За десет години България е намалила с 80% броя на отглежданите в домове деца, сочи анализ

За десет години България е намалила с 80% броя на отглежданите в домове деца, сочи анализ

© Валентина Петрова



За десет години България бележи "похвален прогрес" при грижата за деца, лишени от родителска грижа. От 2009 до 2017 г. броят на децата, които са настанени в институции за отглеждане, е намалял с 80% - от 7587 до 979. Това се посочва в сравнителен анализ на неправителствената организация Opening Doors for Europe's Children, чиято цел е да подкрепя усилията на държавните институции в европейски страни за осигуряване на добра грижа за децата.


През 2009 г. в България е имало 137 институции за деца, лишени от родителска грижа, докато през 2017 г. техният брой е намалял на 36. Деинститулизацията се прави с помощта на средства от европейските фондове, чийто размер е около 100 млн. евро.


На фона на резултатите в България реформата на институционалната грижа за такива деца в Румъния продължава да е предизвикателство, тъй като има няколко значителни забавяния, в т.ч. и при усвояването на еврофондовете, се посочва в анализа.




В същото време Молдова е успяла да намали с 90% броят на децата, които се отглеждат в институции - от 11 500 през 2006 г. до 1100 през 2017 г. Броят на децата в приемни семейства се е увеличил 15 пъти.


За разлика от Молдова реформата в Украйна започва от 2017 г. Около 100 хиляди деца трябва да бъдат изведени от институциите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK