От септември ще се спира месечната помощ за дете с пет неизвинени отсъствия

От септември ще се спира месечната помощ за дете с пет неизвинени отсъствия

© Николай ДойчиновПарламентът окончателно реши днес да се спира за една година месечната помощ за дете при пет неизвинения отсъствия от училище за съответния месец. Същата мярка ще се прилага при тридневно отсъствие без извинителна причина от предучилищна група.


Промените са в Закона за социално подпомагане и са по инициатива на ГЕРБ с мотив да се намалят броят на отпадащите ученици и неграмотността. Измененията влизат в сила три месеца след обнародването им в Държавен вестник или за следващата 2019/2020 учебна година.


Помощта за първокласници, чийто размер в момента е 250 лева, да се изплаща на два транша, а не в началото на годината, както е в момента, реши още парламентът на първо гласуване. Втората част от сумата ще се получава, ако детето продължи образованието си във втори клас.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Любопитно

  Първо решете ОСНОВНИЯ проблем - празни класни стаи с "ПЪЛНИ" дневници ! И кой ше ги пише тези неизвинени отсъствия - същите мълчаливи даскали ли ?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  ПРИВЕТСТВАМ!!!!
  Много отдавна трябваше да започнем, като общество да решаваме този сериозен, десетилетен проблем!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Я, можело.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Сега пък вече хич няма да влизат в час......ако по някаква причина в един месец си направил пет отсъствия, няма смисъл да се пази поведение в останалите- помощта е спряна за година.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#4] от "DS":

  Да, ама кой да мисли?
  Нашите парламентаристи явно са показали, че не го могат!

 6. 6 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Приветствам това решение и считам, че е много правилно. Като не искат да се образоват и с това нарушават българската конституция, според която образованието до 16 годишна възраст е задължително за всички български граждани- да си носят правните последици. Този закон после може спокойно да се тръсне в очите на Германия или която и да е друга държава, която обвинява българската държава, че нашите граждани от циган8ските племенни групи били необразовани и за това , била виновна българската държава- защото не е създала правилната “доза“ между моркова и тоягата. Как така всички други етнически общности в България спазват задължението си да образоват децата си, само тази племенна група се прави на две и половина, а? Няма тук “племенни особености“- щом живеят и са граждани на Р. България, ще спазват нашите закони- законите са за всички, а не само за някои!

 7. 7 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Браво, крайно време беше. Следващата крачка ще е към опит за успешно запълване на сивото вещество със знания. Знаем ,че ако подобрим условията за работа на българските учители ,те ще успеят всички чаавета и деца да натрупат знания , не само да си прекарват времето в училище за да не отрежат парите, колкото и мизерна да е като сума ,които влизат в майчините и бащини джобове.

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Някой да е чувал българите в България да са недоволни от това, че напр. за арменците се знае, че са все по “тънките“ работи, защото арменец миньор няма? Ами за евреите в България, които са предимно по бизнеса и търговията, някой българин да се е оплакал, че не познава евреин- миньор? Аз не познавам такива случай! Ето- значи- може едновременно и да се спазват традициите на един етнос в България, и неговите членове да спазват конституцията на България- няма нищо сложно в това! Щом тези общности в България могат да съвместяват традициите си с българските закони, значи и циганските племенни групи трябва да намерят начин. При това при по-ортодоксалните евреи съществува и левиратът, който пък влиза в противоречие с българският Семеен кодекс, но хората си живеят според българските закони, спазват българският Семеен кодекс и нямат никакви проблеми с това!

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ще видим колко добре са се обосновали нашите правни калинки? Обикновено всичко е толкова популистко, че при първото оплакване в европейските институции ограниченията падат.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Добро предложение, обаче... "Можеш да заведеш коня до реката но не можеш да го накараш да пие вода."
  Могат да ги задължат да посещават училище, но как да ги задължат наистина да научат нещо?

 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Вместо да им дават детски трябва да осигуряваме на децата закуска, обяд и вечеря, както и дрехи и пособия за обучение, които да си стоят в училището. Целодневно обучение.
  Така самите деца като ги храним ще идват на училище та поне да не са гладни. А стоейки в училище все на нещо ще ги научим.
  Да могат да пишат, четът и смятат е достатъчно. Да им дадем занаят ( обучение за шофьор, тракторист, пътно строителни машини, оксиженисти и заварчици. и т.н.)
  Просто елемнтарна мотивация на тяхното ниво.
  Изчезва момиче (не идва 2-3 дни) посещение у тях, ако не е болно държавно издирване, ако случайно е осъществило полов контакт - съд за блудство на "е*чът" и за склоняване към блудство за родителите, отнемане на децата и изпращането им в приемно семейство. Малко като в Норвегия, но ще решим "циганския" проблем

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  ОТЛИЧНА НОВИНА

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 56 Весело

  Популизъм форевър.
  Хляб няма, но зрелища ще има.
  А да, и да не забравим, за парижската катедрала...

 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Сега пък вече хич няма да влизат в час......ако по някаква причина в един месец си направил пет отсъствия, няма смисъл да се пази поведение в останалите- помощта е спряна за година.
  —цитат от коментар 4 на DS


  ++++
  Тези хора имат краткосрочно мислене, те и цял месец не могат да работят без да получат пари. Какво остава планиране за година напред.
  На по-малки порции трябва да им се сервира отговорността. Ако ще я очакваме от тях.
  Другият начин знаем че работи, ама не е в линията на цивилизационния ни избор.

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  И какво като ходят на училище-да не би да научават нещо?Има цигани с диплома за средно образование, които не могат да си напишат правилно името.
  Като влизат в час цигани,които не искат да учат,те пречат и на другите деца да учат.Ако вашето дете е в такъв клас какво бихте предпочели-циганите да влизат редовно в час или да не посещават училище?Аз съм учил заедно с цигани в клас и много добре знам как се държат в часовете.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Малко късно, но все пак е някаква крачка в правилната посока.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Наложителни мерки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Сега се радвате ама без да мислите. Сега като се напълнят клсасовете с ромчета ще ви питам какво ще правите. Сами ще им предлагате помощи да ги няма в училище.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Остава и учителите да ги пишат тези отсъствия.

  Щото директорите нямат файда от това ученика им да не идва - не си получават парите. И влизаме в параграф 22.

 20. 20 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Типичното ГЕРБаво решение. Като за пред електората добре, но няма да промени нищо.

  Причините за ранното отпадане от училище са много и различни и който си мисли, че това 'постановление' ще реши нещо, си сънува сладки сънища.

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Което ще доведе до още повече посещения при личния лекар да се искат медицински бележки за несъществуващи и симулирани заболявания при което и родителя и детето лъжат като дърти дезинтеграти. Което ще увеличи и разходите на здравната система за ненужни изследвания и консултации....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ами все някак трябва да ги накарат да ходят на училище. На тази държава неграмотни консуматори не и трябват.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  Всички писали преди мен ...НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЕ РАДВАТЕ!
  Ще има съвсем друг, неочакван ефект! А може би съзнателно търсен ефект....
  Пригответе се за огромно МНОЖЕСТВО, тормозени, рекетирани, бити, пребивани Учители! Пригответе се за СМЪРТ.
  Тази сган на която им се отнемат помощите е ОТМЪСТИТЕЛНА.
  ЩЕ СИ ГО ИЗКАРА НА УЧИТЕЛИТЕ!
  Министърът Вълчев, заместничката му "социална" Деница Сачева, авторите на мярката Янка Такева, Асен Александров, Деян Стаматов, ДА ПРИГОТВЯТ пари за социални помощи за учителски кофчези!
  УЧИТЕЛИТЕ, пригответе се да мрете за кефа на една шепа корумпета, като тези горните, и за КЕФА на цялостното народонаселение, което ви мрази и ви смята за НАЙ-ДОЛНОТО нещо на този свят.
  Защото ВСИЧКИ се скриват сега зад учителите. Изкарват ги тях напред като мишени. Защото излиза така, че ЗАРАДИ Учителите просташката паплач ще губи пари! Тези ще отмъщанат на най-лесната мишена!
  И без това всички социални дейности за циганите БЯХА прехвърлени на гърба на учителите. Социалните чантаджии не искат да се разправят с това. Учителите им вършат работата.
  Плюс учителите САМИ, ПРИНУДЕНИ от държавата, са ДЛЪЖНИ да обикалят и да се МОЛЯТ на тази паплач да благоволи да дойде в училището. Обиждани, обругавани, насилвани, бити...
  И ако отидат на училище, същата тази паплач вече се чувства длъжна да издевателства над Учителя в час.
  А УЧИТЕЛЯТ Е САМ!
  Той няма никаква защита!
  Да видите само колко учители ще бъдат тормозени от прокуратурата заради клеветнически обвинения в побой и педофилия. Това ще е рекет за пари. Неправителствените "антидискриминационни" и "културни" организации вече са подготвили разправата... Ниша.
  Социалното министерство фактически присвои образованието като работен добитък, да му изпълнява функциите. А министър Вълчев БОДРО обяви образованието за СОЦИАЛНА ПОМОЩ.
  Дали има нужда изобщо от министър на образованието. Или той вече ще РАЗДАВА дипломи като нафора...пардон, социална помощ!

  На всичкото отгоре тези "спрени" помощи изобщо не са спрени. Прехвърлят ги на Директорите на училища ТЕ да ги раздават по усмотрение. А те по веригата на Началника на РУО и министъра...
  Това е КОРУПЦИЯ.
  Корупция, заради която ще бъдат увредени и усмъртени учители!
  На лакомите за пари корумпета не им пука, разбира се!

  А сега ставайте учители....

  Радвате ли се още?
  !

 24. 24 Профил на sena5
  sena5
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И сега учителите не пишат отсъствия.
  Трябва да глобяват учителите, ако пропуснат да напишат 5 отсъствия с 30-40 лв. С тези пари да хранят децата, които са на училище.
  Отделно, както пише по-горе поне закуска/обед/следобедна закуска да осигуряват в училище-иначе тези деца съвсем ще минат в мизерията(говоря за бедните).
  И защо тези пари ще се дават на директорите- поредните номенклатури, които ще ги харчат "целесъобразно".
  Доста необмислен закон.

 25. 25 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#23] от "AzDebil":

  Това си го мислех и аз ама ме мързеше да пиша.
  Браво за коментара

 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  До коментар [#24] от "sena5":


  И сега учителите не пишат отсъствия.Трябва да глобяват учителите, ако пропуснат да напишат 5 отсъствия с 30-40 лв. С тези пари да хранят децата, които са на училище.
  —цитат от коментар 24 на sena5


  Да глобяват учителите казваш...
  Хайде пресметнем. От клас от двайсет човека, отсъстват 19. Учителят не пише отсъствия и резултатът е глоба от 19Х40=760лв. глоба на час. Днес има седем такива часа = 5320лв. За един ден.
  Значи днес само от един учител ще вземеш 5320лв. да нахраниш ученици, които ги няма. Или да си ги "усвоиш" тези пари. Умножи по десет класа, умножи по броя на учителите за деня...
  Обаче един учител получава грубо 840л. НА МЕСЕЦ!!!
  От къде ще ти извади 5320 за ДЕН.
  Ще ИЗБЯГА даже от държавата. И с право!
  Ти не съзнаваш какво? При това знаеш ли колко МАЛКО хора въобще, разполагат с 40лв. на ДЕН за храна? Ще храниш циганета БОГАТО, но с храната ще си останеш. Няма да има кой да ти ги учи. И пари от глоби за ХРАНА няма да има!:)
  :)
  А сега СЕРИОЗНО!!!
  1. Ако учителят крие отсъствия ще бъде УВОЛНЕН!
  2. Ако учителят крие отсъствия и поради това все пак не пише оценки, защото няма кого да изпитва ЩЕ БЪДЕ УВОЛНЕН!
  3. Ако учителят пише отсъствия и поради това учениците остават без оценки ТЕ ще отидат на поправителни изпити, които няма да вземат /защото не са учили нищо/. За което учителят ще бъде УВОЛНЕН! /Броят го за слаб учител щом не ги е научил нищо че ги няма/
  4. Ако учителят пише отсъствия и учениците не вземат изпитите си, А останат да повтарят, Учителят ще БЪДЕ УВОЛНЕН, защото за повтарящите НЯМА ФИНАНСИРАНЕ!
  Училището ще бъде закрито поради липса на пари!
  5. Ако учениците бъдат прехвърлени от редовна в задочна форма /самостоятелни, "частни"/ Учителят ще бъде УВОЛНЕН зощото училището няма пари да се издържа, поради това че частните ученици се финансират с някакви 200-300лв. вместо с 1500лв. за редовните.
  Кажи ми моля ти се виждаш ли изобщо някаква възможност Учителят ДА НЕ БЪДЕ УВОЛНЕН, независимо дали си върши работата или не?!
  А ти искаш да го глобяваш...
  Те циганите са май-похитри от теб!
  !

 27. 27 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Територията пести парици от всичко. А жителите на Територията мразят своите съграждани.

  1.618
 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Докторът ще им даде бележка срещу половината от сумата.

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Сега да обвържат размера на помощта с оценките.
  Имам предложение към министерството на образованието - не пускайте децата от малцинствата в училище, преди да са научли български език.
  Първо ги научете на езика, а едва след това ги обучавайте по останалите предмети.

 30. 30 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Гарантирам, че няма да работи. Звучи прекрасно, но нещата са по-комплексни. Ромите ще се договарят с училището, за да не преместят децата си в друго и да изтънее делегирания бюджет. Всяка реформа ще я убива демографията ни

  malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK