За десет години България е намалила с 80% броя на отглежданите в домове деца, сочи анализ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Похвално. По-точно казано - връщане към нормалното. В царска България е имало 3(три!) дома за деца. в народна Република България - над 400. до 45 година е имало малко над 100 деца лишени от родителска грижа. В годините на зрелия комунизъм - над 20.000, като се измисля и хубавата руска дума "сиропиталище" - т.е. онова място, където храним ония, които нямат родители.

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5606 Любопитно

  За разлика от Молдова реформата в Украйна започва от 2017 г. Около 100 хиляди деца трябва да бъдат изведени от институциите.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------

  Къде са ПУТИНИСТИТЕ да ревнат за "провалената" държава Украйна.

  Където от "непровалената" СЪВЕТСКА УКРАЙНА на ЯНУКОВИЧ

  "провалената" Украйна получава в наследство 100 хиляди деца в сиропиталища

  И където ПУТИН и КГБейовете в Кремъл НЕ ДАВАТ 100 МИЛИОНА ЕВРО,

  каквито дава "ЛОШИЯ" ЕС на БЪЛГАРИЯ и другите страни от ЕС

  Нещо да кажете за АНТИ ЧОВЕШКОТО ЛИЦЕ на СЪВЕТИЗМА - ПУТИНИЗМА

  Или пак ще ревнат тукашните ПУТИНИСТИ, че ПУТИНИЗМЪТ е изринат от Украйна

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  И слава Богу! Не виждам причина да има и едно дете в дом! Ако родителите не могат или не искат да го отглеждат има достатъчно хора да го приемат. Ако пък в България няма, има по света.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Хубаво е децата да се отглеждат в приемни семейства, ама питам: Защо за отглеждане на две деца се дава заплата от 600 лева и по 200 лева на дете? 400 лева не стигат до никъде за двете деца и приемащите дават разликата от заплатите си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Защото останалото се КРАДЕ . Прочете ли - 200 000 000 лева за периода.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма да забравя, преди трийсетина години едно ходене до Балчик, до баните в Галата. Докараха с микробусче двайсетина деца пред санаториума на баня. Бяха облечени с извехтели дрешки трета употреба скошмарни цветови съчетания, държаха ги половин час, строени в редица по двама, кльощави, стригани на ръка с ножица, чорлави, някои нямаха обувки, стояха по чорапогащници върху настилката. И някакви дебели лелки и дебел шофьор се отнасяха с тях като гестаповски надзиратели. Децата бяха с почти мъртвешки лица, наплашени, безизразни, безчувствени. Стояха и мълчаха. Имахме карти за санаториума. Качихме се на секундата в колата и заминахме за Балчик, където си наехме квартира, ни можахме да понесем тази гледка.

  Дедо Крум
 7. 7 Профил на dsafsapoga
  dsafsapoga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Обърнете внимание, че децата сираци не намаляват, а само се преструктурират. Старите домове (сиропиталища) се подменят със ЦНСТ (центрове за деца от семеен тип). Във всяко по-голямо населено място има по два, три такива центъра изградени с европейски средства. С това обаче проблема не е решен и трябва повече да се говори и прави нещо за приобщаване на тези деца.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petar Petrov":

  И какво е това НЕЩО ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Крум":

  По-полека с прилагателните Круме, малко на концлагер го обърна ...
  Нали знаеш - спомените избледняват.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Крум":

  Значи не си понасял гледката, и тутакси си се качил обратно в колата и си тръгнал.
  Но пък доста подробно си обяснил случката ... по-скоро си се задържал известно време да наблюдаваш ситуацията и хич не си бързал да си заминеш.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  Дожаля ми за твоята дъщеричка, третата в редицата отляво.

  Дедо Крум
 12. 12 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "Taiga":

  "Художествената хипербола - главен похват в инструментариума в борбата срещу мазохистите, привърженици на болшевишкия строй" Дедо Крум

  Дедо Крум
 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "Taiga":

  "Художествената хипербола - главен похват в инструментариума в борбата срещу мазохистите, привърженици на болшевишкия строй" Дедо Крум

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1592 Весело

  То и нашите прадядовци са ходели километри до съседното село на училище, яли са боб, леща, лук. Неделя - кокошка. Месо - на празници. Живяли са всички в една стая, често с добитъка.
  Да не правим драми с "едно време"

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  За някои деца е по-добре да бъдат в дом,отколкото при родителите си.Не виждам нищо похвално,че вместо някое дете да се учи и възпитава,ще живее в мизерия ,ще остане неграмотно и ще върши престъпления.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  средства от европейските фондове, чиито размер е около 100 млн. евро
  ______________
  Либерастия до шия!
  Значи редуцирали са децата и са похарчили по около 16500евро на дете, ми да бяха дали такива помощи за млади семейства щеше да се увеличи раждаемостта а не да ги държат като заложници и да ги изнасят в чужбина само тези дето са ок от към физическа форма и акъл!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Деинституциализация за 100 млн. за сметка на повишено влияние на съмнителни НПО-та

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7643 Неутрално

  Много правилна посока. Остават още малко усилия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Защото е по-изгодно да си отглеждат по 7-8-10 "напълно инвалидизирани" чаавета, в ролята на домашни асистенти и едновременно "самотни" майки.

  мурзилка
 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  За някои деца е по-добре да бъдат в дом,отколкото при родителите си.Не виждам нищо похвално,че вместо някое дете да се учи и възпитава,ще живее в мизерия ,ще остане неграмотно и ще върши престъпления.
  —цитат от коментар 15 на Мусаши


  Точно такъв материал чета в момента. Една учителка показва ''щастливите деца със семейства'';

  "Истински чудовища в невинен образ!" Учителка от "Люлин" втрещи всички с разказа си защо вече не иска да преподава
  Таня Савова е бивша учителка от столичния квартал "Люлин". След 20 години в системата на образованието тя решава, че просто не може да издържа и става... чистачка. Твърди, че така поне спасява нервите си. Разказът й в социалните мрежи е покъртителен и само за няколко дни бе споделен от десетки: "Бях учителка. Героично издържах 20 години, а сега мета офиси. Някак по-спокойно ми е. А вечер, като се върна от работа, гледам телевизия, чета новините в интернет и съм ужасена. От една страна съм шокирана от записите в детските градини и социалните домове, където се тероризират деца. От друга се представям на мястото на възпитателката, която крещи и ги удря и разсъждавам защо е стигнала дотам. Във всяко стадо има мърша, във всяка професия също има случайно попаднали, но чак толкова много мърша да има, някак не върви. Извън всякаква логика и статистики е. За камерите в учебните заведения съм! Твърдо! Даже да предават в реално време картината от класната стая. Така всеки ще види какви ги върши детето им. Но в същото време съм и за една друга мярка! Родителите да поставят камери в домовете си и да разберат защо се държат така децата им. И да потърсят вината и у себе си. Аз съм търпелив човек и много обичах професията си. Но като започнах да вдигам кръвно и да колабирам от високите граници, като получих трайна невроза и дори косата ми започна да окапва на нервна почва, като за капак започнах да губя и равновесие и хванах хронично безсъние, в един момент поставих нещата на кантар и реших, че трябва да спасявам себе си. Сега сме аз и прахосмукачката, и парцала за прах. Това не е работа за човек с две висши, но е някакво спасение. За да стигна дотук, всеки ден се сблъсквах с ужасяващи гледки в училище. Преподавах на седми клас, деца на 13 години, които трябваше да се държат като деца. Уви. Половината идваха на училище чак третия час, понеже не могли да се събудят. Част от момчетата миришеха на снощен алкохол и бяха неадекватни. Чакаха голямото междучасие и някои наддигаха патрончета с водка, други пушеха настървено дрога. Всеки спор се превръщаше в кавга, а почти всяка кавга после прерастваше в юмручен бой. Биеха се за момичета, момичета се скубеха за момчета, ритаха се за обиди във Фейсбук, а на тази възраст не бива да имат профили в социалната мрежа, заяждаха се в час, подхвърляха си обидни реплики, момчетата носеха ножчета, едно даже беше домъкнало газов пистолет. ИСТИНСКИ ЧУДОВИЩА В НЕВИНЕН ОБРАЗ! На 13 години някои имаха татуировки! На 13 години момичетата идваха с тежък грим, с дълбоки деколтета и панталони с ниски талии, облечени точно като малки проститутки. Момчетата имаха боксове, тежки метални гривни и огърлици под пуловерите ...А аз се опитвах на фона на цялото това пращящо от хормони и омраза напрежение да преподавам литература. Да ги науча кои са Ботев, Вазов, Смирненски и Йовков. Да ги накарам да обикнат красивото в живота. Глас в пустиня, мисията невъзможна... Докато четях на глас "Епопея на забравените", те се опипваха под чиновете, или си чатеха по телефоните... Пак повтарям! Съгласна съм с камерите във всяка класна стая. Нека загрижените мамички и татковци да видят какво правят драгоценните им рожби в училище. И как посягат дори на учителите. Но това не е решение! Нека за проба 1000 възмутени от образователната система семейства си поставят камери и вкъщи и после да изгледат записаното. Нека видят за какво говорят с децата си, как ги възпитават, как контактуват майката и бащата у дома, какво правят в свободното си време, какви гости им идват, каква музика слушат. Ще ми е любопитно да видя някой говорил ли е с малките за изкуство, за книги, питал ли ги е как се чувстват, имат ли проблеми. А после да изгледат моментите, когато децата им са сами вкъщи. Какво правят, какво слушат, с кого се събират, какво си говорят по телефона и скайпа и какво. Освен това ми е непонятно кой родител пуска 13-годишното си дете без чанта, но добре гримирано като Лолитка на училище, кой му позволява да си купува разголени дрехи, кой го пуска с поличка, от която стърчи дупето и блузка разкопчана до кръста, а после реве, че го преследвали педофили? Кой разрешава детето му да ходи с нож в джоба, да се връща в полунощ с разширени зеници, надрусано и пияно? За мен едно дете не се ражда насилник и агресор. То попива това, което вижда първо вкъщи. Ще се съгласят ли загрижените родители да им сложат камери? Тогава ще ги призная. Ако заедно с учителите потърсят начин да се справят с проблема. Не да обвиняват училището за всичко, а те да са в ролята на невинните! Тогава нещата могат и да потръгнат. И българското училище да е място за учене, а не арена на безкрайни битки, а от време на време и на убийства. За мен някой съзнателно иска да унищожи авторитета на българското образование. И ме боли. Нищо, че вече съм проста чистачка. Боли ме за колегите, боли ме за България!"

 21. 21 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Хубаво е децата да се отглеждат в приемни семейства, ама питам: Защо за отглеждане на две деца се дава заплата от 600 лева и по 200 лева на дете? 400 лева не стигат до никъде за двете деца и приемащите дават разликата от заплатите си!
  —цитат от коментар 4 на lz2


  В САЩ така се появяват "ферми за деца"--някой фермер и жена му осиновяват 50 деца, държавата им дава кинти, и после ФБР открива че ги ползват за безплатен труд в полето.
  Има си баланс между това да помогнеш на хора искрено желаещи да гледат деца, и да мотивираш появат на "детски бизнес".
  Макар аз по-споро бих приел логика чрез ограничение на брой деца които може да осинови едно семейство. Примерно не повече от 5. Така няма да си колекционират деца-роби с бонус кинти от държавата.

 22. 22 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Въобще самата възможност да създадеш живот и да го захвърлиш ей така, щото не ти се занимава и да прехвърлиш отговорността ДРУГИТЕ да се грижат за продукта на твоето нехайство... насърчава много хора да действат безотговорно!

  Аз за такива бих предвидила доживотна финансова санкция.

  Добре, отказваш се да обгрижваш, отглеждаш и възпитаваш детето си - ПЛАЩАЙ ДРУГ ДА ГО ПРАВИ!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  Хубаво е да се отглеждат децата в нормална семейна среда с любов и обич и, който не е готов за това въобще да не създава нещастни дечица.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  Хубаво е да се отглеждат децата в нормална семейна среда с любов и обич и, който не е готов за това въобще да не създава нещастни дечица.

 25. 25 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Не разбирам защо и тази тема се политизира. Определено семейния тип от отглеждане на изоставени деца е по-добър от институционалния. Интересно обаче какво се случва с най-тежките случаи за които за необходими специални грижи

  'progressives' is the politically correct word for communists
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK