Църквата смята, че стратегията за детето отваря врата за злоупотреби от социалните

Църквата смята, че стратегията за детето отваря врата за злоупотреби от социалните

© Красимир ЮскеселиевПроектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. И в същото време не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си.


Това е официалното становище на Светия синод във връзка с проекта, взето преди дни в присъствието на всички митрополити. Позицията е публикувана на сайта на синода.


Преди около два месеца на сайта на православната църква също се появи становище по проекта за стратегия, в което се твърдеше, че това е позицията на архиереите. Сериозна критика и изненада тогава предизвика несъгласието на църквата да приеме пълната забрана на физическите наказания на децата. Впоследствие становището беше свалено от сайта на църквата, а неофициално от синода обясниха, че всъщност служителка в администрацията си е позволила да качи позиция, която нито е съгласувана, нито е приемана от архиереите.
Окончателно одобрения вариант също излиза с множество критики към проекта за стратегия. И също дава да се разбере, че тоталната забрана за физическо насилие не трябва да се приема в планирания вид.


"Търсенето на средства за борба със случаи на физическо и психическо насилие от страна на родители над деца не бива да води до генерално стесняване на родителските правомощия у нас", пише в становището. Основният мотив е да не се хвърля вина и да не се третират всички родители в България като потенциално агресивни и безотговорни. "Повечето български родители са добри и отговорни родители и не е справедливо те да бъдат ограничавани и заплашвани заради вината на малък процент безотговорни родители, които проявяват ниска загриженост или дори агресия спрямо децата си поради различни социално-психологически причини или слаб родителски капацитет", се казва в становището.


Примерите - изключения за злоупотреба с родителските права и престъпления на отделни родители, или случаите на домашно насилие, не са достатъчна причина да се дава възможност за изпращане на анонимни доноси за насилие срещу дете до социалните служби, казват още архиереите.


Според синода по-удачна форма на превенция срещу домашното насилие е подкрепата за отговорното родителство и превенцията на домашното насилие чрез обучение за отговорно изпълняване на родителските права. "А не изграждането на механизми за самосезиране от страна на социалните институции за намеса в семейните отношения между родители и деца по субективната преценка за наличие на рискове за детето или лоши икономически условия", се казва в документа.


Митрополитите не са съгласни и с планираните мерки за ограничаване на родителските права и отнемане на деца в семейства, които нямат достатъчно материални възможности или подходящи битови условия. "Преценката за рискова среда в семейството, свързана с имуществено състояние или стандарта на живот в едно домакинство, не е достатъчно основание за извеждане на децата от семейството и лишаването им от родителска грижа и емоционална връзка с биологичните им родители", пишат архиереите.


Според становището всички тези мерки поощряват възможността за безгранични злоупотреби от страна на службите за социална закрила на детето без отчитане на специфичните отношения в семейството или на средствата за положително саморегулиране на семейния живот. "Българското законодателство и държавната политика по закрила на детето трябва да се предпазват от делегиране на правомощия с неправомерно голям обхват по отношение на социалните служби и овластяване на професионалистите по детски грижи за сметка на правата на родителите, тъй като държавата и нейните социални служби и институции не могат да бъдат по-добър родител за детето от същинските му родители", казват още архиереите.


Мерките за закрила на детето от различните видове насилие и тормоз в семейството не следва да водят до държавна политика за омаловажаване на семейството и обезценяване на родителските права в процеса на възпитание на децата, а до целенасочена подкрепа за семейството и родителите, насочена към тяхното отговорно отношение и адекватна грижа за децата в семейната и училищната среда, се казва в становището.


Според митрополитите стратегията презюмира властови отношения между родители и деца и недобросъвестност от страна на родителите, неспособност за адекватна грижа и защита правата и интересите на децата. "Това от своя страна предполага непропорционални и извънредни мерки за намеса от страна на държавните социални служби и професионалисти по детски грижи в отношенията между родители и деца и допуска прилагане на крайни мерки по ограничаване на родителските права и извеждане на децата извън семейната среда", изтъкват от църквата.


При възникването на някакъв проблем, свързан с детето, тези, които са го родили, отглеждат го и го възпитават, в никакъв случай не бива да бъдат вкарвани в ролята на "първи обвиняеми" и "виновни по презумпция", пишат митрополитите. Още по-малко стратегията следва да допуска отделяне на детето от родителите му при недостатъчни, нееднозначни и противоречиви данни за тормоз в семейството спрямо детето, допълват те.


"Мерките по закрила на детето с оглед на защита на неговите права и законни интереси по отношение на здравето, морала и живота на детето, изземващи функциите на родителите, могат да бъдат правомерни и хуманни само при ограничени обстоятелства, а не бива да бъдат узаконявани като система от стандартни политики, приложими към всички родители и семейства", отбелязват още архиереите.


Те са против децата да бъдат разглеждани и обособявани "като самодостатъчна ценност", а техните права да се обособяват от правата на родителите и тяхното упражняване в семейството. Това според църквата води до ненужно и едностранчиво абсолютизиране на детските права или противопоставяне на интересите на детето на правата на родителите.

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  БПЦ=РПЦ=КГБ

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  БПЦ трябваШЕ да бъде опора упование утеха и надежда за източноправославните християни в Отечеството но тя проспа тази своя роля и опита и да се завърне е похвален но силно закъснял и пораждащ слабо доверие!!!
  Иначе учудващо и изненадващо грамотно становище!

 3. 3 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 225 Гневно

  От позицията на какви точно се изказват архиереите по тема, за която не се продполага да са компетентни?

 4. 4 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Единствената адекватна институция у нас е Църквата. Западнокомунистическият модел, при който децата са собственост на държавата и на прищявките на неотговорни към никого, освен към (((определени хора))) НПО-та, е напълно НЕДОПУСТИМ.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  Социалните отдавна си превишават правата и са объркали много съдби. Да не говорим за масовата корупция сред тях.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Ай стига ве, в Светия Синод имало мислещи хора.

  Отдавна не бях чел толкова ясно и добре аргументирано становище.

  Поздравления на Светия Синод. Подкрепям ги в написаното.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#4] от "puhpuhan4o":


  До коментар [#6] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Това са им мераците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Църквата, да не се изказва за теми свързани с деца и да стои по-далеч от децата, въобще.

 10. 10
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  До коментар [#10] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  +++ Ще добавя само - И за внуците !!!

  До коментар [#6] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Отделям поста, защото този ще си хвръкне сигурно, но.Продължавам към пост № 6.И ще се лее истинска кръв. Тия в България, които я мислят тая няма да я бъде.В България няма по-лесен път към гражданска война от това да посегнете на децата ни.И ще ви се стори, че член първи се е върнал, защото ще изглежда, че всички сме от една партия.За децата си българина ще направи всичко.....вкл. и невъзможното.
  —цитат от коментар 10 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Най после нещо адекватно от страна на църквата !!!

 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Браво за тази позиция!
  Така нареченият "проект" е зловещ и оруелски. Трябва за бъде спрян!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  А църквата не е ли длъжна да подпомага семействата.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Има и много залитане в тази хартийка, част от него и към прословутата истанбулска конвенция. Има и към Барневернет. Има и много лъжи в статиите, 7 от 10 деца са изпитвали домашно насилие.
  А бре вие луди ли сте?
  Ние да не сме в Близкия Изток или в Африка?

 16. 16 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Много правилно и точно становище.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Някой несъгласен с нещо от становището?

 18. 18 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Не е. България е светска държава.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#10] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Всъщност църквата ( и религията като цяло) е много по опасна от всичките тези работи дето си ги изброил.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Весело

  . Още по-малко стратегията следва да допуска отделяне на детето от родителите му при недостатъчни, нееднозначни и противоречиви данни за тормоз в семейството спрямо детето
  ___________
  Определено либералните законодателни сектанти, надминават църквата и божите заповеди!

  Примерно (за либералната мол и ел магазини демокрация) който не не купи на детето телефон за 1500лв, конзола за електронни игри за 2000лв и някакви тъпи кецове по-евтини от 300лв направо социалните да му взимат детето !

  Ако семейството е роми трябва да се има в предвид семейните традиции, щото момичето на 13 години трябва да има гримове поне за 100лв докато е бременна за първи път!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Отделям поста, защото този ще си хвръкне сигурно, но.Продължавам към пост № 6.И ще се лее истинска кръв. Тия в България, които я мислят тая няма да я бъде.В България няма по-лесен път към гражданска война от това да посегнете на децата ни.И ще ви се стори, че член първи се е върнал, защото ще изглежда, че всички сме от една партия.За децата си българина ще направи всичко.....вкл. и невъзможното.
  —цитат от коментар 10 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Съгласен.

  + от мен.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 22. 22 Профил на mia_canela
  mia_canela
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Църквата, да не се изказва за теми свързани с деца и да стои по-далеч от децата, въобще.
  —цитат от коментар 9 на Doge


  Католическата? Нали?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":


  До коментар [#10] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Всъщност църквата ( и религията като цяло) е много по опасна от всичките тези работи дето си ги изброил.
  —цитат от коментар 19 на Doge


  Религията е напълно безопасна в нашето общество...по локиката, че е опасна.
  Закони религията не може да вкара, но джендарастията.....общо казано......го МОЖЕ.

  Иначе вярно. Точно аз миналата седмица изхвърлих от входа един Свидетел на йехова. И жена имаше с него, но към нея не съм се обръщал, затова казвам, че един съм изхвърлил.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Чак сега погледнах статията.
  Умишлено беше. Не исках за знам точната позиция преди да изложа мислите си.

  Та църквата твърди същото, каквото и ние тук.
  Дори като курнелия да иска да яхне гребена на народното недоволство какво от това?
  Поне не е против нас.

  Интересно каква е позицията на църквата в Норвегия. Не бях се сещал за това.
  Ако някой знае нещо по въпроса ще е интересно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  Думата "попадия" не е внос. Нито стар, нито нов.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#23] от "TPOTOAP":

  БПЦ=РПЦ=КГБ
  —цитат от коментар 1 на EU defender  До коментар [#1] от "EU defender":Безмозъчен злобен трол.
  —цитат от коментар 23 на TPOTOAP


  "Мозък" "TPOTOAP".
  Още са свързани.
  Просто яхат вълната на недоволството ни, но това ни устройва си мисля.
  Не значи, обаче, ме твърдението на колегата в пост № 1 е невярно.
  БПЦ=РПЦ=КГБ си остава абсолютна истина.

  Факта, обаче, че Путлер бидейки с правителство ЛГБТейци е голям противник на ИК НЕ означава, че може да има нещо общо с нас....нормалните противници на извращениеята в обществото. Впрочем Путаранско царство не помня да е написало официално против ИК нещата, които само аз съм писал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Адекватно становище на Църквата. Който си мисли, че някоя институция или ЛГБТ приемно семейство ще отгледа по-читави деца от някой татко, който чат-пат плесва един зад врата на отрочето си, силно се лъже или е олигофрен или е платен.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  Или накратко Светия синод защитава в много по-голяма степен правата на родителите, отколкото правата на детето.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  +
  Някои свещеници го правят.
  Други носят часовници, които струват колкото издръжката на десет деца без роднини за период от пет години.

  И едните и другите са от БПЦ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#36] от "Doge":

  А да и тъй, като си идиот е мног вероятно да възпиташ децата си в религия, което не само е глупави, а идиотско. Но, какво да се прави.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Или накратко Светия синод защитава в много по-голяма степен правата на родителите, отколкото правата на детето.
  —цитат от коментар 34 на Иво


  Има си конвенция на ООН за правата на детето. Тия новите "права" са някакво извращение.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#36] от "Doge":А да и тъй, като си идиот е мног вероятно да възпиташ децата си в религия, което не само е глупави, а идиотско. Но, какво да се прави.
  —цитат от коментар 37 на Doge


  Това което те вълнува по темата е, че никой не те пита. Можеш ли да го схванеш, или очаквам твърде много?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#32] от "Jumbo Jet":

  За "плесването". Разбира се, че се налага.

  Норвегия. Без "плесване".
  Искам да ми купиш "онова" за "ен пари".
  Не ми ли го купите ще кажа на социалните, че ме биете.
  Това е крайният резултат от сбърканата представа, която насаждат в деца.
  Социалните служби на Норвегия са ГЕСТАПО, но не напълно. Дори в ГЕСТАПО човек е имал шанс, докато в норвежките социали няма шанс никой.

  Аз такова дете мога да го оправя за едно лято....на село.
  Те ти лопатата "ама аз...." зад врата един и за вечеря...един чай без хляб.
  Утре сутрин продължава същият филм.

  Есента в Норвегия ще се върне чисто ново тийнейджърче с желание за работа и с отношение към момичетата, които даже нашата църква не би одобрила.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":

  Всъщност съобщвам на другите какъв идиот си за да имат предвид, като четат коментарите ти.

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не само това. На българска почва норвежки Barnevernet ли ще правят? Социалните служби ще се разпореждат с децата по собствено усмотрение ли? Искат дцата съвсем да откъснат от родителите ли? За да си ги оформят, както им е наредено? Може ли да приравниш някого, дето си пребива детето с някого, дето го е шляпнал по дупето? Какво искат да постигнат? Да вкарат джендерията в детските градини и родителите да си мълчат, за да не им вземат децата ли? Какво става? Само църквата ли има очи и уши? А в устата на всички кокошкарските апартаменти! Че това е далеч по-страшно!

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#37] от "Doge":

  Объркваш се. Казва, "Ако искам тия няма да ми се месят".
  Останалото е майтап всъщност, целящ да покаже, че няма да позволи намеса при децата си. Това:

  Ако искам ще си индоктринирам децата в каквато религия реша и геевете нямате думата по въпроса.
  —цитат от коментар 30 на Тюфлекчия


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Джендърите са най-опасната секта и действат като секта.

 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Светият Синод отново е хванал късата клечка. После се сърдят че имащите нужда от вяра отиват при сектите?

 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#43] от "султана глаушева":

  Нищо не става, но не пречи да сме нащрек каква могат да я свършат продажни политици.
  Не случайно НЕ уточнявам дали български + други или не.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Църквата се превръща в пропаганден инструмент на Русия. Това е много "забавно", като се вземе предвид, че всички съветчици у нас от комунисти-атеисти станаха много православни в съответствие с насоките.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Аз казвам, че децата не бива да бъдат възпитавани в религия, защото са малки и нямат все още критично мислене и приемат това което им казват възрастните. Иначе, всеки възрастен който е полу умне и има начнки на критично мислене, би се досетил, че света не е създаден за 6 дни и на седмия бог седнал да си почине и т.н. и т.н. да не изброявам всички глупости , които са изписани в Библията, Корана, Тората и т.н.

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Мдааа - всеки нормален човек може да разбере какво съм казал. Не и болшевики-гееве. Те живеят в някакъв свой свят, в който знаят и могат всичко.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#49] от "Doge":

  Не усещаш ли, че ТОЗИ ти пост казваме едно и също?
  И дори с "Тюфлекчия" казвате едно и също?

  Не църквата. Поне не в този и вид.


  БПЦ=РПЦ=КГБ
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":

  е тука вече се сблъскваш с обединеният фронт на православно съветски ориенталски консерватори :) Прогнозирам ти 10:90 одборение/неодобрение :) даже 20:80 няма да имаш :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#48] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  +, но не. Чак толкова се.
  Църквата в България няма сериозна подкрепа.
  И джамията няма.

  Не знам дали е за добро. Соца произведе от нас атеисти, а после ние произведохме от децата си атеисти. А бабите ми бяха набожни и живяха по-праведно от нас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#45] от "izt21595181":

  Ето това е истината. Всичко друго е прах и мъгла.

  Джендърите са най-опасната секта и действат като секта.
  —цитат от коментар 45 на izt21595181


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  бабите си бяха просто суеверни до изтрещяване. ама не знам това дали е от социализма влияние, или си е било така

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 56. 56 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#51] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Не той казва, че ще прави с децата си каквото иска, което не е така. Децата не са твоя собственост. А тТюфлека е доказан идиот, който е златния фонд на форума. Не съм на домашния си комщютуър за съжаление. Там съм събрал негов златен фонд. И това, което казвам, тъйкато е идиот е мног вероянто да възпита децата си като идиот и те да станат първо малки, а по-късно завършени идиотчета.

 57. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#56] от "Doge":

  кофти момент с правоверните е, че искат и децата на другите да са змобирани.
  от детската градина ако може да ги подхванат, че по-лесно се манипулират.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#55] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Как бе?
  Преди соца. Аз съм кръстен в църквата срещу нас, но баща ми не е влязъл.
  Влезе, обаче, когато в същата църква кръстих вторият си син през 2005-та.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#57] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Ако не ги подхванеш, като са малки и не им промиеш мозъка, после няма как да стане.

 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#55] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Сега е по-страшно.
  Гърлето иска двамата нови мъже да ги кръстим в "Рилският манастир".
  То от София до там е към няма и два часа път, ама не сме и в София дори.

  2005-та платих едно агне и още толкова на селската кръчма, ама сега ще трябва платя стадо с агнета, а пак да ядем едно само.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Човек може да е нравствен без да е религиозен.

 62. 62 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Аз казвам, че децата не бива да бъдат възпитавани в религия, защото са малки и нямат все още критично мислене и приемат това което им казват възрастните. Иначе, всеки възрастен който е полу умне и има начнки на критично мислене, би се досетил, че света не е създаден за 6 дни и на седмия бог седнал да си почине и т.н. и т.н. да не изброявам всички глупости , които са изписани в Библията, Корана, Тората и т.н.
  —цитат от коментар 49 на Doge


  колега, не се сърдете, но сте толкова необразован и примитивен, че не можете да разберете колко сте необразован и примитивен и мислите, че не сте такъв

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#56] от "Doge":

  Сарказъм е. Не истински намерения.
  Как не разбираш това?

  Кой сериозно ще иска да си бутне децата в секта?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#62] от "hhhuuunnnn":

  Така ли? Просветли ме.

 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  Пост № 45 е най-смисленият тук и най-краткият, но никой не му обръща внимание.

  Поне минус му пишете на човека, ако не го одобрявате бе?
  Единствена му оценка е от мен и е плюс.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#39] от "Лео":

  И кое точно е извращението, че не става ясно? Малко повече конкретика може ли?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#62] от "hhhuuunnnn":

  ама колко добре се описваш :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#57] от "Opportunity (5498 days on Mars)":


  До коментар [#59] от "Doge":

  Че нали точно това обсъждаме.

  А това може да стане само със закони.
  С джендарастки такива.

  Нещо, което няма как да стане, докато сме живи, но вторият син мисли като мен, така че нашите схващания за живота ще имат живот и след нашата смърт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  ок.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 72. 72 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Усещам как отклонявам посоката от темата за "църква-деца", но това е неизбежно, поради....това, което самата църква твърди.
  Реално БПЦ е против норвежко-ИК отношение към децата на България.
  И понеже не мога да виня църквата в това отношение, то ще ритам по ИК и норвежкото ГЕСТАПО.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":

  То не е мног трудно, просто елементарно copy/paste. А ти ги бълваш на конвейр. Е знам, че за теб copy/paste е трудно , но не свички сме толкова неграмотни.

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  БПЦ=РПЦ=КГБ
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Само това ли успя да измислиш?

 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Правилното е норвежкото НКВД.
  Както писах от ГЕСТАПО е имало шанс да излезеш, докато от норвежката система е като НКВД, няма илизане, ако си влязъл в полезрението им.

  Ако някой се интересува и не знае, ще разкажа в един ред как Путлер убеди норвежкият социал да пусне рускини....с децата им в Русия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Браво на БПЦ, втори път приятно ме изненадват с адекватното си становище. Първия път беше за ИК. Надявам се и тази "стратегия за децата" да има съдбата на ИК.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 77. 77 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Който опита ТУК в България норвежкият модел е обречен.Няма да позволим децата ни да попаднат в кошмара между норвежкият ад и ИКонФекция.Щото това в Норвегия не някакъв изкривен хибрид между двете простотии.И децата, които са отнети от родителите да се дават предимно на ЛГБТейци.
  —цитат от коментар 6 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Абсолютно! Хората явно не знаят какво се случва вече в определени части на Европа.
  Между другото в становището на Църквата не видях нищо, което да не е вярно.

 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":

  Сарказма ти не се разбира от всички, поне не правилно.
  Не всеки може да улови тънкия английски хумор и сарказъм от къде ли не.
  Просто по-меко я карай за да се разбираме всички.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#74] от "anarhochristian":

  Това е констатация, а не мисъл.

  Иначе ни помага мнението на БПЦ, но по-скоро яха гребена на вълната, както се опита курнелия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#78] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  много просто, ако не те псуват на майка, значи е тънък сарказъм :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#77] от "anarhochristian":

  Разбира се, че становището на БПЦърква е вярно.
  Въпроса е, че вероятно.........

  До коментар [#74] от "anarhochristian":ни помага мнението на БПЦ, но по-скоро яха гребена на вълната, както се опита курнелия.
  —цитат от коментар 79 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  О, Църквата имала мнение. Тази, хомосексуалната. Мда...

 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#76] от "rumen_s":

  Това е пряко следствие след становището им срещу ИК.
  Чудя се дали да не си метна тук Фейсбука, ама май не.
  Страница направих "Срещу ИК." и всякакви дженадарастии.

  Ето някои от тях.

  Ще ги потърся. Какво става в момента в България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Ето какво става в България.
  http://glasove.com/categories/intervyuta/news/roditel-1-i-roditel-2-tyzhno-grozno-i-protivno

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 85. 85 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Опа, това май е във Франция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 86 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Рано или късно ще има гражданска война и ще започне от БАБХ или от Социалните или други подобни мърши дето са се самозабравили, не се ви роби , не съществуваме за да ви служим по-скоро е обратното.

 87. 87 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Това е за Бургас.

  Родител 1 и родител 2: тъжно, грозно и противно

  https://www.lentata.com/page_14243.html?fbclid=IwAR09yIflHGrzrQsMBy8HIFySsryAwZgvnOf9rC6hhRQfVXZD81sygnPedAo

  Едно и две, а?

  Няма да стане.

  Ще се леят телесни течности всякакви, но няма да стане никога в България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#80] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Сарказъм е. Не е сериозно във вида, в който се възприема от повечето хора тук.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Или накратко Светия синод защитава в много по-голяма степен правата на родителите, отколкото правата на детето.
  —цитат от коментар 34 на Иво


  Не, християнската му позиция е, че защитава правата на семейството, като не го дели на части.
  Семейството е основна опора на човека срещу тиранията. Само на здраво семейство се гради здраво общество.

 90. 90 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Социалните отдавна си превишават правата и са объркали много съдби. Да не говорим за масовата корупция сред тях.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Още не са. По-скоро обратното.
  Ама друг път. Напомни ми при подобна тема да ти разкажа какво НЕ правят социалните, а трябва. Това за децата става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#37] от "Doge":

  След първата написана глупост, въобще не чета писанато от вас по-нататък. Тук винаги има 2-3 трола, включително и първият включил се в коментарите. И интересно как пък на някой точно от 01.01 спират да им плащат /като М. Георгиева/

 92. 92 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#51] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Не той казва, че ще прави с децата си каквото иска, което не е така. Децата не са твоя собственост. А тТюфлека е доказан идиот, който е златния фонд на форума. Не съм на домашния си комщютуър за съжаление. Там съм събрал негов златен фонд. И това, което казвам, тъйкато е идиот е мног вероянто да възпита децата си като идиот и те да станат първо малки, а по-късно завършени идиотчета.
  —цитат от коментар 56 на Doge


  Абе ти си вярно много зле!

 93. 93 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":Аз ти казах, че не дискутирам темата с идиот, който си мисли, че Хитлер съжалявал, че герамнците не били се ислямизирали. След като това е мнието ти по този въпрос е идиотско, вероятно и мнението ти по други въпроси е идиотско и бих бил иидот да споря с теб. За това ти казвам да прав си идиоте.
  —цитат от коментар 36 на Doge


  Изпуснал съм този ви спор, но в случая Тюфлекчията има пълно право. Ето малко факти:

  Фюрерът се възхищавал на това, как Ататюрк успял да подчини религията на държавата, а също на безжалостното му отношение към малцинствата.
  “Нашето нещастие е в това, че сме избрали неправилната религия, – оплакал се веднъж Хитлер на личния си архитект Алберт Шпеер. – Защо това трябваше да бъде християнстовото, с неговото покорство и вялост?”

  От гледна точка на Хитлер, ислямът бил Männerreligion – религията на истинските мъже.
  “Войните на исляма” отивали във войнския рай, “истинския земен рай” с реки от вино и пълчища от млади девственици. Според Хитлер, това в голяма степен съответствало на “германския темперамент”, отколкото “еврейската мерзост и попските небивалици” на християнството.

 94. 94 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#92] от "von_seeckt":

  От твоите уста звучи, като комплимент.

 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#25:"Тюфлекчия"][/quote]

  Не е точно така. В православието има бяло и черно духовенство. Само представители на първото могат да се женят.

 96. 96 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#93] от "anarhochristian":
  Всъщност това не е ясно дали е така. Единственото което е казал лично за исляма и арабите записано някъде е: "painted half-apes that ought to feel the whip".

 97. 97 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Аз казвам, че децата не бива да бъдат възпитавани в религия, защото са малки и нямат все още критично мислене и приемат това което им казват възрастните. Иначе, всеки възрастен който е полу умне и има начнки на критично мислене, би се досетил, че света не е създаден за 6 дни и на седмия бог седнал да си почине и т.н. и т.н. да не изброявам всички глупости , които са изписани в Библията, Корана, Тората и т.н.
  —цитат от коментар 49 на Doge


  Проблема ви е, че се опитвате да коментирате теми и цели области в които сте некомпетентни. Смятате, че критичното мислене изключва вярата и връзката с Бога (религия). Ето и примери са дадени:
  - "всеки възрастен който е полу умне и има начнки на критично мислене, би се досетил, че света не е създаден за 6 дни и на седмия бог седнал да си почине "
  Превода на думата в "Битие" е "период от време" или "епоха", "еон", може да се използва и като ден и като милиард години. Ама това от де да го знаете вие с критичното мислене. То си иска изследвана, запознаване, откриване на фактите, техния анализ. А при вас критичното е взело връх над мисленето.

 98. 98 Профил на axu51495893
  axu51495893
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз мисля, че голяма част от съпротивата, която се лее тук срещу ИК е рудимент от времето, когато децата са били една придобивка за повече работна ръка на нивата. Никой не говори за зачитане на личността и достойнството на детето. Само развихрени собственически чувства и то към децата ни! А за онзи с лопатата и чая за вечеря, като средство за възпитание няма да говоря. Това да те набият, защото са по-силни от теб и ти да се съгласяваш, само за да не те бият не е възпитание и нищо читаво няма да излезе от това. Дисциплината не се налага с бой, а това е и причината мнозина да са против ИК, защото не признават, че примат населито над децата за нещо естествено.

 99. 99 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#97] от "anarhochristian":

  Виж какво душко. След като няма бог, няма нужда от религия. Толкова е просто.

 100. 100 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 692 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK