Столичният общински съвет промени критериите за прием в ясли и първи клас

Столичният общински съвет промени критериите за прием в ясли и първи клас

© Надежда Чипева, КапиталПромени в критериите за прием в общинските ясли и училищата на територията на София прие Столичният общински съвет на свое заседание днес, предаде агенция "Фокус". С изменение и допълнение на Правилата за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли критериите за прием в тях са уеднаквени с тези на детските градини. Освен това се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се извършва с ТЕЛК, не от личния лекар.


Предимство за деца на работещи родители и студенти


Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите.


Според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца.
Ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, се ползва по-благоприятният адрес.


Измененията влизат в сила от март тази година. От следващата година се предвижда да бъде заложен и критерият "уседналост", който се прилага за учениците в първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация училище.


Повече точки за първи клас при брат или сестра в същото училище


С приетите промени в наредбата за прием в първи клас се дава право ако едното дете в семейството посещава дадено училище, следващото дете да бъде приемано приоритетно в същото учебно заведение. По този начин приемът се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, която въвежда принципа две или повече деца в едно семейство да посещават и едно и също училище, посочва още "Фокус".


Така ако първото дете е до 12 години, то по-малките му братя или сестри ще бъдат поставени на първите места в класирането за съответното училище и така ще им бъде гарантиран приемът, без да се гледа критерият по уседналост. Ако вече приетото дете е над 12 години пък, второто и следващите ще получават максималния брой допълнителни точки – 11, и така и за тях ще има осигурени места.


Промените в наредбата предвиждат още и увеличаване на точките при допълнителните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци. Миналата година дете с двама починали родители получаваше 5 точки, а полусираците – 3. В предстоящия прием те ще носят еднаква тежест – 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание само когато децата от една група по водещия критерий уседналост са повече от обявените в план-приема места.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Аз малко не вярвам на тези критерии. Със сигурност има някаква далавера.
  Ето, конкретно да попитам, когато Родител 1 и Родител 2 отиват в яслата или детската градина, за да си запишат поколението там, попълват ли въпросник какво джендърче е отрочето им? Ако не, тогава как може да приказваме, че критериите са уеднаквени?

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Парите решават всичко и отварят вратите. Това го знаят всички в София от 10+ години !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Günther":

  Как успя дори това да го извъртиш да отговаря на пропагандната линя не знам. Дано поне ви плащат добре.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Освен това се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група
  ____________
  Ама това е голяма дискриминация особено за многодетните майки от малцинството на който имат по няколко деца с ТЕЛК!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Според мен, би трябвало най-водещото да е района, в който живеете. Смешно е да видите, как "социално слаб" от Драгалевци или от Лозенец с джипа си води детето си на училище на ул. Шипка или на детска градина на ул. В. Търново. В същото време, живущият на ул. Оборище, който няма джип, не може да припари до тези "престижни" детски заведения.

 6. 6 Профил на heyya
  heyya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все си мисля, че промените за прием на първокласници са неадекватни и каквото и общините да правят не решават същинския проблем.
  Никой от общината не пита защо родителите не записват децата си в най-близкото до тях училище?
  И май основната причина е, че родителите търсят "по-добро училище" (въпреки, че кое училище е по-добро е малко спорно).
  Реалният проблем според мен е, че училищата не предлагат еднаква образователна услуга.
  Т.е. образованието и резултите в едни училища са по-качествени и по-високи, а в други по-ниски.
  За да се подобри това, общините трябва да мислят не само в посока нови правила за записване, а преди всичко да потърсят образователното министерство или инспектората по образование и с тях да се опитат да премахнат първопричината за проблема. Всичко друго е само хабене на време и нерви. Резултатът ще е, че все повече родители ще търсят частни училищ, а някои квартали ще се превръщат в гета с по-лошо образовани хора.

  ако четете това, то има шанс да сте изчели и по-горното
 7. 7 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#6] от "heyya":

  Качеството на образование е само един от факторите да се получи концентрация на интелигентни и отговорни хора в дадено училище и то привлича такива хора и от други квартали. Средата е решаваща, не квалификациите на учителите и материалната база.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Добри промени. Случиха се трудно, с десетки разходки при Тодор Чобанов, но крайният резултат е добър, и забележките са малко, и не фатални.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Бъдещето е в частните образователни институции, за съжаление на родителите без големи финансови възможности и на тези с повече от едно дете. Няма как да се приравнява образованието в клас от 15 подбрани деца с клас от 28 сбирщайн, защото именно това се случва в момента. Има т.нар. по-престижни частни школа, в които децата влизат с изпит и интервю, а на интервю се явяват и родителите. Така се елиминара и иначе непредвидимия ефект от наличието на деца със СОП (дигностициран или недиагностициран), които да разсейват останалите и родители-истерици, които да късат нервите на учителите. Ако погледнете скалата на външното оценяване ще видите, че за последната година в топ 30 са 15 частни и 15 държавни училища, като делът на държавните всяка година намалява. Това е положението, Минке.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 11. 11 Профил на Juanita Kiteless
  Juanita Kiteless
  Рейтинг: 39 Гневно

  Като човек, който от 2 години неуспешно се опитва да вкара детето си в ясла в квартала (сега ще продължим с кандидатстването вече за градина, но не храня големи надежди) искам да попитам И КАКВО ОТ ТОВА? Извинете за крясъка, но докато има в пъти повече деца, отколкото места в държавните заведения, пак ще съм принудена да давам 80% от заплатата си за най-евтината частна детска градина в квартала. Добре че мъжът ми изкарва добре, та да мога и аз да си позволя да работя.
  Само с променяне на критерии няма да стане - всяко дете от квартала ще получи джете точки за жителство и класирането ще си остане точно същото. И само с рязане на ленти по панелните квартали също. Общината ще трябва да се бръкне и да закупи имоти в гъстонаселените централни квартали, където няма достатъчно детски градини.

 12. 12 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Автоматично да отпадат деца от други квартали ако има кандидати от същия квартал. Сега става така, че едното ми дете не може да ходи в училището на нашата улица, в което е ходила майка му преди 30 години, а другия ходи на градина в другия квартал. Това е все защото в кварталните ходят деца от други квартали с всякакви причини за това. Нещо повече, ходенето на училище и градина в друг квартал създава изкуствени задръствания в пиковите часове, всеки знае, че като няма училище и градина задръстванията са по-малко. Ако всеки ходи в близкото училище или градина може да го направи с родител пеша преди или след работа.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#11] от "Juanita Kiteless":


  До коментар [#12] от "dragozow":

  Станете членове на Партията и тя ще ви даде. Работи безотказно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на nrgbg
  nrgbg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Па запри се, бе! Как пък една новина не пропусна?

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#11] от "Juanita Kiteless":

  Къде са тия в пъти повече деца, отколкото места? Може ли с конкретика?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на snowbo
  snowbo
  Рейтинг: 37 Гневно

  До коментар [#11] от "Juanita Kiteless":Къде са тия в пъти повече деца, отколкото места? Може ли с конкретика?
  —цитат от коментар 15 на Darth Plagueis


  Ами, например в район Възраждане за набор 2017 за всяка от детските ясли в момента има между 150 и 230 чакащи т.е. деца, които са кандидатствали и не са били приети. Приетите са в 3 ясли по 15 деца т.е. 45. Това са от 3 до 5 пъти повече деца, отколкото места (за този набор). Предполагам положението е подобно и за други набори и за почти всички квартали в София

 17. 17 Профил на snowbo
  snowbo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Ами, например в район Възраждане за набор 2017 за всяка от детските ясли в момента има между 150 и 230 чакащи т.е. деца, които са кандидатствали и не са били приети. Приетите са в 3 ясли по 15 деца т.е. 45. Това са от 3 до 5 пъти повече деца, отколкото места (за този набор). Предполагам положението е подобно и за други набори и за почти всички квартали в София

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#17] от "snowbo":

  Ами например, лесно може да се забележи, че в район Възраждане, и не само, тези 200 деца са едни и същи, просто са кандидатствали във всички градини едновременно, което е и съвсем логично. За да се извади такова твърдение е нужно да имаме общ брой на децата и общ брой на местата, и тогава да коментираме. Но при намаляваща раждаемост в продължение на 10 години, идеята да няма места в градините е нелепа. Виж, кофти разпределение има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  До коментар [#14] от "nrgbg":

  Извинявай, че ви разкривам далаверите и нарушавам стбилността в блатото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на nrgbg
  nrgbg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тук ти е грешката- мислиш си, че разкриваш, а всъщност това е евтино, досадно (и много пъти не на място) заяждане. Ще се радвам ако станеш разследващ журналист, който "да ни разкрие далаверите" с доказателства

 21. 21 Профил на snowbo
  snowbo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":
  Не, не са едни и същи! Дори и да има повтарящи се, те са най-много 20%. Ако сте запознати със системата на кандидатстване, ще знаете, че ако кандидатстващото дете е от друг район, получава много по-малко точки и съответно няма смисъл да се вписва в списък чакащи, където има поне 50 преди него с повече точки. Шанс за приемане - нулев. Намаляващата раждаемост може и да има отражение в други градове и села, но в София не е така. Тук се заселват ежедневно семейства с деца и, съответно, наличните детски градини и училища не могат да ги поемат. И да няма места в градините не е идея, и не е нелепа, а е ФАКТ. По-скоро е нелепо да твърдите, че няма проблем! 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#21] от "snowbo":

  В София има 45 000 деца и 41 000 места, като в статистиката на НСИ не се включват частните градини. Техният брой и капацитет не ми е познат, нямам и откъде да видя данни за него, но иде реч за дупка от едва 4 000 деца, която вярвам е чудесно запълнена от частните заведения.
  С това спорът има или няма места приключва.


  Натам, бидейки татко на 3 деца, всички минали през системата ИСОДЗ, имам едно такова убеждение, че знам за какво говоря. Специално във Възраждане, детските градини са добре групирани и в един район, и детето може да кандидатства едновременно в няколко, като разликата ще бъде само трите точки за първо желание.

  Иначе, твърдението, че има едва 20% повтарящи се деца би означавало, че родителите им са толкова тъпи, че повечето от тях подават кандидатурата на детето си само в една градина, което е, как беше.. нелепо? Да, такова е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#12] от "dragozow":

  Абсолютно !
  Подкрепям !
  Значи живееш в центъра и трябва да водиш децата си на детска градина в Люлин(примерно) за да израстнат със дегенератите деца на селяндури от същият район....
  Никаква логика

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Абе, че има далавери, има. Драгозов е прав. Внучката ми беше на косъм да не тръгне на ясла, заради деца от други квартали и със СПО. Добре, че дъщеря ми не си остави магарето в батака, а и е адвокат, та заплахата за съд свърши само със смяна на директор. А имаше още четири деца от квартала, които също оставаха без място. Накрая имаше оферта "взимаме само твоето, спри". Гордея се, че не спря.
  Но този проблем не е от вчера, тя беше предупреждавана още като забременя.
  И става дума за семейства, които имат СОБСТВЕНИ жилища там.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Г-жо Фандъкова,един безплатен съвет от сърце-не губете енергия за измислени критерии,а стройте детски заведения и училища в кварталите,в които раздавате строителни разрешения за офиси и жил.сгради на калпак!Много е просто,нали?!

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#25] от "val1320":

  А що да ги строи? Как определи нуждата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Божичко колко безумно излишни правила, само и само държава и община да определят кой къде да учи!
  А, толкова е просто всичко!
  Или махнете субсидиите за държавните и общинските училища и градини или ги изравнете и частните да вземат колкото тях!
  Лошото е тогава, че проблеми няма да има и всичките тия чиновници, ще се чудят какви правила да променят всяка година

 28. 28 Профил на snowbo
  snowbo
  Рейтинг: 37 Разстроено

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  Интересно ми е от къде взехте тази статистика за броя на децата и местата в София? Аз направих една бърза справка в интернет само за набор 2017. (щото очевидно това ме вълнува :) ) През 2017 в София (столица) са се родили 13649 деца (справка НСИ https://bit.ly/1i2S5Kr ), местата в яслите за този набор са били 1803 https://www.mediapool.bg/obshtinata-pusna-blizo-10-000-mesta-v-detskite-gradini-v-sofiya-news276905.html Само за този набор "дупката" е 11 864!!! (дори и да приемем, че не всички са/искат да кандидатстват за детска ясла, все пак говорим за повече от 6 пъти по-голям брой деца, отколкото места!) Така че спорът дали има места или няма, наистина е безпредметен. Имайки 3 деца ползвате предимство по няколко параграфа, затова може би не сте имали проблем с кандидатстването и приемането. Но за огромен брой семейства това си Е проблем.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#28] от "snowbo":

  Взех я от НСИ, където я има съвсем ясно дадена и обобщена, без да правя еквилибристики колко били родени и колко места има в яслите. Не е трудно, пък и е верно.
  Иначе, презумпцията за привилегии с три деца е доата нелепа, защото тя, логично, иде чак при третото дете. Проблем с местата имаше преди три, перо, десет години, днес няма. Има проблем с разпределението им, което вече казах.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#28] от "snowbo":

  Впрочем, като ще пускаме линкове, упоменавайки НСИ, нека наистина са оттам. Ето така:
  http://www.nsi.bg/bg/content/3430/детски-градини-деца-педагогически-персонал-места-и-групи-в-детските-градини-по

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Живеем доста след 1989 година.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 32. 32 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "Juanita Kiteless":

  В пъти повече деца? А българия се топо? 2009 г. живо родените деца (и тези, които вече не живеят в България) са около 85 хил. Набор 2012 г. са около 65 хил. за цяла България!?

 33. 33 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Немога да разбера целта им е повече деца да НЕ ходят на училище ли или какво ?

  Ако родителите ти не са здраво бачкащи маймуни има вероятност да ти се размине 1ви клас...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK