Родители на незаписани в ясли деца могат да поискат детегледачи

Родители на незаписани в ясли деца могат да поискат детегледачи

© Цветелина Николаева, КапиталОт днес до края на февруари Агенцията по заетостта ще приема заявления по проект "Родители в заетост", който осигурява детегледачи на децата на безработни и работещи родители, съобщиха от пресцентъра на агенцията.


Право да подават заявления имат безработни родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Децата им не трябва да са записани в детска ясла или градина. За услугата могат да кандидатстват и безработни многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст.


Агенцията по заетостта подчертава, че безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.
Право да подават заявления ще имат и родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детска ясла/градина. Те обаче трябва да имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа.


От услугата могат да се възползват и многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище. От агенцията уточняват, че многодетните родители трябва да имат три или повече деца на възраст до 12 г., за да кандидатстват.


Максималният срок за получаване на услугата детегледач е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.


Заявления от родители ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл [email protected].

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK