Как се планира преход с деца

Как се планира преход с деца

© С деца на планинаПролетта наближава, а затоплянето на времето предизвиква все по-настойчиви мисли за семейни разходки сред природата. "Детски Дневник" препечатва текст от блога "С деца на планина", в който Радослав Байрактаров разказва за пътешествията, които прави с децата си,и дава съвети за организацията им.


Ако имате намерение да ходите с деца в планината, трябва да отделите особено внимание на подготовката. Идеи и желания на децата трябва да бъдат взети под внимание (от 3-4-год. възраст). Познание за местността, картов материал или водач, както и допълнителни информации за времето, особености на маршрута, работно време на хижи, условия на места за преспиване и хранене допринасят за избягване на неприятни изненади по време на прехода.


Дължината и техническата трудност на маршрута трябва да е съобразена с
най-неподготвения или най-малкия


самостоятелен участник. Особено при първите излизания, когато не се знае точно реакцията на детето, трябва да сте готови както за носене в самар, така и за следване по петите на детето по време на прехода.


Колкото до избора на дестинация, често грешно се допуска, че децата имат същите стремежи като възрастните. Това може би важи до някаква степен само за по-големи деца, вече в средното училище. За по-малките качването на някакъв връх (колкото и висок, труден и красив да е) или ходене до местност с красива панорама не представлява особен (да не кажа никакъв) интерес.


Децата жадуват за


приключения, открития, игри


и тайнствени находки в планините. Ето защо за предпочитане са леки и разнообразни маршрути с "атракции". У нас все повече популярност набират екопътеките, някой от които предлагат интересни начини да се запознаем с флората, фауната и географията на регион, напр. екопътека Бяла река.


Аз обикновено намирам


пътеписи и блогове с описание и снимки


на маршрута. Информирам се за интересни (от детска гледна точка) места като водопади, пещери, извори, природни забележителности, дървени мостове, възможност от среща с животни, места за почивка. Проверявам на няколко места данните за продължителността на маршрута и особеностите на терена – дължина на горски път, състояние на мостчета и стълби, скалисти етапи.


Информирам се дали пътьом има места за хапване и кога са отворени. Или пък трябва да си носим храна още от вкъщи. Прогнозата за времето е също решаващ фактор за приятен преход. Проверявам го поне на два сайта, за да избегна неприятности. Освен това симулирам на карта как да достигна до изходната позиция на маршрута и какви са условията на пътя (някой пътища не са проходими в зимни или дъждовни условия).


Разделянето на маршрута на етапи


спомага да се разпределят както вашите сили, така и тези на децата. Места за отдих, хранене, както и атрактивни отсечки, е добре да бъдат известни предварително. С тях лесно се покачва мотивацията на децата. При еднородни терени те често бързо губят мотивация, а ние не можем да искаме децата да вървят директно към целта.


Добре е във всеки един от етапите да има неща за откриване и изследване. Освен това трябва да оставим време на децата да разгледат и осмислят новите неща. Не може просто да подминем голям бръмбар или дървесна гъба - за децата (особено по-малките) тези неща са изключително интересни и изискват време да бъдат опознати. Затова планирането на разходките навън трябва да е гъвкаво и по всяко време да сме готови да удължим или скъсим тура в зависимост от състоянието, настроението и мотивацията на децата.


Ето още няколко съвета за подготовката:


- При възможност пътуване с влак до изходната точка е за предпочитане - то е по-лежерно за възрастните и по-атрактивно за децата (пример: разходки из Искърскато дефиле или Земенски пролом, подбалканската линия).


- Планирайте маршрута с деца така, че да може да предприемете промени. Вземете в предвид достатъчно време за отдих, снимки, игри и "отплесвания". При наличие на атракции - като водопад или пещера - имайте предвид, че не може да ги подминете просто като снимате набързо.


- Информирайте се подробно за маршрута и се запознайте с особеностите и характера на пътя (скални участъци, състояние на парапети и други осигурителни съоръжения, др.).


- Преходът невинаги е свързан с качване на връх. Хижа/заслон, езеро, водопад са за децата доста по-интересни цели.


- Съобразен с възрастта маршрут с атрактивни етапи мотивира децата за разходка. Например, от заслона до поляна за игра, след това през тясна пътека покрай реката и тогава до скалист терен с леки катерения.


- Вземете под внимание желанията и интересите на децата. Попитайте ги какво предпочитат да посетят при наличие на опции. "Продайте" им маршрута като атрактивен и уникален.


- Обиколни маршрути са за предпочитане пред отиване и връщане по един и същ път.


- Избягвайте еднообразни горски и черни пътища. Тесни пътеки и скали привличат децата особено силно.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Излъгваме ги, че навсякъде в планината има високоскоростен безплатен интернет.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Господ ни е пазил през соца, когато ходехме по лагери и екскурзионни с много дечурлига. Задължителна беше бележката за въшки. Имаше винаги фелдшер. Останалото беше ред и дисциплина и спазване на дневен режим. Но. Никога никой не ни е подготвял за ситуация със змии, отровни гъби, хронични заболявания и т.н. Не малки опасности имаше и по морските лагери.

 3. 3 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 639 Весело

  Разходката с деца е като разказ с неочакван край. Доброто планиране е задължително, както и включването в багажа на допълнителна храна, течности, играчки и превързочни материали. В идеалния вариант трябва да се включи поне още едно семейство с деца- колкото повече деца, толкова по -успешна екскурзия, защото те се мотивират едно друго. И ако до края на пътуването не са се избили/пребили и вие не сте ги удушили след поредната беля, значи всичко е минало успешно.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Наистина не е прота работа да направиш излет с децата и те да отанат толкова доволни, че следващия път да тръгват с желание.
  Това което е посочил автора са все хубави неща, но към тях бих дебавил нещо, което ми се струва много важно - възрастните да не забравят да вземат със себе си достатъчно количество добро настроение и готовност да го споделят с децата.
  Не е гаранция за успешен излет, но без него краха е гарантиран.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Очаквах да има примерни маршрути.
  Нещо не много стръмно и на достатъчно висока надморска височина.

 6. 6 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Предното лямо имахме страшен момент на Лявата Краледворска Порта, това лято съм обещал на хлапето нещо по-спокойно. Или ще е Средна Гора, или класически от Отовица през Мальовица, Рибни Езера до Рилския манастир.

  Winora forever
 7. 7 Профил на Радослав Байрактаров
  Радослав Байрактаров
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Очаквах да има примерни маршрути.Нещо не много стръмно и на достатъчно висока надморска височина.
  —цитат от коментар 5 на hope


  в блга има над 150 идеи ъа иълети според възрастта,на детето, района и желанията - www.decanaplanina.com

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11817 Неутрално

  Доста полезна информация дори и за възрастни. Благодаря на Радослав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK