От 15 до 24 февруари е второто издание на "(не)Възможното образование"

Плакатът на кинофестивала.

Плакатът на кинофестивала.Между 15 и 24 февруари във Федерацията на научно-техническите съюзи ще се проведе второто издание на фестивала за документални филми "(не)Възможното образование", който включва продукции от Европа и САЩ, както и практически работилници и дискусии с водещи експерти, съобщиха организаторите от "Общност за демократично образование".


Фестивалът, който възниква като проект на "Общност за демократично образование" с цел да покаже алтернативни начини на учене и преподаване, ще бъде представен с част от продукциите и в Бургас, Пловдив и Добрич с подкрепата на местни организации.


Тази година във фокуса на "(не)Възможното образование" попадат различни подходи и модели от областта на хуманната педагогика.
"Тази година имаме две събития тип презентации, за които нямахме подходящ филмов материал – това са презентациите на 151 училище. Решихме да нарушим формата прожекция-дискусия по две причини: от една страна, за да демонстрираме част от българската история на хуманистичната педагогика и да позволим на хората да се запознаят с изключителните специалисти в областта Юрий Анджекарски и Светлана Нанчева; и второ - за да отговорим на желанието на публиката от първото издание за включване на повече български примери и български контекст. По същия начин имаме две работилници, които не са асоциирани с представения непосредствено преди тях филм – Интерактивният семинар по психомоторика и Практичната обучителница за работа с деца със специфични затруднения", каза пред "Дневник" Нели Керемидчиева, организатор на фестивала и председател на управителния съвет на "Общност за демократично образование".


Фестивалът ще бъде открит на 15 февруари в 18:30 ч. с филма от Великобритания "Ние сме тези, които очаквахме", който разглежда плюсовете и минусите на трите стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб - учебни програми, тестове и преподаване, и включва интервюта и коментари на широк кръг от международни образователни експерти.


В програмата са предвидени 10 прожекции/презентации и 5 работилници, каза Керчрмедчиева и добави, че тази година препоръчителната стойност на дарението за участие в прожекциите и презентациите е 5 лв., но всеки е свободен да даде колкото прецени.


Организаторите очакват интерес от родители, учители, хора, работещи с деца, представители на нестопански сдружения със сходни цели и послания. "От тях получаваме и подкрепата, която ни е нужна", каза Керемидчиева.


"Тази година организирахме конкурс за училищен плакат на тема "Ученето е навсякъде". За неговото разпространение получихме съдействие от отдела на зам.-министъра на образованието Деница Сачева и сме изключително горди от получените 88 плаката от 19 населени места в България", добави тя. Столичната община е подкрепила конкурса и е дала предметни награди за отличените столични училища. "Надяваме се фестивалът да бъде посетен и от представители на министерството на образованието и от столичното регионална управление по образованието, защото разбираме, че в политически план промяната в образованието е изключително трудна и вярваме, че ние и всички активни хора можем да я подкрепим и да предлагаме адекватни решения", мисли Керемедчиева.


Пълната програма на фестивала може да разгледате тук. Второто издание на "(не)Възможното образование" се осъществява с подкрепата на сдружение Федерацията на научно-техническите съюзи, "Професионален форум за образованието", Уча.се, Гьоте институт, British Council, SoftUni, UniComs, Dnes.bg, ARUNA PR Advisory и много други партньори и дарители.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK