Кандидатстване след реформата: новите правила в изпитите за гимназия

Кандидатстване след реформата: новите правила в изпитите за гимназия

© ДневникТази година седми клас завършват първите ученици, които учат по новите учебни програми в основния етап на образованието след началото на реформата през 2016 г.


Седмокласниците ще получат свидетелство за завършване на основно образование, в което поотделно ще бъдат записани оценките от пети, шести и седми клас. За балообразуването при кандидатстване в гимназиите обаче ще се вземат само оценките от седми клас.


Това обясниха от Министерството на образованието и науката (МОН) за "Дневник" след запитвания на родители за кандидатстването.


Как се кандидатства
За да приключат основния етап на образованието си, учениците държат два задължителни изпита - по български език и литература и по математика. Оценките от Националното външно оценяване, както е официалното име на изпитите, са част от общия бал за кандидатстване в училищата от следващата образователна степен - гимназии, професионални училища и т. н. Според действащия нов закон кандидатстват всички седмокласници - дори тези, които искат да продължат в по-горен клас на същото училище. Учениците с двойки на изпитите участват в надпреварата заедно с останалите, но с по-малък шанс за класиране.


За изпитите


Кандидатстване след реформата: новите правила в изпитите за гимназия

© Красимир Юскеселиев

От тази година изпитите вече ще са с близо месец по-късно от досега - на 17 юни по български език и литература, и на 19 юни - по математика. Ученикът може да се яви, но само ако има желание, и на национално външно оценяване по чужд език на 21 юни. Не е задължително изпитът да е по езика, който е изучавал в училище. Началният час и за трите дни е 9.00 ч.


Изпитите няма да бъдат разделени на модули, както досега, но продължителността остава същата - 150 минути. За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути.


Тестът по български език и литература включва 25 задачи. Част от тях са с избираем отговор, а друга - със свободен отговор. Последната задача изисква отговор от няколко изречения. Втората част на този изпит е преразказ с дидактическа задача.


Тази година за последно изпитът по български език и литература ще включва само произведенията, изучавани по литература в седми клас. През 2020 г. ще бъдат включени и произведенията от шести клас, а през 2021 г. - и от пети, т.е. от целия етап на основното образование.


Изпитът по математика е от 25 задачи с избираем или свободен отговор.


Няма да има промени и при формирането на оценките от изпитите. Максималният брой точки, които ученикът може да получи на изпит, е 100.


Как се формира балът


Всяко училище определя по своя преценка начина, по който се образува балът за кандидатстване в отделните паралелки.

Максималният може да бъде 500 точки, като една от оценките от изпитите се удвоява или утроява. Другите точки идват от балообразуващите предмети, които се избират от самото училище. Важат само оценките от 7-ми клас. За Националната природо-математическа гимназия, в които се изискват положени изпити по други предмети - география, физика, химия, за бала се взимат точките от участия в областен кръг на олимпиадите по съответните предмети. Някои специализирани училища - като Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), училищата по изкуствата и спортните училища, организират отделни изпити за кандидатстване.


Подаването на документите за участие в приема в гимназиите ще е от 3 до 5 юли. Резултатите от първото класиране трябва бъдат обявени до 11 юли, а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Поредния калпав гробарски закон в услуга на учителската мафия и порочните практики в образованието.
  Здрав гърч(психически и финансов) на родители и деца.
  Толкова ли не могат да направят нещо полезно за деца, родители и Държава ?
  И като си помисля колко пара откраднаха по разни "проекти" калинките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 264 Гневно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти, комуне, освен злоба, нещо друго можеш ли да произведеш?

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  При толкова идиотските и безумни решения в образованието, просто се чудя, че все още има желание за учене в децата! За родителите, поредното ходене по мъките и много пари за частни уроци.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Препоръчвам на децата,които имат талант на художници да постъпят след седми клас в Националната художествената академия.

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  И що? Сериозно питам, моите имат

 6. 6 Профил на amr47488125
  amr47488125
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Дневник, на изпита по математика ще има 25 задачи, като последните 3 са за пълно описание!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#5] от "uq":

  Защото в техникум или гимназия може да се отклонят от пътя си на творци и да се насочат към бизнес-администрация и тем подобни глупости. Разбира се те като пораснат и станат пълнолетни може да въртят бизнес,но трябва таланта им да остане ненакърнен когато минат през мелачката на средното образование.

 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Реформата беше, когато ги въведоха тези оценявания. Сега е по-скоро някакъв фейслифт.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Честно, някой виждал ли е по- умно същество от Кмета в който и да е форум?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  И в тоя смисал, как се чувстват лилявите sjw че мненията им обикновено съвпадат с Кметовите? Може би още по- умни?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  СмсЪл, съри

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на sameman
  sameman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да му мисли сина ми. Поредния тежък стрес за децата. На мен например, никога не ми е вървяла математиката, 8ми клас влезнах в художествена гимназия. С тези правила, може би, никога нямаше да видя художествено образование...

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  За проявата на творчество в областа на високите технологии трябват и знания, които се придобиват в средните училища на базата на природоматематическите науки.

 14. 14 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Дневник, дневник, днес е голяма дата от историята ни, вие естествено мълчите като посрани.
  Може би защото са ви наредили да мислите, че Турция винаги ни е бил приятел и винаги е правила най-доброто за България? Сега смилов да напише една статия колко вредна е историята , защото подклаждала омразата.
  За някои хора подклажда и знанието.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#9] от "hhhuuunnnn":

  Чети книжки селски. Това е рецептата а не черната завист. Един камион книги на първо време може и да те ашладиса чувствително.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgd":

  Напълно съм съгласен с Вас. За мен, днес трябва да е националният празник. 20 април е датата в която светът научава че има българи. Повечето народи избират националните си празници точно на датите когато предявяват претенция за нещо значимо и дръзват да се противопоставят на статуквото.

 17. 17 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Възможно ли е да грешите за "учителската мафия"...
  Прав сте относно корупционната натовареност на закона, но дали не грешите за това, коя е групата, възползваща се от този корупционен потенциал. Позната Вие, очевидно, индоктриниращата теза от последните двадесет и пет години: "учителят е непрофесионален, неграмотен, нищоправещ, консуматор на публични пари, паразит за данъкоплатците, агресор към децата...". Перфектно влизате и възпроизвеждате тази идеологема.
  Прав сте, съществува такава добре планирана, ефективно организирана, активно конструираща и насаждаща тази идеологема група от лица. Група е системно проникваща във власта и се възползва от цялата институционална структура в образованието. Обективна е нейната ефикасност в трансформацията на цялата ни образователна система, в посока различна от националните ни интереси. Публичен факт е нейното финансиране от външни активни центрове, корпорации и "неправителствени" фондации. Лицемерно се прикрива зад "либерални" етикети. По същество е реализирала привидно множество от "реформи" и "оптимизации", водещи до сегашното състояние на деморализация на гражданското общество, което се представя за норма. Успешно се прикрива зад "либералните" привидности и реализира обратното - доминиращи антидемократични структурни практики включително до равнище тирания. Консумира финансовият ресурс на публичната образователна система. Изглежда като мафиотска структура, но има характеристики, които обективно могат да се отнесат към мрежови структури от друга разновидност на заплахите и опасностите към националните интереси.
  Но това не са учителите.
  Учителите в случая се използват като средство за прикритие и за отклоняване на вниманието на вече индоктринираното във враждебност към учителите и образованието масово съзнание.
  Изглежда Вие демонстрирате, вероятно без да съзнавате, извършената идеологическа интоксикация.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  Не разбрах кои са новите правила! Всичко изглежда постарому, с изключение на датите! И колко випуска има в момента, които са по нови правила, защото едното ми дете е 9 клас и то е по Нова учебна програма, набор 2003г. Излиза, че и 2006 набор също са учили по Нова програма...

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#17] от "Антоний Методиев":


  Много сложно сте се изразили. Не харесвам учителите, защото ги мързи да работят, скатават се, не пишат отсъствия, не пишат забележки, не дават домашни, камо ли да ги проверяват/!!!!!/, боледуват два пъти повече от средното за страната /както и всички държавни служители/, има ли смисъл да продължавам?
  В училище няма дисциплина, защото няма кой да следи за правилата. Пълна анархия е, най-вече след 8-ми клас.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Весело

  До коментар [#19] от "hope":


  До коментар [#17] от "Антоний Методиев":Много сложно сте се изразили. Не харесвам учителите, защото ги мързи да работят, скатават се,
  —цитат от коментар 19 на hope


  Така де. Колегата ти показва защо мислиш така. И как си мислиш, че това си е лично твоя собствена мисъл.
  :) :) :) :)


  !!!!

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  До коментар [#17] от "Антоний Методиев":

  БРИЛЯНТНО!
  ПРОФЕСИОНАЛНО!
  АДМИРАЦИИ!
  +++++++++++++++++

  !!!
  !

 22. 22 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Малко спомени:

  1) 2014 г. - В претъпкана маршрутка сме се уловили за алуминиевия "стълб" до входа 4-ма - колегата по ФВС. непознато старче, бивш мой ученик, който вече учи в Града и моя милост. Питам момчето, как се чувства. "Добре, отговаря ми, защото градските учители са по-добри от селските!..." От чисто любопитство - гордостта си загубих някъде в Гърция - го запитах, защо. "Учат ни и знаем повече..." Питам, какви му са оценките по математика и след като получих отговора 4,5 - 5, го помолих да ми каже, колко е 8х7. След дълго мълчание последва "Не знам, господине..." Старчето вдигна поглед към небето и само рече: "Боже, Господи!...";
  Нямам против градските учители, но има разлика между "Слаб (3)" - моите оценки и техните, нали?
  2) 2015-та: Пиша-бриша някакви формули по дъската, приказвам си сам и по някое време виждам, как една ученичка усърдно пише нещо в тетрадката.... Тъй като не вярвам в чудеса погледнах в тетрадката й - момичето пишеше арабските букви. "Що ти са? - питам. - Ти българските не знаеш..." "Да науча ВЕРНИЯ ИСЛЯМ!", отговаря ми....

  Тъй като по това време в селото се мотаеше някакъв брадат от Кърдажалисйко и учениците си приказваха, как той ходи по къщите (не в джамията!) и ги учи на "правоверност", на следващия ден публикувах във фейса "нещото", за което за втори път писах полицейски протокол. Ето част от него:

  "Неграмотно азбукарче, / с прано, празнично шалварче, / спотаено в таен храм, / виж, до своето другарче / срича верния ислям..."

  Една циганка изгони брадатия, след като се върна от Германия, за да разбули дъщеря си....

  ====

  Толкова за R€F$RMATА...

  ====

  На реформаторите, ще кажа, че оцелях като учител , по две причини:
  - Бях благословен да се укривам някак лесно в 3-те измерения: на думите, на числата и в реалността;
  - Бях добър даскал;
  - Оказа се, че съм имал и приятели, които са се застъпвали за мен.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 23. 23 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Весело

  Уффф!
  Причините за оцеляването ми били три...
  ;)

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 24. 24 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Весело

  Нещо се разприказвах тук, но ще да е от нарцисизъм - пустия му рейтинг!....

  ;) ;) ;)

  Още един спомен:

  Събрали са ни на поредно "обучение". Обучителката - от някакво НПО с някакъв стаж в Шуменска гимназия - ни обяснява "съвременните, добри, европейски практики".
  Накрая дойде ред и на въпросите.
  И аз, след като й разказах това-онова, я питам, що да правя. "Експертката" ме изгледа свирепо и процеди: "С маргинали и с идиоти не се занимавам!"
  Тъй като не разбрах, кои са маргиналите и идиотите, на изпращане й подарих цветя с поздравлението:
  "Я вижте тъжната реалност / на скапания ни живот / - ей в тази сбъркана нормалност / е ЧЕСТ да бъдеш идиот!"

  Модераторите, вдигнете ми рейтинга, де!

  ;)

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Основно зависи от родителите доколко е научено детето. Ако те като кмета тук само скимтят, детето ще си остане научено само да скимти и да се оплаква. След това идват наркотиците.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":
  —цитат от коментар 20 на AzDebil


  Много е неприятно някой да Ви критикува, нали?
  Само, че аз не вадя от нафталина някакви спомени за отминали времена, а имам две деца в училищна възраст.
  Апатия, мързел и безхаберие - това е водещото усещане при мнозинството учители.
  Вярно е, че за голям град заплатите са обидно малки, но това ни ги оправдава.

  Онзи ден в час един младеж замерял учителката си с хартийки и тя викнала зам. директора и той им "прочел канско".
  Ама това да викне родителите, да напише забележка, да ги накара да изчистят двора, да ги изпита на дъската / не с тестове/, НЕ! Излишни усилия са това.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 847 Весело

  До коментар [#24] от "Консерватор":

  И какъв е извода който трябва да направиш - веднага се махаш от така наречения фейс и когато искаш да споделиш публично някое мнение го правиш само в Дневник.

 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Не мога да разбера защо изпитът по български трябва да е по произведения.

  На Запад отдавна се дава предимство на тестове, които проверяват критично осмисляне на не-художествен текст. Щото в живота учениците ще боравят основно с такива.

  Колко от учениците ще станат писатели? Един на всеки сто хиляди. Останалите ще четат и пишат не-художествени текстове.

  Ето няколко примера за подобни не-художествени текстове:

  - вестникарска статия за последствията от наводнение
  - доклад за предимствата и недостатъците на строеж на определена локация
  - рецензия на домакински уред

  Подобни текстове може да срещнете в американските тестове от сорта на САТ/ПСАТ и др. И въпросите са на теми от сорта:

  - осмисляне на определени части от текста
  - определяне на тона на текста (ироничен, безпристрастен и др)
  - откриване на слаби места в аргументацията

  Този тип тестове са много по-смислени от анализ на произведения писани преди 2-3 века (или писане на теми върху тях) защото тестват умения, които са необходими и в реалния живот.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Предполагам че учителката има нормално работно време. Ако родителите на калпазанина са работещи с нормално работно време, кога според вас трябва да си уредят срещата. Как те ще бъдат задължени да отидат на тая среща и накрая защо тя в крайна сметка да си губи времето с такива срещи. Родителя отговаря за едно, две деца, а тя за около триста. Сега се поставете на нейно място и бихте ли осъществили препоръката си ако дори и за 5 % от вашите ученици имате сериозни забележки за поведението.

 30. 30 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  До коментар [#26] от "hope":

  Скъпа Надежда, не разбрах с какво ме критикуваш.
  Ти дори не критикуваш. Само изразяваш ЛИЧНО, субективно мнение. Отношение един вид. Представа.
  Замисли се върху това, А ИМАШ ли ЛИЧЕН опит как и какво трябва да прави другата страна /в случая учителят/. Ако не знаеш, явно не си учителка / или съответната друга професия/ тогава представата ти е изградена върху ВЪОБРАЖАЕМИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ или ВКАРАНИ в съзнанието ТИ ЧУЖДИ ПРЕДСТАВИ.
  А ето това се нарича заблуда. На базата на заблуди ти си изграждаш УБЕДЕНОСТ. Мислиш я за ИСТИНА.
  Така се МАНИПУЛИРА, ПРОМИВА МОЗЪК.
  Нарича се хибридна война или пропаганда.
  Тя винаги е с цел облага за манипулиращия и превръща манипулирания в инструмент за употреба.
  Ей така учителите "се скатават" и следователно НЕ ТРЯБВА да им се има доверие. Значи и на това което ни у,чат не трябва да им се има доверие. Значи изобщо на ТОЧНО това образование не трябва да се има доверие. Значи ТРЯБВА нещо друго. Значи трябва някой друг. Значи трябва НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ.
  И...
  Идва Манипулаторът под ФОРМАТА на СПАСИТЕЛ.
  Когото ти ще приемеш с ДОВЕРИЕ и ...... ще отидеш да миеш чини във Великобритания примерно, НО с гордата убеденост, че си част от либералния глобален свят, в който НИКОЙ, ама НИКОЙ по НИКАКЪВ начин не ти СЪЗДАВА мнението. Той ще е добрият учите, носещият истината....
  АКо не си ти, Надежда, ТОВА ЩЕ ПРЕДАДЕШ на твоето дете.
  То ще мие чиниите за едни други.
  И там ще плащаданъци за ТЯХНОТО богатство.
  Разбра ли ме?
  !

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#25] от "stedim":

  Ако кметът ти е виновен за всички беди и неудачи на гербавите калинки имаш много лесно решение. Гласуваш и го сменяш. При вас кой го играе кметът ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#26] от "hope":

  И 40 лева за урок в София на частно. Това са реалностите. Кому е необходима тази на практика задължителна схема за рекет ?!?!?
  И кои са реднЕците на тази Мафия ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#30] от "AzDebil":

  Извинявам се за любопитството но вие от колко години сте учител? Респект към истинските учители.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съжалявам за неудобството, което сте си причинили с това любопитство, но аз не съм учител, а и никога не съм бил.
  Сякаш не се знаем от форума.
  :)

  !

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Нищо не може да отклони твореца от пътя му на творец. Ако някой бъде отклонен от този път, значи не е творец. Или се опитваш да ми кажеш, че някой може да те научи да си творец? Ето за това питах, за да видя каква клиширана глупост ще изтърсиш.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#35] от "uq":

  Творческата енергия е като еротичната. Като първата любов. Ако през младостта си прахосаш по-голяма част от нея по "обекти",които не са на твоята "вълна",после няма да ти остане за истинските "обекти". И горчиво ще съжаляваш. Писателят Артур Шницлер например,по настояване на бащи си,(лекар) учи и става лекар като него. И прахосва писателският си талант в медицината. Самите му книги са белязани в лошият смисъл на думата от "медицинският" му период.

  Иначе - да,никой не може да те научи на талант. Но може да РАЗЧИСТИ пътя за таланта ти. Точно затова съветвам човек с талант на художник да постъпи в Националната художествена академия. И до днес ме е яд,че не го направих тогава като ученик в седми клас...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Колкото повече необмислени реформи се правят, толкова повече образованието върви надолу. Защо не вземат нещо от държави, където образованието е на ниво, ами все откриват колелото.

 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Страничен въпрос: децата наистина ли още носят мешки със Слипнот, или снимката е архивна от 2005г?

 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  До коментар [#37] от "Роси":


  Защо не вземат нещо от държави, където образованието е на ниво, ами все откриват колелото.
  —цитат от коментар 37 на Роси


  Роси, всичките "реформи" са точно това - взето на парче от някъде. Само да не е нищо свързано с България! Нали точно това сме обсъждали тук в този форум толкова години, толкова неща съм писал и аз и други. Нали ти все един и същ въпрос задаваш толкова години - защо не вмемем от другаде...
  ЕКСПЕРИМЕНТ!
  Социална инженерия, провеждана от ей тази несменяема "експертна" "реформаторска" мрежа, за която пише и Антоний Методиев. Нали точно на тези индивиди, господарите им вменяват да насаждат тъкмо взети от от други държави вредни мерки. Ти как мислиш щом са от други държави дали не работят ЗА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ, а не за нашите!
  И сега ти искаш ОЩЕ от ОТРОВАТА да вземем?!
  Да продължава експеримента ОЩЕ!
  Докато съвсем се скапе България?!
  Аре стига социални експерименти с Отечеството!
  Той въпросът, Роси, е Защо не си задаваме въпросът за ВЪЗМЕЗДИЕ към тези експериментатори?!?!
  ?!
  ?!
  !

 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#12] от "sameman":

  Ще му мислиш ТИ, обаче.

  Аз бях матиматическо чудо, но видях дявол по пладне преди няколко години.
  Тогава моя син го чакаха матури. Майка му проста пръчка ме вика да ида при тях.
  Отивам...свършил беше първият срок....и какво да видя. В бележника отдолу до горе двойки. Само по физическо, пеене и рисуване нямаше двойки.
  Питам нея тия двойки вчера ли са му ги писали или са през целият срок и защо научавам в 59-тата секунда за проблема. Преди това питам само и все чувам, че бил добре.

  Взех го да живее при мен и Гърлето....жена ми е от пет годни, тук във форума се запознахме.
  Та аз го поех по математика, а тя по английски и БЕЛ. Изкара четворки на матурите.
  Значи МОЖЕ при натиск за четири месеца да бъде обучен двойкаджия.
  Не ми се мисли, обаче, ако трябваше да плащам на учители. Верно, че той моя е умен, но зверски мързелив.
  Зор беше, защото аз не ставам за учител. Знаенето не означава, че можеш да го предадеш на друг, но нямах избор.

  И през цялото време оная бившата ни съботира. Не можело ли в къщи да си учи, нам какво си...все мрънка сякаш вредя на детето си. Даже и той самия и каза "Не видя ли като "учих" в къщи, докъде я докарах.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на ema ema
  ema ema
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":


  Препоръчвам на децата,които имат талант на художници да постъпят след седми клас в Националната художествената академия.
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Много кухо изказване. В Академията се влиза след 12 клас, а не след седми.

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#41] от "ema ema":

  Така де,художествената ГИМНАЗИЯ,май и казваха тогава. (Националната художествена академия е друго,разбира се.) Грешка на езика,която не променя смисъла на поста ми. В седми клас наистина ме караха роднини и приятели да постъпя там,но аз на инат не пожелах...

 43. 43 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Не мога да разбера защо изпитът по български трябва да е по произведения. На Запад отдавна се дава предимство на тестове, които проверяват критично осмисляне на не-художествен текст. .
  —цитат от коментар 28 на Николай Николов


  Мисля, че истинска полза за четенето с разбиране на сина ми имаше от уроците по английски и немски, заради задачата да се чете неподнат текст и да се отговаря на въпроси, свързани с него. Удивлявала съм се на бързината, с която възприема текста и количеството детайли, които остават в паметта му! Със сигурност полезно умение за бъдещо учене и работа с информация.

 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Преди години, когато голямото ми дете кандидатсваще за 8-ми клас щях да те опровергава. Сега, когато малкото е на този етап - няма.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  При толкова идиотските и безумни решения в образованието, просто се чудя, че все още има желание за учене в децата! За родителите, поредното ходене по мъките и много пари за частни уроци.
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov


  В общия случай нямат. А тези, които наистина имат, не се влияят от образователна система, калпави даскали и всякакви препятствия.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на V Nikolova
  V Nikolova
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#17] от "Антоний Методиев":

  Хората много добре осъзнават,кой в действителност държи Мафията. Мафиот-учител. Не сме виждали!!

  "Има една легенда за птичката, която пее само веднъж в живота си, но по-сладко от всяко друго земно създание. Още щом напусне гнездото си, тя дири трънлив храст и няма покой, докато не го намери. Тогава запява сред безпощадните му клонки, притискайки гръд към най-дългия им и остър шип, за да умре, извисена над своята агония, надпяла и чучулигата, и славея. Възхитителна песен, заплатена с живота. Но целият свят притихва, заслушан, и дори Бог на небето се усмихва. Защото най-хубавото се добива само с цената на голяма болка… или поне така е според легендата."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK