Църквата не приема забраната на физическите наказания в стратегията за детето

Църквата не приема забраната на физическите наказания в стратегията за детето

© Юлия ЛазароваСветият Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия призовава за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г., се казва в официална позиция на институцията, публикувана на нейния сайт. В нея се настоява Министерски съвет да преразгледа, коригира и допълни документа.


От църквата изразяват несъгласие в редица записани в стратегията положения, включително и с пълната забрана на физическите наказания. "Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, включително и с активното участие на държавни чиновници", смятат от църквата.


В позицията се посочва още, че колкото са защитени правата на детето, толкова трябва да бъдат защитени и правата на неговите родители. "Родителският авторитет не следва да бъде занижаван чрез изкуствени и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на децата. Родителите не бива да бъдат лишавани от правото им да осигуряват и да избират вида детско възпитание и образование според своите морални, религиозни и педагогически убеждения", се посочва в документа.


Родителите да не стават "презумпционно виновни"
Казва се още, че търсенето на средства за борба със случаи на физическо и психическо насилие от страна на възрастни и родители над деца не бива да води до генерално стесняване на родителските правомощия у нас. "При възникването на някакъв проблем, свързан с детето, тези, които са го родили, отглеждат го и го възпитават, в никакъв случай не бива да бъдат вкарвани в ролята на "първи обвиняеми" и "презумпционно виновни". Още по-малко би трябвало стратегията да допуска отделянето на детето от родителите му при недостатъчни, нееднозначни и противоречиви данни за тормоз в семейството спрямо детето", се подчертава още в позицията


От църквата искат абортът да е допустим само при най-тежки и необратими заболявания на майката или малформативни отклонения при самия плод. Освен това на децата и младежта трябвало да се говори "за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол".


Часове по религия, вместо сексуално обучение


От църквата смятат също, че е по-добре на младежите и девойките да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака". Светият синод е и на мнение, че трябва да бъдат преосмислени принципите за ранно сексуално обучение в и извън училищата. Вместо това се предлага в учебния план да се включат часове по религия.


От църквата посочват също, че на децата и учениците, трябва да се казва, че алкохолът, никотинът и наркотиците "категорично трябва да се избягват, а не, че могат да се ползват "умерено" или че има "леки" наркотици като марихуаната, които в малки дози "не вредят". От Светият синод посочват още, че е по-правилно подрастващите поколения да бъдат възпитавани относно ценността на истинската любов, а не за сексуалността, изведена вън от контекста на любовта.


Срещу задължителните ясли и градини


От църквата смятат още, че трябва да се избегне узаконяването на насилствената институционализация на децата (между 0-3 г. възраст в детските ясли и между 3-7 г. възраст в детските градини и училищата) без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители. "В тази крехка възраст най-първото право и най-ключовият интерес на детето е да прекарва колкото се може повече време със своите родители, от което зависи цялостното му психофизическо развитие. Този интерес трябва да бъде защитен съобразно желанията и възможностите и на родителите", смятат от църквата.


В позицията се изразява несъгласие и срещу въвеждането в българските условия на чужди практики и политики по отношение на детето и семейството. "Отхвърлянето от българското общество на Истанбулската конвенция е достатъчно знаков пример за това, че всяка национална стратегия трябва да се съобразява с нагласите на българския народ", се казва в позицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK