Книговището, което иска да върне четенето на мода сред децата

Книговището, което иска да върне четенето на мода сред децата

© Asscociated PressКниговище - изкованата преди 150 г. от възрожденския книжовник Иван Богоров дума така и не успява да замени в българския език омразната му гръцка "библиотека". Днес обаче е на път да се завърне във всекидневната реч с аурата на 21-ви век - като име на онлайн платформа, в която децата отговарят на въпроси за прочетени книги и докато се състезават по знания с връстниците си, неусетно създават траен навик да четат.


Идеята за сайта е на Десислава Гаврилова, известна като съосновател на Центъра за култура и дебат "Червената къща" и автор на множество инициативи в сферата на културата. Започнала да мисли върху нея, когато видяла как синът й - ученик във Виена - буквално се пристрастил към сайта Antolin.de, използван масово в училищата в Германия, Австрия и немскоезичната част на Швейцария.


"Още в началото на учебната година учителката раздаде на всички деца от класа пароли и им обясни как да попълват въпросниците в свободното си време. Няколко седмици по-късно установих, че детето ми се е пристрастило към платформата и към четенето - нямаше търпение да завърши поредната книга и да провери на колко въпроса може да отговори", разказа пред "Дневник" Гаврилова. По думите й покрай играта книгите се превърнали в основна тема за разговор между децата.
Запалила по идеята за създаване на подобен български сайт Искра Джанабетска, която има зад гърба си над 10-годишен опит с проекти в сферата на образованието, и Яна Генова, ръководител на Къщата за литература и превод в София, и заедно започнали да работят за осъществяването й.


Прочети, отговори, спечели


Началната страница на "Книговище". Тъй като децата прекарват все повече време с телефон в ръка, сайтът има и мобилна версия.

© Дневник

Началната страница на "Книговище". Тъй като децата прекарват все повече време с телефон в ръка, сайтът има и мобилна версия.


Сайтът, който от 21 януари работи в тестова версия, е предназначен за деца от първи до седми клас, с идеята вбъдеще да "порасне" до 10-ти клас. Засега са качени анотации на 109 книги и въпросници към тях. Всеки млад читател може да избере книга, да отговори на 15-те въпроса към нея и да спечели точки. Натрупаният резултат позволява да се изкачват седемте нива на играта, които носят виртуални скъпоценни камъни и титли - от новак, през пътешественик и откривател, до сенсей и най-високото - творец.


Времето за отговаряне е 30 минути, като всеки въпрос е свързан със съдържанието на книгата и дава три възможни отговора, само един от които е верен - неговото посочване носи точки, а системата веднага показва дали е отговорено правилно. По-големите ученици получават и въпрос за размисъл, в който могат да напишат свободен текст с няколко изречения. Той не носи точки, но се вижда в профила на книгата, така че децата могат да сравнят своите мисли с тези на връстниците си. Участниците могат също да си водят бележки по всяка прочетена книга, оформяйки читателски дневник онлайн, а в профила, с който са регистрирани, автоматично се генерира списък на попълнените въпросници, т.е. на прочетените книги. Използването на сайта ще бъде срещу абонамент, чиято стойност все още се уточнява.


Заразата за четене


Идеята на "Книговище" е в него да се включват както отделни деца, така и цели класове и дори цели училища. От една страна, това ще намали стойността на абонамента за ученик до един лев годишно. От друга - ще дава възможност за работа в групи в часовете, обяснява Десислава Гаврилова, като подчертава, че разчитат именно така да се създаде "ефектът на заразата за четене".


Учителите пък ще могат да виждат резултатите и да следят как възпитаниците им усвояват материала. Въпросниците ще се попълват само по веднъж, без възможност за подобряване на резултата. По изключение учителят има право да позволи повторно препитване, но само ако е имало основателна причина ученикът да не успее да отговори докрай на въпросите.


Десислава Гаврилова, автор на идеята за "Книговище"

© Велко Ангелов

Десислава Гаврилова, автор на идеята за "Книговище"


Гаврилова е обнадеждена от получените добри отзиви от учители от Бургас, Разград, Враца, Кърджали. Млади преподаватели от инициативата" Заедно в час" дори се ангажирали да тестват сайта заедно с възпитаниците си в следващите месеци и да споделят впечатления. Предстои кампания за популяризиране на платформата и в по-малките населени места. За да стигнат до повече деца предлагат на общинските власти и на големи фирми да осигурят абонамента на местните училища.


За модата и грамотността


Мисията на "Книговище" е да насърчи четенето сред децата от най-ранна възраст, обясняват създателите му. "Впечатлението ми е, че за все повече деца четенето не е престижно и модерно, а това е огромен проблем", посочва Десислава Гаврилова, според която игровият момент може да запали искрата, а сравнението с останалите деца да бъде движеща сила за младите читатели. Това е една от причините платформата да дава статистика къде - според резултата му - е всеки участник спрямо останалите от класа, училището, града и дори от страната. "Когато четенето се превърне във важна тема за разговор между децата, когато е всекидневие, то става навик завинаги", вярва тя.


Платформата си поставя още една амбициозна цел - да се бори с функционалната неграмотност сред българските ученици. По официални данни 42 % от тях не са в състояние да извлекат важните факти от прочетен текст, да отсеят маловажното и да разтълкуват смисъла му. Моделът, по който се създават въпросници по книгите в "Книговище", е подготвен от специалисти, така че въпросите да позволяват да се провери дали децата са разбрали прочетеното и да се развива критическото им мислене.


Създателите планират вбъдеще платформата да развива и модул за медийна и гражданска грамотност, като предлага въпроси и по новина на деня, обяснена като за деца.


Създателките на "Книговище" Десислава Гаврилова, Иска Джанабетска и Яна Генова (от дясно наляво). "Трите имаме общо седем деца и разнообразен опит с възпитаването у тях на любов към четенето", разказват те.

Създателките на "Книговище" Десислава Гаврилова, Иска Джанабетска и Яна Генова (от дясно наляво). "Трите имаме общо седем деца и разнообразен опит с възпитаването у тях на любов към четенето", разказват те.


Да създадеш общност


Фокусът на "Книговище" в началото ще е предимно върху учениците от началните класове (от 1 до 4-ти), които създателите разчитат да запалят първи за идеята. Засега сайтът е със свободен достъп, а планът е да заработи с пълна сила на 24 май, когато ще започне и абонаментната кампания.


За есента, когато се очаква да започне да се използва по-масово, се предвижда в библиотеката да има вече въпросници за около 1000 книги - задължителната и препоръчителна учебна литература от 1 до 8-ми клас, както и най-четените книги за последните десет години според класациите на големите издателства и книжарници. Освен художествена литература, каталогът ще включва енциклопедии, та дори и комикси.


Авторите на въпросници са предимно доброволци и идват през специализираната платформа Time Heroes. Самите ученици също са поканени да създават анкети. С помощта на възрастен те могат да напишат въпроси, които да изпратят до редакторите на "Книговище". Всеки публикуван въпросник носи утроен максимален брой точки и признание, тъй като името на детето бива вписано сред "Нашите автори".


Разчитаме "Книговище" да носи гордост и забавление за децата, обобщава Десислава Гаврилова. И уточнява, че сред причините да изберат думата на Богоров, освен полъха на чистия българския, била и звуковата асоциация с леговище (където можеш да полегнеш на спокойствие с книжка в ръка), а също и с чудовище (а кой не обича да играе с чудовища").


"Книговище" е и сред финалистите на конкурса за социални предприемачи "Промяната" на Нова телевизия и фондацията Reach for Change. Можете да гласувате за проекта до 4-и февруари тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Как ще станат правоверни герберчета , ако четат книги?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И да не пропуснете "Винету", ей 😁😁😉

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално
 4. 4 Профил на Stefan Tafrov
  Stefan Tafrov
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Прекрасна инициатива, заслужава подкрепа. Браво на Деси, Яна , искра и на всички, свързани с нея. Дано повече учители се включат.

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Браво за идеята и изпълнението! Трябва да има повече социални проекти за деца!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Отлична идея! Дано се развие и стане устойчива!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Даниела Младенова
  Даниела Младенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е една страхотна идея, превърната в реалност. Ние с малката четем книжки заедно, като искам именно да ѝ покажа колко е забавно.

 8. 8 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Снощи показах новината на сина ми, докато бяхме н масата и той веднага ме помоли да се пробва. Взе ми телефона, измисли си парола докато довършваше спагетите и за 10 мин попълни въпросите за "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада"- само един грешен. (нямам идея каква му бе грешката, не го гледах като попълва). Подозирам, че до края на месеца дори сам ще измисли въпроси към някоя книга.
  Успех на книговищничките! Пък аз ще намина в сайта тези дни да се заям за някоя грешка или бъг, чче да се поизччистят нещата докъмто 24 май.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 9. 9 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Весело

  Този тип 'gamification' или "превръщане на едно действие в игра", която е насочена към облагородяване на човек е много по-полезна от превръщането на едно действие в игра тип Силиконова Долина, което се опитва да осмири и контролира работниците, за да бъдат по-продуктивни.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Всяка инициатива, свързана с четене и книги е положително явление. А тази е кръстена и по достоен начин.

 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ами нормално, когато едно "Читалище" го прекръстиш на "Книговище" е естествено да загуби конкуренцията с гъркоманската "библиотека".
  Сега да видим дали ще успеят да го съживят. Но с това "маркетингово" име...

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на Jeanne D'Arc
  Jeanne D'Arc
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#8] от "bilkata":

  Книговище.бг очакква както въпросници от сина Ви, така и Вашите конструктивни забележки. https://www.facebook.com/Knigovishte/

  Jeanne
 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 821 Неутрално

  сбъркана раота. тая прустотиа варви фронтално кат джапонско къмикадзе срешту книшката и четинето.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Весело

  "Детенце хубаво, пиленце любаво! Къде под мишница с таз малка книжица?
  Отивам, бабичко, макар и слабичко, книга да се уча, добро да сполуча"

  Нека плейстейшъните прашасват, а кориците на книгите се изтъркват! Амин!

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Хубава инициатива и дано повече хора да я подкрепят.

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Поздравления за трите дами, организирали реализацията на тази смислена идея!

  До коментар [#7] от "Даниела Младенова":

  "Ние с малката четем книжки заедно, като искам именно да ѝ покажа колко е забавно."
  Така се прави! :) За най-малките важен е личният пример на родителите, по-големите братя и сестри. Точно те възпитават любовта към четенето, то да бъде удоволствие и необходимост, а не мода.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 19. 19 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Наслука на чудесната идея,дами и деца!

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Четенето е наследствено - четат само деца на четящи родители...

  roo
 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Чудесен проект, за което поздравявам хората, които са го създали.
  Аз разбира се съм резервиран към състезателността и ползването и като стимул за четене на книги, особено при толкова малки деца. Четенето на книга е удоволствие и всякакви задължителност, бързане и състезание го развалят.
  Това разбира се не пречи да съм с много добро впечатление от "Книговище".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#20] от "babyroo":

  Изобщо не е вярно това.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK