Балканската война ще може да се представя на учениците интерактивно

Интерактивна историческа карта за Балканската война

© Скрийн шот от Spatium.bg

Интерактивна историческа карта за Балканската войнаНова интерактивна историческа карта за Балканската война ще могат да използват учителите по история и цивилизации, когато преподават този период в училищата, съобщава на сайта си Регионалното управление на образованието - София.


На картата са изобразени всички военни действия от периода, които могат да бъдат проследени в тяхната времева динамика, както и статистическа информация за числеността на армиите, снимки, пълните текстове на мирните договори, спомени и дневници, библиография по темата.


Интерактивна историческа карта за Балканската война

© Скрийн шот от Spatium.bg

Интерактивна историческа карта за Балканската война
С помощта на новия продукт учителите ще могат да представят темата за Балканската война изцяло интерактивно.


В реализацията на картата са участвали специалисти от Института за исторически изследвания при БАН, университета по археология, строителство и геодезия, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Националния военноисторически музей.


Картата може да видите тук.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1269 Неутрално
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  А за Деветосептемврийския преврат предвижда ли се ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ???? Хайде , че нЕма време !

 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  През октомври хиляда деветстотин и дванадесета година един доскорошен васал в колективна нота дръзко приканва бившия си сюзерен да въведе широка автономия на многобройните национални малцинства. Османската държава, дестабилизирана от младотурския преврат, може по един-единствен начин да запази разклатеното си имперско самоуважение и след кратко колебание обявява война на Царство България и кралствата Гърция, Сърбия и Черна гора. Стратегическата логика предполага българската мощ да бъде съсредоточена на запад, в Македония, историко-географска област с преобладаващо българско население. Цар Фердинанд и дворцово-правителствената клика играят ва банк. Три ударни армии за четири седмици сломяват османската съпротива в Източна Тракия. Лъвският устрем, смаял света, секва на петдесет километра от неприятелската столица, след отрезвяващо поражение при Чаталджа. Очертава се твърде комплицирана ситуация: крехко примирие, фортификационен трън в ягодицата, оперативен застой, разтегнати комуникации, крещящ материален недостиг, холерна епидемия, масово изтощение, вредителство на командири русофили и най-обикновена некадърност.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  За мен не е толкова важно дали картата е интерактивна, по- важно е урокът да възпитава родолюбие, патриотизъм, и национална гордост. От друга страна за учениците в днешно време формАта на урока трябва да е актуален -максимално приближаване на преподаването до електронните игри- не само на компютри, но и на смарт телефони. Разбира се, и тези които нямат такива устройства трябва да могат да учат и се научават.

 5. 5 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Браво!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  Картата е добре. Но според мен е по—важно как ще се преподава. Гол патриотизъм е също толкова вреден колкото и нихилизма. Имах една учителка по история, другарката Копринарова, която беше сменила няколко училища заради нестандартните си методи на преподаване и изпитване. Та тя разиграваше уроците като ролеви игри и ни караше да търсиме решение на конкретната историческа ситуация изхождайки от тогавашните моментални дадености. Караше ни да обосновеме всяко решение. После преподаваше урока и анализирахме и правехме изводи от истинският развой на нещата. Изискваше от всеки да си формира мнение за даденото събитие и да разбере, какви са последиците в краткосрочен и дългосрочен план. Всяко изпитване започваше с един и същи въпрос —покажи границите на българското землище до 1878 година. Никога не ни внушаваше мнения или идеи. Голям преподавател.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 846 Весело

  Въпреки, че съм фен на хартията и писалката, готиното на тези разработки, е че се създават с цел да грабват вниманието, което липсва в ,,модерният ученик''. Кой знае, може на по-късен етап, тласкани от любопитство и липса на други интерактивни разработки, да подхванат книгата с 600 страници!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Чудесна идея ! Свеж полъх в българското образование. Очаквам и сръбско-българската да се трансформира в този формат.

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Това с картата О.К.
  Има и раздел документи...скромен!
  Липсва например един договор м/у България и Русия, според който Русия гарантира сигурността на България ако Румъния се намеси...

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  За мен не е толкова важно дали картата е интерактивна, по- важно е урокът да възпитава родолюбие, патриотизъм, и национална гордост. От друга страна за учениците в днешно време формАта на урока трябва да е актуален -максимално приближаване на преподаването до електронните игри- не само на компютри, но и на смарт телефони. Разбира се, и тези които нямат такива устройства трябва да могат да учат и се научават.
  —цитат от коментар 4 на plamen_b

  Втората световна ще си бъде тълкувана кой както си иска...
  Онзи ден гледах предаване на едни интелектуалец -либераст, който представя битката при Балчик като върха на епична за смелостта против Русия ( с трима убити и двама ранени) а трябва да се омаловажават или даже забравят примерно Дойранската Епопея или победата на комшулука при Чанаккале!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 353 Неутрално

  По-важно от модерният метод на преподаване е точно и обективно разасняване на ситуацията... Ако се преподава гол шовинизъм па макар и интерактивно, язък за труда...
  Пример колегата от коментар 3..който вярва и прокарва погрешни факти....
  Т.е. съюзниците обявяват война на бившия си сюзерен, не обратното....
  Малко известен ( в българският вариант на преподаване на историята ) факт е, че Османската Империя е въвлечена във война с Италия, когато е нападната от съюзниците...как си представя колегата фактът, че една страна във война може да си позволи да обави друга война на достатъчно силен опонент ( балканските съюзници ).
  Моментът е правилно избран, Империята е отслабена, главната и бойна част далеч в Азия и Африка... Съюзниците добре изчисляват, че са нужни поне 6 месеца тази армия да се придвижи до Балканите, а гърците се справят добре в морската блокада и битки за да възпрепятсват навременно подкрепление....

  Въобще ако не се преопадава правилно и обективно е езмислен и новият метод на преподаване... Имаме си достатъчно риторика на най-силния и безстрашния, онеправдан и предаден в историята...

  "More Majorum"
 12. 12 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Битката при Балчик е наистина знакова, макар и преувеличено с броя на убитите и ранените ( ако е истина )... докато Дойран е малко преувеличен ( в броя на..и резултата ) и няма значението на Балчишката битка... Чаталджа....друга бира..

  "More Majorum"
 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Проклет да е германеца Фердинанд !


  Той, и рмъсниите от династиятя Когург, с прокъланта си германска семка ни загробиха като държава.

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  През октомври хиляда деветстотин и дванадесета година един доскорошен васал в колективна нота дръзко приканва бившия си сюзерен да въведе широка автономия на многобройните национални малцинства. Османската държава, дестабилизирана от младотурския преврат, може по един-единствен начин да запази разклатеното си имперско самоуважение и след кратко колебание обявява война на Царство България и кралствата Гърция, Сърбия и Черна гора. Стратегическата логика предполага българската мощ да бъде съсредоточена на запад, в Македония, историко-географска област с преобладаващо българско население. Цар Фердинанд и дворцово-правителствената клика играят ва банк. Три ударни армии за четири седмици сломяват османската съпротива в Източна Тракия. Лъвският устрем, смаял света, секва на петдесет километра от неприятелската столица, след отрезвяващо поражение при Чаталджа. Очертава се твърде комплицирана ситуация: крехко примирие, фортификационен трън в ягодицата, оперативен застой, разтегнати комуникации, крещящ материален недостиг, холерна епидемия, масово изтощение, вредителство на командири русофили и най-обикновена некадърност.https://practic-sofia.blogspot.com/
  —цитат от коментар 3 на Practic


  Стига лъга бе.
  България, Сърбия, Гърция и Черна Гора обявяват война на Османците, не обратното.

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Губим Втората балканска война,наречена Междусъюзническа единствено заради предателството на Русия и дебилният й император Николашка.Има споразумение Русия да сдържа Румъния,за да ен нахлуе в България,но точно това става и докато нашите войски са на юг и югозапад,румънците безпрепятствен стигат почти до София.Освен това поводът за войната е подялбата на спорната зона в Македония,пак чрез арбитраж от руският цар.
  1913г е годината,която е най-черната в историята на България.Заради нея губим и Първата световна война,после и Втората,а накрая ни окупира и Сталин.

 16. 16 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Картата е добре. Но според мен е по—важно как ще се преподава. Гол патриотизъм е също толкова вреден колкото и нихилизма. Имах една учителка по история, другарката Копринарова, която беше сменила няколко училища заради нестандартните си методи на преподаване и изпитване. Та тя разиграваше уроците като ролеви игри и ни караше да търсиме решение на конкретната историческа ситуация изхождайки от тогавашните моментални дадености. Караше ни да обосновеме всяко решение. После преподаваше урока и анализирахме и правехме изводи от истинският развой на нещата. Изискваше от всеки да си формира мнение за даденото събитие и да разбере, какви са последиците в краткосрочен и дългосрочен план. Всяко изпитване започваше с един и същи въпрос —покажи границите на българското землище до 1878 година. Никога не ни внушаваше мнения или идеи. Голям преподавател.
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Абсолютно правилно. Аз имах невероятният късмет и привилегия да ми преподава полк. Петко Йотов.

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  А за Деветосептемврийския преврат предвижда ли се ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ???? Хайде , че нЕма време !
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  Нека видим карта на Междусъюзническата и Първата световна война.
  Да се разбере откъде идват двете национални катастрофи на България.

  А това което видях е посредствено.
  От него разбираш, че за една нощ - 30 срещу 31 октомври 1912 г., България внезапно уголемява територията си почти двойно.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lumberjack":

  Преподавателя трябва да научи учениците да различават Истини от Факти. Например е факт,че Спартак и неговата армия от римски селяни и роби вместо да избяга е повела борба срещу Рим. За това защо е взел това решение - всеки си има свое обяснение,тоест истина.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  Браво, много добра идея.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Весело

  Отлична идея...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lumberjack":

  Много добър коментар ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  "А за Деветосептемврийския преврат предвижда ли се ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ???? Хайде , че нЕма време !"

  Предвижда се, да! Също както се предвижда интерактивна демонстрация на плановете на Георги Димитров да окупира Югославия чрез Бледския договор, както и вариантите за постигането на тази цел - със създаването на български македонска, тракийска, добружанска нации, за да имаме надмощие в скупщината срещу сърбите, хърватите, черногорците и словенците.
  За съжаление това не стана и предадохме македонците на Титова Югославия

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lumberjack":Преподавателя трябва да научи учениците да различават Истини от Факти. Например е факт,че Спартак и неговата армия от римски селяни и роби вместо да избяга е повела борба срещу Рим. За това защо е взел това решение - всеки си има свое обяснение,тоест истина.
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Ами не е взел решение Спартак да се бие с римляните.Опитал се е да избяга от Апенините през Алпите,но римляните са му преградили пътя .После се е договорил с пирати да прехвърлят войските му в Сицилия,но те са го излъгали.Просто е нямал избор и е трябвало да се бие.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3008 Неутрално
 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1195 Весело

  "Картата може да видите тук" - само че там карта няма !

  Натиск, постоянство и търпение.
 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  И аз щях да обърна внимание на многоуважаемия съфорумник Мусаши че Спартак е имал възможност да напусне Апенините, пътят към страната на Галите ( днешна Франция е бил открит), но е решил да се върне към Рим.

  Ето какво пише Апиан:
  Тогава римляните изпратили против тях консулите с два легиона.
  Единият от тях недалеч от планината Гарган разбил Крикс, който командвал отряд от тридесет хиляди души. Сам Крикс и две трети от неговата войска паднали в боя. Спартак пък се придвижвал бързо през Апенинските планини към Алпите, а оттам към галите, които живеели от двете страни на Алпите. Единият от консулите го изпреварил и препречил пътя за по-нататъшното му придвижване, а другият вървял по петите му. Тогава Спартак, като се върнал и като ги нападнал поотделно, разбил и двамата. Консулите отстъпили от полесражението в пълен безпорядък, а Спартак, като принесъл жертва на духа в памет на загиналия Крикс 300 пленени римляни, със 120 000 души пехотинци се придвижил бързешком към Рим.

  Натиск, постоянство и търпение.
 27. 27 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  У Сърбия все още има територии с българско население (напр. Босилеград и околности).
  Референдум ?!

 28. 28 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Децата трябва да се учат да четат, да пишат и да знаят как да се справят един ден сами в живота. А не да им пълнят главите в войни и омраза.

 29. 29 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Сефте чувам тази дефиниция за "истина". Малко шантава ми се струва.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":Сефте чувам тази дефиниция за "истина". Малко шантава ми се струва.
  —цитат от коментар 29 на Whoops  До коментар [#29] от "Whoops":

  В библията има една истина:"Не кради."
  Факт е,че всички крадат. Някои без да съзнават.

 31. 31 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Въпреки, че съм фен на хартията и писалката, готиното на тези разработки, е че се създават с цел да грабват вниманието, което липсва в ,,модерният ученик''. Кой знае, може на по-късен етап, тласкани от любопитство и липса на други интерактивни разработки, да подхванат книгата с 600 страници!
  —цитат от коментар 7 на Kiril


  тук картата не е важна - историческите извори са най-важното. Някога я имаше п два реда отстрани на материала, я не.

 32. 32 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Колкото и интерактивно да стане, няма ли желание в учениците... Пускам им интерактивната дъска, те си гледат в телефона. Вземем им телефоните, заспиват.

  malart.blog.bg
 33. 33 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 475 Разстроено

  Учебниците по история са бълвоч и пропаганда. Хората по места си знаят истинската история дето я няма в учебниците.

  Да оставиш държавата да промива мозъците на децата от малки и накрая стават като повечето тука по форумите: патриотизъм и други щуротии, а какво правят в живота - само зулуми.

 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Блестяща военна акция на българскта армия опропастена от амбициозните и несръчни тогавашни политици. Идеална тема за сегашните ученици.

 35. 35 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1644 Гневно

  Изключително нескопосана работа - настъплението на съюзните армии е отразено с някакви цветни човечета, има факти в текстовата част вдясно от картата, но на самата карта цветовете си остават същите...човек се чуди да се ядосва ли, да се смее ли на тези разминавания...
  Идеята е добра, но с това изпълнение - най-много смехове у учениците - и в най-тъпата стратегическа игра анимацията е много по-актуална и синхронът между събития и визуализации е на по-добро ниво!

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4268 Весело

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Битката при Балчик е наистина знакова, макар и преувеличено с броя на убитите и ранените ( ако е истина )... докато Дойран е малко преувеличен ( в броя на..и резултата ) и няма значението на Балчишката битка... Чаталджа....друга бира..
  —цитат от коментар 12 на Lumberjack

  Значи първо, това което го спускат от централата за професионални русофоби трябва да научно и исторически обосновано а не тип една съседка ми го каза! Има си понятия за битка пише в Уикипедия ама няма достъп до друга информация. Няма как да сложиш под един знаменател, мотивирани действия където нашата войска е ходила на бучи на щикове десетки хиляди от враговете си с някакво вяло разменяне на по няколко снаряда... ама нали са руснаци значи е било нещо "епично"!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Може и една карта за втората свеновна. Само не знам как ще се обеснява, че след така наречения ден на победата България се смалява с беломорието и македония :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK