Училището ще възпитава в толерантност, патриотизъм и принадлежност към държавата

Стратегията бе представена днес.

© Анелия Николова

Стратегията бе представена днес.Формиране на патриотични чувства, свързани с принадлежност към българската нация и държава, позитивно отношение към историята и уважаване на традициите и обичаите, превенция спрямо поведенческите прояви на нихилизъм, синергия между национални и европейски ценности - това са част от целите на патриотичното възпитание в училищата, които са поставени в Стратегията за възпитателната работа в образователните институции 2019 - 2030 г.


Патриотичното възпитание ще има за цел да формира у учениците национално самосъзнание, идентичност, гордост, самочувствие и достойнство. Те ще се запознаят и с научни, културни и спортни постижения на българи зад граница.


Стратегията бе обсъдена с учители и социални партньори днес и е качена за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) до 22 май т.г. Други цели на проекта са възпитание в толерантност, формиране на нравственост и добронамереност, преодоляване на агресията, гражданско самосъзнание, хуманност, позитивно отношение и др.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 963 гласа

  1. Толерантност (9.45%)
  2. Патриотизъм (22.85%)
  3. Принадлежност към държавата (2.28%)
  4. Позитивно отношение към историята (0.62%)
  5. Уважение към традициите и обичаите (6.13%)
  6. Хуманност (12.36%)
  7. Гражданско самосъзнание (28.66%)
  8. Нито едно от изброените (5.50%)
  9. Това не е работа на училището (8.20%)
  10. Друго (3.63%)В стратегията е записано, че основни фактори за възпитанието в училището са учителите и класният ръководител, а основните дейности се осъществяват в часа на класа и при извънкласни и проектни занимания. Според учители обаче няма как да се осъществят целите на стратегията, ако няма активно взаимодействие със семейството.


Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев целта не е страната да има поредния стратегически документ, а да започне дебат в обществото за ролята на образователните институции при възпитанието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK