Шест урока по детска финансова грамотност

Базови, но важни съвети за взимането на информирани решения в живота

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Шест урока по детска финансова грамотност

© ShutterstockРодителите отделят много време да обяснят на децата си какво са парите и личните финанси. Въпреки това не всяко от тях успява да получи ясна идея, а според различни изследвания онези, които не се ориентират от ранна възраст, може да срещнат трудности при взимането на информирани финансови решения по-късно в живота си. Много родители също признават, че често са неподготвени и не знаят как да говорят с децата си за пари. Според проучване във Великобритания от 2017 г. 8 от всеки 10 родители вярват, че е тяхна отговорност да научат децата и тийнейджърите как да харчат и спестяват, но един на всеки шест признава, че не знае как.
Ето защо е добре да се следват няколко базови, но важни съвета.


1. Каква е стойността на парите
Когато детето наблюдава как баща му или майка му теглят пари от банкомат, то невинаги си дава сметка какво всъщност стои зад банкнотите и откъде идват те. В такива случаи е добре да се обясни стойността на парите, колко труд и здрава работа е нужна, и как те се държат в банка за по-голяма сигурност и лесно управление. Също така децата трябва да осъзнаят, че парите не са неограничени и покупката на една стока/продукт/услуга често е за сметка на друга.


2. Разликата между нуждите и желанията
Добрите финансови решения винаги започват с един основен факт: как да направиш разлика между това какво е нужно да имаш и какво е хубаво да имаш. От ранна възраст е добре децата да разберат, че семействата харчат основно за храна, домакинството и здраве. Неща като играчки и ваканция са възможни само след като всички базови нужди са покрити. При тийнейджърите концепцията за нужди и желания пък се рафинира: например, всеки се нуждае от дрехи, но пък дизайнерските модели са желание.
3. Парите може да растат с времето
Родителите трябва да научат децата си, че парите имат времева стойност, тоест чрез лихви, спестявания и инвестиции за дълъг период те могат да нараснат. При тийнейджърите това може да стане със собствена спестовна сметка, която да имат възможност периодично да следят. Преди това те могат да бъдат научени да спестяват като отделят определена сума от джобните в касичката си.


4. Как да си направиш бюджет
Да може да разделя финансовите си ресурси между различни нужди е основно умение за бъдещето на детето като самостоятелен човек. Ето защо е добре от малко да бъде обучавано как да си прави собствен бюджет. Често това може да започне още от пазаруването в супермаркета – родителите могат да работят с децата в изготвянето на списък с нужните стоки и да им се предостави фиксирана сума, с която да работят. Така те се научават да управляват приоритетите си и да развият аналитично мислене.


Впоследствие по-големите деца ще разполагат със собствени спестени средства, които също трябва да бюджетират за различни желания като ваканция, покупки и т.н.


5. Как работи кредитът
Повечето от уроците по финансова грамотност са свързани с ценности и поведение, а не толкова технически въпроси как работят парите. Това важи с особена сила за кредита. Децата трябва да осъзнаят, че той означава да вземеш назаем от други и идва с някаква цена. В същото време те трябва да разберат, че кредитът е важен инструмент, който, при отговорно ползване, може да подобри живота им. При тийнейджърите е по-лесно да се разкаже концепцията зад заемите чрез използването на онлайн кредитни калкулатори, които показват как лихвите се добавят към заема.


6. Как да знаеш кога да харчиш
Според специалисти по лични финанси един от основните уроци за всеки тийнейджър е да осъзнае кога да направи покупка. Така той би развил самодисциплина и по-късно би успявал да спестява за образование, пенсия и други "възрастни" разходи. Тук родителите може да помогнат, като ограничават импулсните покупки и не угаждат на всяко желание на наследниците си. Много добър въпрос към децата е: "Нужна ли ти е тази дреха/аксесоар сега или може да почакаш?".


И защото знае, че е важно да знаете всичко това – Банка ДСК създаде "Национална финансиада" – образователна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. Първото издание на инициативата ще се проведе под формата на състезание.


Ако имате тийнейджър на възраст 16 - 19 години, може да се включите в него и да спечелите стипендия в размер на 3 000 лв. за следващата учебна година.


Разполагате с още няколко дни – до 24 февруари. Регистрирайте се в уебсайта на състезанието на адрес www.finansiada.bg и попълнете онлайн тест от 20 въпроса. За полуфиналите се класират 12-те отбора с максимален брой верни отговори и с най-добро време. Полуфиналите и финалите на Финансиадата ще се проведат на живо на 9-и и 10-и март в "Сердика център" в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK