Когато музиката ти позволи да видиш

Мелина Крумова и Боян Симеонов, които стоят зад проекта "Виждам чрез музика".

© Анелия Николова

Мелина Крумова и Боян Симеонов, които стоят зад проекта "Виждам чрез музика".Преди три дни едно момиче от София направи първия си професионален запис. С изпълнението си на You Know I'm No Good на Ейми Уайнхаус Петра, която е с нарушено зрение, показа, че може да бъде певица. Успехът й пък потвърди смисъла на подготвяната от учителите й програма за обучение на незрящи деца още преди нейното официално начало.


Когато първите двама незрящи ученици започват да посещават частното музикално училище RockSchool в София преди две години, екипът осъзнава, че една от причините в България да има малко музиканти със зрителни проблеми, е ... липсата на възможност да учат.

"Бащата на Петра сподели с нас, че музиката я кара да се чувства по-уверена и тогава си дадохме сметка, че вероятно и други хора имат нужда от същото, разказва Боян Симеонов, управител на RockSchool и един от инициаторите на "Виждам чрез музика" - програма за музикално образование, приспособена за деца със зрителни проблеми. Проектът включва специално оборудван кабинет, подходящ софтуер за мастериране, подготвени за работа с незрящи деца учители и стипендиантска програма за 6-месечно обучение.


"Всъщност, програмата не се отличава съществено от тази, по която работят останалите ученици, но е приспособена за нуждите на хората със зрителни проблеми. Учителите също не променят съществено подхода си, но придобиват допълнителни педагогически умения, обяснява Боян Симеонов. По думите му основното усилие, всъщност, е учениците със зрителни проблеми да се присъединят към творческа общност на RockSchool, в която да имат възможност да се усъвършенстват, да излизат на сцена, да получават внимание и да бъдат окуражавани да се занимават с това, което харесват. Подготовката върви с пълна сила и до няколко седмици "Виждам чрез музика" може да заработи пълноценно.


Колко е важно да има банда


"Общност" е ключовата дума изобщо за RockSchool, според създателката на училището Мелина Крумова. Самата тя започнала да ходи на уроци по китара на 22 години и й липсвала среда от съмишленици. Решила да я създаде сама и преди осем години започнала с ремонтиран с подръчни средства апартамент в стара сграда на столичния булевард "Христо Ботев" и един учител по китара. "И после всичко стана неусетно: хайде още две стаи да боядисаме, хайде да вземем учител и по пиано...".


Днес училището заема цялата сграда и постройките в двора, като освен стаите за уроци, разполага с оборудвано звукозаписно студио, няколко репетиционни, зала със сцена за концерти.


Учителите - над 20, дават седмично около 400 урока за инструменти, пеене, музикална теория и студийна работа (без да се брои училището във Варна, където работи друг екип). Изборът на инструменти е респектиращ - електрическа, акустична, класическа или бас китара, пиано, барабани, цигулка, саксофон, акордеон, флейта и родопска гайда. За пеещите любители на метъла са уроците по тежки вокали. Общо 12 стипендиантски програми дават възможност към клуба да се присъединят и хора, които иначе не биха могли да си позволят обучението.


Учениците определят стила музика, в който ще работят, а концепцията на обучението е максимално бързо да се стигне до завършени музикални фрази и цели песни. "Окуражаваме ги да правят песни, да импровизират, да се изразяват чрез музиката. За нас това е по-важно, отколкото да се научат да държат правилно пръстите си на грифа или клавиатурата", казва Мелина Крумова. А Боян Симеонов, чието условие да започне работа в училището било да взима безплатни уроци по китара си спомня: "След само няколко урока ровех в YouTube за песни с трите акорда, които вече знаех, и се побърквах от кеф, че мога да ги свиря".


След като придобият известни умения, идва най-важното - учениците започват да участват в организираните в училището концерти. Събират се импровизирани банди - учителите съставят списък с песни и всеки избира в коя да свири. Понякога сформираните за случая групи продължават да свирят заедно, имат възможност да правят записи и дори да ходят по участия. Работят заедно и си помагат, за да вървят напред в това, което обичат.


Музиката е свобода


RockSchool отваря врати преди 8 години. Средната възраст на учителите в него е 30 години, а сред критерии, по които те биват избирани създателката на училището Мелина Крумова посочва: да имат принципи и добри сърца

© Анелия Николова

RockSchool отваря врати преди 8 години. Средната възраст на учителите в него е 30 години, а сред критерии, по които те биват избирани създателката на училището Мелина Крумова посочва: да имат принципи и добри сърца


За екипа на RockSchool времето тече на бързи обороти - работят едновременно по толкова идеи, че трудно смогват: от груповите уроци за най-малките (от 2 до 5 г), през музикалните рождени дни в училището, където графикът е пълен със седмици напред, до развиването на социалната мрежа за музиканти Drooble, лекции за маркетинг в сферата на музиката, уреждане на участия на млади музиканти, концерти на открито...


В същото време учениците се увеличават, защото все повече хора над 30-годишна възраст събират смелост да опитат. "Пишат ни, че им е детска мечта да свирят, а ние ги окуражаваме да пробват. Идват и остават", уточнява Мелина Крумова. Боян Симеонов допълва, че все по-често се намират желаещи и за т.нар. семейни уроци, в които родителите започват да свирят, докато чакат урока на детето да свърши.


Обясняват си интереса към училището с необходимостта на хората да развиват творческата страна на личността си и с нарастващото желание да си подаряват преживявания вместо вещи. Казват, че музиката развиват качества, от които човек има нужда винаги и навсякъде в живота си: искреност, дисциплина, креативност, умения за общуване, увереност. "Освен това музиката е свобода - тя освобождава от вътрешния гняв, който човек натрупва, докато е принуден да се съобразява постоянно с правилата около себе си", смята Крумова, която от няколко години свири с групата си death и groove metal, изнася концерти, прави записи и пътува по турнета.


Смее се, че покрай уточняването на детайлите около "Виждам чрез музика" и другите проекти в петък вечер пак се оказали с колегите й на разговор за работа вместо на купон. И установили, че напук на легендата за рок музикантите алкохолици, са се превърнали в рок музиканти работохолици.


RockSchool е сред финалистите на конкурса за социални предприемачи "Промяната" на Нова телевизия и фондацията Reach for Change. Можете да гласувате за проекта им до 4-и февруари тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK