Кои са "Защотковците" и защо е важно да ги има

Кои са "Защотковците" и защо е важно да ги има

© Личен архивЗнаете ли кои са "Защотковците"?


Ако сте родител на дете между 4 и 5-годишна възраст бързо ще се досетите. Непрестанният въпрос "защо", който в нито един момент не намира задоволителен отговор, често кара родителите да извъртат очи: "Защото така!". Това обаче започва да убива естественото любопитство, а децата спират да питат, затваряйки се в себе си. Дори има проучвания, според които апатичните, негативни и агресивни възрастни са всъщност игнорирани някога "Защотковци". В момент от живота си всеки е бил "Защотко", някои дори остават за цял живот.


За Крум и Симона Крумови е важно да развиват любопитството на детето си още от най-ранна възраст. Решението да разкажат и покажат на други родители как това може да стане забавно и без много усилие идва естествено. Така създават образователния проект Carrot, който има за цел чрез игри и специализирани материали да помогне на децата да развиват различни умения.


Психолог и педагог = 100% съвместимост
Семейство Крумови са заедно от 8 години. Той е психолог и психотерапевт, а тя - филолог и педагог. Казват, че професиите им се съчетават добре, защото се допълват и взаимно си помагат. Преди години заминават на бригада в САЩ и им предлагат да останат. Те отказват и решават да се върнат, за да се развиват в България.


Кои са "Защотковците" и защо е важно да ги има

© Никола Иванов


"Знаехме, че нашият път ще е да се занимаваме с деца", казва Крумов и го определя като естествено продължение на дългогодишния им опит в работата с тях.


Преди малко повече от три години се ражда синът им. Когато стават родители, решават да започнат да създават обучителни материали, които да помагат в домашни условя за ранното детско развитие. Образователният проект Carrot се ражда през март миналата година. До момента Крумови са консултирали безплатно над 700 семейства, а образователните им материали стигат до хиляди деца.


"Щастливи сме. Вярваме, че ако всеки прави това, в което се чувства уверен и полага старание, светът ще стане по-добро място. Много е лесно да се дават съвети какво трябва и какво не трябва да се прави. Вместо това ние решихме да дадем от себе си", казва Симона Крумова.


Естественото любопитство и игрите


Материалите са изцяло авторски, но стъпват на основата на школи като "Монтесори" и "Валдорф" - методи за възпитание и образование. Целта на семейство Крумови е колкото се може по-рано да се даде възможност на децата да изследват света с помощта на естественото любопитство.


Засега родителите могат да избират между девет комплекта материали на различни теми. Картите, които запознават децата със заобикалящия ги свят са с изображения на зеленчуци, плодове и животни; картите с жизнените цикли ги учат, че всяко нещо в света има място и отнема време; опесъчените цифри и букви развиват сетивата и моторната памет, фината моторика и речниковия запас. Те са особено подходящи за деца с намалено зрение и могат да им помогнат по-бързо да опознаят света.


Кои са "Защотковците" и защо е важно да ги има

© Никола Иванов


Опитваме се да обясняваме на родителите, че е добре да играят с децата си - така ще им помогнат да се развиват правилно. Направихме материалите универсални и с тях могат да учат всички. Няма значение дали са на 10-месечна възраст, 12-годишни, деца със специални образователни потребности или проблеми в развитието, обяснява Симона.


Консултацията, която правят с родителите не е еднократна. Тя е в продължителен период от време, а Крум и Симона им дават насоки как да направят игрите по-интересни и още по-любопитни.


Стараем се да организираме различни събития и да обясняваме колко е важно да полагат усилия за развитието на тяхното дете, казва Крум и добавя, че на такъв тип срещи хората откриват съмишленици - "В Бургас създадоха миниобщество и първия родителски кооператив там. Радваме се, че това се случи на наше събитие. Така отново се убедихме, че всичко, което правим, има смисъл".


Кои са "Защотковците" и защо е важно да ги има

© Личен архив


Семейството получава много въпроси от типа "Защо не правите материалите за чужбина - ще спечелите много повече пари?". "Искаме да помагаме на българските деца, искаме да сме полезни тук. Имаме стремежа да продължаваме да показваме на родителите колко е важно да общуват с децата си и да развиват естествено тяхното вродено любопитство", отговарят двамата.


"Carrot" е сред финалистите на конкурса за социални предприемачи "Промяната" на Нова телевизия и фондацията Reach for Change. Можете да гласувате за проекта до 4 февруари тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Прекрасен проект!
  Успех!

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Не може ли да се изработи проект и за по-големите , ето защо :  А би трябвало на днешния ден да се преклоним пред хилядите знайни и незнайни жертви на "НАРОДНИЯ СЪД" в София и НАРОДНИТЕ СЪДИЛИЩА по цяла България , както и пред безименните жертви на невиждано - жестокия терор след ОКУПАЦИЯТА на 9 септември 1944 г и тържественото "слизане " от БАЛКАНА на "народните партизани "! Отгръща се най мрачната страница , която трябваше задължително да четем 45 години !!!! И да я подкрепяме с БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ

 3. 3 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Важно е цял живот да се пита защо?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 4. 4 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1088 Неутрално
 5. 5 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 1058 Любопитно
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Весело

  "Защо" е в дъното на всички успехи :)
  Браво!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Нашият Ники много сериозно и сладко питаше "зищо".Другата внучка защотка по всякакви поводи и дори глупавото "защото защо завършва на О" на баща и не я отчайва да пита още.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6070 Весело

  Имах късмет, че някога баща ми винаги отговаряше вярно, по някакъв прост начин, на безбройните ми детски въпроси. И така се научих да мисля. И така осъзнах, че всъщност нищо не знам...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И моят Баща, който е на небето, винаги ме караше да се замислям на собствените си въпроси и по- скоро ме насочваше как сам да търся отговора.
  Опитвам се и с моите да да бъда такъв.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Браво! Дано повече хора с идеи се връщат и реализират тук!

 11. 11 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  След като Оракулът в Делфи провъзгласява Сократ за най-мъдрият измежду живите той тръгва да покаже, че не е така. И така Сократ се среща с много и различни хора от Гръцките полиси. Всички те си мислят, че знаят всичко докато не се срещат със Сократ, който им показва, че всъщност не е така. И така Сократ без да иска показва, че е най-мъдрият, защото единственото, което той знае, е че нищо не знае!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 12. 12 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#10] от "Лео":

  Сега сайтът им нещо е паднал, но в този блог може да следите за вдъхновяващите истории на българите решили да се завърнат: https://karieravbulgaria.com/blog/

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1504 Весело

  Бил съм асистент в школа на Рудолф Щайнер и съм изучавал методите на Валдорф. Не наблягат толкова на академичното преподаване тип учител, който лекторува (глаголът лекция в английският език също служи като глагол, което означава изнасяне на дискурс пред публика с цел инструкция) ами залагат повече на взаимодействието между учител и ученици тип игра. Съоснователят на Гугъл е завършил подобно школо - Монтесори. Но не смятам, че има някаква съществена разлика между масовото обучение и ако можем да го наречем това като алтернативно, защото много повече зависи от учителите, които преподават.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3472 Весело

  Безкрайно много се възхищавам на млади хора с ентусиазъм да променят статуквото. Вие сте бъдещето.

 15. 15 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 978 Любопитно

  Кои са "Защотковците" и защо е важно да ги има?
  когато искаш да създадеш поколение, което има собствено мнение, може да формулира какво иска и да си изясни как да го постигне!

  Но ако имаш нужда от хора, които мразят да мислят и са готови да правят това, което интернет и TV им казват без да се замислят - не ти трябват "защотковци"!!!!

  До коментар [#6] от "penetrating":
  "Защо" е в дъното на всички успехи :)
  Браво!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  До коментар [#15] от "Emil Dimov":

  Абсолютно вярно!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK