Комисия в просветното министерство ще разглежда надплановия прием в гимназиите

Комисия в просветното министерство ще разглежда надплановия прием в гимназиите

© Георги КожухаровКомисия от 7 души от Министерството на образованието и науката (МОН) ще разглежда случаите на надпланово приемане на ученици в гимназиите, а просветният министър ще има последната дума за преместването им. Това предвиждат изготвен от министерството проект на промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, съобщи в. "Сега".


В момента не са единични случаите на надпланов прием в елитни гимназии чрез преместване или др.


Едно от планираните нови изисквания за преместване на ученици в пети, осми или единадесети клас е свързано с бала им - успехът на учениците трябва да е "такъв, че се формира бал, по-голям или равен на минималния бал за приемане в съответната паралелка според определеното балообразуване в годината на кандидатстване за местата, определени с държавния и допълнителния държавен план-прием".
Освен това учениците от пети до дванадесети клас занапред ще могат да се преместват в други училища над утвърдения (и допълнителен) държавен прием при още няколко условия - ако ученикът се е преместил в друго населено място, както и ако условията на физическата среда в приемащото училище позволяват това, т.е., ако то има капацитет да приеме съответния ученик.


Самите искания за преместване на ученици вече ще се разглеждат от специална комисия, определена от просветния министър. В нея ще се включват трима експерти от МОН, един представител на Държавната агенция за закрила на детето и трима представители на юридически лица, осъществяващи дейност в сферата на училищното образование. Едва след положително становище от комисията просветният министър ще може да издава решение за преместване на даден ученик.


Заради големия интерес към някои училища от МОН са решили да затегнат и правилата за преместване на по-малките ученици от първи до седми клас в друго училище над утвърдения план-прием. Новостите отново са свързани с условието да е налице промяна на постоянния или настоящия адрес на ученика в прилежащия район на училището, определен за учебната година на преместването, както и с възможността да се осигурят подходящи условия на физическата среда за всички ученици в паралелката.


При преместване на ученик в първи клас освен това ще трябва да са приети и всички заявили желание за участие деца "от групите по чл. 43, ал. 2, т. 1-3" - става дума за трите групи, които имат предимство при приемане в първи клас - с постоянен адрес от над 3 г. в прилежащия район на училището, с постоянен адрес в прилежащия училищен район, променян в последната 1 до 3 г., и такива с постоянен адрес, променян в последната 1 г. Учениците ще се записват в дадено училище и "в рамките на допустимия брой по чл. 61, ал. 4 от Наредбата за финансирането на институциите".

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И сега крадеца като се развика "дръжте крадеца", ела да видиш!!! Интересно ми е при положение, че голяма част от така преместените деца са на "наши хора" и при положение, че тези "наши хора" обикновено са политически и финансово обвързани, как чиновниците ще си отрежат клона, на който удобно седят и доброволно ще се откажат от възможността да направят някому услуга или да позволят да бъдат почерпени....

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  "В момента не са единични случаите на надпланов прием в елитни гимназии чрез преместване или др"

  Министъра ще се занимава с прием, а защо другите в министерството получават заплати.

 3. 3 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  Такива работи като надпланов прием изобщо не трябва да има.
  Има план и той се изпълнява и толкова. Всичко отгоре е корупция и съмнителни схеми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK