Най-привлекателните гимназии в София масово са приемали ученици над планираното

Най-привлекателните гимназии в София масово са приемали ученици над планираното

© Цветелина Белутова, КапиталНай-привлекателните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е голяма, масово са приемали ученици над утвърдения прием. Това пише вестник "Сега", като цитира данни, предоставени му от Министерството на образованието и науката (МОН).


Гимназията, приела най-много "надпланови" деца, е Втора английска - 24, а най-малко - 35-о СУ "Добри Войников" - двама души. От десетте гимназии, приемащи ученици с най-висок бал, на второ място се нарежда Първа английска - с 22-ма допълнително приети осмокласници. На трета позиция пък е 73-то СУ "Вл. Граматик" - с 20 приети ученици в повече. В Испанската гимназия и в 22-ро СУ "Г. С. Раковски" се обучават по 14 деца в повече, в 91-ва Немска езикова гимназия - 15 повече, а във Френската гимназия - 13 повече. В Софийската математическа гимназия извънредните ученици са 8, а в 133-то "А.С. Пушкин" - петима.


Данните са били поискани от изданието във връзка с оповестеното намерение на МОН за законови промени, които да позволят допълнителният прием в гимназиите да става по бал, а не както досега - по усмотрение на шефовете на регионалните управления на образованието и в "особени случаи" - от просветния министър.
Според сегашните разпоредби надпланов прием се разрешава при определени условия, но текстовете са така написани, че в елитна гимназия могат да влязат ученици, които изобщо не са държали изпити като останалите приети деца или нямат нужния бал за прием.


В скорошна публикация "Офнюз" разказа, в Софийската математическа гимназия по този начин са приети 23-ма ученици в пети клас над планираното, а сред мотивите за това е текст в наредбата за финансиране на институциите, според която "в особени случаи при определяне на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши (...) след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение от директора на училището". Така обаче в един клас попадат ученици с отличен успех и такива, които не са успели да преминат нужната бариера.


От МОН уточняват, че всички приети над плана ученици са постъпили в съответните столични гимназии съгласно нормативната уредба. Министърът на образованието е разрешил увеличение на максималния брой на ученици в паралелки след "мотивирани искания на директори на училища от София-град - ученици с равен бал, близнаци, с двама починали родители, по уважителни здравословни и семейни причини".


"Разгледани са и случаи на неправилно подреждане на желанията, но при наличие на необходимия бал за прием, като има и премествания от училища с по-високи резултати в такива с по-ниски. Има и случаи на премествания в едно и също училище - от една специалност в друга или от един профил в друг", допълват още от ведомството, уточнявайки, че общият брой ученици, записани по дневник към момента, е по-малък от посочения в справката до "Сега", тъй като има напуснали ученици, както и такива, преминали в неприсъствена форма на обучение.


През юли стана известно, че след второто класиране 33 места са останали незаети в осемте най-предпочитани столични гимназии, сред които 4 в Софийската математическа, а в 91-ва немска - 1.


Министърът на образованието Красимир Вълчев вече обеща промени, които да позволят допълнителният прием да става по по-обективни критерии, какъвто е балът на учениците. С поправки в съответните наредби се предвижда да се отнеме правото на началниците на регионални управления на образованието да могат да спускат деца надпланово в училища със свои заповеди.


Планирано е и създаването на комисия към министъра на образованието, която ще решава всеки отделен казус с искане за надпланов прием в дадено училище заради извънредни обстоятелства. Промените трябва да бъдат факт до края на февруари.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на it
  it
  Рейтинг: 442 Неутрално
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Детето ми беше 7-ми клас преди две години. Толкова труд хвърли над сборници и книги. Предполагам, че през това време връзкарчетата са си почивали.
  Бих им счупила ръчичките, заедно с пачките в тях!!!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  А всъщност Министърът може да даде обяснение с какви мотиви е разписал въпросните препоръки.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  "...по уважителни здравословни и семейни причини" - тук врътките са най-много. И, ако човек пипне здраво - вероятно ще изскочат не едно и две документни престъпления.

 5. 5 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Бих им счупила ръчичките, заедно с пачките в тях!!!
  —цитат от коментар 2 на hope


  А не е ли по-добре, да научите детето си, че с труд и постоянство може да компенсира липсата на пачки? Щото след 10 години като излезе на трудовия пазар, онези пак ще са преди него и какво правим тогава?

  Всъщност животът е бил такъв винаги. Половината приказки ни учат точно на това. Например там дето бедният младеж се жени за принцесата, защото е по-съобразителен, хитър и смел от принцовете.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  А не искате ли да им извадите и очите!?

 7. 7 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Навремето имах такъв съученик, 23-ти в класа, при планирани 22. Не беше издържал изпитите, но баща му беше богат бизнесмен и така беше влязъл. Няма нужда да пояснявам, че беше един от най-слабите ученици до края - толкова му беше потенциалът, а и беше страшно мързелив, защото знае, че всичко му е уредено. Когато стана на 18 започна да идва на училище с БМВ, после влезе в бизнеса и така...

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":А не искате ли да им извадите и очите!?
  —цитат от коментар 6 на svoboden


  Предпочитам да влязат в затвора за корупция или да ги уволнят дисциплинарно!

  До коментар [#5] от "Мусо Гоносуке":

  Разбира се, че е по-добре. Само не виждам как това пречи на това да се противопоставяме на корупцията.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Ръчичките на Директорите имам в пред вид.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Впрочем, това са средно по три деца повече в клас.
  Това със сигурност намалява качеството на образование, което и без друго е ударило дъното. Дори в елитните столични училища.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Ами след учениците вървят парите, затова.

 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Допълнителните деца над законовата бройка: златна мина за директори, директорки и прочие корумпета по веригата!

  Да видите само в дестките градини какво е...

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Сред предпочитаните софийски училища не виждам НПМГ. И като се замисля, към момента това е повече добре, отколкото зле. Не само, за това, че не е имало допълнителен пример.

  А учител ми сподели, че в тези училища трябва да има неголям запазени места за роми. И преди да ми викнете първосигналното "как така ще влизат без изпит, а нашите деца се трудят къртовски", както реагираха повечето родители преди да чуят тезата на учителя, нека да ви кажа какво сподели той.
  Тези деца ще ги подбират учителите и за целта ще ходят в гетото. Те гарантират, че ще подберат основно деца, които ще отидат в училището със съзнание, че по корем да се влачат - трябва да учат. И разбира се ще работят допълнително с тях, включително и извън училище за да могат за една година да наваксат на всички други.
  Още едно допълнително уточнение. Този учител не беше привържник, а обратното на НПО, БХК и пр. тръни в очите на мнозина.
  Благодаря ви, че изтърпяхте това мое отклонение от темата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  За кой ли път се вижда,че нещата малко са се променили отпреди "10-ти". През соца само софиянци можеше да учат в софийски гимназии като 18-та например. Ставаше само с връзки. Като...днес...

 15. 15 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Ами след учениците вървят парите, затова.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  За съжаление, в случая не става дума за допълнителен прием с цел привличане на допълнителни средства в училището, а за обикновенна корупция.

 16. 16 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 499 Неутрално

  прекалено стресов е целия изпитен процес след седми клас... но такъв ни е животът, уви.

 17. 17 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  А учител ми сподели, че в тези училища трябва да има неголям запазени места за роми. ...Тези деца ще ги подбират учителите и за целта ще ходят в гетото.
  —цитат от коментар 13 на Gopeто


  Другарю, тази партенка със сигурност е долна инсинуация и не отговаря на истината!

  Познавам много родители с деца в елитни гимназии, сам съм завършил такава. Не мислите ли, че ако имаше ромски деца без необходимите знания и умения, нямаше да се разчуе?!

  Не е коректно да си измисляте такива неща.

 18. 18 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Това не е от вчера и си е баш корупция.
  Учите и изведнъж по средата на първия срок се появява някой нов персонаж.
  После се оказва, че я майка му познава директорката, я е от богато семейство...

 19. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1645 Весело

  Ами след учениците вървят парите, затова.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Всъщност, в част от случаите учениците вървят след парите, а не преди тях ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 20. 20 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  По мое време 180 души влязохме след изпит. Завършихме 200+.

 21. 21 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Защо лъжете, че е корупция, като се казва ясно, че става дума за допълнителен прием. Т. е. тези, които могат и са получили високи оценки, са вътре. Останалите - допълнително. Иначе по какъв критерий да ги класират? Местата свършват, ако искаш да влезеш - плащаш такса, представяш болничен, не знам си какво си.


  Каква корупция?

  И това е практика от 20г. и повече сигурно, поне аз знам.

 22. 22 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 667 Неутрално

  То това да беше новина.
  Както каза дъщеря ми за един неин съученик - не им стигнаха връзките и парите за първа немска, но за втора успяха. Момчето беше с две оценки под 4:50. Това беше преди четири години.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на it
  it
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо лъжете, че е корупция, като се казва ясно, че става дума за допълнителен прием. Т. е. тези, които могат и са получили високи оценки, са вътре. Останалите - допълнително. Иначе по какъв критерий да ги класират? Местата свършват, ако искаш да влезеш - плащаш такса, представяш болничен, не знам си какво си.Каква корупция?И това е практика от 20г. и повече сигурно, поне аз знам.
  —цитат от коментар 21 на Radosveta Koleva


  Ще ти го обясня много просто, како. Дъщеря ми учи в Испанската. Когато я приеха, бяха обявени паралелки по 25 деца. Сега са по 30. Не бъркай първо, второ и трето класиране. Тия са от четвъртото класиране, което е без критерии и никъде не е обявено. Чаткаш ли?

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#24] от "it":

  Местата за четвърто класиране се обявяват официално. Критериите са неясни и субективни, само че местата са много малко 2-3. Тук става въпрос за друга схема.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 26. 26 Профил на it
  it
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "it":Местата за четвърто класиране се обявяват официално. Критериите са неясни и субективни, само че местата са много малко 2-3. Тук става въпрос за друга схема.
  —цитат от коментар 25 на hope


  Четвърто класиране има само когато обявения брой места не е запълнен след трето класиране. Когато си обявил 25 места в паралелка и те са запълнени след трето класиране, няма как да станат 30 след четвърто класиране.

 27. 27 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 600 Разстроено

  Най-привлекателните гимназии в София масово са приемали ученици над планираното?!
  Каква драма, а де да беше само това "с мед да ги помажеш" тези мунчовци!!!!

  До коментар [#8] от "hope":
  Предпочитам да влязат в затвора за корупция или да ги уволнят дисциплинарно!

  Споко това не може да се случи в "дъжавата на тръпковци"
  - пардон такава вече не съществува!!!!

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Надплановият прием си е регламентиран в наредбата, регламенитирани са и условията, при които може да става. Много ми интересно, как някой се произнася това е корупция, това е убийство или сводничество без да си има и хабер от случая и фактите!? На всичкото отгоре после с блаженство обяснява как България е корумпирана и тук масово се избиват хора :)

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  [quote#26:"it"][/quote]

  Вие не ме разбирате или аз нещо не се изразявам ясно.
  След трето класиране във въпросните 5-6 гимназии остават 5 места, а те са приели още 100 деца. Т.е. приели са ги по наредбата за извънпланов прием.


  До коментар [#28] от "svoboden":

  Корупция е. Даже се споменават и суми. Приемат ти детето в МГ в Кюстендил с оценки 4,5 /отнесено към точките/ и след това се озоваваш в СМГ, където най-ниската оценка е 5,96. Това по коя наредба е?
  И кое налага приемането на още по 20 деца в гимназия, да обяснят.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#17] от "shisharko":Моля, бъдете възпитан/а. Аз не съм ви другар. А това, което съм написал е казано от учител с поне 15 години стаж.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#30] от "Gopeто":

  В тези училища няма нито едно цигане.
  Казвам ти го от първа ръка. Тези, дето влязоха "по втория начин" са българчета.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 32. 32 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gopeто":

  Има!

 33. 33 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Дали само директорите са виновни или трябва да се търси в нивото между тях и министъра?
  ... а иначе новината не е от тази година.
  Защо не поискат статистика и за предходни години?
  Дали пък не е практика това с цял клас отгоре?
  Как пък не се натисна някой за БУЗЕМА?

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":Не съм казал обратното. По-скоро няма. Аз написах мнението на един учител защо трябва да има и как това може да се случи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK