Медалисти с поглед към небето

Медалисти с поглед към небето

© Велко АнгеловСтефан Иванов, Петър Димитров, Денислав Георгиев, Владимира Иринчева и Георги Александров са петимата ученици от националния отбор по астрофизика, които през ноември миналата година се прибраха от международната олимпиада с общо пет медала.


С тях се запознаваме на традиционната годишна среща на олимпийските отбори по природни науки, където стана известно, че медалите на състезателите по астрофизика са 5 от общо 72-та, които отборите на България спечелиха в олимпиадите по природни науки през последната състезателна година.


Интересът им към физиката и астрономията датира от ранно детство, разказват. Днес всички те са дванайсетокласници и следващата учебна година вече ще са студенти.
Петър Димитров

© Велко Ангелов

Петър Димитров


Петър Димитров е ученик в Националната природоматематическа гимназия. Той се състезава в областите на астрономията, астрофизиката и физиката.


"Запалих се по астрофизика в 6 клас, когато учителят ми по математика Николай Христович ми даваше възможност да му задавам всякакви въпроси от физиката и астрономията, като винаги намираше време да отговаря на тях. Тогава за пръв път се докоснах до предмета и беше ми ясно, че с това искам да се занимавам. Оттогава значително са ми нараснали познанията за астрофизика, за което съм благодарен на Красимира Перфанова, Ева Божурова, Никола Каравасилев и Захари Дончев и още повече обичам предмета", казва.


Интересите му са буквално насочени към небето. "Към любителската астрономия - наблюдение на небето с телескоп, което всъщност се различава значително от дейностите в олимпиадата по астрофизика, която е основно решаване на задачи", заявява. Освен това намира време и да чете книги, да играе видеоигри и бадминтон.


Стефан Иванов

© Велко Ангелов

Стефан Иванов


Стефан Иванов учи в Природоматематическата гимназия в Бургас. "Реално се отличавам от останалите в отбора най-вече с това, че не съм от София", казва.


Енциклопедиите, които родителите му са му подарявали, когато е бил малък, са отговорни за интереса му към астрофизиката. Но това е само като "ентусиаст", иначе "като състезател" – в седми клас по-големи ученици предложили да го подготвят за националната олимпиада по астрономия. "Занятията бяха интересни и ме подтикнаха да се подготвям и сам. Последното вече продължава шеста година".


Стефан Иванов сега вече е на мястото на тези, които преди години са му помагали да учи астрономия, и води школа. Има интерес и в други науки - география, история, лингвистика. Обича и да пътува по света, а олимпиадите му дават възможност за това. Хоби му е да колекционира всякакви неща.


Денислав Георгиев

© Велко Ангелов

Денислав Георгиев


Денислав Георгиев е дванадесетокласник от Софийската математическа гимназия и интересът му към физиката и астрономията датира от най-ранно детство. "Ако трябва да откроя специфична случка, това би била съвсем случайната ми среща в 9 клас с Никола (Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ "Паисий Хилендарски" - бел. ред.), когато той ни заместваше веднъж. Тогава стана дума за астрономия и аз реших да си пробвам късмета на националната олимпиада", разказва. Добра проба.


През свободното си време излиза с приятели, играе футбол, отскоро и се гмурка и сега просто чака следващото лято, за да продължа. Надява се тази зима да намери време да покара и малко ски.


Владимира Иринчева

© Велко Ангелов

Владимира Иринчева


Владимира Иринчева е също като останалите на 18 години и учи в Първа частна математическа гимназия.


"От пети клас започнах да ходя по олимпиади, като една от тях беше олимпиадата по астрономия. За нея се подготвях, като посещавах школите на Никола Каравасилев, съответно той беше човекът, който ме въведе в тази наука. След като започнах да участвам по-активно със състезанията, имах и възможността да се запозная с останалите астрономи и попаднах в една много позитивна среда. Основно дължа успехите си на преподавателите си и на прекрасните ми приятели, които ме мотивираха да се развивам през всичките тези години", отговаря на въпросите кой, кога и как разпалва интересът и към природоматематическите науки.


Свободното й време зависи от състезанията през годината, защото има по-свободни и по-натоварени периоди. А него пълни с различни интереси: рисуване, четене на книги, суинг танци, приложни изкуства, каране на колело.


Георги Александров

© Велко Ангелов

Георги Александров


Георги Александров е също възпитаник на Софийската математическа гимназия. От 2 клас ходи на състезания по математика, от 5-и - и по астрономия. "Все още ходя и на състезания по математика, но вече основните ми интереси са физиката и астрономията."


Не е изненада забъркването на името на един от подготвящите децата за състезанията като причина за интереса и на Георги Александров към науката. "Въпреки че като малък бях чел книжки и енциклопедии, свързани с астрономия, и някъде около 5 клас бях гледал поредицата "Приказки за астрономията", която ми беше интересна, определено главната роля за запалването на интереса ми беше на Никола Каравасилев, който успява да обяснява трудни неща разбираемо и да прави школите си забавни."


Отделно от астрофизиката Георги Александров обича да кара колело и да ходи на планина с приятелите си.


Скоро петимата завършват гимназия. После накъде?


Петър Димитров: Смятам да уча физика в Англия (ако ме приемат, разбира се). Оттам нататък не съм решил със сигурност какво ще правя, но бих искал да се занимавам с научна дейност.


Стефан Иванов: Към чужбина, ще уча физика. Не мога да кажа къде, докато не разбера къде съм приет. Но се надявам да се върна в България, след като завърша.


Денислав Георгиев: Ще продължа с физика. Преди няколко дни бях на интервю в Кеймбридж, което обаче май не мина както исках, така че не е много ясно какво ще се случи. Обмислям и възможността да остана тук, но още не съм решил.


Владимира Иринчева: Кандидатствах в Англия с физика и през следващите месеци предстои да разбера дали е било успешно.


Георги Александров: Аз съм решил да уча във Физическия факултет на Софийския университет, специалност "Квантова и космическа теоретична физика". По-нататък във времето се очаква да стана учител, като се надявам един ден да подготвям бъдещите олимпийски надежди на България.


Чувал съм аргументите против оставането в България, но смятам, че във Физическия факултет има преподаватели по теоретична физика, които могат да ме подготвят на същото ниво като най-добрите чуждестранни университети. Няма да съм съвсем сам, защото двама от най-близките ми приятели, които също са много добри по физика и астрономия и са взимали медали от международни олимпиади, но за съжаление сега не искат да участват на състезания, също казват, че ще останат в България.


Съгласен съм, че политическата обстановка и условията за развитие на наука в България не са прекрасни, но имам надежда, че промяната е възможна и че България може много повече.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Любопитно

  Явно някои средни училища могат да подготвят добре всеки, който има желание. Въпросът е, дали висшите училища не могат или истерията, която им е създала лоша слава, още дълги години ще работи в посока изтичане на хора?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Изглежда е някаква наша културна особеност всяка година да се пишат пространни статии за няколко деца спечелили някаква олимпиада някъде. Няма ли други важни събития в тази държава? Толкова е досадно, провинциално, изтъркано.

 4. 4 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Младите гледат към небето, докато техните родители около Коледа гледаха "към прасето".

 5. 5 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Младите гледат към небето, докато техните родители около Коледа гледаха "към прасето".

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  РЕСПЕКТ за младежите и девойките!
  Децата и младите3 хора трябва да имат статут на "Национални съкровища на Отечеството..."!!!

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Браво на децата. Успех и здраве дупе, че физиката е трудно поприще. На Никола и такива като Теодоси поклон доземи.

  И деца, далеч от България, хеле пък тези от вас които ще учат или са учили навън и после направили грешката да се завърнат. Идея си нямат екаква завист и злоба ви чакат от разни посредственяци останали на ниво кръжок и правещи наукообразие по разни паланки и инситутучета. Разбира се има изкл. най-вече във Фзв и тук таме някой читав учен в БАН.

 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Браво на децата. Успех и здраве дупе, че физиката е трудно поприще. На Никола и такива като Теодоси поклон доземи.

  И деца, далеч от България, хеле пък тези от вас които ще учат или са учили навън и после направили грешката да се завърнат. Идея си нямат екаква завист и злоба ви чакат от разни посредственяци останали на ниво кръжок и правещи наукообразие по разни паланки и инситутучета. Разбира се има изкл. най-вече във Фзв и тук таме някой читав учен в БАН.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Браво! Знаят и по-важното е знаят и какво искат. Успех на всички!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Браво на децата. Тъжно е, че почти всички се изнасят и едва ли ще се върнат някога.

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Любопитно

  Браво на тези талантливи деца!!!И като правило всички тези природни таланти заминават и остават в чужбина!Главно Англия и САЩ!Там намират реализация още на студентската скамейка!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Поздравления, децата от другите държави едва ли имат такава ,, поддръжка,,
  от собствените си страни !!!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK