никога не ни внушаваше мнения или идеи. Голям преподавател.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Весело

  Въпреки, че съм фен на хартията и писалката, готиното на тези разработки, е че се създават с цел да грабват вниманието, което липсва в ,,модерният ученик''. Кой знае, може на по-късен етап, тласкани от любопитство и липса на други интерактивни разработки, да подхванат книгата с 600 страници!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Чудесна идея ! Свеж полъх в българското образование. Очаквам и сръбско-българската да се трансформира в този формат.

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Това с картата О.К.
  Има и раздел документи...скромен!
  Липсва например един договор м/у България и Русия, според който Русия гарантира сигурността на България ако Румъния се намеси...

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  За мен не е толкова важно дали картата е интерактивна, по- важно е урокът да възпитава родолюбие, патриотизъм, и национална гордост. От друга страна за учениците в днешно време формАта на урока трябва да е актуален -максимално приближаване на преподаването до електронните игри- не само на компютри, но и на смарт телефони. Разбира се, и тези които нямат такива устройства трябва да могат да учат и се научават.
  —цитат от коментар 4 на plamen_b

  Втората световна ще си бъде тълкувана кой както си иска...
  Онзи ден гледах предаване на едни интелектуалец -либераст, който представя битката при Балчик като върха на епична за смелостта против Русия ( с трима убити и двама ранени) а трябва да се омаловажават или даже забравят примерно Дойранската Епопея или победата на комшулука при Чанаккале!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 345 Неутрално

  По-важно от модерният метод на преподаване е точно и обективно разасняване на ситуацията... Ако се преподава гол шовинизъм па макар и интерактивно, язък за труда...
  Пример колегата от коментар 3..който вярва и прокарва погрешни факти....
  Т.е. съюзниците обявяват война на бившия си сюзерен, не обратното....
  Малко известен ( в българският вариант на преподаване на историята ) факт е, че Османската Империя е въвлечена във война с Италия, когато е нападната от съюзниците...как си представя колегата фактът, че една страна във война може да си позволи да обави друга война на достатъчно силен опонент ( балканските съюзници ).
  Моментът е правилно избран, Империята е отслабена, главната и бойна част далеч в Азия и Африка... Съюзниците добре изчисляват, че са нужни поне 6 месеца тази армия да се придвижи до Балканите, а гърците се справят добре в морската блокада и битки за да възпрепятсват навременно подкрепление....

  Въобще ако не се преопадава правилно и обективно е езмислен и новият метод на преподаване... Имаме си достатъчно риторика на най-силния и безстрашния, онеправдан и предаден в историята...

  "More Majorum"
 12. 12 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Битката при Балчик е наистина знакова, макар и преувеличено с броя на убитите и ранените ( ако е истина )... докато Дойран е малко преувеличен ( в броя на..и резултата ) и няма значението на Балчишката битка... Чаталджа....друга бира..

  "More Majorum"
 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Проклет да е германеца Фердинанд !


  Той, и рмъсниите от династиятя Когург, с прокъланта си германска семка ни загробиха като държава.

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 676 Неутрално

  През октомври хиляда деветстотин и дванадесета година един доскорошен васал в колективна нота дръзко приканва бившия си сюзерен да въведе широка автономия на многобройните национални малцинства. Османската държава, дестабилизирана от младотурския преврат, може по един-единствен начин да запази разклатеното си имперско самоуважение и след кратко колебание обявява война на Царство България и кралствата Гърция, Сърбия и Черна гора. Стратегическата логика предполага българската мощ да бъде съсредоточена на запад, в Македония, историко-географска област с преобладаващо българско население. Цар Фердинанд и дворцово-правителствената клика играят ва банк. Три ударни армии за четири седмици сломяват османската съпротива в Източна Тракия. Лъвският устрем, смаял света, секва на петдесет километра от неприятелската столица, след отрезвяващо поражение при Чаталджа. Очертава се твърде комплицирана ситуация: крехко примирие, фортификационен трън в ягодицата, оперативен застой, разтегнати комуникации, крещящ материален недостиг, холерна епидемия, масово изтощение, вредителство на командири русофили и най-обикновена некадърност.https://practic-sofia.blogspot.com/
  —цитат от коментар 3 на Practic


  Стига лъга бе.
  България, Сърбия, Гърция и Черна Гора обявяват война на Османците, не обратното.

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Губим Втората балканска война,наречена Междусъюзническа единствено заради предателството на Русия и дебилният й император Николашка.Има споразумение Русия да сдържа Румъния,за да ен нахлуе в България,но точно това става и докато нашите войски са на юг и югозапад,румънците безпрепятствен стигат почти до София.Освен това поводът за войната е подялбата на спорната зона в Македония,пак чрез арбитраж от руският цар.
  1913г е годината,която е най-черната в историята на България.Заради нея губим и Първата световна война,после и Втората,а накрая ни окупира и Сталин.

 16. 16 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Картата е добре. Но според мен е по—важно как ще се преподава. Гол патриотизъм е също толкова вреден колкото и нихилизма. Имах една учителка по история, другарката Копринарова, която беше сменила няколко училища заради нестандартните си методи на преподаване и изпитване. Та тя разиграваше уроците като ролеви игри и ни караше да търсиме решение на конкретната историческа ситуация изхождайки от тогавашните моментални дадености. Караше ни да обосновеме всяко решение. После преподаваше урока и анализирахме и правехме изводи от истинският развой на нещата. Изискваше от всеки да си формира мнение за даденото събитие и да разбере, какви са последиците в краткосрочен и дългосрочен план. Всяко изпитване започваше с един и същи въпрос —покажи границите на българското землище до 1878 година. Никога не ни внушаваше мнения или идеи. Голям преподавател.
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Абсолютно правилно. Аз имах невероятният късмет и привилегия да ми преподава полк. Петко Йотов.

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А за Деветосептемврийския преврат предвижда ли се ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ???? Хайде , че нЕма време !
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  Нека видим карта на Междусъюзническата и Първата световна война.
  Да се разбере откъде идват двете национални катастрофи на България.

  А това което видях е посредствено.
  От него разбираш, че за една нощ - 30 срещу 31 октомври 1912 г., България внезапно уголемява територията си почти двойно.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lumberjack":

  Преподавателя трябва да научи учениците да различават Истини от Факти. Например е факт,че Спартак и неговата армия от римски селяни и роби вместо да избяга е повела борба срещу Рим. За това защо е взел това решение - всеки си има свое обяснение,тоест истина.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6907 Неутрално

  Браво, много добра идея.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Весело

  Отлична идея...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lumberjack":

  Много добър коментар ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  "А за Деветосептемврийския преврат предвижда ли се ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ???? Хайде , че нЕма време !"

  Предвижда се, да! Също както се предвижда интерактивна демонстрация на плановете на Георги Димитров да окупира Югославия чрез Бледския договор, както и вариантите за постигането на тази цел - със създаването на български македонска, тракийска, добружанска нации, за да имаме надмощие в скупщината срещу сърбите, хърватите, черногорците и словенците.
  За съжаление това не стана и предадохме македонците на Титова Югославия

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lumberjack":Преподавателя трябва да научи учениците да различават Истини от Факти. Например е факт,че Спартак и неговата армия от римски селяни и роби вместо да избяга е повела борба срещу Рим. За това защо е взел това решение - всеки си има свое обяснение,тоест истина.
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Ами не е взел решение Спартак да се бие с римляните.Опитал се е да избяга от Апенините през Алпите,но римляните са му преградили пътя .После се е договорил с пирати да прехвърлят войските му в Сицилия,но те са го излъгали.Просто е нямал избор и е трябвало да се бие.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално
 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 910 Весело

  "Картата може да видите тук" - само че там карта няма !

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  И аз щях да обърна внимание на многоуважаемия съфорумник Мусаши че Спартак е имал възможност да напусне Апенините, пътят към страната на Галите ( днешна Франция е бил открит), но е решил да се върне към Рим.

  Ето какво пише Апиан:
  Тогава римляните изпратили против тях консулите с два легиона.
  Единият от тях недалеч от планината Гарган разбил Крикс, който командвал отряд от тридесет хиляди души. Сам Крикс и две трети от неговата войска паднали в боя. Спартак пък се придвижвал бързо през Апенинските планини към Алпите, а оттам към галите, които живеели от двете страни на Алпите. Единият от консулите го изпреварил и препречил пътя за по-нататъшното му придвижване, а другият вървял по петите му. Тогава Спартак, като се върнал и като ги нападнал поотделно, разбил и двамата. Консулите отстъпили от полесражението в пълен безпорядък, а Спартак, като принесъл жертва на духа в памет на загиналия Крикс 300 пленени римляни, със 120 000 души пехотинци се придвижил бързешком към Рим.

 27. 27 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 334 Неутрално

  У Сърбия все още има територии с българско население (напр. Босилеград и околности).
  Референдум ?!

 28. 28 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Децата трябва да се учат да четат, да пишат и да знаят как да се справят един ден сами в живота. А не да им пълнят главите в войни и омраза.

 29. 29 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Сефте чувам тази дефиниция за "истина". Малко шантава ми се струва.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":Сефте чувам тази дефиниция за "истина". Малко шантава ми се струва.
  —цитат от коментар 29 на Whoops  До коментар [#29] от "Whoops":

  В библията има една истина:"Не кради."
  Факт е,че всички крадат. Някои без да съзнават.

 31. 31 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Въпреки, че съм фен на хартията и писалката, готиното на тези разработки, е че се създават с цел да грабват вниманието, което липсва в ,,модерният ученик''. Кой знае, може на по-късен етап, тласкани от любопитство и липса на други интерактивни разработки, да подхванат книгата с 600 страници!
  —цитат от коментар 7 на Kiril


  тук картата не е важна - историческите извори са най-важното. Някога я имаше п два реда отстрани на материала, я не.

 32. 32 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Колкото и интерактивно да стане, няма ли желание в учениците... Пускам им интерактивната дъска, те си гледат в телефона. Вземем им телефоните, заспиват.

  malart.blog.bg
 33. 33 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Учебниците по история са бълвоч и пропаганда. Хората по места си знаят истинската история дето я няма в учебниците.

  Да оставиш държавата да промива мозъците на децата от малки и накрая стават като повечето тука по форумите: патриотизъм и други щуротии, а какво правят в живота - само зулуми.

 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Блестяща военна акция на българскта армия опропастена от амбициозните и несръчни тогавашни политици. Идеална тема за сегашните ученици.

 35. 35 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2044 Гневно

  Изключително нескопосана работа - настъплението на съюзните армии е отразено с някакви цветни човечета, има факти в текстовата част вдясно от картата, но на самата карта цветовете си остават същите...човек се чуди да се ядосва ли, да се смее ли на тези разминавания...
  Идеята е добра, но с това изпълнение - най-много смехове у учениците - и в най-тъпата стратегическа игра анимацията е много по-актуална и синхронът между събития и визуализации е на по-добро ниво!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2273 Весело

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Битката при Балчик е наистина знакова, макар и преувеличено с броя на убитите и ранените ( ако е истина )... докато Дойран е малко преувеличен ( в броя на..и резултата ) и няма значението на Балчишката битка... Чаталджа....друга бира..
  —цитат от коментар 12 на Lumberjack

  Значи първо, това което го спускат от централата за професионални русофоби трябва да научно и исторически обосновано а не тип една съседка ми го каза! Има си понятия за битка пише в Уикипедия ама няма достъп до друга информация. Няма как да сложиш под един знаменател, мотивирани действия където нашата войска е ходила на бучи на щикове десетки хиляди от враговете си с някакво вяло разменяне на по няколко снаряда... ама нали са руснаци значи е било нещо "епично"!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Може и една карта за втората свеновна. Само не знам как ще се обеснява, че след така наречения ден на победата България се смалява с беломорието и македония :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK