Комплексът от мерки за връщане на децата в училище ще даде резултат, смята Красимир Вълчев

Комплексът от мерки за връщане на децата в училище ще даде резултат, смята Красимир Вълчев

© Георги КожухаровВсички мерки, които държавата полага, за да задържи децата в училище и да върне в образователната система напусналите, няма как да не дадат резултат, каза днес пред Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.


Коментирайки идеята да се спират социалните помощи на семействата чиито деза имат повече от 5 неизвинени отсъствия, той поясни, че става въпрос за трансформация. "Не разчитаме на родителите, още повече, че тези родители не са упражнили задължението си да осигурят присъствие на децата си в училище. Разчитаме на учебните заведения – те купуват обувки, дрехи, подпомагат децата. Помощите, които се спират, се възстановяват на училищата и детските градини", допълни Вълчев.


Той обясни, че ако децата не ходят на училище, след това няма да са пригодни за пазара на труда и няма да имат шансове за пълноценен и щастлив живот. "Правото на образование е задължение на родителите, но много от тях са безотговорни към това и ние като държава трябва с всички инструменти да ги накараме да ходят на училище", каза още министърът на образованието.
Вълчев припомни, че към момента 13% от всички деца отпадат преждевременно от образователната система. Като най-голяма трудност той посочи възпроизвеждащата се неграмотност. "Родителите са неграмотни и децата са неграмотни и това се приема за нормално. Най-добрата социална помощ е образованието", каза още министърът.


Като способ за задържане на децата в училите той посочи и обмисляната промяна шофьорска книжка да се взима само от завършилите средно образование, а не както сега от тези с основно.


Красимир Вълчев коментира и усилията на държавата да адаптира висшето образование към изискванията на пазара на труда. "Преструктурираме приема, даваме стипендии и обмисляне освобождаване от такси на студентите в най-нужните специалности", допълни министърът.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK