Общо 84% от родителите смятат, че децата могат едновременно да учат и да работят

От ляво надясно: Юлиян Милев, вицепрезидент "Финанси", Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции", и Захарина Вецева, старши мениджър "Kорпоративни комуникации" в TELUS International

© TELUS

От ляво надясно: Юлиян Милев, вицепрезидент "Финанси", Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции", и Захарина Вецева, старши мениджър "Kорпоративни комуникации" в TELUS InternationalПовечето от българските младежи биха имали подкрепата на родителите си, ако решат да работят. Общо 84% от родителите смятат, че децата могат едновременно да учат и да работят, а 82% биха подкрепили детето си, ако реши да го направи.


Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено "Гемиус България" сред младежи и родителите им от градове с население над 10 хил. души по поръчка на аутсорсинг компанията TELUS International в България (пълното изследване в pdf формат можете да видите в прикачения файл). Проучването е проведено в периода 19 декември 2018 - 1 януари 2019 г. сред 187 младежи и 464 родители на младежи.


От своя страна 87.4% от младите хора биха искали да работят на гъвкаво работно време, като съчетават работата с образованието, сочат представените днес данни, а 82.9% от тях са уверени, че родителите им биха ги подкрепили.
Родителите, които не одобряват идеята детето им да работи и учи едновременно (10% от анкетираните), посочват като основна причина за това опасението си, че то ще загуби фокус върху обучението (82.1%). Сред другите причини родителите са посочили недобрите условия за работа при почасови позиции и нископлатените длъжности.


Според 41% от родителите заплащането е водещият фактор при избор на работа при младите. Придобиване на трудови навици е водещ фактор според 28% от родителите и за 21% от тях целта е трупане на опит.


На въпрос "Как си представяте първата си работа?" 62.4% от младежите, които не са работили, биха избрали сферата на услугите, а 37.6% от тях - в офис. Основната мотивация за започване на работа и за децата е заплащането (66% от анкетираните). За над 93 процента от интервюираните младежи е важно да работят това, за което учат.


Статистиката показва още, че 41% от анкетираните младежи приемат, че първата работа обичайно е в обслужващата сфера, ниско заплатена и непрестижна, като не допринася за развитие на особени умения.


Хотелиерство и ресторантьорство е най-популярната индустрия сред младите хора, които вече са работили или в момента работят, като 41% от тях имам реален опит в нея, показват още данните.


Резултатите бяха представени като част от инициатива на TELUS International да запознае младите хора с възможностите за работа в аутсорсинг сектора, работа в който тя предлага. Като част от кампанията компанията предвижда и образователни сесии за младежи, насочени към подготовката им за първата работа, и процеса на подбор и важността на трудовия договор.


За TELUS International работата може лесно да се съчетава с ученето и първото работно място има значение. Вицепрезидентите в компанията Юлиян Милев и Кристина Иванова подчертаха, че още от училище младите хора могат да практикуват знанията си. "И ако 70% от хората не разбират ползите на трудовия договор, то ние искаме да ги запознаем със сигурността, която той дава – фиксирани работни часове, право на платен отпуск, официално начало на трудовия стаж", уверяват от компанията.


На сайта й младежите могат да открият отговори на въпросите, които ги вълнуват, както и да кандидатстват за работа.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1923 Весело

  Ама закакво им е въобще да учат??

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  ако 70% от хората не разбират ползите на трудовия договор, то ние искаме да ги запознаем със сигурността, която той дава – фиксирани работни часове, право на платен отпуск официално начало на трудовия стаж"
  За коя държава става дума?!

  Тиква под наем.
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7193 Неутрално

  В горния клас на училището или като студенти вече могат да съчетаят децата работа и учение, но на фона на безработицата не всички ще си намерят работа макар и на 4-часов работен ден.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  А реалността е? ;)

  Май точно на обратно. Така че какво смяташ, а какво става реално са две различни неща.

 5. 5 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#3] от "Peni Nikol":
  каква безработица, работодателите постояно реват за липса на кадри, че и внос правят

  Тиква под наем.
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Весело

  "За над 93 процента от интервюираните младежи е важно да работят това, за което учат."
  ----
  И тия дето учат за "мениджери" искат да работят мениджерство... Изводът от това изследване май е, че подрастващото поколение на България расте поне толкова заблудено, колкото и родителите им. Я "държавата" да им подсигури средства колкото да могат да си се боцкат по входовете, що ще ги мъчат децата с работа.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  посочват като основна причина за това опасението си, че то ще загуби фокус върху обучението
  _________________
  Да де, ама при стартова заплата 500лв им казват учи мама за да не работиш! Дават му по 50лв джобни и после - калинка при герберите или обсадните корпорации!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Моите деца започнаха да работят за по някой лев още на 15-16 годишна възраст. Това не им попречи да защитят докторантури. Дори напротив.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  Явно се копира американският опит. Но, в него, в този опит няма "гъвкаво работно време" с което да се съпбразяват уяилищата или университетите. "Децата" (дайте определение за стандарта, например минимална възраст изисквана за заетост) сами да решават имат ли време извън задължителната си учебна заетост.
  А на родителите ето какво ще кажа: Ако искате детето ви да влезе в елитен университет с високи изисквания и да бъде добър професионалист, не си правете илюзии че то ще може да работи и учи едновременно, освен през ваканциите. Имам подобни студенти които заспиват в час и се извиняват с умората си. Е, те ще бъдат сред подчинените на тези които са се наспали и са се подготвили за занятия. За съжаление опираме до финансови възможности и правителството се опитва да се измъкне с подхвърляне на подобни идеи, вместо да мисли за стипендии на малоимотните и на талантливите (има деца които съчетават и двете).

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  "Родителите, които не одобряват идеята детето им да работи и учи едновременно (10% от анкетираните) посочват като основна причина за това опасението си, че то ще загуби фокус върху обучението (82.1%)."

  Ако това би им било от полза на тези родители, ето нашия опит: И двамата ни сина работиха почасово почти през цялото време на гимназиалния курс. Не загубиха фокус върху обучението си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1507 Разстроено

  Колко много се е изменила Бг......

  Общо 84% от родителите смятат, че децата могат едновременно да учат и работят
  —цитат от коментар 0


  https://bit.ly/2MWZbWQ
 12. 12 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1507 Разстроено

  До коментар [#8] от "PisnaMi":

  Ние всички ти вярваме.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  То проблемът е, че деца легално в България много трудно могат да работят.

  Ако си под 18 и искаш да си намериш някаква лятна работа са толкова бумащини, че на никой работодател не му се занимава да ги вади. Да не говорим че и детето и то трябва да си извади документи.

 14. 14 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Моят синковец съм му намерил работа на 4 часов работен ден. Само го чакам още месец да стане на 16, че тука не е лесно по закон. Да свиква да си изкарва пари и да осъзнае стойността им. Иначе моята първа беше на 13 лятото на полето - 3 месеца да те жули слънцето на слънчогледа.

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  Да не забравяме, че хората не са еднакви.
  Някои учат от ученолюбие, други заради възможностите, трети са притиснати от елитния род...
  Резултатите също не са еднакви и зависят от интелекта и интереса. Който наистина иска да учи, може и да работи. Останалите си дърпат дънките на едно място...
  До коментар [#10] от "simval":

  Еретик
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Няма лошо, стига да е почасова работа и да не им вреди на учението.

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Министър Кралеф оняден каза, че учени е ни трябват. Трябват ни основно работници от типа участниците в 'шеф под прикритие'..

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#15] от "Костадин Иванов":
  мантрите са пълен ташак,
  с една от фирмите с които раота общия работник е бивш директор на банка,собственика е бивш екскурзовод, началник производство е с техникум, счетоводителката е бивш застраховател. Къде ще те завлече живота нямаш никаква идея.Най тъпите ми съученици взеха по две висши, така че живота е шарен и не зависи само от положените усилия и от късмет

  Тиква под наем.
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7193 Неутрално

  До коментар [#5] от "TzZar":

  В София, Пловдив и още няколко големи градове ако няма безработица, в Северозапада има все още.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4910 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Ако не учат, ще станат Веселин Денчев-ци!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4910 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Без "н" - Дечев-ци!

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Не е точно така. Поне половината от младежите са разглезени и от родители, и от средата в училище - без дисциплина, само компромиси за щяло и не щяло, да не стресират детето, да е свободно да прави каквото си поиска и т. н. По едно дете в семейство. След не много време техните връстници циганчета ще са много "по-печени" и подготвени за живота, макар и без образование или с фалшива диплома.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Стига ученето и работенето да неним пречат на цъкането по смартфончетата.

 25. 25 Профил на viv
  viv
  Рейтинг: 8 Весело

  Какъв фокус от ученето ще им развали почасова работа? Повече от половината студенти не стъпват в лекции, спокойно могат през това време да заработят някой лев. Всичко е до планиране - на време, на пари, на приоритети. Такива умения липсват на масата дипломирани, които си седят вкъщи с нереалистични представи.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Ами те работят, ама това е за сметка на ученето. Особено, когато децата са още в средното училище.

 27. 27 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  А не може ли да учат и да си играят. Все пак за деца говорим.

  А в тоя телус ми беше първата работа в живота след гимназията. Вече преди повече от 12 г. Тогава бяха в сградата на централната автогара. Имайки предвид докъде стигнаха като брой служители значи положението е плачевно - огромен брой хора работят като телефонисти. Между другото въпросната дама в средата тогава постъпи като куолити контрол. Преди 1-2 години в джобс или някъде другаде писаха, че е станала мендижър и си викам 10 години в тоя суетшоп, дори и да не се потиш толкова е феноменално, но явно всеки си решава.

  Положението е плачевно, защото след още някоя друга година тези т.нар. оутсоурсинг компании ще си вдигнат чукалата и тогава ще ги питам работещите там как ще връщат заеми и по-точно какво са научили по време на престоя си освен да се роботизрат. Бъдещето е в професии, които не са автоматизирани. Да правиш по хиляда набирания и да се опитваш да продаваш гащи по телефона или да досаждаш на хората с малоумни въпроси не е никак градивно.

  Та така за въпросната компания. А иначе, не е лошо в късна, а и по-ранна юношеска възраст да се работи, дори и в някой кол център, за да се види откъде идват парите на наемния работник, а и по принцип ; )

 28. 28 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересно, че едно време сравнително малко от днешните родители са бачкали, докато учат.

 29. 29 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  От една страна, един от икономическите смисли както на задължителното образование, така и на задължителната казарма и пр. е забавянето на включването на младите в икономиката, за да не създават безработица и да не подбиват пазара.

  В идеалния вариант безработни в едно развито общество са само хората с тежки увреждания и "идеологическите безработни", а всички останали възрастни се трудят продуктивно, докато младежът първо се държи извън пазара до 12-ти клас в гимназията, после ако може още 3-4 годинки в някой ВУЗ, и чак след това се допуска до пазара. И после задължително се пенсионира след 25г, за да допусне следващите на своето място.

  Обаче тази идилия на практика все куца ту от ляво ту от дясно. На запад, примерно реалните заплати не растат от началото на 1970-те.
  https://hbr.org/2017/10/why-wages-arent-growing-in-america

  До известна степен това може да е пазарна реакция на масовото навлизане на жените през това време на пазара на труда и съответното удвояване на кадрите и сриване на реалните заплати. След десетилетие стагнация, през 1980-те, при предводителството на Рейгън и Тачър, запада мина на друга система: липсата на ръст на заплатите спрямо инфлацията се компенсира чрез а) лесни заеми и достъпни кредитни карти и б) внасянето на евтина продукция от третия свят.

  Обаче западния модел така премина към корпоративен глобалистки монополистичен такъв, и днес бизнесите и в САЩ и в Британия и в ЕС виждат бъдещето не само не чрез ръст на реални заплати, но напротив, дори понижаването им чрез непрекъснат внос на работници от Африка, Азия, и Южна Америка.

  При нас в България това не важи, защото България не е разгорещен икономически център, а спомагателна периферия. И макар икономиката е твърде слаба обективно за да позволи традиционната "капиталистическа идилия с човешко лице от 1950/60-те" когато един работник в завод или служител в офис може спокойно сам да издържа неработеща жена и две деца--България е "съвременна" в смисъла че днес и мъжа и жената са длъжни да бачкат като хамстери в колело за да произведат стойността която тогава е произвеждал един човек--но от друга страна в България все още се търси закърпване на най-простите пролуки в икономиката чрез местен тинейджърски труд, а не чрез внос на бедни имигранти.

  Това е добре, особено за самите тинейджъри. Това ги кара да се включат в обществото като допринасящи единици, а не само паразитиращи такива, и ги подготвя постепенно за отговорностите на възрастния живот, вместо като дойде момента--рязко да спрат годините инфнатилизъм и да започнат отговорностите, и те да се пропиват и продрусват. Постепенното контролирано навлизане е по-добре за и за тях, и за родителите им, и за цялото общество.

 30. 30 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  аха, явно неквалифицираната работа е новата мантра, както беше казармата преди време, в която уж получаваш незаменими житейски уроци и ставаш мъж...млад човек на 18 г може да върши много по-полезна дейност, например, вместо да сервира кафета на някакви идиоти или да разговаря с английски дебил, на който кабелния оператор не му е пуснала порното, може да седне и да изгледа всички филми на Бергман

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 31. 31 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От една страна, един от икономическите смисли както на задължителното образование, така и на задължителната казарма и пр. е забавянето на включването на младите в икономиката, за да не създават безработица и да не подбиват пазара.В идеалния вариант безработни в едно развито общество са само хората с тежки увреждания и "идеологическите безработни", а всички останали възрастни се трудят продуктивно, докато младежът първо се държи извън пазара до 12-ти клас в гимназията, после ако може още 3-4 годинки в някой ВУЗ, и чак след това се допуска до пазара. И после задължително се пенсионира след 25г, за да допусне следващите на своето място.Обаче тази идилия на практика все куца ту от ляво ту от дясно. На запад, примерно реалните заплати не растат от началото на 1970-те. https://hbr.org/2017/10/why-wages-arent-growing-in-america До известна степен това може да е пазарна реакция на масовото навлизане на жените през това време на пазара на труда и съответното удвояване на кадрите и сриване на реалните заплати. След десетилетие стагнация, през 1980-те, при предводителството на Рейгън и Тачър, запада мина на друга система: липсата на ръст на заплатите спрямо инфлацията се компенсира чрез а) лесни заеми и достъпни кредитни карти и б) внасянето на евтина продукция от третия свят.Обаче западния модел така премина към корпоративен глобалистки монополистичен такъв, и днес бизнесите и в САЩ и в Британия и в ЕС виждат бъдещето не само не чрез ръст на реални заплати, но напротив, дори понижаването им чрез непрекъснат внос на работници от Африка, Азия, и Южна Америка.При нас в България това не важи, защото България не е разгорещен икономически център, а спомагателна периферия. И макар икономиката е твърде слаба обективно за да позволи традиционната "капиталистическа идилия с човешко лице от 1950/60-те" когато един работник в завод или служител в офис може спокойно сам да издържа неработеща жена и две деца--България е "съвременна" в смисъла че днес и мъжа и жената са длъжни да бачкат като хамстери в колело за да произведат стойността която тогава е произвеждал един човек--но от друга страна в България все още се търси закърпване на най-простите пролуки в икономиката чрез местен тинейджърски труд, а не чрез внос на бедни имигранти.Това е добре, особено за самите тинейджъри. Това ги кара да се включат в обществото като допринасящи единици, а не само паразитиращи такива, и ги подготвя постепенно за отговорностите на възрастния живот, вместо като дойде момента--рязко да спрат годините инфнатилизъм и да започнат отговорностите, и те да се пропиват и продрусват. Постепенното контролирано навлизане е по-добре за и за тях, и за родителите им, и за цялото общество.
  —цитат от коментар 29 на patilanskomeze


  И кой ти е сложил минуси се чудя. Предполагам хора, които обичат да си обясняват света с едно изречение.

 32. 32 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  аха, явно неквалифицираната работа е новата мантра, както беше казармата преди време, в която уж получаваш незаменими житейски уроци и ставаш мъж...млад човек на 18 г може да върши много по-полезна дейност, например, вместо да сервира кафета на някакви идиоти или да разговаря с английски дебил, на който кабелния оператор не му е пуснала порното, може да седне и да изгледа всички филми на Бергман
  —цитат от коментар 30 на Stavrogin


  Ти па къде дигна топката, да беше включил и Вернер Херцог. Само, че това важи за 1-2%, а най-лошото е, че точно те ще са слабо реализирани в епохата на търгашите.

 33. 33 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А на родителите ето какво ще кажа: Ако искате детето ви да влезе в елитен университет с високи изисквания и да бъде добър професионалист, не си правете илюзии че то ще може да работи и учи едновременно, освен през ваканциите. Имам подобни студенти които заспиват в час и се извиняват с умората си. Е, те ще бъдат сред подчинените на тези които са се наспали и са се подготвили за занятия. .
  —цитат от коментар 9 на daskal1


  Благодаря Ви. На теория и аз искам детето ми да поработи, за да види нещата от друг ъгъл, но няма време не само през учебната година, когато денят му е по-дълъг от моя работен ден, а и през ваканциите последните две години ходи на езикови курсове в чужбина. И на него му тежи да е изцяло финансово зависим от нас, единственият му "бизнес" са контролните и презентациите на другите.
  Като се замисля, и аз не съм работила по време на образованието си, и не ми е попречило на развитието, нито на работната етика.

 34. 34 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Това ги кара да се включат в обществото като допринасящи единици, а не само паразитиращи такива...
  —цитат от коментар 29 на patilanskomeze


  Трудно децата, които са ЗАДЪЛЖЕНИ да ходят на училище, могат да се нарекат паразитиращи. Тази роля обществото им я определя и те с това допринасят. Според мен, може да е две години по-малко, без отражение върху нивото и обема на знания.

 35. 35 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Всъщност студенстването редовно обучение излиза едни 50 000 лева: 5 години по 10 месеца по 1000 лева които бихте изкарали ако работите. Храната и подслона нека пак да са от мама и тате.
  Иначе казано с висшето образование вие започвате с 50к назад. Ако след завършването му Вие не успеете да си набавите някакъв прираст на заплатата си е чиста загуба(ако работите работа, която бихте могли да вършите и със средно образование).

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 36. 36 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":

  В Северозапада наш арендатор ми се жалва, че се опитал за наеме човек за 30 лева на ден, който само да върви след комбайна и "работникът" му на 3-тия ден казал, че му е горещо и се отказва. Тук, по Дефилето имаме 30 годишни мъже без 1 ден трудов стаж, които още "цицат" от Мама. Драмата им е, че мамите работеха преди години в Гърция и пращаха добри пари. С две ръце подкрепям ранната самостоятелност /финансова в това число/ на "децата" . Има и случаи в които "трудна" работа ги мотивира да искат /ТЕ - не родителите им/ качествено образование.

 37. 37 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#34:"velvoofell"][/quote]

  Разбира се има цяла вселена извън пазарния модел. Но поста ми беше именно кондензирано представяне на интерпретация чрез ограниченият пазарен филтър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK