Откъс от "Аз съм писател" на Мария Шкурина

Откъс от "Аз съм писател" на Мария Шкурина

© издателствоВероятно всяко дете мечтае да създаде разказ, роман или приказка. Как може да се случи това? Как се изненадва читателят и се поддържа неговото любопитство страница след страница? Всички деца, които не спират да фантазират и да съчиняват истории, вече имат своя най-добър приятел в трудния творчески процес - книгата "Аз съм писател", която излиза под марката на издателство "Ентусиаст".


Тя прилича повече на игра, отколкото на учебник, в нея оживяват великани и се будят омагьосани принцеси, разбиват се кораби, детективи търсят улики, а индианци потеглят на бой. Тя ще помогне на децата да разберат как се появяват идеите за бъдещите книги. Ще ги научи да бъдат наблюдателни, да търсят и виждат нещо ново и необикновено в привичното и познатото. Насочващите въпроси, увлекателните задачи и пъстрите картинки ще бъдат допълнително улеснение за младите творци.


Първият и най-важен съвет към децата е да пишат много, за да тренират уменията си. Те трябва да даряват персонажите си с човешки черти, да добавят хумор, където е уместно, да измислят живи диалози. Във всяка глава ги очакват серия от въпроси и предизвикателства, които ще ги насочват из лабиринта от думи. Малките писатели ще усвоят много нови умения:
Как да съставят план на историята си?
Какво е най-важното при изграждането на сюжета?
Как се създава криминален разказ?
Защо главният герой трябва да преодолява трудности?
Как се измисля атрактивно заглавие?


Ако изпълнят всички задачи и отговорят на всички въпроси – успехът е в кърпа вързан.


Част от предизвикателствата в книгата ще бъдат част от специална творческа работилница по време на второто издание на кампанията "Национална седмица на детската книга", която е предназначена за деца, които обичат да четат и мечтаят да пишат. Инициативата ще се проведе през юни 2019 г. в НДК.


В рубриката "Четиво" "Детски Дневник" представя откъс от "Аз съм писател" на Мария Шкурина, предоставен от издателство "Ентусиаст". Преводът е на Красимира Стоичкова:


Ако обичаш да фантазираш и да си измисляш истории, вземи химикалка, отгърни страницата и започвай да пишеш. В тази книга оживяват великани и се будят омагьосани принцеси, разбиват се кораби, детективи търсят улики, а индианци потеглят на бой. Твои помощници в това приключение ще бъдат съветите на автора, насочващите въпроси, увлекателните задачи, а веселите картинки ще те вдъхновят, за да създадеш нови сюжети.


Учи се да виждаш


В тази глава ще разбереш как се появяват идеите за бъдещите книги. Ще се научиш да наблюдаваш, да виждаш необикновеното в привичното, ще разбереш как да избираш място на действието и какви черти на характера да дадеш на главния си герой. Възползвай се от съветите и напътствията и без да отлагаш, се захващай за работа!


Наблюдавай


Като тръгваш на разходка, взимай със себе си химикалка и бележник. Наблюдавай хората около теб. Обърни внимание например на обувките им: боти, сандали, ботуши. Какви са? Кални или лъснати до блясък, черни класически или розови с кристали?


Твоите наблюдения: Момченце със скъсани панталони. Дали е паднало, или се е било? Или пък е откъснало долната част на крачолите си, за да бинтова лапата на куче? Чичо с дълъг нос носи кожено наметало до петите. Прилича на вълшебник.


Съвети от автора: Записвай си не само това, което те е впечатлило, но и твоите предположения за характера и мислите на човека.


ОБЛЕКЛО: Пухено яке през лятото?


ОБУВКИ: Тромав, разсеян мъж в жълти боти. Рошав младеж със скъсани маратонки. Мърльо? Или пести пари, за да си купи скейтборд?


АКСЕСОАРИ, ПРЕДМЕТИ В РЪЦЕТЕ: Многоцветен чадър у старица с мила усмивка. Дали е добра вълшебница, или...


Висока шапка цилиндър. Фокусник или...


Съвети от автора: Не само записвай, но и рисувай.


ФИГУРА: Добродушен чичко. Може би работи в сладкарница. Прегърбен мъж, крие глава между раменете. Дали се срамува от ръста си? Или е злодей?


КОСА: Добродушен чичко. Може би работи в сладкарница. Прегърбен мъж, крие глава между раменете. Дали се срамува от ръста си? Или е злодей? Нервен чичко с разрошени коси... Професор? Старец с дълга брада. Дали е Дядо Коледа в отпуск? Момче със зелена пънкарска прическа. Дали е човекът гущер?


ПОХОДКА: Ученик се влачи като охлюв. Отново е получил двойка или...


Кученце подскача, все едно танцува. Дали е тичало след кокошка? Или е отмъкнало кренвирш?


ЕМОЦИИ: Момченце пляска с ръце и подскача от нетърпение. На какво се радва?


Какво необикновено видя днес?


Патица се клатушка по тротоар в центъра на града. Как е попаднала тук?
Спортна кола, която прилича на космически кораб. Кой е нейният собственик?


Съвети от автора: Когато се разхождаш и пътешестваш, снимай с телефона си или с фотоапарат не само интересни моменти, но и хората на улицата: техния външен вид, позата, домашните любимци.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  изглешда убава книшка за хлапетата . дано я пручетат и бг ахторите, че като им гледаме сачиненията май май нешто са нанадоле с матриаля ...

  като прудалжение на пуследния савет бих дубавил обеснението на един от гироите в един от фюмите на джармъш че снимъл хутелските стаи щото сичките били еднаква и пуради туй как да ги запомнел инък , а пък то другото , интиресното се помнело лесно ...та снимайте и баналното, еднаквото, тъпото и глупавото - понякога то се указва доста по интиресно и вашно на второ четине... пък наи дубре не снимаите ами ударете кате мене ми две-три ракии на глатно рано сабахлен - тогаз сичко стаа като на фюлм и руман, дето ем го пишите ем вий сте му главниа херой .

 2. 2 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 38 Неутрално

  ами ударете кате мене ми две-три ракии на глатно рано сабахлен
  —цитат от коментар 1 на betona


  +++

  мах ман

  яж бахур
 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#2:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  ооо, мархаба бе приателю тайпе!!!!!! забраихме се!!!! :))))
  тайпе, напуследак икспирементирваме с расни не толкоз риномирвани марки ракии и виската и требе ти кажиме че има доста дубри пупадения. хем се пести по некои лев, куето за мене ми е вашно претвит туи че сме бесработен ... но требе се фнимава щото инък се вкарвъш в неприатен фюлм :)). а бе зашто днесник не претложи нешто за пиинето и пиештия чоек?

 4. 4 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#3] от "betona":

  пхах, вискита... и язе съм айляк чиляк. 3-4 двулитрови "бири" ми идват тамам. кофти, че 4-те кутии де вървят с тях ма сабарят. па и айдеее, още 20 кинта да крепят стабилитета на гробарите ;(

  яж бахур
 5. 5 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#3] от "betona":

  а, бетона, забрайх, ти от фалусофиа са интересуваше, ма кък беше с физиката? тамам две седмици варви тос моабет на бачо Шон Карол на другия монитор

  The Gifford Lectures in Natural Theology, 2016
  https://www.youtube.com/watch?v=GbmdtcQZUsg&list=PL3v5wvkmbVtdBD8upZns_VTaWMhXyYtMQ

  мяза интересно, квот дочувам, ма се не моа го изгледа. рекна си, са ше са тръшна шес часа го изгледа от-до, ма се заспивам в началото :( па и немоа намера първата част

  яж бахур
 6. 6 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#5] от "Моа Преател Тайпи":

  мерси мноо, преателю тайпи. контактвай ме аку нъмериш първата сериа а съшто и за всекакви пудобни глупусти - айляк и бесработин чоек сме и пуради туй си падаме по тех като по кръшни мацки. а инък как можи от толкоз времи да ме знаиш а оште да не си отбрал че ниту от фалусофиа (дубре пуне че не рече фалоссофиа че кои знаи кво щеха си помислат ората ...) ниту от физикъ се интирисуваме ами от физколтура. ще рече от фюзиса демек физиката на колтурата, потрасбирва се физическата демек спротната колтура то и бес туи друга нема а от и секи един вит спрот. а бе ти не ми ли слидиш спротните кументари , ама че си залюхан чоек..
  поздрави и приатно е да си видиме, че то дето се вика сириозни форумци не останахми...

 7. 7 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 120 Неутрално

  дубре пуне че не рече фалоссофиа че кои знаи кво щеха си помислат ората ...
  —цитат от коментар 6 на betona


  нема го май първиа моабет из нета. треа го питам бачо Шон Карол у твитера, ма я ме забележи, я не

  начи първият ми даскал по рисуване, Кузманов, распрааши за ени статуи де на руски им викали куросы

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Курос

  неккъф базик де, кък некой са скандализирал от името, ма страдаше от бая заекване и разказа ставаше допалнитилву забавен: кур-кур-кур-кур-кур-...

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#7:"Шихан Йордечка"][/quote]

  благудариме ти мноо. наясну сме с куросите. а бе да му се не види що досукратиците не са си глеали куросите или наличното раснообразие от мацки и не са си пили бирата ами им е требвало да почнът да търсят други отгувори на нешта дето са били ясни и така докат се стигни досега, че да треа да търсиж моабетите на тоя техен наслетник...
  ама и ти кви даскали си имал по рисуане ... моите никуга не влизъха в час :)))

 9. 9 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#8] от "betona":

  е то тва не беше в даскалото, ми странично. пфу най-сетне са сетих за малкото му име, майче Борислав Кузманов беше. са ши пита бинг

  Борислав Кузманов представя своята изложба “Графики”
  https://sofiapress.com/borislav-kuzmanov-predstavq-svoqta-izlojba-grafiki/

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#8] от "betona":е то тва не беше в даскалото, ми странично. пфу най-сетне са сетих за малкото му име, майче Борислав Кузманов беше. са ши пита бингБорислав Кузманов представя своята изложба “Графики”https://sofiapress.com/borislav-kuzmanov-predstavq-svoqta-izlojba-grafiki/
  —цитат от коментар 9 на Шихан Йордечка


  баси отрепа ма. ше го видя тоя чоек, не го знаих. сега остаа да кажиш че и ороци по пияно си взимал ... бесподобен обрас си, гуспудине юрдечкув . приатна вечер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK