Кои са победителите в първото издание на "Национална финансиада"

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Победителите в първото издание на "Национална финансиада" получават своята награда

© Банка ДСК

Победителите в първото издание на "Национална финансиада" получават своята наградаНяма значение какъв е доходът ти, ако не знаеш как да го управляваш. Човек, който не е финансово грамотен в днешно време, е изгубен."


Думите не са на финансов експерт, а на 16-годишната ученичка Жанет Таблова от София - тя и баща й Стоян станаха победители в първото издание на състезанието "Национална финансиада", организирано от Банка ДСК. За наградата му – стипендия от 3000 лева, се надпреварваха общо 672 отбора от ученици между 16 и 19 години и техните родители, които трябваше да попълнят тест с разнообразни въпроси от сферата на финансите – за кредити, застраховки и др. Целта на първото издание беше да стимулира и мотивира стремежа към осведоменост във финансовия сектор сред учениците и техните семейства по забавен и предизвикателен начин. Финалният кръг се проведе тази неделя, 10 март, в столичния мол "Сердика".


Как се става победител
За ученичката в 91-а Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов" личните финанси не са нова тема. "Миналата година решихме да й открием сметка "ДСК Тийн", защото преценихме, че е по-добре да се учи да управлява парите си сама, а не да ги събира вкъщи", обяснява баща й. Още преди да разбере за инициативата "Национална финансиада", семейството се вълнува от въпроси, свързани с бюджета на тийнейджърката. "Вкъщи непрекъсното разговаряме за различни финансови теми", казва Жанет, която се стреми да е компетентна по тях още на тази възраст. "Връстниците ми нямат финансови цели и повечето от тях харчат парите си на момента. След време, като искат да си купят нещо, нямат възможност да го направят." Думите й са подкрепени от наблюденията на нейния баща Стоян, според когото голяма част от децата не са финансово грамотни, не могат да правят бюджет и да управляват доходите си.


За състезанието Жанет се подготвя, като проучва речника с термини, качен на сайта на инициативата. Предизвикателство за нея са въпросите, свързани със застраховките, условията им, осигуровките, данъците, но най-вече времето и бързата реакция по време на самото състезание.


Наградата: инвестиция в бъдещето


Освен че Жанет и Стоян следят с интерес какво се случва в света на тийнейджърите и тяхната касичка, те имат още една голяма причина да се включат в надпреварата.


Наградата – стипендията от 3000 лева, е основната мотивация на семейния отбор да стане част от състезанието. Сумата ще отиде за вече ясно формулираното желание на Жанет – да запише висше образование в Германия със специалност биотехнологии, биохимия или нанотехнологии. "След четири години искам да замина да уча в Германия – обяснява тя. Родителите ми ще платят част от обучението ми, но сама съм си определила сума, която искам да събера без тяхна помощ."


Стойността на парите


За този й стремеж са "виновни" родителите й, които се стремят да я възпитат, че парите имат стойност. "Трябва да си отговорен към тях, да се простираш спрямо това, което имаш, и да правиш дългосрочни планове", казва Стоян и дава за пример, че не би купил на дъщеря си най-новия и скъп смартфон за 2000 лева, а по-уместен като цена, но качествен вариант.


Така Жанет сама се мотивира да спестява. "Като цяло аз не харча много пари и предпочитам да ги спестявам, а като си харесам нещо по-голямо, да си го взема – например дрехи, книги", обяснява момичето. То твърди, че състезанието допълнително й е помогнало да се научи да бъде по-организирана спрямо личните й финанси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK