Родители на незаписани в ясли деца могат да поискат детегледачи

Родители на незаписани в ясли деца могат да поискат детегледачи

© Цветелина Николаева, КапиталОт днес до края на февруари Агенцията по заетостта ще приема заявления по проект "Родители в заетост", който осигурява детегледачи на децата на безработни и работещи родители, съобщиха от пресцентъра на агенцията.


Право да подават заявления имат безработни родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Децата им не трябва да са записани в детска ясла или градина. За услугата могат да кандидатстват и безработни многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст.


Агенцията по заетостта подчертава, че безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.
Право да подават заявления ще имат и родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детска ясла/градина. Те обаче трябва да имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа.


От услугата могат да се възползват и многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище. От агенцията уточняват, че многодетните родители трябва да имат три или повече деца на възраст до 12 г., за да кандидатстват.


Максималният срок за получаване на услугата детегледач е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.


Заявления от родители ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл roditeli-v-zaetost@az.government.bg.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Майката не работи и има детегледачка. Много богата нация сме станали.

 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Весело

  "Много богата нация сме станали"

  Не много богати а много глупави

  подпис
 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Нищо не сте разбрала, но е важно да се драска...
  Родител в заетост е програма, която напротив СТИМУЛИРА родителите, които са принудени да гледат децата си, да се върнат на работа.
  Ние участваме в тази програма, с жена ми.
  Не сме дали детето на ясла - така сме преценили.
  След като се зписахме в програмата, тя трябваше да се върне на работа в срок до 3 месеца след началото на отношенията с детегледачката (баща й, в случая).
  Ако това не се случи, програмата се прекратява.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Който има деца да си ги гледа, или да си наеме бавачка за своя сметка. Иначе се получава като с кукувицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо. Откъде накъде държавата ще плаща за отглеждане на децата ви, много се разглезиха сегашните майки. И ние сме били майки и сме поемали грижата за децата, без да ревем за това или онова.

 5. 5 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Въпросът е, дали всичко през което предполагам трябва да минеш е добре организирано и удобно за родителите. Иначе одобрявам подобни програми .

 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Еми пак голяма глупост е това. Моето дете не е на ясла, аз съм се върнала на работа, понеже нямам избор. За целта сме ангажирали частично бавачка, частично родата, кой както може, въртим всевъзможни схеми.
  И защо да не можем да се включим? защото аз не лешперя вкъщи, а работя вече?! Пак тези, които все някак успяват де оправят - кучетата ги яли, а тези които лежат и чакат - пак за тях помощ.

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":Нищо не сте разбрала, но е важно да се драска...Родител в заетост е програма, която напротив СТИМУЛИРА родителите, които са принудени да гледат децата си, да се върнат на работа.Ние участваме в тази програма, с жена ми.Не сме дали детето на ясла - така сме преценили.След като се зписахме в програмата, тя трябваше да се върне на работа в срок до 3 месеца след началото на отношенията с детегледачката (баща й, в случая).Ако това не се случи, програмата се прекратява.
  —цитат от коментар 3 на pariah


  Каква е сумата,която се предоставя на детегледачът и трябва ли да е регистриран като безработен?

 8. 8 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#3] от "pariah":

  Значи ако съм разбрал правилно, бащата на майката гледа внучето си, но всичко това минава някак си през Агенцията по заетостта?

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  С пълно право!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  До коментар [#3] от "pariah":

  "родителите, които са принудени да гледат децата си,"

  Давате ли си сметка как звучи това?????????????????????????????

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":
  300 и нещо лева, ако детегледачката е без квалификация и над 400, май дори до 500 лв, ако е с квалификация.
  Детегледачката тряба да е безработна или пенсионер.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":


  Когато искаш да ходиш на работа, но детето не ходи на градина или на ясла, си принуден, да. Какво ви драматизира толкова?
  Естествено, че да гледаш детето си да расте е едно от най-прекрасните неща, но в днешно време хората искат да ходят и на работа, за да изкарват средства за същото дете включително, нали.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Locke":


  Правилно сте разбрали и не е "някак минава през Агенция по заетостта", ами съвсем законно и подкрепено от Европейския Съюз със съответните фондове. Не се притеснявайте, не отиват много от Вашите пари там.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#6] от "zenola":


  Глупости.
  Жена ми работеше само 6 месеца след като роди.
  Това е помощ, за която разбрахме от медиите и е добре дошла.
  Вие просто не сте разбрала. Не сте се възползвала. Очевидно сега това ви дразни... Но не са ви виновни хората, които са информирани, са си подали документите и сега си помгат от този фонд.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Въпросът е, дали всичко през което предполагам трябва да минеш е добре организирано и удобно за родителите. Иначе одобрявам подобни програми .
  —цитат от коментар 5 на Valeria

  Ами прилично добре е организирано.
  Има си документи и справки за предоставяне, но няма как. За около 2-3 месеца след подаване на заявлението, без бързане, тръгнаха нещата. Нямаш пречки.
  Особено ако кандидатсващите знаят какво искат и са достатъчно грамотни, нещата стават гладко.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":300 и нещо лева, ако детегледачката е без квалификация и над 400, май дори до 500 лв, ако е с квалификация.Детегледачката тряба да е безработна или пенсионер.
  —цитат от коментар 11 на pariah


  Доста мизерна сума.Имам една леля,на която й остават точно 18 месеца до пенсия,ама работи за 600 лева.Няма квалификация като детегледачка,така че сигурно ще вземе минимума от 300 лева.Пък не искам чужд човек да ми гледа децата.

 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#14] от "pariah":

  Жена Ви работи от 6-тия месец след раждането, т.е. ако се върже това с първия Ви пост, сте поверили детето на някой друг на 3 мес възраст, така ли?

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  До коментар [#12] от "pariah":

  Може да кажете, че жена Ви е принудена до ходи на работа, а не че е принудена да гледа детето.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 19. 19 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#8] от "Locke":Правилно сте разбрали и не е "някак минава през Агенция по заетостта", ами съвсем законно и подкрепено от Европейския Съюз със съответните фондове. Не се притеснявайте, не отиват много от Вашите пари там.
  —цитат от коментар 13 на pariah


  Не се притеснявам за парите, а за всичките баби и дядовци детегледачки, на които не им плащат. Програма която хем подпомага пенсионер/безработен, хем осигурява още един работник на пазара като освободи майката звучи като полезно харчене на държавни пари, но когато този пенсионер/безработен и това семейство са роднини ми се струва малко странно. Бих сложил ограничение да не могат роднини да се записват заедно, за да се премахнат възможностите за злоупотреби и да не се чувстват прецакани всички които така и така помагат на децата си да гледат техните деца, но безплатно.

 20. 20 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Бих сложил ограничение да не могат роднини да се записват заедно, за да се премахнат възможностите за злоупотреби и да не се чувстват прецакани всички които така и така помагат на децата си да гледат техните деца, но безплатно.
  —цитат от коментар 19 на Locke


  По принцип си прав, но при цитираните по-горе суми 300-400 лева едва ли някой друг освен баба или леля на детето би се хванал да го гледа за толкова пари. Ти би ли се хванал? И би ли дал детето си да отглеждане на човек, който е готов да се хване да работи за 300 лева - явно не може да намери работа дори на МРЗ, ясно за какво става този човек.

 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#17] от "zenola":
  Очевидно си падате по разследваща журналистика...
  Жена ми работеше на половин работен ден след като синът ми стана на 6 месеца и не беше на трудов договор. Други въпроси имате ли?
  Има ли друго нещо, дето не ви се връзва? :)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#19] от "Locke":
  Защо смятате, че трябва да се ограничи заплащане на роднини в ролята на платен детегледач?
  Смятате ли, че има много баби и дядовци, които да са съгласни да даянат 2 и повече години поне по три дни в седмицата по над 8 часа, само от мили чувства към внучето си?
  Защо да не ги стимулират допълнително финансово - справедливо е и мотивиращо.
  Аз не познавам баби, които да с работно време години наред у внуците си.
  Освен бащата на жена ми, който помага вече втора година поне три дни седмично (другите два е майка ми) поне по 8-9 часа на ден.
  Той вероятно щеше да го прави и без пари, като майка ми, но щом държавата може да го подкрепи с 320 лв, защо не, толкоз по-добре. Те пак ще отидат за внука (спестява ги за образование), но е някак... Стимулиращо допълнително.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#20:"Камен"][/quote]

  На безработен млад човек не бих дал, но на пенсионер бих, в зависимост от качествата на самия човек, разбира се.

 24. 24 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#22] от "pariah":

  Нямам против този труд да се стимулира, но ако е между роднини имам против този стимул да идва от държавата, защото така е твърде лесно семейства да злоупотребяват и ползата от тази програма да се губи. Целта би трябвало да са майките, които без тази програма не биха започнали да работят. Майка която така и така може да разчита на дядо или баба ще се върне на работа със или без програмата. В такъв случай програмата ще създаде само паричния стимул за пенсионера, вместо паричния стимул за пенсионера и още един работещ. Все пак идеята е да се стимулира икономиката максимално.

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#20] от "Камен":

  Тогава тази опция трябва да е отворена за всички, на които баби, дядовци или други роднини гледат децата.
  Дали на практика е така? Защото ако не е това е дискриминация спрямо желаещите, които са отхвърлени.

 26. 26 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Locke":

  Не мисля, че сте разбрал логиката на програмата.
  Паричния стимул е за пенсионера детегледач, но майката е не по-малко стимулирана, защото ако не тръгне на работа (и не влезне обратно в групата на заетите по трудов договор), програмата се прекратява. Тя трябва да докаже пред Агенция по заетостта, че е ангажирана на трудов договор.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 27. 27 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#25] от "pamela":

  А къде е казано, че не е отворена?
  Разбира се, че е отворена.
  Не мога да разбера какъв е този навик да търсим под вола - теле и да се стараем да наерим някаква форма на дискриминация някъде.
  В Агенция по заетостта не се противопоставят на роднини детегледачи, напротив, ние директно питахме.
  Т.е., всеки, който си е направил труда да потърси, да разпита, да събере документите и да ги внесе грамотно, покривайки изискванията на програмата, съм сигурен, че е получил одобрение.
  До доказване на противното, а не обратно - да спекулираме "ако има ощетени, бла бла"...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 28 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#26] от "pariah":

  Стимулът е на първо място за икономиката. Обвързват парите с гледане на дете, за да може майката да работи. Тоест ако програмата стимулира майка, която и без програмата ще работи, икономиката на държавата ще спечели по-малко отколкото ако тези пари отидат за майка, която без програмата щеше да си стои у тях. И в двата случая парите са едни и същи и пенсионер ги получава, но само в единия има и нов работник. Докато е възможно роднини да се възползват от тази програма, ще има много случаи в които тя е просто стимул за пенсионерите и не вкарва нова работна ръка в пазара, защото те така или иначе гледат внуците си и майакта така или иначе работи.

 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Нямам против този труд да се стимулира, но ако е между роднини имам против този стимул да идва от държавата, защото така е твърде лесно семейства да злоупотребяват и ползата от тази програма да се губи.
  —цитат от коментар 24 на Locke

  За всяка "аванта" злоупотреби се намират - ако не може роднини, какво пречи две семейства да се комбинират, първата баба ще гледа второто внуче, а втората баба - първото. Пак същите пари се дават, пак същия ефект, само дето чужда баба ще гледа чуждо внуче, вместо родното си. Пък нищо чудно неофициално и да се разменят после.
  По принцип дават ли се наготово пари, винаги има желаещи да ги вземат.

 30. 30 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#29:"Камен"][/quote]

  Винаги има как някое ограничение да бъде прескочено. Въпросът е колко скачащи все пак ще се спънат и направят програмата по-ефикасна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK