Предизвикателството "Момо" – хронологията на една измама

Това е "Момо". Стопкадър от платформата за видеосподеляне YouTube.

Това е "Момо". Стопкадър от платформата за видеосподеляне YouTube.Вследствие на зачестилите страховити истории от последните дни, няколко училища в Обединеното кралство предупредиха родителите за така нареченото "предизвикателство Момо", съобщава Би Би Си. Мнението на повечето специалисти обаче е, че става въпрос за поредната измама.


Според първоначалните "новини" същество с ококорени очи прониква в приложението WhatsApp и започва да изпраща на децата опасни предизвикателства, криещи сериозен риск от самонараняване.


Въпреки това досега няма официални данни за "хакнати" по този начин хора, в следствие на което да са се самонаранили, отбелязва Би Би Си.
Но изображението на ококореното същество вече масово се разпространява в социалните мрежи, а новината всява страх както у децата, така и у родителите.


"Новините за предизвикателството "Момо" принудиха училищата и полицията да издадат предупреждения във връзка с евентуалните рискове от подобно предизвикателство, а това от своя страна генерира още новини и слухове по въпроса", коментира Джим Уотърсън, редактор във вестник "Гардиън".


Какво е "Момо"


През февруари различни версии на историята за "Момо" станаха изключително популярни в социалните мрежи. Те събраха стотици хиляди споделяния, които допълнително засилиха коментарите по темата. Всъщност "тероризиращото забавление" плъзна сред младежите в Западна Европа и Латинска Америка през приложението WhatsApp още в средата на 2018 година.


Според основната версия с децата в приложението WhatsApp се свързвал акаунт, който се представял като "Момо". Според някои версии "хакерите" прониквали в телефона на детето и изображението на "Момо" внезапно се появявало на екрана.


След това "Момо" карал децата да го запишат като контакт в телефона си, след което ги заставял да извършват опасни предизвикателства, както и да не казват за това на други членове на семействата си.


Според няколко издания "Момо" се свързва със смъртта на 130 тийнейджъра в Русия, но няма никакви официални източници, потвърждаващи тази информация, подчертава Би Би Си.


Фалшива новина


Центърът за интернет безопасност във Великобрритания коментира темата пред "Гардиън", определяйки я като "фалшива новина".


В сряда с информация по случая излезе и полицията в Северна Ирландия, успокоявайки родителите, че към момента няма данни за реална опасност, свързана с изображението на ококореното същество.


Според "Гардиън" полицията в Обединеното кралство е получила повече запитвания по случая от страна на журналисти, отколкото от притеснени родители, което опровергава твърденията, че случаят е предизвикал масова истерия и страх в обществото.


Според специалисти става въпрос за поредната интернет измама, целяща да генерира трафик към сайтове, които печелят пари въз основа на броя посещения на съответните страници. Това не е първият подобен случай – през 2017 г. нашумя сходна интернет "новина" за несъществуващата онлайн игра "Син кит".


"Самоубийствените" онлайн игри и медийното безхаберие


Какво е общото между "Син кит", "Момо", "Доки доки" и "DELETE"? И четирите възбуждат въображението на децата и непълнолетните, събуждат у недобросъвестни медии апетита за привличане на аудитория и пораждат паника у родителите.


Това пишат от Българския център за безопасен интернет в своя публикация, в която отбелязват и ключовите думи, които свързват тези четири онлайн игри: интернет, деца, самоубийство. Тези четири наименования споделят и две важни общи характеристики:


Те са плашещи градски легенди, често водещи началото си от специфичния жаргон и начини на онлайн общуване на съвременните тийнейджъри.


Макар и измислени страшни приказки, те могат наистина да нанесат вреда на психиката на по-малки и по-уязвими деца. Защото щом станат достатъчно популярни, неизбежно у някои тийнейджъри възниква неудържимо желание да се възползват, за да наплашат свои връстници или по-малки деца.


"Технопаниката" и "технопараноята" у родителите


Експертите в областта на онлайн рисковете за деца започнаха да използват за тези, както и за други митове, термина juvenoia (от младежи и параноя). Също както и терминът "технопаника" той акцентира върху преувеличаването на понякога реални, а понякога несъществуващи опасности за децата в дигиталния свят. Това преувеличение стига в случаите с цитираните уж "онлайн игри", които принуждавали децата да се самоубиват, до пълна измислица.


Явлението технопаника всъщност не е ново. То съпровожда всяко технологично нововъведение на човечеството – от електричеството, през телефона и до радиото и телевизията, обяснява центърът за безопасен интернет.


Дигиталната технопаника обаче има една специфична черта, която значително я подсилва – потъването на младите поколения в дигиталните технологии и неподготвеността на родителите за "дигитално родителство". Тъй като много родители се притесняват да говорят с децата си за новите технологии, смятайки, че ще се изложат, за тях тази част от живота на децата им остава забулена в мъгла и ирационални страхове.


Това ги кара да приемат съвсем сериозно измислицата за някакви онлайн игри "Син кит" или "Момо", заради които стотици деца се били самоубили, без да си направят труда да проверят, че такива игри и такива факти просто няма.


Какво да направят родителите


Пътят за преодоляване на "технопараноята" минава през смислено общуване между родител и дете по темата за дигиталния свят и неговите възможности. Не е нужно родителят да бъде спец в тази област – и без друго детето му не очаква това от него, подчертават от Българския център за безопасен интернет. Но искреният интерес към онлайн живота и забавленията на детето ще позволи да има смислен разговор и едно важно за децата допълнение към общуването с родителя – дигиталният свят.


А ако родителят зададе въпроса дали детето му би се самоубило в резултат на някоя от "страшните самоубийствени игри", може да остане изненадан колко всъщност е разумно то.


Полицията в Обединеното кралство препоръчва на родителите да не обръщат внимание на самото предизвикателство "Момо", а да използват повода, за да информират децата си за безопасността и потенциалните рискове в интернет.


"Случващото се е ценен опит и добър пример, който привлича вниманието към темата за онлайн комуникацията с деца," коментира полицейската служба в Северна Ирландия в своя публикация във Facebook.


Властите призовават родителите да не споделят на свой ред истории за предизвикателството "Момо", които допълнително допринасят за популяризирането на тази интернет измама.


"Тази история е добър повод да посъветваме децата си как да използват модерните технологии и какво трябва да знаят за онлайн взаимоотношенията в интернет," казва Анди Робъртсън, журналист и продуцент на онлайн видеоклипове за деца.


Правили сте нещо заедно с детето си чрез интернет


Случаят е пореден повод да припомним, че едва 36.1% от родителите извършват онлайн дейност заедно с децата си, според резултатите на национално представително проучване сред български деца на възраст 9 - 17 години. Една от препоръките, които дават изследователите от центъра за справяне с рисковете, с които децата се сблъскват в интернет, е именни активното участие на родителите в онлайн живота на детето. Това е и основният съвет към родителите, които психологът Луиза Шахбазян даде в интервю за "Детски Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 975 Неутрално

  и с една снимка на японска кукла целият свят подивя :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Преди време много се говореше за тоя "Син кит". Винаги са ми звучали крайно неправдоподобно такива истории. Особено като се има предвид, че редовно са свързвани с Русия, "страната където се случват всякакви неща", някакъв напълно непознат за западняците свят, където всичко е ужасяващо.

 4. 4 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Модерни времена се превръщат в Опасни времена...
  Знае ли човек вече кое е истина и кое не.
  Аз лично винаги имам съмнения.

 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#3] от "lechevalier":

  Така отричаха и Синия кит! Жертвите са десетки!!!!! Заравянето на главата не е решение.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "Според няколко издания "Момо" се свързва със смъртта на 130 тийнейджъра в Русия, но няма никакви официални източници, потвърждаващи тази информация, подчертава Би Би Си."

  Като няма никакви официални източници как БИ БИ СИ решиха, че новината е истинска?
  Нали вече всекидневно се пише и говори за борбата против фалшивите новини, а то BBC точно обратното ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Любопитно

  японците умрат да измислят такива гадости. Момичето от кладенеца във филма Предизвестена смърт е и то от японски филм. Болна фантазия имат за ужаси. И тази игра звучи като сюжета на Предизвестена смърт, само че с апликация от Интернет вместо видеокасета. Времето се е променило. Ще видите, че като поутихне истерията предприемчиви холивудчани ще направят филмче. Слендърмен миналата година и той по тоя ред мина.

 8. 8 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "Според няколко издания "Момо" се свързва със смъртта на 130 тийнейджъра в Русия, но няма никакви официални източници, потвърждаващи тази информация, подчертава Би Би Си."Като няма никакви официални източници как БИ БИ СИ решиха, че новината е истинска?Нали вече всекидневно се пише и говори за борбата против фалшивите новини, а то BBC точно обратното ...
  —цитат от коментар 6 на Taiga


  Това е типичната журналистическа "патица" в която журналята си измислят новини за да генерират онлайн четения. Ето самия факт че аз си направих труда да напиша нещо по въпроса означава че журналистическата патица е оправдана.

  Марс е изконна Американска територия!
 9. 9 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  Това със синия кит какво беше? Онова, където им пишат съобщение по нета и те скачат от мостове, качват се на локомотиви, лягат под влакове ли?
  Едно време като малък, когато правех пакости се оправдавах с моя приятел Сандо. Той беше един такъв дебеличък и глуповат, но за пред родителите ми - той измисляше всички пакости, глупости и бели, които правехме.
  Майка ми виги ме прекъсваше и казваше "Той Сашко ако ти каже да скочиш от мост - какво, ще скочиш ли?"
  Мама никога не чакаше отговор, въпроса беше риторичен.
  Е явно през 2017-18-19 това си е съвсем резонен въпрос. "Ако синия кит тото-момо ти пише в нета да скочиш от блока - ще скочиш ли?"

  Объркан съм.

 10. 10 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, то всякакви измами се навъдиха. Ей го, примерно, преди около година, група нечестивци излъгаха цяла нация, че в конвенция за защита на жените от насилие има нещо за гей бракове и трети пол.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 11. 11 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Пробвах дали номера ще работи на родна земя.
  Добавих 15-тина случайни номера във вайбър и whatsapp.
  Писах им "Привет, аз съм Момо, искам да те поканя да участваш в една игра. Трябва само да си направиш селфи докато скачаш в последния момент от линията на преминаващ влак".
  Получих само един отговор. Гласеше следното:
  "Ти сакаш да рипнем преди влака, ама я че скочим врез макя ти и че я ебем у гъза, пед*рас умрелнасран!!".

  Да смятам ли, че сме в безопастност на родна земя? :D

 12. 12 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Понякога си мисля, че живея в симулация и просто има моментен бъг, грешка в системата. Не мога да си обясня по друг начин съществуването на тази статия. И това, че я коментираме (аз включително).
  Това защо е написано въобще, някой чел ли е статията? Автора поне?
  Понеже в две изречения гласи следното.
  "Случаен човек те добавя в вайбър/whatsapp/пише ти смс и те кара да си рискуваш живота по всевъзможни начини и да не казваш на никого за това. По този начин (според статията) са умрели поне 130 души."
  ?!?!?!?!?!?!?!? в мен ли е проблема или горното няма смисъл?

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Е, то всякакви измами се навъдиха. Ей го, примерно, преди около година, група нечестивци излъгаха цяла нация, че в конвенция за защита на жените от насилие има нещо за гей бракове и трети пол.
  —цитат от коментар 10 на КретенКилър


  И ти как го прие лично:
  1) като пребита жена?
  2) Като ощетен спрямо планирания гей- брак?
  3) Като ощетен заради непризнаването на третия пол?

  Откровението може да ти облекчи психическото състояние, понякога груповата терапия е полезна, излей си мъката тук!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Oткога Александра Оказио Кортез праща селфита на деца в whatsapp??

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 15. 15 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Пробвах дали номера ще работи на родна земя. Добавих 15-тина случайни номера във вайбър и whatsapp. Писах им "Привет, аз съм Момо, искам да те поканя да участваш в една игра. Трябва само да си направиш селфи докато скачаш в последния момент от линията на преминаващ влак". Получих само един отговор. Гласеше следното: "Ти сакаш да рипнем преди влака, ама я че скочим врез макя ти и че я ебем у гъза, пед*рас умрелнасран!!". Да смятам ли, че сме в безопастност на родна земя? :D
  —цитат от коментар 11 на realismisthename


  АХААХАХАХАХАХААХАХАХАХХЦХ АХ ХАХХАхХАхХАаХАХ хАХ ХА хХ ХА х

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 16. 16 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  Лично аз го приех като истински републиканец - с високо вдигнат среден пръст. Промяната на законите е нещо голямо. Най-важното е да са еднозначни, с ясни определения и т.н. Приемането на закон, според който е напълно възможно всички пишещи в тоя форум да са "виновни" за това или онова (понеже е толкова мъгляво написано всичко в тази "конвенция") -> би заставило всеки един индивид в "страх" от държавата, понеже знае че има за какво да го намерят виновен. Тези методи са запазена марка на всичко анти-демократино. Долу гнусната фашистка и комунистическа сган. Слава на интелекта и честния човек в правова държава.

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Е, то всякакви измами се навъдиха. Ей го, примерно, преди около година, група нечестивци излъгаха цяла нация, че в конвенция за защита на жените от насилие има нещо за гей бракове и трети пол.
  —цитат от коментар 10 на КретенКилър


  Не си чел нито ИК, нито директивата към нея.... какво е ГРАВИО?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  С една дума да убедим децата си, че интернет е напълно безопасно място и спокойно да продължават от пет годишни да харчат пари за игри и приложения.
  Във всяко междучасие да играят на телефона, вместо да са навън и като свършат училище отново пред телефона.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Не си чел нито ИК, нито директивата към нея.... какво е ГРАВИО?
  —цитат от коментар 17 на chichka


  Чел съм я. И за разлика от теб, разбирам какво се казва в нея, а не чакам патреотите и Курнелия да ми я тълкуват.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  А не може ли да го е приел като мъж? Или те мъжете само за себе си мислят, по определение?

 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  "Отричаха"? Много странен глагол. Синият кит е същата измислица, с която се плашат технологично неграмотни хора. Давай да се страхуваме от измислици, докато приписваме действителните опасности.

 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Преди 15 г. такива проблеми не съществуваха. Липсата на деца в интернет едно на ръка, но по-важното е ,че нямаше идиоти. Интересуваш се от нещо и намираш отговора веднага, не ровиш 5 страници тъпотии, докато стигнеш сериозна дискусия.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Весело

  Е, то всякакви измами се навъдиха. Ей го, примерно, преди около година, група нечестивци излъгаха цяла нация, че в конвенция за защита на жените от насилие има нещо за гей бракове и трети пол.
  —цитат от коментар 10 на КретенКилър


  Пич, ти си като тоя от вица с краставицата.
  Статия за страшно меме от японския нет? Джендъри, феминизъм, истанбулска конвенция!!!

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Току що говорих с детето ми, направо му увисна ченето, а това изобщо не посмях да му го покажа. Ако му се появи на телефона, ще се уплаши много.
  И не ми казвайте да му го взема, защото всички деца имат и няма как само моето да няма. А в училище по нареждане на МОН има безжичен интернет.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Прилича на Велислава Дърева.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 26. 26 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#6] от "Taiga":

  Штайга, пак плямпаш глупости!

 27. 27 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е, че Кь?! Син кин не хареса това .... 130 жертви от МОМО в Русия... Руските деца, най-самоубиващите се деца! Това се казва образователна система! Да набиват на плаца и да пеят "Ставай, ставай страна...."

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Само на мен ли това Момо ми прилича на нашта еврокомисарка Мара когато са и казали, че трябва да си изнася кашоните от общинския апартамент в Лозенец, София който е окупирала без право?

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  За децата става все по - опасно в нета, където вече могат да се сблъскат с куп опасности - от това грозно плашило, игри " син кит" ...та се стигне до сластните " каки" и " батовци", дето ги приканват към " игри за големи" или откровенни педофили ! родителите да отделяме повече внимание и време с децата си, за да ги научим да оцеляват в тая джунгла.....

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Много важно, тъпотии за тъпанари. Подбор.

 32. 32 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Цялата работа показва качеството на журналистиката, не само в България, но и е Европа като цяло. Нещастниците от Нова завъртяха новина, дори след като вече се беше разбрало, че е пълна измислица... Всичко е кликбейт, паника, БОНБА!, ШОГ!! и тотално безхаберие.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 33. 33 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Прозорецът на Овертон, хора. Днес е измама, утре някой ще се вдъхнови от нея и ще започне да го прави наистина. Съзнанието бавно се подготвя за ужасите, които идват.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  Иначе умнокрасивите медии ни обясняват, как който не цъка по "социалните медии" по цял ден няма право да гласува, щото щял да избере "популисти". Всеки дето се занимава с "Момо" (вкл. редакцията на Дневник) трябва да бъде лишен от право на глас и здравеопазване.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  Между другото, статията забравя да спомене, че за "Момо" съвсем сериозно обясняваха фейк нюз медии като abc например. Дневничето не иска да излага фейк нюза, щото утре ще препише някоя статийка теглеща колай на Тръмп или Орбан от там. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За децата става все по - опасно в нета, където вече могат да се сблъскат с куп опасности - от това грозно плашило, игри " син кит" ...та се стигне до сластните " каки" и " батовци", дето ги приканват към " игри за големи" или откровенни педофили ! родителите да отделяме повече внимание и време с децата си, за да ги научим да оцеляват в тая джунгла.....
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  има и друго, в което много хора не вярват, докато не стане белята. Такива игрички подкокоросват млади хора да се занимават с окултизъм, спиритически дъски и подобни. И от там понякога става играчка-плачка. Много хора изплакаха от друг подобен феномен, Zozo, който се вика със спиритическа дъска. Според някои хора става дума за масова психоза, според други - за нечестива сила, но е факт, че доста народ полудя покрай това.
  Прави са някои от коментиращите, че в Интернет има прекалено много отвратителни неща и непредпазливи хора стават тяхна жертва.

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Прилича на Велислава Дърева.
  —цитат от коментар 25 на FourOhFive


  Паднах, 10 минути не мога да се освестя от смях. Браво пич!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Момо има ли си гадже? Ако е свободна, да ми прати нишан на вотцапа!

 39. 39 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе умнокрасивите медии ни обясняват, как който не цъка по "социалните медии" по цял ден няма право да гласува, щото щял да избере "популисти". Всеки дето се занимава с "Момо" (вкл. редакцията на Дневник) трябва да бъде лишен от право на глас и здравеопазване.
  —цитат от коментар 34 на Тюфлекчия


  Разбрахте ли бе? Умнокрасивците (които и са са те) са виновни за измамата Момо...А ха ха ха.

  Тифлек, ей тъй като се погледнеш в огледалото, поне понякога, даваш ли си сметка, че си отпътувал от здравия разум?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 40. 40 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 813 Любопитно

  И какво толкова се вързват на Момо? Сякаш като от едно време,когато се изричаше и се вярваше щото го "казали по телевизора". Туй същество има вид на болнава лелка, с проблем в щитовидната жлеза,предвид ококорените й очи, малко напомнящо ми на една дружинна ръководителка. Е то наивност,ама чак до там?

 41. 41 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 285 Неутрално

  В интернет е пълно със смотаняци, срамежливи грозници, форумни плъхове и озлобени аутсайдери с претенции за гении, които измислят подобни глупости и си играят на хакери. Да върнат трудови войски за такива безполезни хлебарки!

 42. 42 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Я, Путин са го направили на картинка. Нищо чудно, че децата се плашат.

 43. 43 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#36] от "Alex Prime":

  В интернет има всичко за всеки според интересите му. За умните и любознателните, за глупаците, които явно не са никак малко! Лошото на интернет е, че достъпа до него е лесен за последните.

 44. 44 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Remember kids, sideways for attention, longways for results.

  Успех!

  If you are going through hell... Keep going!
 45. 45 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#44] от "dante_18":

  туй що ще рече на бг?


 46. 46 Профил на ReminD
  ReminD
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хм, още едно от тролванията на 4chan отиде в новините...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK